De Westfjorden in IJsland bezoeken: tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Sep 26, 2023 | Gepubliceerd Jan 25, 2023 | Europa, IJsland | 4 reacties

De Westfjorden van IJsland zijn ongerept, ruig en adembenemend mooi. Een roadtrip door dit gebied is echt een feestje en hoewel dit het minst toeristische stuk van IJsland is, vonden wij het het mooiste stuk van het land. Na een paar dagen waren wij verliefd op de Westfjorden in IJsland. Wil jij ook de Westfjorden bezoeken? In dit artikel deel ik al mijn tips voor de Westfjorden in IJsland en vertel ik onder andere over de mooiste Westfjorden bezienswaardigheden. Natuurlijk komt er ook een antwoord op de vraag: wat te doen in de Westfjorden?

De Westfjorden in IJsland

De Westfjorden in IJsland is een prachtig gebied in het westen van het land. Om deze regio te bereiken zul je de bekende ringweg moeten verlaten. Omdat de Westfjorden lang moeilijk te bereiken waren, is het een vrij onontdekt gebied van IJsland. Een verademing na de drukte bij de Golden Circle en de Zuidkust.

De Westfjorden zijn heel dunbevolkt en bestaan vooral uit prachtige ongerepte natuur. Je komt hier kilometers lang helemaal niks tegen, op geweldig mooie uitzichten na. De hoofdstad van de Westfjorden is het stadje Ísafjörður, daar wonen de meeste mensen dan ook.

Rijden in de Westfjorden

De Westfjorden zijn heel lang moeilijk bereikbaar geweest, daarom is het ook nog lang niet zo ontdekt als de rest van het land. De wegen waren onverhard en in delen van het jaar überhaupt niet te bereiken. Je zult dan ook veel tegenkomen dat je voor een roadtrip naar de Westfjorden van IJsland een 4×4 nodig hebt. Anno 2022 is er behoorlijk wat veranderd.

De hoofdwegen die je volgt tijdens je roadtrip in de Westfjorden, zijn de wegen 60 en 61. Deze wegen zijn zo goed als helemaal verhard. De delen die nog niet verhard waren tijdens ons bezoek in 2022, staan nog op de planning of waren ze al mee bezig. De zijwegen die je ingaat zijn vaak onverhard. Check van te voren op deze website de condities van de weg, zodat je weet of je hier kunt rijden.

Zelf hadden wij een Toyota Yaris gehuurd en hebben ons hiermee prima gered in de Westfjorden. Nu hadden wij redelijk geluk met het weer en waren wij  er midden in de zomer. Een iets hogere auto kan wel fijn zijn voor de wegen die er nog wel onverhard zijn. Reis je buiten de zomermaanden (juni/juli/augustus)? Dan zou ik voor een 4×4 gaan. Dan heb je meer kans op sneeuw, of slecht weer, waardoor het toch nog een lastiger gebied is om te bereizen. De onverharde wegen die er waren, waren wel vrij slecht op sommige plekken, dus dat betekende voor ons rustig rijden. En meer tijd om te genieten van het uitzicht!

Rijden
Westfjorden tips: rijden in de Westfjorden van IJsland

Westfjorden bezienswaardigheden: wat te doen in de Westfjorden in IJsland?

Nu je alvast een klein beetje achtergrond informatie hebt over de Westfjorden in IJsland, is het tijd om je te vertellen wat je echt moet doen in de Westfjorden van IJsland. Zelf startten wij onze reis door de Westfjorden in Hólmavík en reden wij vanaf daar richting Ísafjörður en vanaf daar weer in de richting van Reykjavik. In dit artikel noem ik de bezienswaardigheden in de Westfjorden dan ook in die volgorde op.

1. Relaxen in de Drangsnes hot pots

Als je eenmaal bent aangekomen via een een prachtige route in Hólmavík kan je reis door de Westfjorden eigenlijk pas echt beginnen. Zelf namen wij ook even een kijkje in Hólmavík zelf, maar hier is eigenlijk niks te zien. Ik raad je dan ook om aan om gewoon lekker door te rijden richting de Drangsnes Hot Pots. Een paar prachtig gelegen hotpools. Deze hotpools liggen bij de zee, zijn heerlijk warm en hebben een geweldig uitzicht. De perfecte plek om lekker te relaxen dus!

2. Zwemmen en relaxen bij de Gvendarlaug hot pool

Na het relaxen in een warme hot pool bij zee, is het tijd om een stukje te rijden en om daarna weer te gaan relaxen! Het leukste is om nu te rijden via de route 645, dan rijd je namelijk langs de kust en ontdek je een mooi stukje van de Westfjorden die je anders zou missen. De weg hier is onverhard, maar wel adembenemend mooi. Als je deze route hebt gevolgd kom je uit bij hotel Laugarhóll, waar je de Gvendarlaug hot pool en een verwarm zwembad vindt. Een heerlijke plek om een paar uurtjes te relaxen. Zelf sliepen wij in dit hotel, wat ik zeker kan aanraden. Je kunt dan gratis gebruik maken van het zwembad en de hot pool. Overnacht je hier niet? Dan betaal je 600 ISK per persoon.

Meer lezen over dit soort fijne relax plekken in de Westfjorden? Lees dan ook eens dit artikel over de mooiste hot pools in de Westfjorden!

Relaxen in een hofpool bij de Westfjorden in IJsland
Relaxen in een hofpool bij de Westfjorden in IJsland

3. Rijden naar Djúpavík

Heb je nog tijd over? Dan is het zeker een aanrader om de onverharde weg 643 te volgen richting Djúpavík. Deze route loopt langs de kust en zorgt gegarandeerd voor geweldige uitzichten. Bij Djúpavík vind je een scheepswrak, maar ook een oude fabriek.

4. Spot zeehonden bij Hvitanes

Een van de beste plekken van IJsland om zeehonden te spotten, is Hvitanes. Wij hadden gewoon deze plek ingevoerd in Google Maps, maar dan kom je niet echt bij een duidelijke plek uit om op zoek te gaan naar zeehonden. Ga daarentegen op zoek naar het zeehonden spot plekje vlakbij café Litlibær.

5. Geniet van de uitzichten op de route naar Ísafjörður

Toen wij onze trip richting de Westfjorden in IJsland aan het plannen waren, vond ik het echt wel lastig om te ontdekken wat je nou eigenlijk kon doen in de Westfjorden. Maar inmiddels weet ik dat het rondrijden op zich al echt een van de hoogtepunten van de Westfjorden is. De uitzichten onderweg zijn namelijk geweldig mooi en echt adembenemend. Daarom noem ik nu toch nog even het genieten van de uitzichten als een van de dingen die je zeker moet doen in de Westfjorden. De route tussen Hólmavík en Ísafjörður is namelijk adembenemend mooi. Stoppen kan helaas niet overal. Je mag niet zomaar langs de weg parkeren of stilstaan op de weg. Dit is super gevaarlijk. En helaas zijn er weinig parkeerhavens. Ik maakte dan ook vooral foto’s vanuit het raam. Er zijn ook genoeg idioten die gewoon uitstappen midden op de weg en de boel blokkeren…

Een van de mooiste uitzichten die je tegenkomt tijdens het rijden naar Ísafjörður, is Tröð Scenic Lookout. Hier heb je een adembenemd mooi uitzicht op het fjord en genoeg plek om te parkeren.

Wat te doen in de Westfjorden in IJsland?
Wat te doen in de Westfjorden in IJsland?
Mooie uitzichten onderweg

6. Wandel naar Valagilsfoss

Een leuke afwisseling tussen al het rijden door is de wandeling naar Valagilsfoss. De wandeling is 2 kilometer lang en duurt zo’n 20 tot 30 minuten. Je moet daarna diezelfde wandeling weer teruglopen. Zeker een leuke stop en een mooie plek! Geen zin om te wandelen? Stop dan gewoon alleen even op de parkeerplaats voor een foto van de prachtige omgeving.

Westfjorden bezienswaardigheden
Westfjorden bezienswaardigheden

7. Bezoek het Arctic Fox Centre

Wil je graag eens poolvossen zien? Je kans is hiervoor het grootste in de Westfjorden van IJsland. Wil je ook meer leren over deze bijzondere dieren? Dan moet je een bezoekje brengen aan het Arctic Fox Centre. Je vindt dit kleine museum een paar kilometer voor je Ísafjörður bereikt. Bij dit museum kun je van alles lezen, zien en leren over deze bijzondere dieren. Buiten is er ook een hok waar 2 poolvossen in leven. Mij geeft dit altijd een dubbel gevoel, want hoewel de goed verzorgd worden, horen deze dieren toch in het wild te leven.

8. Ontdek Ísafjörður

Zoals ik al eerder zei is Ísafjörður de hoofdstad van de Westfjorden. Hier vind je dan ook veel faciliteiten, waaronder restaurants, supermarkten en hotels. Verder is Ísafjörður een leuke plek om even de benen te strekken. Loop lekker langs de haven en geniet van de indrukwekkende bergen bij het stadje. Of wandel naar een prachtig uitzichtpunt, dat in Google Maps wordt aangegeven als Observation Deck. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op Ísafjörður en de geweldige mooie omgeving.

 Isafjordur, Westfjorden tips

9. Wandelen bij Hornstrandir

Misschien wel een van de mooiste bezienswaardigheden in de Westfjorden, is het afgelegen stuk natuur Hornstrandir. Dit is het meest Noordwestelijk punt van IJsland en niet te bereiken met een auto. De natuur is hier ongerept, de kans op het zien van poolvossen is groot en de wandelroutes hier zijn adembenemend mooi. Je kunt vanaf Ísafjörður met een dagtrip mee, of gewoon een boot nemen zodat je er zelfstandig (meerdaagse) hikes kunt doen. Boek dit echt op tijd, want er is weinig beschikbaarheid. Ik baalde dat ik hier niet veel eerder over had gelezen, want dan was ik zeker hierheen gegaan. Dit moet een van de mooiste stukken van heel IJsland zijn!

10. Waan jezelf in de tropen bij de Önundarfjörður Pier

Na Ísafjörður is het tijd om door de prachtige natuur verder te rijden richting de Önundarfjörður Pier. De route erheen is al adembenemend mooi, maar als je bij de pier aankomt, snap je helemaal waarom wij de Westfjorden het mooiste gebied van IJsland vinden. De natuur hier blijft je namelijk gewoon verbazen. Deze pier bevind zich namelijk op een prachtig wit strand met helder blauw water, omringd door groene bergen. Wat een sprookje! Ik kon hier echt uren foto’s blijven maken. Wauw, wat een pracht. Vooral als de zon even doorbreekt vind ik dit een van de mooiste plekken waar wij ooit zijn geweest.

Wat te doen in de Westfjorden in IJsland?
Wat te doen in de Westfjorden in IJsland?
Wat te doen in de Westfjorden in IJsland?
Wat te doen in de Westfjorden in IJsland?
Mooi strand onderweg
Wat te doen in de Westfjorden in IJsland?

12. Rijden richting Þingeyri

Een van de mooiste delen van de hele route om te rijden is het stuk tussen Ísafjörður en Þingeyri. Je kijkt hier constant je ogen uit, het is hier gewoonweg prachtig. Overal waar we kunnen, stoppen wij voor een foto en om te genieten van de uitzichten. We komen weinig mensen tegen en de natuur hier is echt ongerept. Þingeyri zelf is een klein vissersdorpje waar wij een stop maken voor een warme wafel en een warme cholademelk met slagroom. Het is ten slotte toch vakantie! Vanaf Þingeyri kun je trouwens ook de route F622 volgen, een van de gevaarlijkste wegen ter wereld. Het schijnt prachtig te zijn, maar ook heel dodelijk. Je moet namelijk door zee rijden, een ervaren chauffeur zijn en goed op de hoogte zijn van de getijde van het water.

Westfjorden bezienswaardigheden + westfjorden tips

12. Bewonder de Dynjandi waterval

Na onze korte stop rijden wij door richting de Dynjandi waterval, een van de meest bekende Westfjorden bezienswaardigheden. Dit is dan ook de meest drukke plek uit dit lijstje met dingen die je moet doen in de Westfjorden. Maar goed, dat is ook niet voor niks, deze waterval is een van de mooiste watervallen van IJsland

De Dynjandi waterval is 100 meter hoog. De bovenkant is 30 meter breed en de onderkant 60 meter. De waterval splitst zich op in nog veel meer verschillende watervallen en valt zo in verschillende verdiepingen naar beneden. Via een niet al te moeilijke wandeling kun je omhoog lopen. De uitzichten op de waterval en de omgeving zijn adembenemend mooi.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de Dynjandi waterval in IJsland.

Dynjandi waterval in de Westfjorden van IJsland
Dynjandi waterval in de Westfjorden van IJsland
Dynjandi waterval in de Westfjorden van IJsland

13. Rijden naar Patreksfjörður

Patreksfjörður is een van de grootste steden van de Westfjorden en hoewel je hier niet heen gaat voor de stad zelf, is het wel de moeite waard om hierheen te rijden. Vanaf de Dynjandi waterval rijd je een stuk over weg 60, om vervolgens weg 63 langs de kust te volgen. Wij hadden hier geen tijd voor, maar de uitzichten moeten geweldig zijn. De uitzichten langs weg 60 waren in ieder geval al veelbelovend mooi.

14. Papegaaiduikers spotten bij Látrabjarg

Een van de dingen die ik heel graag wilde doen in de Westfjorden, was papegaaiduikers spotten bij Látrabjarg. Ik had mij alleen compleet verkeken op de afstanden en dingen die je kunt doen in de Westfjorden, dat wij hier gewoonweg helemaal geen tijd meer voor hadden. De weg naar Látrabjarg is onverhard en prachtig. Dit kost je zo 2 uur. Hier heb je dus ook echt de tijd voor nodig. Eenmaal aangekomen kom je uit bij een prachtige klif. En als je in het goede seizoen bent, kun je hier ook papegaaiduikers spotten. Zo leuk!

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over papegaaiduikers spotten in IJsland.

Papegaaiduikers spotten in de Westfjorden van IJsland

15. Bezoek Rauðisandur

Waar de meeste stranden in IJsland zwart zijn, is Rauðisandur hierop een uitzondering. Dit is namelijk een rood strand. Een prachtig gezicht met dat blauwe water erbij. Dit is dan ook zeker een van de mooiste en meest unieke Westfjorden bezienswaardigheden. De weg erheen is wel vrij pittig, vooral als je geen 4×4 hebt. Dus bereid je daar goed op voor!

Overige Westfjorden tips

Nu je weet wat de mooiste Westfjorden bezienswaardigheden zijn en je een antwoord hebt gekregen op de vraag: wat te doen in de Westfjorden? Is het tijd om mijn laatste Westfjorden tips met je te delen.

Planning voor de Westfjorden / hoe lang heb je nodig?

De Westfjorden is echt prachtig en zoals je hebt kunnen zien, is er genoeg te doen in de Westfjorden. Hoe lang je precies nodig hebt, ligt er heel erg aan wat je precies wilt doen. Wil je lekker veel wandelen en overal echt de tijd nemen? Of wil je gewoon rondrijden door de Westfjorden en op die manier een goede indruk krijgen van dit gebied? Zelf kan ik je onderstaande planning aanraden. Als je dit aanhoudt heb je dus zo’n 4 of 5 dagen nodig.

Dag 1: naar Hólmavík en relaxen in een hotpool
Dag 2: rijden naar Ísafjörður
Dag 3: rijden naar Flókalundur of Patreksfjörður
Dag 4: vanuit Flókalundur / Patreksfjörður naar Látrabjarg en het rode strand
Dag 5: de Westfjorden verlaten

Wil je naar Hornstrandir? Dan zou ik een dag extra in Ísafjörður toevoegen om vanaf daar een dagtrip de kunnen maken. Meer tijd voor het stuk bij Látrabjarg, het rode strand en Patreksfjörður is ook zeker niet verkeerd. Je kunt de route ook andersom volgen.

Beste reistijd

De beste reistijd voor de Westfjorden zijn de maanden juli en augustus. De wegen zijn dan het best bereikbaar en de kans op goed weer is het grootst. Ook juni en september zijn over het algemeen prima maanden. In de lente en herfst is de kans op wegafsluitingen en slecht weer al een stuk groter. In de winter zijn delen van de Westfjorden niet goed te bereiken. Zelf waren wij begin augustus in de Westfjorden, en hoewel je het in IJsland nooit weet qua weer, is dit goed bevallen.

Westfjorden tips

Overnachten in de Westfjorden

Je kunt wat mij betreft het beste overnachten in Hólmavík, Ísafjörður en omgeving Flókalundur of Patreksfjörður. Zelf hebben wij niet in Flókalundur of Patreksfjörður overnacht, omdat wij ons echt vergist hadden in wat er allemaal is te doen in de Westfjorden van IJsland en dus veel te kort tijd hadden gepland.

In Hólmavík sliepen wij in een van de leukste en fijnste plekken van onze hele reis. Wij sliepen niet in het stadje zelf, maar een stukje erbuiten in het hotel Laugarhóll. Dit hotel heeft namelijk een natuurlijke hotspring en een prachtig verwarmd zwembad. Het ligt op een prachtige locatie en het is er gewoonweg echt geweldig. Aangezien wij vrij op tijd aankwamen bij het hotel hier, konden wij hier lekker de hele middag relaxen in het warme water. Je boekt Hotel Laugarhóll via deze link. Wil je liever ergens anders verblijven? Bekijk dan hier de hotels in Hólmavík.

In Ísafjörður zijn de meeste mogelijkheden om te overnachten in de Westfjorden van IJsland. Zelf kozen wij voor een fijne guesthouse. Hier waren wij de enige gasten en hierdoor hadden wij de hele accommodatie voor onszelf. Ideaal! De accommodatie lag ook dichtbij het centrum. Helaas kan ik hem niet meer terugvinden, dus ik ben bang dat hij niet meer bestaat. Meer opties voor hotels in Ísafjörður bekijk je via deze link.

Helaas zijn wij zelf niet in Flókalundur verbleven en hierdoor hadden wij dus geen tijd voor een deel van de Westfjorden. Helaas, maar ook een goede reden om terug te komen. In Flókalundur is weinig keuze qua overnachten. De opties die er zijn, vind je via deze link. Je kunt ook kiezen voor Patreksfjörður. Overnachtingen in Patreksfjörður boek je via deze link.

Je reis door IJsland vervolgen

Na je roadtrip door de Westfjorden in IJsland, zijn er genoeg opties om je reis door dit geweldige land te vervolgen. Zelf reisden wij door richting het schiereiland Snæfellsnes, het IJsland in het klein. Je kunt er ook voor kiezen om vanaf de Westfjorden direct terug te reizen richting Reykjavik. Reis je de andere kant op? Dan kun je met een tussenstop in Blönduós doorreizen richting het noorden van IJsland, een andere prachtige regio waar je je ogen uitkijkt!

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over de Westfjorden in IJsland. De Westfjorden in IJsland zijn geweldig mooi en hier doorheen rijden was het hoogtepunt van onze drie weekse reis door dit fantastische land. Ik hoop dat je nu een goed beeld hebt gekregen wat je kunt doen in de Westfjorden en dat je weet wat de mooiste bezienswaardigheden in de Westfjorden zijn. Verder hoop ik ook dat je iets hebt gehad aan mijn tips voor de Westfjorden in IJsland bezoeken! 

Wil jij de Westfjorden in IJsland bezoeken?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein een bedrag. Dit kost jou niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows