De leukste uitjes in Noord-Holland

by | Jul 1, 2016 | Europa, Lijstjes, Nederland | 8 comments

Ga je deze zomer niet op vakantie? Niet getreurd want ook in Nederland zijn er genoeg leuke dingen te doen en mooie dingen te zien! Vandaag deel ik (in willekeurige volgorde) de mooiste plekjes en de leukste activiteiten voor een dag weg in Noord-Holland!

1. De historische driehoek

Als je dit doet sla je gelijk drie vliegen in een klap, je bezoekt hier namelijk drie steden van Noord-Holland en stiekem vind ik het ook een van de leukste uitjes in Noord-Holland.

Start in Enkhuizen, een oud stadje aan het IJsselmeer, bezoek het oude centrum en als je echt veel tijd hebt kun je het Zuiderzeemuseum ook echt niet overslaan. Vervolgens stap je op de boot richting Medemblik. In Medemblik breng je een bezoek aan kasteel Radboud en kun je ook nog naar het bakkerijmuseum en het stoomtreinmuseum. Ten slotte ga je met de stoomtrein naar Hoorn, wat natuurlijk al een hele beleving op zich is! De treinreis is heel leuk, maar Hoorn zelf is ook een leuke stad! Om het af te sluiten pak je vanaf Hoorn weer de gewone trein terug richting Enkhuizen.

Natuurlijk kun je deze historische driehoek op alle drie de plekken starten en eindigen, wat het een leuke dagtrip maakt als je toch in de buurt bent.

de stoomtram Hoorn, uitjes in Noord-Holland
Enkhuizen, uitjes in Noord-Holland

2. Schoorl

Schoorl zelf is een klein dorp vlakbij Alkmaar en eigenlijk vooral bekend door de klimduin. De klimduin is een duin waar je – zoals de naam eigenlijk al zegt – op kan klimmen. Nadat je erop geklommen bent is het het allerleukste om naar beneden te rennen en je weer even kind te voelen. Als je beneden bent bedenk je je dan dat je weer naar boven moet omdat je nog wilt wandelen in het mooie gebied, de klim kan weer beginnen. Als je eenmaal boven bent heb je diverse wandelroutes die je kunt volgen, allemaal super mooi door prachtige duinen.  Een super leuk uitje in Noord-Holland dus!

Schoorl, uitjes in Noord-Holland
Schoorl, uitjes in Noord-Holland

3. Kennemerduinen

Weer iets met duinen, maar ook weer iets heel leuks! Dit natuurgebied ligt vlakbij Haarlem en is zeker het bezoeken waard. Je begint bij het bezoekerscentrum en kiest een van de wandelingen uit, sommige gaan helemaal tot zee en sommige nemen je maar een klein stukje mee door de duinen. Er is dus voor iedereen wel iets, daarom kan het niet ontbreken tussen de leukste uitjes in Noord-Holland.

Kennemerduinen, uitjes in Noord-Holland

4. Alkmaar

Alkmaar is een stukje kleiner dan Amsterdam maar dit maakt het niet minder leuk. Zelf zit ik hier op school dus ik kom met regelmaat in de stad. Shoppen kan je er zeker, maar Alkmaar kent ook leuke pleintjes en mooie gebouwen. Loop door de winkelstraat en strijk neer op een terrasje op het waagplein, vooral in de zomer is het hier gezellig druk!

5. Amsterdam

Amsterdam kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Het is een bruisende stad en er is altijd wel iets te doen. Zelf heb ik een haat-liefde verhouding met deze stad. Ik vind het vreselijk druk en moet er niet aan denken om er te wonen, maar als ik mijn ‘toeristenbril’ op zet zie ik ineens de schoonheid van deze stad. Er zijn genoeg fijne en rustige plekken in de stad, alleen moet je ze wel tegen komen. Toen ik daar de moeite voor deed en de stad eens echt ging bekijken vond ik het ineens wel een leuke stad. Hoewel, ik zou er nog steeds voor geen goud willen wonen.

Een dagje shoppen? Dat kan heel goed in Amsterdam! Maar je kan ook relaxen in leuke parkjes, mensen kijken op de vele pleintjes of gewoon genieten van de talloze mooie grachten en gebouwen. En ja, ook onderstaande foto is in Amsterdam gemaakt!

Amsterdam, uitjes in Noord-Holland

6. Texel

Texel, het waddeneiland vlakbij Den Helder en stiekem nog leuker dan de historische driehoek die ik eerder in dit lijstje noemde. Texel is een ideale combinatie van leuke stadjes en mooie natuur. Van stranden en prachtige duinen, tot bos en uitgestrekte weilanden, op Texel heb je van alles. De beste manier om veel van Texel te zien in 1 dag is fietsen. Ik deelde al eens eerder onze fietsroute door het veelzijdige Texel. Een van de leukste uitjes in Noord-Holland dus, die ook geschikt is voor meerdere dagen.

Texel, uitjes in Noord-Holland
Texel, uitjes in Noord-Holland
Texel, uitjes in Noord-Holland

7. Haarlem

Ik ben zelf Haarlem wel eens in geweest toen ik in de buurt stage liep, maar echt met de ‘toeristenbril’ op heb ik hier nooit gelopen. Haarlem is een stad met heel veel mooie gebouwen, leuke pleintjes en mooie grachten. Het is goed te bereiken vanaf Amsterdam en je kan er goed winkelen. Zeker een stad waar je echt eens heen moet en waar ik ook graag een keer met mijn camera naar toe ga!

8. Zaanse schans

Ik moet gelijk eerlijk bekennen, dit is de enige plek uit deze lijst waar ik zelf nooit geweest ben. Het staat echter wel hoog op mijn lijstje. De Zaanse is een buurt vlakbij Zaandam en staat vol met oude windmolens en huizen uit de 18e en 19e eeuw. Je waant je er echt weer in het typische Nederland van vroeger. Mij lijkt het in ieder geval een echte must visit en daarom heb ik ervoor gekozen om de Zaanse schans toe te voegen aan de leukste uitjes in Noord-Holland. Of het terecht is? Daar zal ik na een eventueel bezoek uitgebreid over vertellen.

Zoals je ziet is er genoeg te doen in ons eigen koude kikkerlandje! Er zijn heel veel mooie plekken en soms bedenk ik mij dat ik van andere landen meer gezien heb dan van het land waar ik zelf woon. Tijd voor verandering dus, dat kan beginnen door deze uitjes in Noord-Holland te ondernemen!

Wat vind jij het leukste uitje in Noord-Holland?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows