De piramides in Egypte bezoeken; dit is wat je moet weten!

by | Oct 19, 2021 | Afrika, Egypte | 4 comments

Egypte, het land van de farao’s, de Nijl en de piramides. Egypte is interessant en indrukwekkend. Een reis of vakantie naar Egypte is dan ook een heel goed idee. Het land kent enorm veel eeuwenoude bezienswaardigheden en heeft veel te bieden. Waaronder de piramides in Egypte. De piramides in Egypte bezoeken is een geweldige ervaring. Wij bezochten zelf de piramides van Gizeh en vandaag vertel ik je hier alles over! 

Piramides in Egypte 

Egypte is onder andere bekend door de piramides. Deze eeuwenoude bouwwerken zijn indrukwekkend om te zien en heel bijzonder. Bedenk eens even dat deze bouwwerken meer dan 5000 jaar geleden gebouwd werden en nu nog steeds overeind staan! Bijzonder toch? 

In Egypte vind je zo’n 100 piramides, ook al is het exacte aantal eigenlijk niet bekend. Sommige beweren dat er 80 piramides staan in Egypte, sommige zeggen dat het er wel 140 zijn. Alle piramides in Egypte staan op de West Bank van de Nijl, de westelijke oever was namelijk de plek voor de doden. Aan de andere kant van de Nijl vind je nooit piramides. Er zijn ook andere landen waarin je piramides kunt zien. 

Een piramide werd vroeger gemaakt om mensen in te begraven. Het zijn dus eigenlijk gewoon graven. Als iemand een farao werd begon de bouw voor een nieuwe piramide. Hoe ouder een farao werd, hoe groter de piramide dus ook kon worden. In de piramides vind je vaak sarcofagen waar de farao’s in begraven werden. Daarnaast vind je er heel veel andere schatten. De piramides in Egypte zijn voor een hele lange tijd de grootste bouwwerken ter wereld geweest. 

Tegenwoordig zijn de piramides leeg, aangezien de meeste schatten allemaal geroofd zijn. De overgebleven schatten en voorwerpen vind je in musea van over de hele wereld. Een museum met heel veel Egyptische spullen vind je in Caïro, dit is het Egyptisch museum. Hier vind je ook veel schatten uit de graftombe van Toetankhamon.

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over de piramides in Egypte bezoeken. Ik vertel je welke piramides je kan bezoeken, ik vertel je over de kosten, over 1 van de zeven wereldwonderen, de Piramides van Gizeh, of je de piramides het beste met of zonder gids kunt bezoeken en hoe je het beste een dagtrip vanuit Hurghada naar de piramides kunt regelen. Daarnaast vertel ik je wat de beste tijd is om de piramides in Egypte te bezoeken.

Wil je na je bezoek aan de piramides nog meer mooie plekken in Egypte bezoeken? Lees dan ook eens dit handige artikel over de mooiste bezienswaardigheden in Egypte.  

Piramides in Egypte bezoeken

Welke piramides in Egypte kan je bezoeken? 

Als je denkt aan de piramides in Egypte denk je eigenlijk al snel aan de piramides van Gizeh. Maar wist je dat er veel meer piramides zijn die je kunt bezoeken in Egypte? Naast de piramides van Gizeh is het namelijk ook een aanrader om eens een kijkje te nemen bij de piramide van Djoser.  De piramide van Djoser is een trappenpiramide in Saqqare, gebouwd voor de Egyptische farao Djoser. De piramide komt uit de 27e eeuw voor Christus en is daarmee de oudste piramide die is ontdekt. 

Daarnaast kan je een bezoek brengen aan de piramides van Dashur. Hier vind je ook twee van de oudste piramides van Egypte. De piramides hier zijn ouder dan de piramides van Gizeh. Je kan de piramides van Dashur dan ook zien als een leerschool voor de Egyptenaren, naar aanleiding van hun ervaringen bij deze piramides, werden de technieken geperfectioneerd. Sommige piramides hier hebben precies de vorm zoals je het voor je ziet bij een piramide, terwijl de andere juist boller zijn. Zeker bijzonder om te bezoeken dus! 

Dus als je meer wilt zien dan alleen de piramides van Gizeh, is het zeker een aanrader om ook eens bij een van de andere piramides in Egypte te gaan kijken! 

Piramides in Egypte bezoeken

De kosten om de piramides in Egypte te bezoeken 

Helaas is een bezoek aan de piramides niet gratis en moet je betalen. De piramides van Gizeh zijn het meest populair om te bezoeken en ook het duurste om te bezoeken. Voor de piramides van Gizeh betaal je 120 Egyptische Pond (€6,68), je mag dan ook de Sfinx bekijken. Je mag voor dit bedrag geen piramide in. Als je de piramide van Cheops in wilt betaal je hiervoor 300 Egyptische Pond (€16,70). 

De entree voor de piramides van Djoser bedraagt ook 120 pond. Voor de piramides van Dashur betaal je 60 pond. Voor dit bedrag mag je ook bij een piramide naar binnen. 

1 van de zeven wereldwonderen 

Bij de nieuwe zeven wereldwonderen staan de piramides er gek genoeg niet meer tussen, maar bij de klassieke zeven wereldwonderen stond er wel degelijk een piramide op het lijstje. Veel mensen denken dat alle piramides van Gizeh bij de zeven wereldwonderen behoren, maar dit is niet zo. Alleen de piramide van Cheops, die je wel vindt bij het complex van de piramides van Gizeh, behoort tot de klassieke zeven wereldwonderen. Dit is de grootste piramide en ook gelijk de piramide waar je binnen een kijkje kan nemen. 

De piramides van Gizeh: de piramide van Cheops is een van de klassieke wereldwonderen

De piramides van Gizeh 

De piramides van Gizeh zijn de populairste piramides om te bezoeken en ook het makkelijskte om te bereiken. De piramides van Gizeh liggen namelijk heel dichtbij Cairo. Vanaf de piramides kun je de stad zelfs zien liggen en andersom geldt dat ook zo. Vanaf Cairo rijd je in slechts 15 minuten naar de piramides, handig! 

Bij de piramides van Gizeh vind je ook de grote sfinx, wat echt heel bijzonder is om eens te zien. Op het complex vind je verder in totaal 3 grote piramides. Tel je de kleine piramides mee vind je er maar liefst 9 op het hele terrein. Je kunt alleen de piramide van Cheops van binnen bezoeken. Verwacht binnen in geen schatten, want de tombe is leeg. 

De piramides van Gizeh zijn populair, daarom kan je het beste vroeg in de ochtend aanwezig zijn. Wij waren er rond 8:00 en toen was het nog goed te doen qua drukte. Ga je later op de dag? Dan komen alle tourbussen aan en is het super druk. Daarnaast kan het enorm heet worden bij de piramides in Egypte. Hoe eerder je komt, hoe minder last je hebt van de warmte. 

Tijdens je bezoek aan de piramides van Gizeh ga je veel kamelen zien. Voor €15,- per persoon kun je een ritje maken in de woestijn richting een mooi uitzichtpunt op de piramides. Wij deden dit met toen al lichte twijfel of het wel goed was. Maar je leest het overal als tip, dus zo slecht kan het niet zijn toch? Nou uh, dat is het wel. Ik heb ook echt spijt dat wij wel dat ritje gemaakt hebben. Het uitzicht was gaaf hoor en je hebt wel even het typische woestijn gevoel zo, op een kameel, tussen het zand. Maar toerisme en dieren gaan nooit samen. Daar gaat altijd wel dierenleed aan vooraf en je kunt nooit weten of ze goed behandeld worden of niet. Dus doe het gewoon NIET!

Je kan je bezoek aan de piramides van Gizeh heel makkelijk combineren met een bezoek aan het Egyptisch museum. Dit museum vind je momenteel in het centrum van Caïro, maar opent over een tijdje heel dichtbij de piramides op een nieuwe locatie. Handig! Het museum is wel echt de moeite waard ook. 

 

De piramides in Egypte: sfinx  Piramides van Gizeh
piramides in Egypte bezoeken
piramides van Gizeh
Piramides van Gizeh
piramides in Egypte
Piramides van Gizeh
Piramides van Gizeh

Met of zonder gids de piramides in Egypte bezoeken? 

Als je iets wilt leren over de piramides in Egypte is het echt een must om een gids te regelen. Dit kan je in Cairo gemakkelijk regelen, maar ook gewoon online. Bij veel organisaties kan je zelfs een Nederlands sprekende gids regelen, mocht je dit fijn vinden. Verwacht geen informatieborden bij de piramides, dus zonder gids weet je eigenlijk helemaal niks. Zelf gingen wij met gids Bram op pad en hebben hierdoor het een en ander kunnen leren over de piramides van Gizeh. Daarnaast kan een gids ook wat leuke foto’s voor je maken, wat ook altijd leuk is! 

Dagtrip vanaf Hurghada 

Hurghada is een populaire badplaats in Egypte en trekt jaarlijks enorm veel vakantiegangers. Vanaf Hurghada is het mogelijk om een dagtrip naar Cairo en de piramides van Gizeh te boeken. Houd er rekening mee dat je wel 6 uur lang moet rijden (en diezelfde afstand ook weer terug moet), daarnaast zijn de dagtrips vrij duur. Reken erop dat je exclusief fooi, kamelenrit en bezoek aan de binnenkant van de piramide van Cheops al tussen de €90,- en €130,- per persoon kwijt bent. 

Zelf kozen wij voor een privé tour, dit was natuurlijk duurder dan een groepstour, maar scheelde in verhouding weinig. Daarnaast hadden wij hierdoor een Nederlandse gids en konden wij zelf aangeven hoe lang wij ergens wilden verblijven. Naast de piramides van Cheops breng je ook een bezoek aan het citadel van Caïro en aan het Egyptisch museum. Wij boekten deze tour via Excursiesegypte.nl. Later zal ik nog een uitgebreid artikel schrijven over onze dagtrip naar Cairo vanuit Hurghada. 

Dagtrip vanaf hurghada
Dagtrip vanaf hurghada

De beste reistijd 

In Egypte is het het hele jaar droog en mooi weer. De beste tijd om de piramides te bezoeken is eigenlijk in de lente of in de herfst. Probeer de zomer zoveel mogelijk te vermijden, want temperaturen boven de 40 graden zijn dan heel gewoon. Zelf vonden wij het overigens wel redelijk te doen in de zomer. Ja het is warm, maar je gaat geen lange wandelingen maken en zit ook veel in een auto (met airco). 

Dit is in ieder geval alles wat je moet weten om de piramides in Egypte te bezoeken. Hopelijk heb je ik enthousiast gemaakt om ook eens een kijkje te nemen bij deze eeuwenoude en bijzondere bouwwerken. Ik vond het in ieder geval heel indrukwekkend om eens te zien. 

Zou jij de piramides in Egypte willen bezoeken? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows