De Scenic Byway 12 in Utah: een van de mooiste roadtrips in Amerika!

door | Laatste update Dec 11, 2022 | Gepubliceerd Mar 27, 2021 | Amerika, Noord-Amerika, Roadtrips, Verenigde Staten | 18 reacties

Amerika is een fantastisch land voor een gave roadtrip. Het land is divers en er zijn talloze routes die je kunt rijden in de nationale parken en om van A naar B te komen. Een roadtrip in Amerika verveelt je dan ook geen moment. Een van de mooiste roadtrips in Amerika is de Scenic Byway 12. Deze route brengt je van Bryce Canyon naar Capitol Reef en laat je ondertussen van deze ene in de andere verbazing vallen. Hoogtijd dus om je te vertellen over de gave Scenic Byway 12 in Amerika!

Scenic Byway 12 in Amerika

De Scenic Byway 12 in Amerika is een autoroute die grofweg gezegd van Bryce Canyon National Park naar Capitol Reef National Park loopt. De route start bij het plaatsje Panguitch en eindigt bij Torray (of andersom natuurlijk). Onderweg rijd je langs verschillende mooie natuurgebieden en zijn er veel plekken om te stoppen en om te genieten van de natuur en de mooie uitzichten.

Wij gebruikten deze route om van A naar B te komen, op de mooiste manier, want de snelste route is het zeker niet. Maar als je echt de tijd hebt, zou je ook meer tijd kunnen nemen. Langs de weg zijn namelijk nog heel veel leuke wandelingen en natuurparken waar je een dag zou kunnen verblijven.

De Scenic Byway 12 is een route in Utah en volgens vele een van de mooiste van de staat en misschien wel van heel Amerika. De route is bijna 200 kilometer lang en behoorlijk afwisselend. In dit artikel neem ik je mee naar een roadtrip over de route, zodat je weet wat je kunt verwachten van de Scenic Byway 12 in Amerika.

Wat is er te zien langs de Scenic Byway 12 in Utah?

Er is heel veel te zien langs de weg en dat maakt het de omweg echt waard. Een halve dag of volle dag heb je voor deze route dan ook zeker nodig. Hieronder vertel ik je welke stops je kunt maken en wat er te zien is onderweg. De stops zijn op volgorde, als je start bij de omgeving van Bryce Canyon. Rijd je de route andersom? Dan draai je de volgorde gewoon om. Beide kanten op is de route de moeite waard!

1. Red Canyon

Als je gestart bent in het plaatsje Panguitch is Red Canyon het eerste wat je tegenkomt. Je hebt hier een aantal plekken waarbij je langs de weg kunt parkeren om te genieten van wat mooie uitzichten. De meest populaire en meest bekende stop is de boog over de weg. Een fotogenieke plek. Heb je meer tijd? Dan is het een aanrader om meer te ontdekken van de Red Canyon. Er komen hier maar weinig toeristen, maar je kunt hier prachtig wandelen en er zijn genoeg prachtige uitzichten om van te genieten. Helaas paste dit niet in onze planning, maar er langs rijden was al heel erg de moeite waard!

Scenic Byway 12 in Utah: Red Rock

2. Bryce Canyon National Park

Vlak na Red Canyon bereik je Bryce Canyon National Park, een van de mooiste en meest populaire stops langs de Scenic Byway 12 in Amerika. Ik kan je aanraden om voor Bryce Canyon zelf in ieder geval één volle dag uit te trekken en dit dus niet als korte stop tijdens je roadtrip over de Scenic Byway 12 mee te nemen. Dan mis je teveel gave plekken namelijk.

Bryce Canyon staast bekend om de bijzondere hoodoos, de prachtige uitzichten en de geweldige wandelingen die je hier kunt maken.

Scenic Byway 12 in Amerika: Bryce Canyon National Pakr
Scenic Byway 12 in Amerika: Bryce Canyon National Pakr
Scenic Byway 12 in Amerika: Bryce Canyon National Pakr

3. Kadachrome Basin Statepark

Het wordt rustiger op de route, want veel mensen gaan niet verder dan Bryce Canyon. Zonde!

Na Bryce Canyon rijd je langs de stadjes Tropic en Cannonville. Daar start de Cottonwood Canyon Road die je richting Kadachrome Basin Statpark brengt. Deze route is 75 kilometer lang en voor het grootste deel onverhard. Wij mochten met onze huurauto niet over onverharde wegen rijden en besloten daarom dit stukje over te slaan. Maar als je dit wel kan, is het echt een aanrader om even af te wijken van de Scenic Byway 12 in Utah en richting Kadachrome Basin Statepark te rijden. Je vindt hier diverse prachtige rotsformaties, een aantal bogen en wat leuke wandel mogelijkheden.

4. Powell Point Vista

Ook als je besluit om niet van de weg af te wijken, kom je veel prachtige plekken en bezienswaardigheden tegen. Langs de weg zijn genoeg plekken om je auto veilig te parkeren om even een foto te maken en om te genieten van het uitzicht. Een plek waar je goed kunt stoppen in Powell Point Vista. Hier heb je een uitzicht op de grijze rotsen van Utah, bijzonder, aangezien het landschap hier normaal zo rood is.

Scenic Byway 12 in Utah
Scenic Byway 12 in Utah

5. Head of the Rocks Overlook

Na het plaatste Escalante kom je bij het mooiste stuk van de route uit. Het lijkt hier wel een maanlandschap. Het is echt een heel bijzonder stukje natuur en dit deel van de Scenic Byway 12 in Amerika is echt ons favoriete deel. Prachtig!

Een van de mooiste en meest bekende plekken om uit te stappen is Head of the Rocks Overlook. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op het bijna buitenaardse landschap en de kronkelende weg die hier doorheen loopt.

Scenic Byway 12 in Utah
Scenic Byway 12 in Utah
Scenic Byway 12 in Utah

6. Andere prachtige stops langs de weg

Na Head of the Rocks Overlook lijkt het steeds mooier te worden. Bij dit deel kom je veel plekken tegen waar je je auto kunt parkeren om te genieten van het uitzicht. Dat deden wij zelf dan ook echt heel vaak, want wat is het hier prachtig! Ik heb geen idee hoe alle punten heten en of alle uitzichtpunten überhaupt een naam hebben, maar ik wilde ze wel even noemen en laten zien!

Scenic Byway 12 in Utah
Scenic Byway 12 in Utah

7. Calf Creek Falls

De route blijft prachtig en op een gegeven moment kom je bij de Calf Creek Falls uit. Of nou ja, je komt niet echt bij de watervallen uit, maar bij de start van de wandeling richting de watervallen. Een hele mooie wandeling van 11 kilometer brengt je naar de Lower Calf Creek Falls. De wandeling is best pittig en duurt zo’n 4-5 uur.

8. The Hogback

Tot nu toe was de weg altijd vrij breed en goed te doen. The Hogback brengt daar verandering in. Dit is namelijk het meest spannende stuk van de Scenic Byway 12 in Utah. De weg heeft bij dit stuk namelijk aan twee kanten een hele diepe afgrond en de weg is ook niet echt enorm breed. Ik reed zelf niet, maar volgens Remco was het alsnog heel goed te doen.

De uitzichten die je hebt bij dit stukje van de route is echt fantastisch en er zijn, ondanks dat het er smal is, wel wat plekken om te parkeren zodat je ook echt van die uitzichten kunt genieten.

Scenic Byway 12 in Amerika
Scenic Byway 12 in Amerika
Scenic Byway 12 in Amerika
Scenic Byway 12 in Amerika
Scenic Byway 12 in Amerika

9. Larb Hollow Overlook

Na het smalle weggetje en de fantastische uitzichten wordt de weg weer breder en de afgronden zijn wat minder dichtbij. Je rijdt door het bos en stijgt in de omgeving van Boulder naar bijna 3000 meter hoogte.

De omgeving wordt steeds groener en de uitzichten hier zijn weer heel anders dan hiervoor. Dit maakt de Scenic Byway 12 in Amerika ook zo leuk en zo de moeite waard! Een van de mooiste plekken om te stoppen bij dit deel van de roadtrip is Larb Hollow Overlook. Hier heb je een fantastisch uitzicht over de bergen, de bossen en een meer in de verte. Echt heel mooi!

Scenic Byway 12 Utah , Amerika
Scenic Byway 12 Utah , Amerika
Scenic Byway 12 Utah , Amerika

10. Capitol Reef National Park

Daarna kom je aan bij het plaatsje Torrey, de toegang tot Capitol Reef National Park. Capitol Reef National Park wordt niet heel druk bezocht en dat is gek, want het is er prachtig. Ik kan je aanraden om hier in de buurt te overnachten en dan de volgende dag Capitol Reef National Park te bezoeken, zodat je hier echt de tijd hebt om te ontdekken wat het park heeft te bieden. Je kunt hier namelijk een prachtige route rijden, maar ook hele mooie wandelingen maken.

Meer lezen? Lees dan eens mijn handige artikel met tips voor Capitol Reef National Park!

Capitol Reef National Park
Capitol Reef National Park
Capitol Reef National Park

Overnachten bij de Scenic Byway 12 in Utah

Voor deze roadtrip kun je het beste 1 dag uittrekken, tenzij je veel zijwegen gaat rijden en alle wandelingen wilt doen uit dit artikel. Dan is een extra dag geen overbodige luxe. Zorg ervoor dat je verder nog één volle dag hebt in Bryce Canyon en nog één volle dag in Capitol Reef.

Overnachten kan je het beste doen in de omgeving van Bryce Canyon en na je roadtrip over de Scenic Byway 12 in Amerika in de buurt van Capitol Reef National Park. Hier zijn ook de meeste opties. Voor de omgeving van Bryce Canyon kun je een accommodatie boeken via deze link.  Voor de omgeving van Capitol Reef kun je je overnachtingen boeken via deze link

Dit is alles wat je moet weten over de Scenic Byway 12 in Amerika. Dit is echt een van de mooiste roadtrips in Amerika en wat mij betreft is het de omweg echt waard. Ik heb mijn ogen uitgekeken en de natuur is uniek en enorm afwisselend!

Zou jij de Scenic Byway 12 in Utah willen rijden?

Dit artikel bevat affliate links, dit betekent als jij iets boekt via deze links, dat wij hiervoor een klein bedrag ontvangen. Het kost jou echter niets extra’s! Het is voor ons een goede manier om onze website online te kunnen houden. Bedankt alvast!

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow