De perfecte route voor 2-3 weken eilandhoppen in de Cycladen!

door | Laatste update Jun 2, 2024 | Gepubliceerd May 30, 2023 | Europa, Griekenland, Routes | 5 reacties

Eilandhoppen in Griekenland is fantastisch! En waar kan dat nou beter dan in de Cycladen? De eilanden hier zijn goed te bereiken en de ferry’s gaan regelmatig. Verder zie je hier het Griekenland zoals je het voor je ziet. Denk aan pittoreske witte dorpen met blauwe deuren, koepels en daken. Denk aan de smalle, knusse straatjes, lekker eten en mooie natuur. En natuurlijk aan prachtige stranden met azuurblauw water. In dit artikel neem ik je mee naar de perfecte route voor 2-3 weken eilandhoppen in de Cycladen in Griekenland, zodat je dit allemaal met eigen ogen kunt zien!

Route eilandhoppen Cycladen: welke eilanden?

De Cycladen is een eilandengroep in de Egeïsche Zee. Het bestaat uit 39 eilanden, waarvan er 24 bewoond zijn. Als je gaat eilandenhoppen in de Cycladen heb je dan ook behoorlijk wat keuze qua eilanden. Het is dan ook belangrijk om eerst te bekijken welke eilanden je aanspreken. Voor je een route voor het eilandhoppen in de Cycladen gaat maken, is het dan ook handig om een lijstje te maken met plekken die je wilt bezoeken.

Zelf maakten wij een lijstje met eilanden die ons aanspraken. Dat waren de volgende eilanden:

  • Santorini
  • Milos
  • Naxos
  • Paros
  • Antiparos
  • Delos
  • Amorgos

Natuurlijk zijn er nog meer mooie eilanden, maar deze leken ons voor nu het leukste. Aangezien wij slechts twee weken de tijd hadden, was dit veel te veel en moesten wij keuzes maken. Het is dan handig om te kijken welke eilanden dichtbij elkaar liggen, zodat je een logische en handige route kunt maken. Maar ook om te kijken naar bootverbindingen tussen de eilanden. Dit kan je makkelijk doen via Ferryscanner. De rest kun je dan tijdens een latere reis bezoeken.

Santorini was voor ons een must en een handig startpunt omdat je hier een vliegveld hebt. Om tijd te besparen wilden wij terugvliegen vanaf een ander eiland. Mykonos was hiervoor handig en zo konden wij gelijk Delos meepakken. Tussen Santorini en Mykonos in besloten wij naar Naxos en Paros te gaan, omdat deze eilanden logisch op de route liggen. En zo was onze keuze gemaakt!

Ik zou je aanraden om ongeveer 4 nachten per eiland aan te houden als minimum, meer nachten kan natuurlijk altijd. Dat is vooral een aanrader als je een wat rustiger reistempo aan wilt houden. Alleen voor Mykonos is 1 of 2 nachten meer dan zat.

Hieronder zal dit artikel zich verder focussen op onze route eilandhoppen Cycladen. Ik zal later ook een artikel schrijven over hoe je zo’n toffe reis precies regelt!

Route 2 weken eilandhoppen Cycladen

Nu je alvast wat hebt kunnen lezen over eilandhoppen in de Cycladen, is het tijd om onze route voor 2 weken Cycladen met je te delen. Daarna zal ik ook mogelijkheden delen om deze route uit te breiden, of om de route in te korten. Ik zal eerst de route in 1 overzicht delen in het kort en daarna vertel ik er uitgebreid over, zodat je een beter beeld krijgt. Hieronder zie je ook onze route Cycladen alvast in beeld!

Dag 1: Amsterdam – Santorini
Dag 2: Santorini
Dag 3: Santorini
Dag 4: Santorini
Dag 5: Santorini – Naxos
Dag 6: Naxos
Dag 7: Naxos
Dag 8: Naxos
Dag 9: Naxos – Paros
Dag 10: Paros
Dag 11: Paros
Dag 12: Paros (dagtrip Antiparos)
Dag 13: Paros – Mykonos
Dag 14: Mykonos (+Delos)
Dag 15: Mykonos – Amsterdam

Route 2 weken eilandhompen Cycladen Griekenland

Dag tot dag beschrijving route Cycladen Griekenland

Nu je globaal weet hoe de route eilandhoppen Cycladen eruit ziet, is het tijd om je uitgebreid mee te nemen naar deze route. Ik zal steeds vertellen wat je per dag kunt doen en ook gelijk onze accommodaties erbij delen.

Dag 1: Amsterdam – Santorini

De eerste dag van onze reis reizen wij richting Santorini. Vanaf Amsterdam vliegen wij naar het Griekse eiland toe. In de zomermaanden kan dit met een directe vlucht van Transavia. In de andere maanden moet dit met een overstap. Wij vlogen met Aegean en moesten overstappen in Athene. Dit was goed te doen. Aangezien wij om 18:00 aankwamen op Santorini gingen wij gelijk naar onze accommodatie. Daarna hebben wij de zonsondergang in Fira bekeken en hebben wij lekker gegeten. Kom je al eerder aan? Dan kun je alvast lekker op ontdekking!

Op Santorini verbleven wij vier nachten in Fira. Wij sliepen in de accommodatie Alizea Villa’s & Suites en kunnen deze plek enorm aanraden. De locatie is goed, de mensen enorm vriendelijk, de kamers zijn fijn en het ontbijt is lekker. Wat wil je nog meer? Je boekt de accommodatie via deze link.

Dag 2, 3, 4: Santorini

De volgende 3 dagen staan in het teken van Santorini ontdekken. 3 volledige dagen vind ik ook het minimale om Santorini te kunnen bezoeken. In die tijd kun je een goede indruk krijgen van het eiland en zo de belangrijkste plekken bezoeken.

Op de eerste dag bezoek je zo vroeg mogelijk in de ochtend het plaatsje Oia. Oia is een van de meest bekende plekken van heel Griekenland en hierdoor enorm toeristisch. Door heel vroeg te komen kun je de ergste drukte vermijden. Daarna gingen wij terug naar Fira om even te relaxen bij ons hotel. Vervolgens begonnen wij aan de wandeling van Fira naar Oia, een hike van 10 kilometer langs de caldera. Echt prachtig! Je sluit af met de beroemde zonsondergang in Oia.

Op dag 2 verken je met de auto het eiland. Een auto huren kun je gewoon makkelijk ter plekke regelen, of je boekt het vooraf via Sunny Cars, Rentalcars of Discover Cars.

De derde dag kun je of nog meer ontdekken van het eiland met je huurauto, of je kiest voor een boottocht rondom Santorini. Je kunt varen naar de vulkaan, naar hotsprings en nog een ander eiland in de omgeving. Zeker leuk om te doen! Je boekt dat via deze link. Ter plekke kun je dit ook op veel plekken boeken.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over wat je moet doen op Santorini.

Santorini, route 2 weken eilandhoppen Cycladen Griekenland
Santorini, route 2 weken eilandhoppen Cycladen Griekenland
Santorini, route 2 weken eilandhoppen Cycladen Griekenland
Santorini
Red beach Santorini

Dag 5: Santorini – Naxos

Op dag vijf reis je vanaf Santorini door naar Naxos. Wij gingen in de ochtend met de ferry, die je in ongeveer 1,5 uur van Santorini naar Naxos brengt. Op deze manier hadden wij al tijd om wat te doen op Naxos. Na aankomst gingen wij dan ook op ontdekking in Naxos stad. Dit is een hele leuke plek om lekker de hele middag rond te slenteren. Vergeet zeker niet naar de Apollo Tempel te gaan met zonsondergang!

Wij verbleven 4 nachten op Naxos en kiezen ervoor om bij Naxos stad (Chora) te overnachten. Dit kan ik iedereen aanraden, omdat hier veel horeca is en het is hier lekker levendig. Je hebt een gezellige boulevard waar je ’s avonds lekker kunt slenteren. Wij sliepen in het Argo Boutique Hotel, met een top ontbijt, een zwembad en hele fijne kamers. Het ligt op loopafstand van het centrum en van een fijn zandstrand. Ideaal! Je boekt deze accommodatie via deze link.

Route eilandhoppen Cycladen Griekenland Naxos
Route eilandhoppen Cycladen Griekenland Naxos

Dag 6, 7, 8: Naxos

De volgende drie dagen staan in het teken van Naxos verder verkennen. Wij hadden voor alle drie de dagen een auto gehuurd en dat kan ik dan ook zeker aanraden. Naxos is het grootste eiland van de Cycladen en heel bergachtig, waardoor de afstanden wat langer zijn dan op de andere eilanden. Plekken die je zeker moet bezoeken zijn bijvoorbeeld Apeiranthos, Filoti en Chalkio. Maar ook hiken naar de top van Mount Zas en de mooiste stranden verkennen moet zeker doen op Naxos. Je kunt er ook nog voor kiezen om een boottocht vanaf Naxos te doen naar de kleine Cycladen of naar Koufonissia. Je boekt dat via deze link. Wij hebben dit zelf niet gedaan omdat veel van de tours nog niet gingen in april en het water ook nog te koud was om te zwemmen, wat je bij veel van deze tours wel gaat doen.

Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel waarin ik de mooiste Naxos bezienswaardigheden met jet deel!

eilandhoppen Griekenland route
eilandhoppen Griekenland route
eilandhoppen Griekenland route
eilandhoppen Cycladen route 2 weken, Naxos

Dag 9: Naxos – Paros

Als je op Naxos bent, kun je Paros al zien liggen. Dit eiland ligt dan ook slechts 40 minuten varen verderop. Wij varen halverwege de dag naar Paros en brengen de ochtend dan ook nog door in Naxos Stad. Als we op Paros aankomen halen wij onze huurauto op voor ons verblijf en rijden wij naar Naousa. Dit is het vissersdorpje waar wij verblijven en dat kan ik je zeker aanraden. Het is hier heel levendig, mooi, gezellig en er is veel horeca. Wij brengen de rest van de dag door op deze plek en hebben gelijk een goede eerste indruk van Paros!

Wij sliepen bij Hotel Iris, een leuk hotel in Naousa met een super vriendelijke eigenaresse. Verder zijn de kamers schoon, ruim en mooi en zit er gratis een ontbijt (wel heel basic) bij. Ik kan je deze accommodatie zeker aanraden! Je boekt het via deze link. Wij verbleven hier vier nachten.

Paros

Dag 10, 11, 12: Paros

De volgende drie dagen in deze route eilandhoppen in de Cycladen ontdekken wij Paros, een eiland dat een stuk kleiner is dan Naxos, maar heel veel toffe dorpen heeft. Waar Naxos vooral geweldige natuur had, was Paros top qua dorpen. Je kunt het beste 2 dagen gebruiken om Paros zelf te ontdekken. Op dag 1 kun je naar Lefkes, het Byzantijnse pad lopen, naar Marpissa en Piso Livadi. Op dag 2 kun je dan een kijkje nemen bij Kolymbithres Beach, het mooiste strand van Paros, om daarna te wandelen bij Paros Park. Na je wandeling kun je naar Parikia, de hoofdstad van Paros en echt een super leuke plek om te zien!

Op de derde dag kun je een dagtrip maken naar Antiparos, een eiland dat op steenworp afstand vanaf Paros ligt. Je kunt met de auto op de ferry en zo het eiland ontdekken. Zeker een aanrader!

Meer lezen? Lees dan eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen op Paros.

Route 2 weken eilandhoppen Cycladen Griekenland
Route 2 weken eilandhoppen Cycladen Griekenland
Route 2 weken eilandhoppen Cycladen Griekenland
Route 2 weken eilandhoppen Cycladen Griekenland
Route 2 weken eilandhoppen Cycladen Griekenland

Dag 13: Paros – Mykonos

 Op dag 13 is het tijd om naar de laatste bestemming te varen. Wij konden in de ochtend al met de ferry en de boottocht duurde slechts 40 minuten. Wij hadden hierdoor al een hele dag op Mykonos, ideaal! Deze dag verkenden wij Mykonos stad. Een plek die zeker leuk is om te bezoeken en mooie plekken heeft. Verwacht wel enorm veel toerisme. Wij vonden dit de minst leuke plek van onze reis, maar het was evengoed leuk om het eens gezien te hebben.

Wij verbleven 2 nachten op Mykonos en sliepen in Hotel Damianos, net buiten het centrum van Mykonos Stad. Wij betaalden hier €100,- per nacht, wat een koopje is voor Mykonos. Het hotel heeft een zwembad, een fantastisch ontbijt, een geweldige kamer en enorm vriendelijke mensen. De pick up vanaf de boot is gratis en ze kunnen je ook gratis naar het vliegveld brengen. Wij gaven deze accommodatie op booking.com een 10, iets wat wij eigenlijk nooit doen! Je boekt deze accommodatie via deze link.

Mykonos

Dag 14: Mykonos

Vandaag is de ideale dag om een dagtrip te maken naar het nabijgelegen eiland Delos, een eiland vol met oude Griekse opgravingen. Hier kun je vele restanten van Griekse bouwwerken zien, erg indrukwekkend! Deze trip is een halve dag, dus de rest van de dag kun je nog lekker relaxen in Mykonos.

Je kunt er ook voor kiezen om op dag 13 naar Delos te gaan, je gaat dan om 17:00 mee naar Delos. Doe je dat? Dan heb je op dag 14 tijd om een auto, scooter of quad te huren en om op die manier meer te ontdekken van het eiland. Zelf hebben wij dit niet gedaan, maar het schijnt wel mooi te zijn!

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen op Mykonos. Of bekijk mijn artikel waarin ik alles vertel over een dagtrip naar Delos!

Delos

Dag 15: Mykonos – Amsterdam

De reis zit er weer op. Je sluit deze route eilandhoppen Cycladen af met een directe vlucht van Mykonos naar Amsterdam. Ideaal! En je kunt terugkijken op 2 heerlijke weken in de Cycladen.

Wat vonden wij van deze route?

Deze route vonden wij echt perfect. Natuurlijk had 1 dag extra op sommige plekken lekker geweest, zodat je eens tijd had voor een dagje strand. Maar hiervoor was het bij ons eind april / begin mei ook echt nog niet warm genoeg. Wat wij achteraf misschien wel leuker hadden gevonden, is om deze route andersom te doen. Mykonos vonden wij nu niet echt geweldig (wel prima plek, meer niet), maar als dat onze eerste bestemming was met een leuk Grieks dorp, hadden wij het wel heel leuk gevonden. Santorini is altijd leuk, wat je daarvoor ook gezien hebt, dus dat is ook een prima laatste bestemming. Dit kan nog een overweging zijn bij het maken van je reisroute Cycladen.

Langer of korter de tijd voor eilandhopen in de Cycladen?

Heb je langer of korter de tijd voor deze route eilandhoppen in de Cycladen? Hieronder zal ik nog wat suggesties doen om je route uit te breiden of juist in te korten.

Route 3 weken eilandhoppen Cycladen

Heb je 3 weken de tijd om te eilandhoppen in de Cycladen en wil je deze route wat uitbreiden? Dat kan op verschillende manieren! Ik zou ervoor kiezen om op Santorini, Naxos en Paros een nacht toe te voegen. Zo heb je hier net iets meer tijd om ook even wat te relaxen, of om nog een leuk dagtripje te maken. De andere vier nachten zou ik gebruiken voor bijvoorbeeld Athene, of een ander leuk eiland. Ik had het zelf erg leuk gevonden om nog naar Milos te gaan, dit eiland schijnt namelijk een van de mooiste van de Cycladen te zijn. Het meest logische is dan om Milos te bezoeken na Santorini en voor je richting Naxos gaat. De route zou er dan zo uitzien: Santorini (5 nachten) – Milos (4 nachten) – Naxos (5 nachten) – Paros (5 nachten) – Mykonos (2 nachten). Een ander idee zou dit kunnen zijn: Santorini (5 nachten) – Milos (4 nachten) – Naxos (5 nachten) – Paros (4 nachten) – Athene (3 nachten).

Zo zie je maar, er zijn genoeg opties om onze route 2 weken eilandhoppen Cycladen net wat uit te breiden en om zo nog meer van Griekenland te ontdekken! Je zou zelfs Kreta hieraan toe kunnen voegen, aangezien er goede ferry verbindingen zijn tussen Santorini en Kreta.

Minder tijd voor deze route eilandhoppen Cycladen?

Heb je minder tijd? Dan zul je keuzes moeten maken. Wij hadden al lange en volle dagen, doe je dit in nog minder tijd, dan is het gehaaster. Ik zou op dat moment dan ook een keuze maken tussen Naxos of Paros en niet beide eilanden bezoeken. Wil je wel perse al deze eilanden bezoeken? Dan kun je dit eventueel nog doen in 10 dagen: Santorini (3 nachten) – Naxos (3 nachten) – Paros (3 nachten) – Mykonos (1 of 2 nachten). Heb je hulp nodig bij de keuze tussen Naxos of Paros? Lees dan ook mijn artikel waarin ik zelf een keuze maak tussen Naxos of Paros.

Ben je op zoek naar nog meer tips? Lees dan ook eens ons artikel over eilandhoppen in Griekenland. Daarin vertel ik je alles wat je moet weten en regelen voor je reis! Of lees mijn artikel over ons budget Cycladen, zodat je weet hoe duur deze reis ongeveer is.

Route eilandhoppen Cycladen

Dit was in ieder geval onze route voor 2 weken eilandhoppen in de Cycladen. Wij vonden het fantastisch en ik kan het iedereen aanraden om deze geweldige reis ook te maken!

Zou jij deze route eilandhoppen Cycladen ook willen doen?  

Dit artikel bevat affiliatie links, als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows