De perfecte daypack voor op reis

door | Laatste update Feb 4, 2024 | Gepubliceerd Dec 8, 2022 | Backpacken, Reisgadgets, Voorbereidingen | 8 reacties

Ooit dacht ik een goede daypack aan te schaffen. Hij voldeed aan al mijn eisen en was heel goed te betalen. De tweede reis die deze rugzak maakte was die naar China, waar hij ineens kapot ging. Resultaat: prikkend ijzer in mijn rug. De zoektocht naar een nieuwe, perfecte daypack begon. Maar waar let je nou op bij het aanschaffen van een nieuwe daypack? Dat vertel ik je vandaag!

De perfecte daypack voor op reis

De perfecte daypack, die heb je toch zo gevonden? Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nog best lastig vond om die perfecte daypack te vinden. Er is zoveel keuze! Elke rugzak is net weer even anders en elke rugzak heeft zo zijn voor- en nadelen. Daarnaast hangt het ook heel erg van je wensen af, of een daypack perfect is of niet. Hieronder volgt een handig overzicht om jou te helpen bij de zoektocht naar een goede daypack en daarna deel ik ook een aantal goede daypacks voor op reis met je!

Hoeveel liter neem je?

Hoeveel liter je daypack moet zijn hangt echt heel erg af van wat je meeneemt in je daypack. Sommige daypacks zijn 10/15 liter en vooral bedoeld voor een kleine pocketcamera, een fles drinken en een portemonnee. Voor sommige vast heel handig, maar voor mij veel te klein. Voor mij was het belangrijk dat mijn spiegelreflexcamera inclusief hoes en accessoires in de daypack passen. Maar ook mijn statief van 40 cm hoog moet erin passen. Verder wil ik ook mijn 15 inch laptop mee kunnen nemen. Dan kom je dus al snel uit op 25/ 30 liter. Niet te groot, maar ook niet te klein.

Ga je een meerdaagse trekking maken op reis? Dan is dat ook handig om mee te nemen in je keuze voor een daypack. Persoonlijk sleep ik op een trekking liever geen complete backpack mee en neem ik liever een kleine rugzak mee, met wat spullen die je nodig hebt voor een paar dagen. Handig als je dan voldoende ruimte in je daypack hebt voor wat kleding en andere nodige spullen. 25, 30 of 35 liter is dat perfect. Nog steeds niet te groot, maar ook zeker niet te klein. Twijfel je? Ga dan voor 30 liter, dan zit je eigenlijk altijd wel goed.

Wel of geen ventilerend rugpand?

Heel veel rugzakken hebben tegenwoordig een ventilerend rugpand. Dit is vaak een systeem waarbij er een ijzeren frame  in het rugpand verwerkt zit, zodat de tas niet tegen je rug aan plakt. Mijn vorige tas had dit en dit had zeker voordelen. Maar ook een groot nadeel; de ruimte in je rugzak wordt hierdoor echt veel beperkter. Bij het uitkiezen van een nieuwe rugzak moet je dan ook heel goed bedenken of je dat er voor over hebt. Als je dit graag wilt, is het ook belangrijk om een tas van goede kwaliteit te kiezen. Bij de goedkoopste tassen met een ventileren rugpand is de kwaliteit vaak minder, dus voel je het ijzer of hangt de tas meer naar achteren, wat niet prettig draagt.

Je hebt ook tassen met airstripes, in het midden van het rugpand is dan een deel van de tas niet gewatteerd. Dit ventileert ook een beetje, waardoor je rug minder snel bezweet is tijdens het wandelen. Nadelen hieraan kan ik verder niet echt bedenken, ook al is het wel warmer dan het ijzeren frame. Op de foto hieronder is een rugzak met airstripes te zien.

Verder heb je nog gewone tassen waarbij helemaal geen ventilatie is bij de rug.  Dit is het warmste uiteindelijk, maar zorgt er ook voor dat de tas lichter aanvoelt met dragen, de tas zit immers tegen je lijf aan en hangt niet naar achteren. Voorwerpen die in je daypack zitten kunnen met dit systeem wel voelbaar zijn als de direct tegen het rugpand aanliggen.

Uiteindelijk zou ik de keuze voor een tas niet perse heel erg van dit onderdeel aflaten hangen. Het verdere draagcomfort is namelijk echt het belangrijkste. Maar als je snel zweet, is het wel iets om rekening mee te houden.

De perfecte daypack voor op reis rugventilatie

Wel of geen heupband?

Bijna alle dagrugzakken hebben een heupband aan de tas, maar niet allemaal. Of dit voor jezelf een must is, is heel erg afhankelijk van het gewicht dat je mee gaat nemen in de tas. Een heupband zorgt er namelijk voor dat het gewicht van de tas niet alleen op je schouders leunt, maar meer op je heupen komt. Dit loopt echt een stuk fijner en minder zwaar. Zere schouders zijn hierdoor verleden tijd. Als je veel gewicht meeneemt, is een heupband wat mij betreft echt onmisbaar. Bij mijn eerste tas gebruikte ik de heupband bijna niet, maar bij mijn tweede tas heb ik het echt gemist. Inmiddels is voor mij een goede heupband dan ook een keiharde eis in de zoektocht naar de perfecte daypack voor op reis.

Vakken in je daypack

Bij het aanschaffen van een nieuwe rugzak is het belangrijk dat je er goed oplet hoeveel vakjes een rugzak heeft. Een voorvak vind ik een must, hier kun je namelijk kleine spullen instoppen waar je snel bij moet kunnen. Verder hebben alle rugzakken natuurlijk een hoofdvak en vind ik daarbinnen in nog een klein vakje ook heel handig. Dit voor bijvoorbeeld je telefoon of portemonnee. Ook vind ik het belangrijk dat het hoofdvak groot genoeg is om mijn kleine cameratas in mee te nemen.
Verder vind ik het belangrijk dat je veel drinken mee kunt nemen onderweg. Drinken vervoer ik alleen liever niet in mijn rugzak zelf, maar aan de zijkanten in de vakjes die hiervoor speciaal gemaakt zijn. Voor mij was het dan ook een eis dat aan beide kanten van de rugzak een vak zat voor water.

Verder hebben sommige tassen een apart vak voor een laptop. Hier kan je je laptop veilig in vervoeren. Heb je geen hoes voor je laptop of neem je je laptop echt over mee naar toe? Dan zou ik hier zeker voor kiezen.

Wel of geen regenhoes?

Veel daypacks zijn waterafstotend, maar vinden een flinke regenbui toch niet zo leuk. Zo was mijn oude daypack na een klein beetje regen toch altijd een beetje nat van binnen. Omdat ik best dure dingen meeneem in mijn tas en sowieso niet van natte spullen houd vind ik een regenhoes een must. Het is een groot voordeel als deze er aan vast zit, dit neem namelijk weinig ruimte in beslag en is altijd perfect op maat gemaakt. Heb je echter de perfecte daypack gevonden en heeft deze geen regenhoes? Dan kan je die ook prima los erbij kopen en in een vakje van je tas bewaren.

Daypack voor op reis: Regenhoes camelback daypack

Het uiterlijk

Hoe een tas eruit ziet vind ik altijd minder belangrijk dan hoe de tas aanvoelt en of ie fijn en comfortabel draagt. Toch wilde ik geen tas die ik echt heel lelijk vind en wilde ik ook geen tas in een kleur die nergens bij past.

Naast kleur heb je ook tassen die afgesloten worden met een klep en tassen die je afsluit met een rits. Daarbij had ik een voorkeur voor een rits, dit leek mij handiger voor een daypack en ook wat veiliger.

De kwaliteit

Dat goedkoop duurkoop is heb ik met mijn eerste daypack ondervonden, dus ik geef liever meer geld uit aan een goede tas, dan minder aan iets wat ook een stuk minder blijkt te zijn. De tas moet stevig aanvoelen en goede reviews krijgen. Merken vind ik normaal niet belangrijk, maar voor een goede daypack kies ik liever voor een bekend merk, zoals Deuter, Nomad, Thule of Quecha.

Alle eisen op een rij

Uiteindelijk is het handig om al je eisen op een rijtje te zetten. Mijn eisen kunnen natuurlijk anders zijn dan die van jou, maar dit zijn de mijne op een rij:

 • 25 / 30 liter groot
 • Laptop moet passen (apart vak is geen must)
 • 40 cm hoge statief moet erin kunnen, samen met mijn kleine cameratas
 • Voldoende vakjes om spullen in mee te nemen
 • Twee vakken voor water aan de zijkanten van de tas
 • Een stevig aanvoelende tas
 • Tas met ritsen (geen klep)
 • Regenhoes (pluspunt)
 • De tas moet er leuk uitzien
 • De tas moet een goede heupband hebben

Mijn keuze voor de perfecte daypack voor op reis!

 

Na lang zoeken dacht ik de perfecte daypack gevonden te hebben. Ik kwam op outdoorsupply kwam ik de Deuter Gogo forest Kiwi tegen. Deze tas heeft een super mooie groene kleur (waar ik echt een beetje verliefd op ben) en voelt echt heel stevig aan. In de tas past 25 liter en de tas is 46 cm hoog. Verder heeft de tas een voorvak en een hoofdvak. In het hoofdvak zit nog een super handig vakje voor je telefoon, waardoor die niet je hele tas door zwerft. Aan de zijkanten zitten twee elastische vakken voor waterflessen. Verder past mijn laptop er makkelijk in, maar ook mijn camera en statief kunnen mee. Ik heb dan ook nog voldoende ruimte over voor andere spullen.

Het rugpand is ook heel fijn, het bevat namelijk airstripes. Zo heb je toch nog een beetje ventilatie, maar dat ijzeren frame heb je niet. De schouderbanden zijn gewatteerd en dragen fijn, wel vind ik ze wat breed uit elkaar staan, waardoor ze bij vrouwen wat makkelijker van je schouders kunnen glijden. Dit kun je oplossen door de borstband te gebruiken, die je in hoogte kunt verstellen. Je merkt hem daarom helemaal niet en de tas draagt dan super fijn.

Een nadeel? De tas heeft geen heupband. Destijds vond ik dat niet erg, inmiddels is een heupband voor mij wel echt een must geworden. Deze Deuter tas gebruik ik dan ook niet meer op reis, maar wel in Nederland en op het werk. Hij is inmiddels ruim 6 jaar oud en is nog steeds heel goed! De kwaliteit is fantastisch, dus ik zou zo weer voor een Deuter tas kiezen.

Daypack voor op reis: Deuter gogo kiwi forest perfecte daypack

Andere opties voor de perfecte daypack voor op reis 

Zoals je hierboven kunt lezen heb ik deze tas 6 jaar gebruikt, maar zijn mijn eisen inmiddels iets veranderd en ben ik daarom opnieuw op zoek gegaan naar de perfecte daypack voor op reis. Ik had hierbij diverse opties, die ik hieronder voor je zal opsommen.

 • Deuter Women Futura 21l
 • Osprey Tempest 30l
 • Osprey Women Sirrus

Voor meer goede daypacks voor op reis kun je ook eens de website van Outdoorsupply bekijken. Uiteindelijk besloot ik zelf om geen gewone daypack meer te kopen, maar echt voor een cameratas te gaan, die ik ook als daypack kan gebruiken. Dit omdat ik eigenlijk steeds meer cameraspullen meeneem. Een daypack met daarin een losse tas vind ik onhandiger. Wil je meer lezen over mijn zoektocht naar een goede cameratas die je ook als daypack kunt gebruiken? Lees dan ook mijn artikel over de perfecte cameratas voor op reis!

Ik koos voor de Thule Covert van 24 liter. Deze cameratas is echt top namelijk. Je kunt het cameradeel er los uithalen en ook als losse tas gebruiken. Naast het cameradeel is er ruimte voor je gewone spullen, drinken, een statief en een laptop. Ook heeft de tas een heupband. Voor mij is dat inmiddels de perfecte daypack voor op reis geworden!

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten en waar je op moet letten bij het uitkiezen van de perfecte daypack voor op reis. Onze eisen zijn veranderd gedurende de tijd en ik zal dit artikel blijven updaten met goede opties voor rugzakken. Want een goede rugzak voor op reis is echt belangrijk!

 

Wat vind jij belangrijk bij het uitzoeken van een goede daypack voor op reis?

 

Dit artikel bevat een product dat ik ontvangen heb van Outdoorsupply. Wij geven echter altijd onze eigen, eerlijke mening. Voor meer informatie bekijk onze disclaimer.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow