De perfecte planning voor 1 week Malta

by | Apr 1, 2018 | Europa, Malta | 6 comments

Op Malta is ontzettend veel te doen. Je hebt prachtige steden, mooie dorpjes en geweldige kusten. Ook de eilandjes vlakbij Malta zijn de moeite echt wel waard. Ga je naar Malta? Dan is dit de perfecte planning voor 1 week Malta!

Planning voor 1 week Malta 

Wij hebben zelf Malta bezocht van zaterdag op zaterdag. In deze planning gaan we hier ook vanuit. Wij hebben zelf geen auto gehuurd en alles met het openbaar vervoer bezocht. Dit heeft ons extra veel tijd gekost waardoor wij niet alles konden doen. In deze planning geef ik aan wat de opties zijn als je met de bus bent, maar ook wat je er nog bij zou kunnen doen als je met de auto Malta verkend. Dat laatste zou ik je wel echt aanraden, aangezien wij niet zo blij waren met onze keuze voor de bus en je met de auto gewoon veel meer kunt. Meer lezen? Lees dan ook eens dit artikel over een auto huren op Malta

Dag 1: aankomst op Malta

Haal je auto op na aankomst bij het vliegveld, of koop je weekticket voor de bus. Vervolgens is het tijd om naar je hotel te gaan. Tegen de tijd dat wij er waren was het drie uur. Wij besloten daarom niks meer te doen en gewoon lekker te gaan relaxen. Heerlijk even genieten van de zon en het zwembad, na weken hard werken. Ik moet zeggen; dat is een heerlijk begin van je vakantie! Wij bezochten Malta eind oktober en het was nog ruim 20 graden, terwijl het in Nederland al rond de acht graden was. Niet verkeerd toch?

Dag 2: Marsakloxx & Blue grotto

Op zondag is er een vissersmarkt in het vissersdorpje Marsakloxx en bezoek je dit kleurrijke dorpje. Slenter over de markt, bewonder de vele kleurrijke bootjes en slenter nog wat door de andere straatjes. In ongeveer anderhalf uur heb je alles wel gezien, maar mooi is het zeker!

Na Marsakloxx zijn wij met de bus richting Blue grotto gegaan. Dit ligt op ongeveer 10 minuten rijden, wij deden er echter ruim 1 uur over, door het goede ov systeem. Geniet van het uitzicht bij de bushalte panorama en wandel vanaf daar door richting de opstapplaats voor de boot. Maak een prachtige boottocht en zie hoe blauw het water er echt is.

Doordat het bij ons hard waaide en wij er door de bus vrij laat waren, gingen er bij ons geen boten. Jammer, maar ook zonder boottocht is dit stukje Malta de moeite waard.

Na Blue grotto gingen wij zelf terug naar ons hotel, het was namelijk al laat en zo vaak gingen de bussen terug niet. Ben je met de auto? Dan heb je waarschijnlijk nog wat tijd over. Je zou dan vanaf Blue grotto door kunnen rijden richting de tempels hagar qim & mnajdra. Tussen Marsakloxx en Blue grotto zou je nog een frisse duik kunnen nemen bij saint peter’s pool.

Planning voor 1 week Malta Marsakloxx
Malta Blue grotto
Malta Marsakloxx
Planning voor 1 week Malta Blue grotto

Dag 3: Valletta

Op dag 3 breng je een bezoekje aan het prachtige Valletta. De hoofdstad van Malta is in 2018 de culturele hoofdstad, dus er is genoeg te doen! Buiten dat heeft Valletta ook heel veel mooie plekken. Pak de boot richting de three cities, slenter door de talloze prachtige straatjes en wandel langs de zee. Bezoek upper en lower barrakka gardens en voor je het weet zit je dag er alweer op. Wij gingen zelf een dag naar Valletta en in die ene dag kun je heel veel zien. Zit je ver van Valletta af en reis je per bus? Dan red je de three cities waarschijnlijk niet en heb je hier nog een dag voor nodig. Dit was bij ons het geval, dus wij hebben de three cities helaas moeten missen. Goede reden om ooit weer terug te gaan toch?

Planning voor 1 week Malta Valletta Malta
Valletta Malta
Valletta Malta
Planning voor 1 week Malta Valletta Malta
Planning voor 1 week Malta Valletta Malta

Dag 4: Gozo

Na een hele dag in een stad is het tijd voor een beetje natuur. Gozo is een prachtig eilandje wat je met de ferry vanaf cirkewwa in een half uurtje kunt bereiken. Je kunt de ferry met of zonder auto op en hij lijkt heel erg op de ferry die naar Texel gaat. Op Gozo is je buspas geldig, maar rijden de bussen nog minder dan op Malta, een aanrader is dan ook echt om een auto te huren op Gozo, of om met de auto op de ferry te gaan. Als je naar Gozo gaat is er genoeg te doen, dus je zou jezelf hier ook prima 2 dagen kunnen vermaken. Start je bezoek aan Gozo in de hoofdstad Victoria (ook wel Rabat genoemd), bezoek vervolgens Dwerja bay. Eerst vond je hier de bekende Azure window, die nu helaas is ingestort. Alsnog is dit stukje Gozo de moeite waard om te bezoeken. Daarna rijd je door richting azure window 2.0, namelijk Wied-Il-Mielah. Heb je dat bekeken? Dan rijd je door richting Wied-il-Ghasri. Hier vind je een prachtig verborgen strandje tussen de rotsen. Met weinig wind kun je hier lekker zwemmen. Je bent hier trouwens zowat de enige! Daarna rijd je nog even langs de zoutvlaktes.

Heb je dit allemaal gezien en nog tijd over? Dan zou je nog door kunnen rijden naar het strand Ramla Bay, om even lekker te zwemmen en te relaxen.

Ga je met de bus? Dan moet je echt keuzes maken. Door het slechte openbaar vervoer hadden wij alleen tijd voor Wied-il-Ghasri. Ons bezoek aan Gozo viel hierdoor wat tegen, want wij konden echt maar weinig zien van dit eiland. Maar goed, wederom een goede reden om terug te komen toch?

Planning voor 1 week Malta Wied-il-Ghasri Malta Gozo

Dag 5: Mdina en Rabat 

Na een dag met veel natuur is het tijd voor een dagje in twee hele leuke stadjes; Mdina en Rabat. Start in Mdina, waar je binnen de stadsmuren door de mooiste straatjes slentert. Je vindt er kerken, mooie pleintjes en fotogenieke huisjes. Heb je zo’n beetje elk straatje gezien van Mdina? Wandel dan door richting Rabat, dit ligt er namelijk heel dichtbij. Loop je richting Rabat, dan vind je de mooiste straatjes van Malta, om vervolgens uit te komen op een mooi plein. Lunch daar lekker en bezoek daarna de Catacombes van Rabat. Heb je dat gedaan? Dan heb je nog genoeg tijd om lekker te relaxen, of om een deel te doen van wat wij op dag 6 deden.

Planning voor 1 week Malta Mdina en Rabat Malta
Mdina en Rabat Malta
Mdina en Rabat Malta
Rabat Malta
Mdina en Rabat Malta

Dag 6: Mosta, Palazzo Parisio & de kust 

Dag 6 was voor ons een dag om dingen te doen die we nog niet gedaan hebben, maar eigenlijk wel wilden doen. Wij startten dag zes in Mosta, waar wij een bezoekje brachten een de reusachtige ronde kerk waar wij al dagen met de bus langs reden. De kerk is mooi om te zien.

Daarna pakten wij de bus naar Palazzo Parisio, wat nog onbekend lijkt te zijn bij de meeste toeristen. Van buiten leek dit paleis helemaal niet op een paleis, maar van binnen is het er echt prachtig. Ik schreef er ook al een compleet artikel over en vond het echt de verrassing van Malta.

Daarna heb je nog genoeg tijd over om helemaal naar de andere kant van het eiland te rijden om daar wat prachtige kusten te verkennen. Ben je met de bus? Dan ben je echter heel beperkt en zou je alleen naar Golden bay kunnen gaan. Deze bus rijdt echter bijna niet, dus wij konden dit plan op onze buik schrijven en hebben gewoon nog even genoten van de zon. Ben je met de auto? Rijd dan naar Golden bay. Bezoek na het mooie Golden bay ook nog het nabij gelegen Tuffieha Bay. Vervolgens kun je nog een bezoekje brengen aan Gnejna bay. Mochten wij nog eens naar Malta gaan, huren wij een auto en verkennen wij dit deel van Malta zeker. Want ik baal best wel dat wij dit gemist hebben, ook al hebben we alsnog heel veel mooie dingen gezien!

Planning voor 1 week Malta Mosta Malta
Palazzo Parisio Malta

Dag 7: Comino 

Onze laatste volle dag op Malta bezochten wij Comino. Het hoogtepunt hebben wij voor het laatst bewaard, want was Comino een geweldig eiland! Vanaf Cirkewwa en Marfa vertrekken regelmatig boten richting de blue lagoon van Comino. Pak de eerste boot om 9 uur, want daarna wordt het al snel heel druk. Vanaf Blue lagoon kun je wandelen over prachtige kliffen en heb je contstant de mooiste uitzichten. Wandel helemaal richting de Saint Mary’s tower. Vanaf daar kun je doorlopen richting Santa Maria Bay, een zandstrand op Comino. Heb je dat bekeken? Loop dan terug richting Blue lagoon om daar even heerlijk te zwemmen. Het water is helder en het wordt al snel diep. Met weinig vind kun je naar de overkant zwemmen waar je een mooi zandstrand vindt.

Na het zwemmen ga je terug met de boot die langs de grotten gaat. Het is echt prachtig!

Comino was echt het hoogtepunt van onze hele Malta trip. Je kunt er alles lopen, je hebt er prachtige kliffen en natuur en het water is er blauwer dan blauw! Ik schreef al eens een uitgebreid artikel met 8 tips voor je bezoek aan het prachtige Comino.

Comino Malta
Planning voor 1 week Malta Comino Malta
Comino Malta
Comino Malta
Comino Malta

Dag 8: terug naar huis

Wij hadden een hele vroege vlucht terug, dus wij stonden midden in de nacht op en namen een taxi richting het vliegveld. Vervolgens vlogen wij weer richting huis. Heb je nog wat langer en wil je deze dag nog wat doen? Dan zou ik er persoonlijk voor kiezen om nog even naar Valletta te gaan, of om gewoon nog even te relaxen op het strand.

Dit was onze planning inclusief wat toevoegingen. Doordat wij met de bus reisden hebben wij een aantal dingen gemist. Wij hebben hierdoor een goede reden om ooit terug te gaan, maar die kans schat ik niet groot in, omdat er gewoon nog heel veel eilanden zijn die wij graag willen ontdekken. In een week kun je heel veel van Malta zien en wij hebben echt genoten van onze heerlijke vakantie! Meer lezen over Malta? Dat kan hier! Hopelijk heb je iets gehad aan deze planning voor 1 week Malta. 

Bracht jij al eens een bezoekje aan Malta? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow