De perfecte daypack voor op reis

by | Dec 8, 2017 | Backpacken, Reisgadgets, Reviews, Voorbereidingen | 8 comments

Ooit dacht ik een goede daypack aan te schaffen. Hij voldeed aan al mijn eisen en was heel goed te betalen. De tweede reis die deze rugzak maakte was die naar China, waar hij ineens kapot ging. Resultaat: prikkend ijzer in mijn rug. De zoektocht naar een nieuwe, perfecte daypack begon. Maar waar let je nou op bij het aanschaffen van een nieuwe daypack? Dat vertel ik je vandaag!

De perfecte daypack voor op reis

De perfecte daypack, die heb je toch zo gevonden? Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nog best lastig vond om die perfecte daypack te vinden. Er is zoveel keuze! Elke rugzak is net weer even anders en elke rugzak heeft zo zijn voor- en nadelen. Hieronder volgt een handig overzicht om jou te helpen bij de zoektocht naar een goede daypack.

Hoeveel liter neem je?

Hoeveel liter je daypack moet zijn hangt echt heel erg af van wat je meeneemt in je daypack. Sommige daypacks zijn 10/15 liter en vooral bedoeld voor een kleine pocketcamera, een fles drinken en een portemonnee. Voor sommige vast heel handig, maar voor mij veel te klein. Voor mij was het belangrijk dat mijn spiegelreflexcamera inclusief hoes en accessoires in de daypack passen. Maar ook mijn statief van 40 cm hoog moet erin passen. Verder wil ik ook mijn 15 inch laptop mee kunnen nemen. Dan kom je dus al snel uit op 25/ 30 liter. Niet te groot, maar ook niet te klein.

Ga je een meerdaagse trekking maken op reis? Dan is dat ook handig om mee te nemen in je keuze voor een daypack. Persoonlijk sleep ik op een trekking liever geen complete backpack mee en neem ik liever een kleine rugzak mee, met wat spullen die je nodig hebt voor een paar dagen. Handig als je dan voldoende ruimte in je daypack hebt voor wat kleding en andere nodige spullen. 25, 30 of 35 liter is dat perfect. Nog steeds niet te groot, maar ook zeker niet te klein.

Wel of geen ventilerend rugpand?

Heel veel rugzakken hebben tegenwoordig een ventilerend rugpand. Dit is vaak een systeem waarbij er een ijzeren frame  in het rugpand verwerkt zit, zodat de tas niet tegen je rug aan plakt. Mijn vorige tas had dit en dit had zeker voordelen. Maar ook een groot nadeel; de ruimte in je rugzak wordt hierdoor echt veel beperkter. Bij het uitkiezen van een nieuwe rugzak moet je dan ook heel goed bedenken of je dat er voor over hebt. Verder vond ik het draagcomfort ook minder fijn, ik voelde het ijzer soms in mijn rug. De tas hangt ook meer naar achteren, waardoor de tas zwaarder aanvoelt tijdens het dragen.

Je hebt ook tassen met airstripes, in het midden van het rugpand is dan een deel van de tas niet gewatteerd. Dit ventileert ook een beetje, waardoor je rug minder snel bezweet is tijdens het wandelen. Nadelen hieraan kan ik verder niet echt bedenken, ook al is het wel warmer dan het ijzeren frame. Op de foto hieronder is een rugzak met airstripes te zien.

Verder heb je nog gewone tassen waarbij helemaal geen ventilatie is bij de rug.  Dit is het warmste uiteindelijk, maar zorgt er ook voor dat de tas lichter aanvoelt met dragen, de tas zit immers tegen je lijf aan en hangt niet naar achteren. Voorwerpen die in je daypack zitten kunnen met dit systeem wel voelbaar zijn, met het ijzeren frame kan dat niet.

Voor mij ging de keuze uiteindelijk tussen een tas zonder ventilatie, of de tas met airstripes. De ervaring met het ventilerende rugpand was hiervoor toch niet goed bevallen, dus ik wilde het niet nog een keer.

De perfecte daypack voor op reis rugventilatie

Wel of geen heupband?

Bijna alle dagrugzakken hebben een heupband aan de tas, maar niet allemaal. Ik merkte bij mijn vorige tas dat ik dit toch weinig gebruikte, dus bij mijn nieuwe was dit geen harde eis. De heupband kan vooral handig zijn als je veel gewicht meeneemt en lang gaat lopen, door de heupband leunt het gewicht dan niet op je schouders.

Vakken in je daypack

Bij het aanschaffen van een nieuwe rugzak is het belangrijk dat je er goed oplet hoeveel vakjes een rugzak heeft. Een voorvak vind ik een must, hier kun je namelijk kleine spullen instoppen waar je snel bij moet kunnen. Verder hebben alle rugzakken natuurlijk een hoofdvak en vind ik daarbinnen in nog een klein vakje ook heel handig. Dit voor bijvoorbeeld je telefoon of portemonnee.
Verder vind ik het belangrijk dat je veel drinken mee kunt nemen onderweg. Drinken vervoer ik alleen liever niet in mijn rugzak zelf, maar aan de zijkanten in de vakjes die hiervoor speciaal gemaakt zijn. Voor mij was het dan ook een eis dat aan beide kanten van de rugzak een vak zat voor water.

Verder hebben sommige tassen een apart vak voor een laptop. Hier kan je je laptop veilig in vervoeren. Heb je geen hoes voor je laptop of neem je je laptop echt over mee naar toe? Dan zou ik hier zeker voor kiezen. Ik heb wel een hoes en neem hem niet altijd mee, dus een apart vak vind ik geen must, dat mijn 15 inch laptop past vind ik wel een must.

Wel of geen regenhoes?

Veel daypacks zijn waterafstotend, maar vinden een flinke regenbui toch niet zo leuk. Zo was mijn oude daypack na een klein beetje regen toch altijd een beetje nat van binnen. Omdat ik best dure dingen meeneem in mijn tas en sowieso niet van natte spullen houd vind ik een regenhoes een must. Het is een groot voordeel als deze er aan vast zit, dit neem namelijk weinig ruimte in beslag en is altijd perfect op maat gemaakt. Echter zijn er zoveel losse hoezen te koop, dat ik dat ook prima vind. Op de foto hieronder heb ik ook een losse regenhoes om een daypack, werkt perfect!

Daypack voor op reis: Regenhoes camelback daypack

Het uiterlijk

Hoe een tas eruit ziet vind ik altijd minder belangrijk dan hoe de tas aanvoelt en of ie fijn en comfortabel draagt. Toch wilde ik geen tas die ik echt heel lelijk vind en wilde ik ook geen tas in een kleur die nergens bij past.

Naast kleur heb je ook tassen die afgesloten worden met een klep en tassen die je afsluit met een rits. Daarbij had ik een voorkeur voor een rits, dit leek mij handiger voor een daypack en ook wat veiliger.

De kwaliteit

Dat goedkoop duurkoop is heb ik met mijn oude daypack ondervonden, dus ik geef liever meer geld uit aan een goede tas, dan minder aan iets wat ook een stuk minder blijkt te zijn. De tas moet stevig aanvoelen en goede reviews krijgen. Merken vind ik normaal niet belangrijk, maar voor een goede daypack kies ik liever voor een bekend merk, zoals Deuter.

Alle eisen op een rij

Uiteindelijk is het handig om al je eisen op een rijtje te zetten. Mijn eisen kunnen natuurlijk anders zijn dan die van jou, maar dit zijn de mijne op een rij:

  • 25 / 30 liter groot
  • 15 inch laptop moet passen (apart vak is geen must)
  • 40 cm hoge statief moet erin kunnen
  • Geen ventilerend rugpand met ijzeren frame
  • Voldoende vakjes om spullen in mee te nemen
  • Twee vakken voor water aan de zijkanten van de tas
  • Een stevig aanvoelende tas
  • Tas met ritsen (geen klep).
  • Regenhoes (pluspunt)
  • De tas moet er leuk uitzien

Ik heb hem gevonden: de perfecte daypack voor op reis!

En ja ik heb hem dus gevonden, een tas die aan al mijn eisen voldoet. Op outdoorsupply kwam ik de Deuter Gogo forest Kiwi tegen. Deze tas heeft een super mooie groene kleur (waar ik echt een beetje verliefd op ben) en voelt echt heel stevig aan. In de tas past 25 liter en de tas is 46 cm hoog. Verder heeft de tas een voorvak en een hoofdvak. In het hoofdvak zit nog een super handig vakje voor je telefoon, waardoor die niet je hele tas door zwerft. Aan de zijkanten zitten twee elastische vakken voor waterflessen. Verder past mijn 15 inch laptop er makkelijk in.

Daypack voor op reis: Deuter gogo kiwi forest perfecte daypack

Het rugpand is ook heel fijn, het bevat namelijk airstripes. Zo heb je toch nog een beetje ventilatie, maar dat ijzeren frame heb je niet. De schouderbanden zijn gewatteerd en dragen fijn, wel vind ik ze wat breed uit elkaar staan, waardoor ze bij vrouwen wat makkelijker van je schouders kunnen glijden. Dit kun je oplossen door de borstband te gebruiken, die je in hoogte kunt verstellen. Je merkt hem daarom helemaal niet en de tas draagt dan super fijn.

De Deuter Gogo heeft geen heupband, ik denk zelf ook dat ik dit niet ga missen. Een regenhoes ontbreekt ook bij deze tas, maar heb ik er los bij genomen. Ik koos voor de regenhoes s/m van Camelbak. Je kunt deze regenhoes vastmaken met een trekkoord en met klittenband. Het voelt stevig aan en ik hou van de kleur geel bij een regenhoes; lekker opvallend!

Ook interesse in de Deuter Gogo? Op Outdoorsupply hebben ze meerdere leuke kleuren en bieden ze deze tas aan voor €59,95.

Daypack voor op reis: De perfecte daypack Deuter gogo

Wat vind jij belangrijk bij het uitzoeken van een goede daypack voor op reis?

 

Dit artikel bevat een product dat ik ontvangen heb van Outdoorsupply. Wij geven echter altijd onze eigen, eerlijke mening. Voor meer informatie bekijk onze disclaimer.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow