De Romeins Marskampwandelroute in Ermelo

door | Gepubliceerd Sep 23, 2023 | Europa, Nederland, Wandelen | 0 Reacties

In Ermelo en omgeving kun je prachtig wandelen. Een van de mooiste plekken om te wandelen bij Ermelo is de Ermelosche heide. Wil je wandelen op de Ermelosche heide? Dan is de Romeins Marskampwandelroute echt een aanrader. In dit artikel vertel ik je alles over deze wandelroute op de Ermelosche heide.

Wandelen op de Ermelosche heide

Wandelen op de Ermelosche heide is leuk! Op die manier kun je namelijk dit uitgestrekte heideveld goed zien en ervaren. Je kunt hier wandelen op smalle paden tussen de prachtige heide, maar je kunt ook zo wandelen richting het Speulderbos, een van de mooiste bossen van Nederland. Een aantal wandelroutes op de Ermelosche heide die je kunt lopen zijn:

  • Schapedriftwandelroute, 3km
  • Romeins Marskampwandelroute, 4 of 6 km
  • Cultuurhistorische route, 8.5 km

Naast deze 3 routes zijn er nog meer keuzes om te wandelen op de Ermelosche heide. Voor meer informatie kun je mijn artikel lezen waarin ik alles vertel over wandelen op de Ermelosche heide. Dit artikel focust zich op 1 van de wandelroutes hier. Namelijk de Romeins Marskampwandelroute, een route van 4 of 6 kilometer dwars door de heide heen.

De Romeins Marskampwandelroute

Hieronder neem ik je mee naar de Romeins Marskampwandelroute in Ermelo. Deze route gaat alleen over de heide en is dus de perfecte route voor wie de Ermelosche heide goed wil ontdekken en zien. Zelf liepen wij deze wandeling toen de heide in bloei stond, wat het hier natuurlijk extra mooi maakt.

Algemene informatie over de route

Ik zal beginnen met wat algemene informatie over de Romeins Marskampwandelroute, zodat je precies weet wat je te wachten staat.

Route: Romeins Marskampwandelroute
Lengte: 4 of 6 kilometer
Markeringen: Paaltjes met een plaatje van een Romein erop
Moeilijkheid: Makkelijk
Startpunt: De Schaapskooi bij Ermelo
Wat te zien: Heidevelden

De start van de wandeling

Wij parkeren onze auto bij de schaapskooi van Ermelo, dit is gratis. Vanaf hier kunnen wij beginnen met de wandeling. Bij de schaapskooi kun je soms de schapen zien, maar soms zijn ze op de heide aan het grazen. Dit ligt een beetje aan de periode van het jaar, maar ook aan het tijdstip waarop je de schaapskooi bezoekt. Wij treffen op een bloedhete zomerdag de schapen bij de schaapskooi zelf aan. Bij de schaapskooi kun je ook gelijk iets simpels eten of lekker iets drinken en wat informatie krijgen over de omgeving. Buiten staat een bordje met de wandelroutes bij de Ermelosche heide die je kunt volgen. Omdat de heide mooi bloeit en wij dus vooral heide willen zien, kiezen wij voor de Romeins Marskampwandelroute.

De wandelroute begint gelijk over een wat breder zandpad tussen de heide. De heide is echt prachtig, dus dit beloofd veel goeds!

Romeins Marskampwandelroute in Ermelo

Mooie uitzichten op de heide

We wandelen over verschillende brede en smallere zandpaden tussen de heide. Dit is zeker een aangename wandeling en we komen maar weinig andere mensen tegen. Super fijn! We genieten dan ook van de mooiste uitzichten op de paarse heide, in alle rust.

Romeins Marskampwandelroute in Ermelo
Romeins Marskampwandelroute in Ermelo
Romeins Marskampwandelroute in Ermelo

Romeins Marskamp

Op een gegeven moment kom je het marskamp tegen. Dit is een voormalig Romeins legerkamp dat in 1922 is ontdekt. Dit is het enige marskamp dat in Nederland is terug gevonden. Het kamp is in enkele uren gebouwd en is een aantal dagen als overnachtingsplek gebruikt. Het kamp was 250 bij 350 meter groot. Je vindt hier diverse grafheuvels. Nu kun je er niet heel veel meer van zien, maar je komt tijdens de route nog wel een Romeins beeld tegen.

4 of 6 kilometer lopen?

Na nog een stuk wandelen in de heide kom je bij een splitsing. Op die manier kun je kiezen of je 4 kilometer of 6 kilometer loopt. Hoewel het bloedheet is, kiezen wij voor de optie van 6 kilometer. Ermelo is voor ons best een stukje rijden en dan vind ik een wandeling van 4 kilometer niet de moeite waard.

Als je kiest voor de wandeling van 6 kilometer, loop je nog meer tussen de heidevelden door. De 2 extra kilometers voegen niet heel veel toe, omdat je vooral veel heide ziet en je dat eerder in de route ook al hebt gezien.

Wandelen op de Ermelosche heide: Romeins Marskampwandelroute
Wandelen op de Ermelosche heide: Romeins Marskampwandelroute
Wandelen op de Ermelosche heide: Romeins Marskampwandelroute

Terug bij het eindpunt

Helemaal oververhit komen wij terug bij de schaapskooi. Het was 30 graden en deze wandeling heeft geen schaduw. Dat hadden we toch wel een beetje onderschat. We vonden de wandeling wel prachtig en eenmaal in de airco van de auto kijken we terug op een mooie wandeling op de Ermelosche heide.

Deze wandelroute uitbreiden

Wil je wat langer wandelen op de Ermelosche heide of ook een stukje bos toevoegen aan de Romeins Marskampwandelroute? Dat kan! Je kunt als je klaar bent met de Romeins Marskampwandelroute makkelijk overstappen op de cultuurhistorische route van 8.5 kilometer lang. Je volgt dan de roze pijltjes en loopt een groot deel door het Speulderbos, het mooiste bos van Nederland! Echt een aanrader. Wil je nog meer heide? Dan kun je de Schapedriftroute er nog achteraan plakken. Maar persoonlijk zou mijn advies zijn om er een stuk Speulderbos achteraan te plakken! Dat is namelijk sprookjesachtig mooi. 

Speulderbos

Laatste tips voor de Romeins Marskamproute

Nu je weet hoe de Romeins Marskampwandelroute gaat, is het tijd om mijn laatste tips voor deze wandeling op de Ermerlosche heide met je te delen.

  • De beste periode is als de heide in bloei staat. Dit maakt de heidevelden hier veel mooier! Let wel op dat er geen schaduw is, kies dus geen bloedhete dag uit. Bij ons was het 30 graden en dat was heel onaangenaam.
  • Neem voldoende water mee!
  • Trek goede schoenen aan, je loopt vooral over zandpaden.
  • Check voor vertrek ook eens de website van de schaapskooi voor meer informatie. 
  • Meer mooie plekken op de Veluwe bezoeken? Lees dan eens mijn artikel over wat je moet doen op de Veluwe. Of ga ook eens wandelen bij het Speulderbos, of het Leuvenumse Bos, allebei ook in de omgeving van Ermelo. Zeker een aanrader!
Ermelosche heide in bloei

Dit is alles wat je moet weten over de Romeins Marskampwandelroute in Ermelo. Deze wandelroute bij de Ermelosche heide kan ik je zeker aanraden en is vooral de moeite waard als de heide mooi paars kleurt!

Zou jij de Romeins Marskampwandelroute willen lopen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows