De vervelende kant van het reisvirus

by | Feb 12, 2017 | Persoonlijk, Travelconfessions | 10 comments

Even een ander soort artikel dan dat jullie misschien van mij gewend zijn. Even iets anders en stiekem vind ik dat best eng om te plaatsen. Iets persoonlijks; een hersenspinsel, iets waar ik al lang mee rondloop en waarover ik lang twijfelde om er over te schrijven. Ik doe het toch, want ook dit hoort bij het reizen; het reisvirus, wat je soms best in de weg kan zitten.

Het reisvirus, niet iedereen krijgt hem te pakken, maar ik heb hem wel. En soms ben ik heel blij dat ik dat virus te pakken heb, want wat is het geweldig om zoveel van de wereld te kunnen zien en te ontdekken. Reizen is voor mij het leukste wat er is en ik zou ook nooit willen stoppen met reizen. Maar dat virus heeft nadelen. Soms wordt dat virus je gewoon te veel. In dit deel van de serie Travelconfessions vertel ik er alles over…  Herkenbaar?

Afstuderen, dat is waar ik mee bezig moet zijn, maar waar ik door dat virus lang niet altijd mee bezig kan zijn. Elke dag weer lees ik reisblogs en bekijk ik duizenden mooie reisfoto’s op instagram. Elke dag voel ik zo’n extreme drang om weg te gaan. Echt weg te gaan. Niet slechts een paar dagen, maar gewoon weg voor onbepaalde tijd. Een enkele reis boeken en wel zien waar we uitkomen en hoe lang we weg gaan. Elke dag heb ik net zoals blogger Rani heimwee naar de wereld. Gewoon genieten van het leven, want doe je dat eigenlijk wel genoeg? Geniet je wel elke dag van wat je hebt en waar je bent? Ik eerlijk gezegd niet. 

Thuis waardeer ik eigenlijk te weinig wat ik heb, thuis ben ik bezig met school en met dingen waar ik niet zo veel zin meer in heb. Ik ga gewoon mijn gang, doe alles op de automatische piloot en ga zo nu en dan op een tripje, waarnaar ik bij thuiskomst weer precies hetzelfde doe. Als ik op reis ben waardeer ik wat ik thuis heb en waardeer ik waar ik op dat moment ben. Ik voel me dan simpelweg het gelukkigste. Thuis, in Nederland, geniet ik vaak te weinig.

Komt dat dan door het reisvirus? Misschien wel. Waar het virus in ieder geval voor zorgt is dat je thuis altijd bezig bent met weg gaan. Weg willen, meer willen zien. Nooit eens rustig thuis zitten, maar altijd bezig zijn met je volgende bestemming, je volgende reis. En af en toe maakt het me gek, of niet zo vrolijk. Want af en toe wordt de drang om alles te laten vallen zo groot, maar ik besef dat het nog niet kan, dat ik nog moet wachten. Ik weet dat mijn tijd nog komt, maar dat is soms gewoon verdomd lastig. Ik wil weg. Ik wil niet meer studeren, ik wil niet werken, want dat kan altijd nog. Ik wil reizen, de wereld zien. Nu ben ik nog jong, nu ben ik nog ongebonden en kan ik weg zonder dat ik zit met een huis of een vaste baan. Maar nu moet ik studeren en mijn opleiding afmaken, nu moet ik doorzetten en toch nog even wat extra’s sparen.

Maar wil ik dat wel? Dat vraag ik mij zo vaak af. Ik zie het niet zitten om de rest van mijn leven fulltime te werken en als het vakantie is drie weken te reizen en het daarna weer te moeten doen met een lang weekend. Je moet zoveel en dat is waar ik juist een beetje klaar mee ben. En mijn beeld van lang weg is dat het moeten eindelijk even stopt. Natuurlijk heb je geld nodig en natuurlijk moet je zo nu en dan wel iets doen, maar dan wel vanaf een geweldige plek.

cameron highlands reisvirus travelconfessions
Want geweldige plekken, die heeft onze wereld zat. Dat bewijst de foto hierboven maar al te goed en dat waardeer ik ook zo. En al die geweldige plekken wil ik zien. Ik moet het zien. En ja, eerlijk gezegd staat die drang mij soms in de weg en wil ik te graag. Het staat me soms in de weg om gewoon te doen wat je zou moeten doen. Dan wil ik niet doen wat ik hoor te doen, dan wil ik weg, genieten, de wereld ontdekken. Maar moet je altijd doen wat andere verwachten? Is het niet gewoon tijd om je hart te volgen, je dromen gewoon waar te maken. Want waarom alleen maar dromen en niet gewoon eens doen? Doen wat je het allerliefste doet, in mijn geval reizen. Moet je na je studie slaafs volgen wat andere doen? Samenwonen, werken, trouwen, kinderen krijgen, oud worden en met pensioen gaan.

Het lijkt de trend, maar het is niet de trend die ik wil volgen. Die reisdrang moet ik nog even weerstaan, ik moet nog even doorzetten en slaafs de maatschappij volgen. Nog even afstuderen en nog even sparen. Want ja, vijf jaar studie ga je ook niet vlak voor de eindstreep weggooien. Hoe aantrekkelijk het soms ook klinkt.

Dus ja, soms kan ik het reisvirus vervloeken, terwijl ik er eigenlijk gewoon van houd. Want zeg nou zelf, er is toch niks mooiers dan wandelingen maken door de meest indrukwekkende natuurgebieden? Of genieten van mooie zonsondergangen of opkomsten bij een geweldig viewpoint? Wakker worden met zicht op een prachtig bounty eiland? En eigenlijk moet ik gewoon niet te veel denken, maar gewoon lekker doorgaan, doorgaan met een prachtige reis in het vooruitzicht.

En ook dit jaar hebben wij prachtige reizen in het vooruitzicht. Volgende week gaan wij anderhalve week naar Italië en bezoeken wij Bologna, Venetië en Verona. In de zomer reizen wij 3,5 week door China en ook rond kerst willen wij sowieso nog weg. Dat is toch al een mooi reisjaar? Maar het stomme aan het reisvirus is gewoon dat het nooit genoeg is. Je wilt altijd meer, altijd meer zien en meer doen. Altijd meer reizen. En ja, soms heb ik daar gewoon een klein beetje last van.

Hebben jullie soms ook wel eens last van het reisvirus?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow