De Perhentian eilanden bezoeken in Maleisië: tips en bezienswaardigheden

door | Laatste update Jul 1, 2022 | Gepubliceerd Jun 29, 2022 | Azië, Maleisië | 8 reacties

De Perhentian eilanden in Maleisië zijn een waar paradijs. Hagelwitte stranden, blauw water, wuivende palmbomen en een geweldige onderwaterwereld; hier vind je het allemaal! Wil je ook de Perhentian eilanden bezoeken in Maleisië? Lees dan snel verder, want ik deel vandaag mijn tips voor de Perhentian eilanden en geef een antwoord op de vraag: wat te doen op de Perhentian eilanden?

Perhentian eilanden in Maleisië

De Perhentian eilanden is een eilandgroep in Maleisië aan de oostkust van het schiereiland. Je vindt hier de mooiste stranden van het land en kunt hier prachtig duiken en snorkelen. De Perhentians bestaan uit de eilanden Perhentian Besar en Perhentian Kecil, maar ook nog uit de kleine en onbewoonde eilanden Rawa, Susu Dara en Serengeh.

Perhentian Besar of Perhentian Kecil?

De Perhentian eilanden bestaan dus uit meerdere eilanden. Wil je de Perhentian eilanden bezoeken? Dan zul je een keuze moeten maken tussen Besar of Kecil. Zelf verbleven wij overigens op beide eilanden, dus ook dat kan gewoon nog.

Perhentian Besar is het grootste eiland met voornamelijk resorts erop. Perhentian Kecil is het kleine eiland waar de backpackers vooral naar toe gaan en waar je kunt feesten. Onze favoriet was Perhentian Besar, door de rust daar, maar ook omdat wij de stranden mooier vonden. Wat bij jou past, ligt er echt aan of je meer komt voor rust, of ook graag wilt feesten. Of bezoek ze natuurlijk gewoon lekker beide!

Perhentian eilanden bezienswaardigheden: wat te doen op de Perhentian eilanden?

Op de Perhentian eilanden is genoeg te doen om je voor langere tijd te vermaken. Je kunt hier namelijk echt heerlijk relaxen en genieten van de prachtige plekken. Ik ga eerst vertellen over de dingen die je kunt doen op Perhentian Besar, dan vertel ik over Perhentian Kecil en dan nog over de dingen die je in het algemeen kunt doen op de Perhentian eilanden.

Doen op de Perhentian eilanden: Perhentian Besar

Perhentian Besar is het grootste eiland van de Perhentian eilanden. Hier vind je vooral resorts en mooie stranden om lekker op te relaxen. Je kunt via de jungle wandelen naar andere stranden op het eiland. Verder kun je 2 snorkel trips maken, namelijk de Perhentian snorkel trip en de Rawa snorkel trip. Ook kun je hier duiken en eventueel je PADI halen. Verder zullen je dagen op Perhentian Besar vooral bestaan uit heerlijk relaxen en even helemaal niks doen.

Tips voor de Perhentian eilanden bezoeken in Maleisië
Tips voor de Perhentian eilanden bezoeken in Maleisië
Tips voor de Perhentian eilanden bezoeken in Maleisië

Doen op de Perhentian eilanden: Perhentian Kecil

Perhentian Kecil is het kleinste bewoonbare eiland van de eilandengroep, maar ook het meest populaire om te bezoeken. Er is hier wat meer te doen en er zijn hier wat meer reizigers. Wat je precies kunt doen op Perhentian Kecil zal ik hieronder vertellen.

Het jungle pad naar Fisherman Village

Een van de leukste dingen om te doen op de Perhentian eilanden is om via de jungle vanaf Coral Bay naar Fisherman Village te wandelen. De jungle is niet ongerept, maar het is wel een leuke plek om te lopen. Onderweg kom je allemaal kleine lege strandjes tegen en aan het einde kom je uit bij het lokale dorp van het eiland. Hier vind je weinig toeristen en ben je vooral bij de locals. Ik vond het leuk om daar te lopen en even een kijkje te nemen in het lokale leven. De locals vonden het blijkbaar ook leuk, want door wat kinderen werden wij enthousiast begroet en een meisje gaf ons zelfs een knuffel.

Zonsondergang bij Coral Bay

De zonsondergang bekijken vanaf het strand is altijd leuk. Op Perhentian Kecil kun je dit het beste doen vanaf Coral Bay. Hier heb je een pier waar je op kunt staan om de lucht mooi te zien verkleuren.

Stranden en snorkelen

Naast de twee dingen die ik hierboven noemde, kun je op Perhentian Kecil eigenlijk dezelfde dingen beleven als op Perhentian Besar. Je kunt stranden bekijken, heel veel zwemmen en relaxen en snorkelen. Ook hier kun je je PADI halen. De snorkeltours die je vanaf hier kunt doen lijken op die je vanaf Perhentian Besar kunt doen. Sommige stops zijn wel anders.

Bezienswaardigheden op de Perhentian eilanden in Maleisië: Perhentian Kecil
Bezienswaardigheden op de Perhentian eilanden in Maleisië: Perhentian Kecil
Bezienswaardigheden op de Perhentian eilanden in Maleisië: Perhentian Kecil

Doen op de Perhentian eilanden: de eilanden in het algemeen

Nu ik je verteld heb over Perhentian Kecil en Perhentian Becar, zal ik nog wat vertellen over de stranden die wij het mooiste vonden en over het snorkelen.

De mooiste stranden van de Perhentian eilanden

De mooiste stranden vonden wij de stranden van het eilandje Rawa. Deze stranden kun je bezoeken tijdens je snorkeltrip. Wij waren hier zo ongeveer helemaal alleen en de stranden waren super wit en het water heel blauw. Echt geweldig mooi om te zien.

Verder vonden wij Turtle Beach heel mooi, een ander strand dat je kunt bezoeken tijdens een snorkel tour. Helaas staan de foto’s op mijn compact camera die in Thailand is gestolen. Dus de foto’s ben ik kwijt, maar het was echt geweldig mooi.

Op Perhentian Besar zelf vind je prachtige stranden en vonden wij ze allemaal mooi. Op Perhentian Kecil is Romantic Beach het mooiste. Tenminste, volgens andere, wij zijn hier niet meer geweest omdat wij gewoon lekker wilden relaxen.

Rawa eiland
Rawa eiland
Rawa eiland

Snorkelen of duiken

Vanaf beide eilanden kun je heel mooi snorkelen of duiken. Wij deden vanaf beide eilanden een snorkel tour met een boot. Dit kan al voor ongeveer 35 RM per persoon. Je kunt dit overal op de stranden van de eilanden regelen. De mooiste stops om te snorkelen vonden wij: Blue Lagoon, turtle point en fish point. Bij turtle point snorkelden wij voor het eerst met een schildpad, bij fish point zagen wij ontelbaar veel vissen en bij de Blue Lagoon is het koraal zo geweldig mooi. Dat vond ik echt heel indrukwekkend om te zien.

Zelf zijn wij niet gaan duiken, maar ook een duik tour kun je hier overal regelen. Verder zijn er ook op beide eilanden genoeg mogelijkheden om je PADI te halen bij een duikschool.

De Perhentian eilanden bezoeken: snorkelen tips
De Perhentian eilanden bezoeken: snorkelen tips

Perhentian eilanden bezoeken: alles wat je moet weten

Nu je weet wat je moet doen op de Perhentian eilanden en wat de leukste Perhentian eilanden bezienswaardigheden zijn, is het tijd om mijn laatste tips voor de Perhentians met je te delen. Ik vertel je alle handige en praktische dingen die je moet weten voor als je de Perhentian eilanden bezoeken wilt.

Hoe bereik je de Perhentian eilanden in Maleisië?

Je kunt de Perhentians tussen 8:00 en 17:00 bereiken vanaf Kuala Besut. Er gaan verschillende boten die je naar verschillende plekken op het eiland brengen. Je kunt in Kuala Besut overal kaarten kopen, voor de speedboot betaal je 70 RM (vaste prijs) en voor de slowboot 50 RM, het gaat hier om een retour. Ik zou je lekker de snelle boot aanraden, want die is al traag genoeg. Bij degene die de boot bestuurt kun je aangeven naar welk eiland je moet. Wij werden gewoon bij het goede strand afgezet.

Kuala Besut bereik je makkelijk vanaf het vliegveld van Kota Bharu, een taxi vanaf daar kost je 80 RM (vaste prijs). Verder zijn er veel andere bestemmingen waar je de bus richting Kuala Besut kunt pakken. Zorg ervoor dat je niet hoeft te overnachten in Kuala Besut, er is namelijk echt niks te doen.

Vervoer op de Perhentian eilanden

Er zijn geen wegen op de eilanden, op een paar wandel- / junglepaden na. Je kan je dus alleen verplaatsen per boot over het water. De boten hebben een vaste prijs per persoon, op de borden kun je zien hoeveel je betaald voor welke plek. Zo kon je van Perhentian Besar naar Long Beach op Perhentian Kecil voor ongeveer 50 RM per persoon.

Overnachten

Overnachten kan op zowel Perhentian Kecil als op Perhentian Besar. De overnachtingen op Perhentian Besar zijn vaak wat prijziger, maar zijn de accommodaties ook vaak iets luxer en mooier. Zelf verbleven wij in het Flora Bay Resort. Wij sliepen in een hutje op het strand en dat was echt super! Je boekt je overnachting in Flora Bay via deze link.

Op Perhentian Kecil zijn de accommodaties vrij basic. Toen wij de Perhentians bezochten in 2016 kon je je accommodatie niet van te voren boeken en moest je super vroeg komen en ter plekke op zoek gaan. Inmiddels die ik er dat redelijk veel gewoon op booking.com staat en je ook gewoon online kunt boeken. De prijzen liggen hier lager dan op Perhentian Besar, maar dat zie je ook terug in comfort. Wij sliepen zelf bij het D Rock Garden Resort. Qua ligging perfect, qua accommodatie heel simpel, maar te doen. De reviews zijn niet geweldig, wij vonden het ook niet geweldig, maar beter dan sommige andere goedkope plekken waar wij naar binnen zijn gelopen. Je boekt dit hotel via deze link. 

Wil je iets anders dan de accommodaties die wij zelf boekten? Dan kun je boeken via deze link.

Tips voor de Perhentian eilanden bezienswaardigheden

Prijzen op de Perhentians

Ga je naar de Perhentians moet je er rekening mee houden dat er op beide eilanden geen pinautomaten zijn. Neem dus voldoende cash mee! Wij hadden voor 5 dagen €180,- (per persoon) meegenomen en hadden (veel) meer dan de helft over. Van dit geld hebben wij alleen de accommodatie op Perhentian Besar niet betaald, maar wel al het eten, onze slaapplek op Perhentian Kecil, de boottochten, snorkeltours en onze bus naar Taman Negara. Ga voor een snorkeltour uit van een bedrag van 40 / 60 RM, voor eten betaal je gemiddeld 20-30 RM per maaltijd en voor een fles water 3 RM. Een fruitsapje in een restaurant of bar kost vaak rond de 12 RM en frisdrank 6 RM. Voor betaal je zo’n 15 RM. 

De beste reistijd 

Tussen (begin) oktober en (begin) maart vindt de moesson plaats, de Perhentians zijn in die maanden gesloten. Er gaan geen boten en de accommodaties zijn ook niet open. Wil je dus graag de eilanden bezoeken en er 100% zeker van zijn dat je ze ook kunt bereiken? Reis dan tussen april en september naar de eilanden. Begin oktober en in maart zijn de eilanden als het goed is wel al open, maar het weer kan dan flink tegenvallen. Ik heb gelezen dat alles open blijft tot de moesson echt begint, maar je kunt het beter altijd ter plekke even navragen. Het beste reis je in juli en augustus, het is dan ook het drukste, maar de duikcondities zijn ook het beste.

Verder reizen door Maleisië

Ben je lekker uitgerust na je bezoek aan de Perhentian eilanden in Maleisië en wil je meer ontdekken van het land? Dan heb je super veel opties. Vanaf hier kun je prima verder reizen richting de Cameron Highlands of Taman Negara. Maar ook een ander eiland of Kuala Lumpur is een optie. Benieuwd hoe wij de Perhentians opnamen in onze route? Bekijk dan onze route van 5 weken Maleisië of deze routes voor 3 weken Maleisië

Besar

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over de Perhentian eilanden bezoeken in Maleisië. Hopelijk heb je door dit artikel een goed beeld gekregen van dit tropische paradijs en een antwoord gekregen op de vraag: wat te doen op de Perhentian eilanden. Hopelijk heb je ook veel Perhentian eilanden tips verzamelend en een beeld gekregen van de bezienswaardigheden op de Perhentian eilanden.

 

Zou jij de Perhentian eilanden bezoeken willen?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips :) 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow