De leukste free walking tours in Londen

door | Laatste update Oct 25, 2023 | Gepubliceerd Apr 6, 2022 | Engeland, Europa, Stedentrips | 2 reacties

Londen is fantastisch. De sfeer is geweldig, er is enorm veel te doen en de stad heeft heel veel gave wijken om te bezoeken. Wij zijn inmiddels al meerdere keren in Londen geweest en blijven steeds onder de indruk van wat deze stad te bieden heeft. Een goede manier om Londen te ontdekken is met behulp van een free walking tour. Je leert zo gelijk meer over de stad en ziet plekken waar je anders misschien nooit was gekomen. In dit artikel deel ik de leukste free walking tours in Londen met je!

Wat zijn free walking tours?

Free walking tours heb je over de hele wereld. In de meeste grote steden vind je wel meerdere bedrijven die zo’n free walking tour aanbieden. Maar wat is een free walking tour nou eigenlijk? Een gids laat jou de mooiste plekken van een stad zien, of van een deel van de stad. Aan het einde van deze tour bepaal jij zelf hoeveel je de gids betaalt.

Het is dus in principe gratis, maar aan het einde is het wel de bedoeling dat je de gids iets geeft. Wat je geeft, is geheel aan jou. Wij geven vaak tussen de €5 en €10 per persoon. Dit is allemaal afhankelijk van hoe goed wij de gids vonden en hoe goed wij de tour vonden, maar ook hoe lang zo’n tour duurt. Is het heel goed? Dan betalen wij vaak ook meer. Maar je moet vooral lekker doen wat goed voelt voor jou en wat past bij jouw budget. Je betaalt wat jij het waard vindt.

Je kunt de bedrijven free walking tours aanbieden vaak makkelijk vinden via Google. Op de website kun je dan vinden hoe laat en waar je moet verzamelen. Soms moet je je van te voren aanmelden, soms is dit niet nodig.

Free walking tours in Londen

Als je naar Londen gaat is het leuk om één of meerdere free walking tours in Londen te doen. Er zijn meerdere bedrijven in Londen die dit regelen en ook heel veel verschillende tours. Londen is enorm, dus alles verkennen in één free walking tour is ook eigenlijk niet te doen. Wat de free walking tours in Londen vaak zo leuk maakt, is dat er ook veel tours zijn met een specifiek thema.

Een free walking tour met Strawberry tours

Zelf doen wij altijd alle free walking tours via Strawberry tours. Hier kregen wij tijdens ons eerste bezoek aan Londen een folder van en toen hebben wij deze maar gewoon geprobeerd. Dit beviel heel goed, dus dit zijn wij blijven doen. Ze hebben enorm veel verschillende tours en ook echt hele goede gidsen! Echt een aanrader dus. Op deze website kun je precies vinden welke tours er zijn. Bij Strawberry tours moet je je van te voren aanmelden voor een free walking tour.

In dit artikel deel ik de leukste free walking tours in Londen die wij met dit bedrijf gedaan hebben. Daarna vertel ik nog welke op onze bucketlist staan, want hoewel wij elk bezoek minimaal één zo’n tour hebben gedaan, zijn er nog genoeg die wij niet gedaan hebben!

Free walking tours in Londen met Strawberry tours
Free walking tours in Londen met Strawberry tours

De leukste free walking tours in Londen die wij gedaan hebben! 

Oké, genoeg gepraat, dan is het nu tijd om je te vertellen wat de leukste free walkings tours in Londen zijn die wij zelf hebben gedaan! 

1. Jack the Ripper tour

De eerste free walking tour in Londen die wij deden was de Jack the Ripper tour. Jack the Ripper is een beroemde serie moordenaar die Londen lang in zijn greep hield. Hij vermoordde meerdere vrouwen zonder ooit gepakt te worden. Tijdens de tour nam Johnny ons mee naar verschillende plekken waar de vrouwen ooit zijn omgekomen. Hij vertelde over de verhalen die rond gaan over Jack the Ripper, maar hij vertelde ook enorm veel over de slachtoffers zelf. Wie waren het? Hoe hebben de vrouwen geleefd en hoe kwamen ze aan hun brute einde?

Het was echt een hele indrukwekkende tour. De tour duurde 2 uur en ik heb 2 uur lang ademloos geluisterd naar de verhalen. Soms was het alsof ik er zelf bij was. Johnny kon ook onwijs goed vertellen en maakte deze tour onvergetelijk.

Jack the Ripper is een moordenaar in een luguber verhaal, maar ook in een indrukwekkend verhaal. Deze tour behoort tot onze favoriete tour in Londen en als wij weer terugkomen, willen wij hem nog eens doen!

Deze tour vind elke avond plaats om 19:00. Op zaterdag vertrekt er ook een tour om 18:30. De tour duurt ongeveer 2 uur.

2. Street art & graffiti tour

Shoreditch is een van de leukste wijken van Londen. Je vindt hier geweldige streetart, gave markten en het is er gewoon echt heel gaaf. Een keer liepen wij zelf door de wijk in en hoewel je dan al veel kunt ontdekken, sla je onbewust veel geweldige street art over. Daarom deden wij tijdens een tweede bezoek een Street art & graffiti tour. Olivia nam ons mee naar de gaafste kunstwerken in Shoreditch. Zij vertelde ons over de kunstenaars, over de werken en zo leerden wij ook enorm veel over wat we zagen.

We kwamen op plekken die we anders nooit gevonden hadden en zagen echt prachtige kunstwerken. Deze tour blijft veranderen, want in Shoreditch veranderen de werken ook constant. Dus deze tour willen wij ook zeker nog een keer doen. Alleen bepaalde werken blijven natuurlijk altijd in de tour. Zoals de beroemde werken van Banksy die je tegenkomt onderweg.

Deze tour vertrekt bijna dagelijks om 14:00. Op zaterdag en zondag is er ook een tour om 11:00. Op maandag en woensdag gaat deze tour niet. Het duurt ongeveer 2 uur.

Free walking tours in Londen: street art en graffiti tour
Free walking tours in Londen: street art en graffiti tour
Free walking tours in Londen: street art en graffiti tour
Free walking tours in Londen: street art en graffiti tour
Free walking tours in Londen: street art en graffiti tour

3. Londen Landmarks Tour – West

Een van de andere free walkings tours in Londen die wij deden was de Landmarks Tour west. Wij hadden hier wederom Johnny als gids (wat ons betreft ook de beste gids die wij ooit gehad hebben) en hebben wederom een fantastische tour gehad. Hij noemde dit zelf The Royal tour, omdat je hier richting Westminster Abbey gaat, maar ook richting Buckingham Palace en andere plekken die belangrijk zijn in de geschiedenis van de Royals in Engeland. Je komt langs een aantal geweldige bezienswaardigheden in Londen en leert over oorlogen, verhalen van de royals en nog veel meer.

Hoewel wij echt niet zoveel hebben met koningshuizen, was dit een fantastische tour. Wij leerden heel veel over de bekende bezienswaardigheden van Londen, over de oorlog en nog veel meer dingen. Een aanrader!

Deze tour is elke dag, behalve op woensdag. Hij vertrek om 11:00 en duurt zo’n 2,5 uur.

Londen west
Londen west
Londen west

4. Londen Landmarks Tour – East

Toen we de West Londen hadden bekeken met een free walking tour, besloten wij dat wij ook graag Oost Londen wilden ontdekken met een free walking tour. En daar kregen wij geen spijt van. Oost Londen is veel ruiger. Het is het rauwere deel van de stad. Een stad dat voor een deel ook is verwoest door de enorme brand in Londen. Heel interessant om de verhalen en de geschiedenis daarover te horen.

Je komt langs de Sint Paul’s Cathedral, de Bank of Londen, de Tower of Londen, Leadenhall market en nog veel meer gave plekken. Verder bezoek je ook wat onbekendere stukken van Londen, zoals St. Dunstan in the East.

Deze tour duurt 2,5 uur en vindt plaats op woensdag, vrijdag en zondag. De tour start om 11:00.

Free walking tours in Londen: east tour

6. Ghost tour

Tijdens ons laatste bezoek aan Londen zagen wij ineens de Ghost tour tussen alle free walking tours in Londen staan. Dat maakte ons nieuwsgierig, dus besloten wij de tour maar te volgen. En dat was zeker leuk en is dan ook echt een aanrader! Tijdens deze tour loop je door Green Park en ga je langs St. James Palace. Ook loop je langs de Thames. Je hoort onderweg allemaal verhalen over dingen die hier gebeurd zijn en natuurlijk over de geesten die hier nog steeds zouden moeten rondzwerven.

Ik vond het een leuke tour, hij is heel anders dan de andere tours en de verhalen zijn heel interessant om te horen. Eng was het niet! De tour duurt 1,5 uur en kun je reserveren op woensdag en zaterdag. Het start om 19:00.

Free walking tours in Londen op onze bucketlist

Deze free walking tours in Londen hebben wij tijdens onze drie bezoeken gedaan. Ik zou heel graag de Street art en Jack the Ripper tour nog eens willen doen, maar er zijn ook nog een aantal free walking tours in Londen die ik graag zou willen doen, maar die wij tot nu toe nog niet hebben kunnen doen. Hieronder even een opsomming:

  • Harry potter tour
  • Soho walking tour
  • Londen Christmas tour

Verder heb je ook nog een tour over Sherlock Holmes en James Bond, maar aangezien ik hier zelf nog nooit iets van heb gezien, staan deze niet op ons lijstje. Misschien proberen we na deze tours ook wel eens een ander bedrijf uit, want free walking tours in Londen zijn geweldig en ook een super goede manier om de stad echt te leren kennen.

Dit zijn in ieder geval de free walking tours in Londen die ik de moeite waard vind en die jij ook echt zou moeten doen tijdens je volgende bezoek aan de stad. Meer lezen over Londen? Lees dan ook eens mijn artikel met de mooiste bezienswaardigheden in Londen. Of mijn artikel over onbekende plekken in Londen! Je kunt je met die tips sowieso nog dagen lang vermaken.

Welke free walking tours in Londen zou jij willen doen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows