De mooiste dorpen van Naxos in Griekenland

door | Laatste update Nov 19, 2023 | Gepubliceerd Nov 18, 2023 | Europa, Griekenland | 2 reacties

Naxos is een prachtig eiland in de Griekse Cycladen. Je vindt hier prachtige natuur, geweldige stranden en super mooie dorpen. Maar wat zijn de leukste dorpen van Naxos? In dit artikel zet ik de mooiste dorpen van Naxos in Griekenland voor je op een rijtje!

Naxos in Griekenland

Naxos is het grootste eiland van de Cycladen in Griekenland. Het eiland is maar liefst 430 km2 groot en telt ongeveer 25.000 inwoners. Het eiland heeft veel prachtige bezienswaardigheden en staat vooral bekend om de mooie stranden en de gezellige witte dorpen, die zo typerend zijn voor de Cycladen. Daarnaast staat Naxos bekend om de hoeveelheid marmer en het bergachtige binnenland. Naxos vonden wij een van de mooiste eilanden die wij bezochten tijdens het eilandhoppen in Griekenland en dat is natuurlijk niet voor niets. In dit artikel neem ik je mee naar de mooiste dorpen van Naxos, want die zijn er genoeg op dit mooie eiland!

Mooiste dorpen van Naxos

Hoewel wij Naxos vooral heel leuk vonden door de mooie stranden en door de prachtige natuur, maken de leuke dorpen het eiland helemaal compleet. Naxos is hierdoor een super afwisselende bestemming. Hieronder deel ik de mooiste dorpen van Naxos in Griekenland met je!

1. Naxos stad (Chora)

Naxos stad, ook wel Chora genoemd, is de hoofdstad van Naxos en ook gelijk een van de mooiste plekken om te bezoeken. Wij vonden dit zelfs een van de leukste stadjes die wij tijdens onze rondreis door de Cycladen bezochten. Naxos stad telt talloze leuke, smalle straatjes en veel gezellige winkeltjes. Vooral de straten rondom het kasteel de old market zijn een feestje om te ontdekken. Verder vind je in Naxos Stad ook Portara, de poort van de Apollo Tempel die nooit is afgebouwd. Vanaf deze poort heb je een prachtig uitzicht over Naxos stad en de blauwe zee. Vooral rondom zonsondergang is deze plek prachtig.

Ook vind je in Naxos Stad een boulevard. Langs deze boulevard vind je wederom veel winkels en heel veel horeca. Er zijn hier super veel gezellige plekken om lekker een drankje te doen. Daarnaast zijn deze plekken ook nog eens goedkoop. Vanaf de boulevard heb je uitzicht op zee en de haven van Naxos. Het is echt een fijne plek om je avond door te brengen en om lekker rond te slenteren.

Mooiste dorpen van Naxos: Naxos stad (Chora)
Mooiste dorpen van Naxos: Naxos stad (Chora)
Mooiste dorpen van Naxos: Naxos stad (Chora)
Mooiste dorpen van Naxos: Naxos stad (Chora)

2. Chalki

Naxos Stad is onze favoriete plek op Naxos, maar er zijn nog veel meer mooie dorpen op Naxos te vinden. Een voorbeeld hiervan is het dorpje Chalki, ook wel Halki of Chalkio genoemd. Dit is een charmant dorpje midden in de bergen. Het dorpje staat bekend om de prachtige geplaveide, witte straatjes, mooie witte huizen en de fijne sfeer die er hangt. Je vindt hier gezellige winkeltjes en wat terrasjes om iets te eten of te drinken. Tijdens ons bezoek komt het met bakken uit de lucht en regent het heel hard, maar desondanks vonden wij Chalki echt de moeite waard en fotogeniek. Op een zonnige middag kan ik mij voorstellen dat dit dorp nog veel leuker is om te bezoeken en het er heel sfeervol is.

Een van de bezienswaardigheden bij Chalki die je absoluut niet mag missen is de kerk Panagia Protothroni. Deze kerk komt uit de negende eeuw en is prachtig om te zien. Binnenin de kerk vind je een aantal prachtige fresco’s die goed bewaard zijn gebleven.

Naast deze kerk en de mooie straatjes, staat Chalki ook bekend om de traditionele ambachten en de lokale producten. Dit vind je dan ook terug in de winkeltjes die je tegenkomt in het dorp. Super leuk om even een kijkje te nemen dus!

Chalki Griekenland, mooiste dorpen van Naxos

3. Filoti

Filoti was een van onze favoriete dorpen op Naxos om te bezoeken. Dit komt vooral door de mooie ligging in de bergen. Hierdoor is de route naar Filoti toe alleen al fantastisch mooi. In Filoti vind je een prachtige kerk. Deze kerk is super fotogeniek, vooral door de boom met roze bloemen die voor de kerk staat. Rondom het pleintje bij de kerk vind je een doolhof aan prachtige straatjes met witte huisjes en geplaveide tegels. Het is echt prachtig om te zien.

Naast leuke straatjes, vind je in Filoti ook veel leuke horeca om even iets te eten of drinken en kun je hier heerlijk op het terras zitten. Filoti is dan ook zeker een van de mooiste dorpen van Naxos.

Filoti ligt, zoals ik eerder al zei, prachitg in de bergen. Vanaf hier heb je dan ook uitzicht op de hoogste berg van de Cycladen, namelijk Mount Zas. Deze berg kun je ook beklimmen! Hiken naar Mount Zas is een leuke uitdaging en de uitzichten die je onderweg tegenkomt zijn echt fantastisch. Als je vanaf Filoti naar het startpunt van de wandeling rijdt, kom je ook een fantastisch uitzichtpunt tegen. Vanaf hier heb je een heel mooi uitzicht op Filoti, Apeiranthos en de omliggende bergen. Super leuk!

leukste dorpen van Naxos; Filoti
leukste dorpen van Naxos; Filoti
leukste dorpen van Naxos; Filoti

4. Apeiranthos

Een van de andere dorpen die zeker op het lijstje met de mooiste dorpen van Naxos hoort, is Apeiranthos. Dit dorp ligt wederom weer in de bergen. Vanaf het dorp heb je dan ook mooie uitzichten op de omgeving. De hoofdstraat van het dorpje is erg leuk om te bezoeken. Je vindt hier leuke restaurantjes en wat winkeltjes. Vanaf deze mooie straat heb je mooie uitzichten en kijk je zo over de bergen uit. Daarnaast vind je in Apeiranthos nog veel meer leuke straatjes waarin je heerlijk kunt verdwalen en mooie foto’s kunt maken. In het dorp vind je ook veel details van marmer, leuk om te zien!

Mooiste dorpen van Griekenland: Apeiranthos
Mooiste dorpen van Griekenland: Apeiranthos
Apeiranthos Griekenland

5. Koronida

Koronida is een wat minder bekend dorp op Naxos, maar ook zeker de moeite waard. Wij waren er tijdens onze reis zelfs de enige toeristen in het hele dorp. Je vindt hier een kerkje met een blauwe koepel, mooie uitzichten op de omgeving en wat leuke straatjes. Je kunt ook wandelen richting een tombe, maar dit hebben wij zelf niet gedaan. Koronida is heel klein en is leuk voor een korte stop van 20 minuten tot maximaal een half uurtje. Ik heb hier wel een aantal mooie foto’s kunnen maken van typisch witte Griekse straatjes met blauwe details. Super leuk!

Mooiste dorpen van Naxos in Griekenland

6. Koronos

Nog een leuk dorp op Naxos is Koronos. Dit ligt dichtbij Koronida en is ook niet heel bekend onder de toeristen. Wij vonden dit dorp zelf leuker dan Koronida, omdat er net wat meer te zien en te beleven is. Zo vind je hier ook wat horeca en is het ook wat groter. Daarnaast heeft het dorp een leuk dorpsplein met hieromheen wat smalle straatjes, steegjes en trappen. Ook vind je hier weer een kerk die leuk is om te bekijken. Het wordt bijna een beetje saai, maar ook de uitzichten op de natuur zijn vanaf Koronos heel erg mooi!

Griekenland
Griekenland

Andere mooie dorpen op Naxos

Naast deze 6 dorpen zijn er vast nog veel meer mooie dorpjes op Naxos. Maar de 6 die ik hierboven noem, zijn wat mij betreft wel de hoogtepunten. En vooral Naxos Stad is echt enorm de moeite waard. Wij hadden vier nachten op Naxos en hebben dan ook keuzes moeten maken en niet alles kunnen zien. Vanaf het dorp Melanes kun je mooie wandelingen maken die je langs meerdere dorpen op Naxos brengt. Dit had mij zelf nog erg leuk geleken om te doen. Op die manier ontdek je misschien nog wel meer mooie dorpen op Naxos.

Dit zijn wat mij betreft de mooiste dorpen van Naxos. Ze zijn allemaal zeker de moeite waard om te bezoeken. De dorpen op Naxos zijn klein, maar wel fotogeniek en leuk om te bezoeken. Daarom bleef het elke keer weer een feestje om rond te lopen in de mooie straatjes! Meer lezen over dit leuke eiland? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen op Naxos.

Wat vind jij de mooiste dorpen van Naxos in Griekenland?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows