De mooiste witte dorpen van Andalusië

door | Laatste update Mar 28, 2024 | Gepubliceerd Dec 14, 2019 | Europa, Lijstjes, Spanje | 14 reacties

De regio Andalusië in het zuiden van Spanje staat bekend om de schattige, mooie en knusse witte dorpen. Veel van deze witte dorpen liggen in een prachtige omgeving en zijn dan ook echt een lust voor het oog. Als je gaat reizen door Andalusië moet je dan ook zeker een aantal witte dorpen in Andalusië bewonderen. In dit artikel vertel ik je wat de mooiste dorpen van Andalusië zijn!

Witte dorpen in Andalusië 

Als je door Andalusië heen rijdt valt je een ding al heel snel op, bijna elk dorp is compleet wit. Dit is niet zomaar, het felle wit kaatst namelijk het zonlicht terug. Dit zorgt ervoor dat de warmte buiten blijft. Want ja, warm wordt het zeker in Andalusië. De bewoners van de witte dorpen in Andalusië schilderen hun huis elk jaar in het voorjaar opnieuw wit en dit zorgt er gelijk voor dat de dorpen er altijd prachtig uit zien.

De meeste dorpen in Andalusië liggen hoog op een berg. Dit was vroeger, in de tijd van de Moren, belangrijk, zodat ze goed zicht hadden op de omgeving en de eventuele vijanden die op de dorpen afkwamen. De meeste dorpen beschikken dan ook over stadsmuren en een burcht. De witte dorpen in Andalusië zijn heel lang onbewoond geweest. Inmiddels is er volop leven in de dorpen en is het ontzettend leuk om een aantal van deze witte dorpen in Andalusië te bezoeken.

Als je op zoek gaat naar de mooiste dorpen van Andalusië, kom je heel veel verschillende lijstjes tegen. Er zijn ook zoveel dorpen, dat keuzes maken onvermijdelijk is. Ook wij hebben keuzes moeten maken en misschien wel net een prachtig mooi dorp gemist, maar goed, wij hebben wel enorm veel prachtige plekken gezien. Na een tijdje gaan de dorpen op elkaar lijken en heb je het snel gezien. Hieronder volgens een lijstje met onze favoriete dorpen in Andalusië, zodat jij kan bedenken welke dorpen jij wilt bezoeken tijdens je reis.

De meeste witte dorpen in Andalusië vind je in de provincies Malaga en Cadíz, maar ook hierbuiten vind je prachtige dorpen. In ons lijstje vind je dan ook niet alleen dorpen uit de omgeving Malaga en Cadiz, maar uit heel Andalusië. 

1. Ronda 

Ronda voelt niet echt meer als een klein dorp, maar is het eigenlijk wel. Ronda is onze favoriete plek in Andalusië en echt een geweldig dorp om te bezoeken. Dit dorp heeft meer bezienswaardigheden dan de meeste andere dorpen in Andalusië en verdiend dan ook echt een plek in een lijstje met de mooiste dorpen van Andalusië. Ronda is een dorp dat is gebouwd op een kloof, bedenk je dus even hoeveel mooie natuur je tegenkomt in de stad en hoe ontzettend mooi de uitzichten zijn terwijl je rondloopt in Ronda. Naast de mooie ligging en de mooie omgeving heeft Ronda enorm veel gezellige straatjes en heel veel mooie gebouwen. Daarnaast is de sfeer super. Ook is Ronda een goede uitvalbasis om meer van het mooie Andalusië te ontdekken.

Mooiste dorpen van Andalusië: Ronda
Mooiste dorpen van Andalusië: Ronda
Mooiste dorpen van Andalusië: Ronda
Mooiste dorpen van Andalusië: Ronda
Mooiste dorpen van Andalusië: Ronda

2. Zahara de la Sierra 

Een van de eerste dorpen die wij bezochten tijdens onze roadtrip was gelijk een van de mooiste witte dorpen in Andalusië. Dit dorp ligt op een prachtige plek, aan een felblauw meer bovenop een bergtop. Het is echt een parel om te zien en je moet dan ook echt even stoppen bij Zahara de la Sierra. Parkeer je auto en wandel door de witte straten omhoog richting het mooie centrum. Het is even zweten, maar het is de wandeling naar boven helemaal waard. Eenmaal op Plaza Mayor aangekomen ben je in het hart van het kleine centrum van Zahara de la Sierra. Geniet van wat tapas op het terras, bekijk de kathedraal Santa Maria de la Meza, geniet van de mooie uitzichten op de omgeving en slenter door de smalle, maar prachtige witte straten.

Voor je het weet ben je weer een uur verder. Wat een prachtig dorp is dit. Echt een plek die je niet mag missen!

Zahara de la Sierra, witte dorpen in Andalusië
Zahara de la Sierra, witte dorpen in Andalusië
Zahara de la Sierra, witte dorpen in Andalusië
Zahara de la Sierra, witte dorpen in Andalusië
Zahara de la Sierra, witte dorpen in Andalusië
Zahara de la Sierra, witte dorpen in Andalusië

3. Sierra de Grazalema 

Vlakbij Zahara de la Sierra vind je het natuurgebied Sierra de Grazalema. In dit natuurgebied ligt het dorp Grazalema. Dit dorp is misschien nog wel leuker en mooier dan Zahara de la Sierra. Dit dorp heeft een geweldige ligging met hele mooie uitzichten. De straten zijn prachtig en er is een mooie kerk en het centrale plein is heel gezellig en mooi om te zien. Daarnaast vind je hier heel veel restaurantjes en is de sfeer hier echt super. Je kan je hier best lang vermaken, terwijl er niet eens enorm veel te zien is.

Naast het dorpje bezoeken kan je ook veel prachtige wandelingen maken in Sierra de Grazalema, het natuurgebied. Dit gebied is ook prachtig om gewoon met je auto doorheen te rijden. Onderweg kom je dan nog meer prachtige witte dorpen tegen.

Meer lezen over deze leuke plek? Blogger Marcella schreef een fijn en handig artikel over Sierra de Grazalema!

Grazalema Spanje
Grazalema Spanje
Grazalema Spanje

4. Carmona

Van te voren stond dit dorpje helemaal niet op onze planning, maar toen ik er over las wist ik zeker dat wij hier even een stop moesten maken. En dat is maar goed ook, want Carmona is echt een van de mooiste dorpen van Andalusië. Dit dorp ligt vlakbij Sevilla en is een perfecte tussenstop als je van Sevilla naar Cordoba rijdt (of andersom). Dit dorp wordt niet door heel veel toeristen bezocht en dat maakt het dorp misschien nog wel leuker.

Waarom dit dorp uiteindelijk een van onze favoriete witte dropen in Andalusië werd is toch wel omdat het een een uniek dorp is. In het midden van het dorp vind je een prachtig plein, met veel restaurants. Dit plein is gezellig en een leuke plek om lekker te eten. Maar dat is niet alles, dit dorp heeft heel veel mooie kerken en andere mooie gebouwen. Hier kan je op zoek naar prachtige torens. De meeste witte dorpen in Andalusië gaan voornamelijk om de witte straatjes en de mooie uitzichten, maar in Carmona gaat het om de mooie kerken, de stadsmuur en andere mooie bezienswaardigheden. Leuk voor de afwisseling! Daarnaast hangt er ook een fijne sfeer in Carmona. Voor we het wisten was de ochtend alweer voorbij.

Witte dorpen in Andalusië: Carmona
Witte dorpen in Andalusië: Carmona
Witte dorpen in Andalusië: Carmona
Witte dorpen in Andalusië: Carmona

5. Iznájar 

Iznájar was weer een dorp dat eigenlijk niet op onze planning stond, maar zodra ik er één foto van gezien had, wist ik dat ik hier ook wilde stoppen. Wij bezochten Iznájar toen wij van Cordoba richting Granada reden en het werd al snel een van onze favoriete witte dorpen in Andalusië. Iznájar wordt door weinig toeristen bezocht, maar is alleen al voor de omgeving de moeite waard. Het dorpje ligt net zoals Zahara de la Sierra aan een fel blauw meer op een bergtop. Maar toch is dit dorp compleet anders dan Zahara de la Sierra.

Toen wij Iznájar bezochten waren wij bijna de enige in het hele dorp. Er was bijna niemand en dat maakte Iznájar nog net even interessanter. De enige mensen die wij zagen waren locals. Wandelen door Iznájar is echt de moeite waard, ook al is het centrum echt maar heel klein. Er staat een kerk en daaromheen vind je nog wat mooie straatjes. Dat is het eigenlijk ook alweer. Maar deze straatjes zijn prachtig, want overal zie je gekleurde bloemen. En dat maakt het prachtig!

Als je de brug over gaat met de auto om Iznajar te verlaten kom je nog een plek tegen waar je kan stoppen. Vanaf die plek heb je een uitzicht op het prachtige blauwe meer met het mooie Iznajar op de achtergrond. Precies zoals je Andalusië voor je ziet!

Mooiste dorpen van Andalusië: Iznájar
Mooiste dorpen van Andalusië: Iznájar
Mooiste dorpen van Andalusië: Iznájar
Mooiste dorpen van Andalusië: Iznájar

6. Vejer de la Fontera 

Een van de leukste en mooiste dorpen van Andalusië is Vejer de la Fontera. Dit dorp ligt redelijk dichtbij Cadíz en is een leuke plek om een ochtend door te brengen. Vejer de la Fontera heeft prachtige pleintjes, mooie straten, geweldige uitzichtpunten en een mooi kasteel. Daarnaast vind je er ook kerken en andere leuke dingen om te zien. Vejer de la Fontera heeft meerdere interessante bezienswaardigheden en dat maakt Vejer de la Fontera zeker een van de leukste witte dorpen in Andalusië. Je kan Vejer de la Fontera ook gemakkelijk combineren met een bezoek aan Cadiz, of met een bezoek aan Conil de la Fontera.

Vejer de la Fontera Spanje
Vejer de la Fontera Spanje
Vejer de la Fontera Spanje
Vejer de la Fontera Spanje

7. El Gastor

El Gastor is een heel klein dorp vlakbij Ronda en is een dorp wat je echt binnen een half uur gezien hebt. Klinkt niet heel interessant toch? Maar dat is het dus wel! El Gastor heeft een prachtige ligging en is heel bijzonder. Het dorp is bijzonder omdat je geen enkele andere toerist tegen komt, maar wel echt het lokale leven kunt ervaren. In veel dorpen zie je vooral toeristen en misschien een handjevol locals. Maar in El Gastor liepen alleen maar locals. Wij werden vaak vragend aangekeken, want zoveel toeristen zullen ze niet zien in dit kleine dorp. In het midden van het dorp vind je een plein met een kerkje. Hier zie je ook de meeste locals met elkaar kletsen en gewoon hun dagelijkse dingen doen. Om dit plein heen vind je nog een paar straten die leuk zijn om doorheen te slenteren.

El Gastor bezoek je voor de mooie uitzichten op de omgeving en voor het lokale leven. Want als je die ergens in een van de witte dorpen in Andalusië gaat zien, dan is het wel in El Gastor.

Mooiste dorpen van Andalusië: El Gastor

8. Nerja 

Nerja is niet zo zeer het mooiste dorp, maar wel een van de leukste dorpen van Andalusië. Deze badplaats is populair onder de toeristen en is dan ook gezellig druk. Daarnaast zijn er ontzettend veel restaurants waar je gezellig kunt eten. In Nerja krijg je echt een vakantie gevoel en de sfeer is ontzettend fijn. Verder is het uitzicht dat je hebt vanaf Balcon de Europe echt prachtig en ook precies zoals je de kust van Andalusië voor je ziet: bergachtig met gouden en witte stranden. Het water is helder blauw en op de achtergrond zie je van die leuke witte huisjes. Heel leuk om eens te zien! Verder vind je bij Nerja ook de grotten van Nerja, die zeker een bezoek waard zijn als je in Andalusië bent.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in Nerja.

Witte dorpen in Andalusië: Nerja

9. Frigiliana 

Ik sluit dit lijstje met de mooiste dorpen van Andalusië af met het dorp dat meerdere keren officieel is uitgeroepen tot het mooiste dorp van Andalusië: Frigiliana. Dit dorp ligt op steenworp afstand van Nerja en is echt geweldig om te zien. Het is er heel gezellig en de straten zijn echt heel mooi, stijl en knus. In de straten vind je veel prachtige bloemen en planten en dat maakt Frigiliana extra mooi. Daarnaast zijn de uitzichten die je hebt vanaf het dorp echt geweldig. Wij hebben ons hier een hele ochtend kunnen vermaken en zijn het zeker eens dat dit misschien wel het mooiste dorp van Andalusië is.

Frigiliana Andalusië
Frigiliana Andalusië
Frigiliana Andalusië
Frigiliana Andalusië
Frigiliana Andalusië
Frigiliana Andalusië

Zo, dit zijn wat ons betreft de 9 mooiste dorpen van Andalusië. Natuurlijk zijn er nog heel veel witte dorpen in Andalusië die wij gemist hebben. Zo hebben wij de dorpen Capileira, Pampaneira en Bubion, gelegen in de Sierra Nevada, niet gezien. Daarnaast schijnen ook El Bosque, Ubrique, Olvera en Setenil de las Bodegas de moeite waard te zijn. Daar kom ik dan ook graag eens voor terug. Cadíz en Arcos de la Fontera zijn bij vele ook favoriet, maar deze dorpen vielen ons persoonlijk erg tegen. Wil je niet alleen dorpen bezoeken? Lees dan ook eens dit artikel van Kirsten over de mooiste steden van Andalusië.

Hopelijk heb je door dit artikel in ieder geval een goed beeld gekregen van wat de mooiste dorpen van Andalusië zijn en welke witte dorpen in Andalusië je echt moet bezoeken. Ik hoop in ieder geval nog eens terug te komen om dit lijstje uit te bereiden, want er is zoveel moois te zien!

Ben je nog op zoek naar andere dingen om te doen tijdens je reis door Andalusië? Ik zette al eens de 10 hoogtepunten van Andalusië voor je op een rijtje. Handig! Daarnaast kan je dit artikel ook pinnen op Pinterest, zodat je later nog eens kunt lezen over de witte dorpen in Andalusië, Spanje.

Wat vind jij de mooiste dorpen van Andalusië? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow