De leukste dorpen en steden in de Algarve, Portugal

door | Laatste update Sep 22, 2023 | Gepubliceerd Jul 13, 2020 | Europa, Portugal | 22 reacties

De Algarve in Portugal staat voornamelijk bekend om de prachtige stranden. Maar wist je dat je naast prachtige stranden, ook heel veel mooie dorpen en steden in de Algarve vindt? In dit artikel vertel ik je alles over de mooiste dorpen en steden in de Algarve! 

Steden en dorpen in de Algarve 

Wij bezochten de Algarve voornamelijk voor de mooie stranden, maar de leuke dorpen en steden in de Algarve zijn een hele leuke afwisseling. Van te voren wist ik niet zo goed wat ik kon verwachten van de dorpen in de Algarve. Was er veel te doen? Kon je er makkelijk parkeren? Uiteindelijk bleek dat je de meeste dorpen wel gezien hebt in een half uur of in een uur, maar dat is prima. Er zijn vaak een aantal leuke straatjes en een paar kerken of andere bezienswaardigheden. Je kunt hierdoor ook met gemak meerdere dorpen op één dag bezoeken. 

Parkeren in de dorpen ging vrij makkelijk. Wij bezochten de Algarve wel in de winter, wat laagseizoen is, hierdoor zijn er natuurlijk vaak meer parkeerplekken vrij. Wij voerden in Google Maps altijd een parkeerplaats in in de stad of het dorp dat wij wilden bezoeken. Dit bleek bijna in alle gevallen dan een gratis parkeerplek te zijn en werkte dus heel goed. Een aantal keren moesten wij ongeveer 80 cent betalen voor een uur parkeren, ook niet verkeerd! 

Nu je dit weet is het tijd om te vertellen welke dorpen in de Algarve en welke steden in de Algarve je zeker moet bezoeken tijdens je vakantie! 

1. Faro 

Faro is de hoofdstad van de Algarve en is waarschijnlijk ook de stad waar je je reis door de Algarve begint. Faro is een van de leukste steden in de Algarve. Hier zijn de meeste bezienswaardigheden en je kunt je hier met gemak een halve dag vermaken. Zelf verbleven wij hier zelfs één volledige dag en ook wij konden ons prima vermaken in Faro. Doe een stadswandeling met een Free Walking tour, slenter door de talloze straatjes, bewonder de vele sinaasappel bomen, relax bij de haven op een terras en bezoek het strand van Faro. Heb je nog tijd over? Maak dan ook zeker een trip richting het natuurgebied Ria Formosa.

Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel met tips voor Faro

Steden in de Algarve: Faro Portugal
Steden in de Algarve: Faro Portugal
Steden in de Algarve: Faro Portugal

2. Tavira

Ik hou er eigenlijk nooit zo van om plekken in lijstjes op te nemen waar wij zelf niet geweest zijn. Maar ik doe het in dit geval toch even. Tavira is namelijk een van de mooiste steden in de Algarve en mag je eigenlijk niet missen tijdens een bezoek. Wij hadden helaas niet heel veel tijd tijdens onze reis en moesten keuzes maken. Omdat Tavira niet in onze route lag, besloten wij Tavira over te slaan. Tavira heeft echter wel een paar leuke bezienswaardigheden, waaronder een leuke brug. Verder heeft Tavira wat leuke straatjes om doorheen te slenteren en vind je vlakbij Tavira een waterval die de moeite waard is. Tavira mag daarom zeker niet ontbreken in dit lijstje met de mooiste steden en dorpen in de Algarve. 

3. Albufeira 

In de zomer is Albufeira populair onder jongeren voor een uitgaansvakantie. Dus hoewel je Albufeira waarschijnlijk voornamelijk associeert met zon, zee en zuipen, is Albufeira meer dan dat. Zo is Albufeira lekker levendig, heeft de stad leuke tentjes om te eten en te drinken en gezellige winkelstraten. Ook heeft Albufeira een aantal mooie bezienswaardigheden en een fijn strand. Albufeira is dus zeker een stop waard, ook als je niet op zoek bent naar feesten en heel veel alcohol. 

Daarnaast ligt Albufeira heel centraal en is het dus ook een hele goede uitvalbasis om meer te ontdekken van de Algarve. Overnachten in Albufeira kan voordelig via Interhome 

Mooiste dorpen in de Algarve / Mooiste steden in de Algarve: Albufeira
Mooiste dorpen in de Algarve / Mooiste steden in de Algarve: Albufeira
Mooiste dorpen in de Algarve / Mooiste steden in de Algarve: Albufeira

4. Carvoeiro 

Carvoeiro is een van de beste plekken om te verblijven tijdens je reis in de Algarve. Het ligt namelijk heel centraal, dus vanaf hier ben je overal heel snel. Daarnaast is het dorp gezellig met veel leuke terrasjes. Ook het strand is echt de moeite waard. Het uitzicht hierop is precies zoals je de Algarve voor je ziet: een prachtig goudgeel strand, met blauw water en een klif met daarop een wit dorp. Vooral dat uitzicht is een reden om Carvoeiro te bezoeken! Daarnaast kun je bij Carvoeiro nog een boardwalk doen langs de kust en vind je in de omgeving een aantal van de mooiste stranden van de Algarve. Verder is het dorp zelf ook leuk om even te bekijken. Meer lezen over Carvoeiro? Lees dan ook eens dit artikel waarin je kunt lezen wat je kunt doen in Carvoeiro

Een van de mooiste wandelingen van Portugal begint trouwens ook vlakbij Carvoeiro! Meer weten? Lees dan mijn artikel over de Seven Hanging Valleys Trail

Carvoeiro, Portugal, mooiste steden en dorpen van de Algrve

5. Loulé 

Een van de eerste dorpen in de Algarve die wij bezochten was het dorp Loulé. Loulé is een van de oudste dorpen in de Algarve en is gesticht door de Moren. Dit dorp ligt redelijk dichtbij het leuke Faro en is zeker een stop waard. Je vindt hier leuke straatjes, een mooi kasteel, een leuke en gezellige markthal en wat andere leuke gebouwen. Genoeg bezienswaardigheden dus! Probeer Loulé vooral op zaterdag te bezoeken, dan vind je hier namelijk een leuke weekmarkt. De markthal is elke dag geopend en ook daarvoor is Loulé zeker al de moeite waard. 

Mooiste dorpen in de Algarve; Loulé / steden in de Algarve
Mooiste dorpen in de Algarve; Loulé / steden in de Algarve
Mooiste dorpen in de Algarve; Loulé / steden in de Algarve

6. Silves

Een van de meest leuke en verrassende dorpen in de Algarve vonden wij Silves. Dit dorp ligt een stukje het binnenland in en heeft twee hele mooie bezienswaardigheden: een kasteel en een prachtige kerk. Daarnaast zijn er nog wat leuke straatjes om doorheen te slenteren en heb je op meerdere plekken mooi uitzicht op de omliggende natuur. 

Een aanrader is om voor €2,80 per persoon het kasteel van Silves te bezoeken. Je kunt hier langs de hele muur lopen en hebt ondertussen een mooi uitzicht op de natuur en het stadje Silves. Het kasteel is goed bewaard gebleven en echt de moeite waard. 

Ook de moeite waard is het uitzicht dat je hebt als je naar Silves toe rijdt. Je kunt ook ergens in een zijstraatje stoppen om even te genieten van het uitzicht en een foto te maken. 

Mooiste dorpen in de Algarve: Silves / Steden in de Algarve
Mooiste dorpen in de Algarve: Silves / Steden in de Algarve
Mooiste dorpen in de Algarve: Silves / Steden in de Algarve
Mooiste dorpen in de Algarve: Silves / Steden in de Algarve

7. Lagos 

Lagos is het stadje waar wij verbleven en is een goede uitvalbasis om de mooiste stranden en prachtige kusten van de Algarve te verkennen. Daarnaast is het dorp zelf ook de moeite waard om te bezoeken. Je hebt er leuke, knusse straatjes, een mooie kerk en een plein met een aantal mooie bezienswaardigheden. Lagos is een van de steden in de Algarve waar je nog redelijk wat bezienswaardigheden vindt die echt wel de moeite waard zijn. 

Verder is Lagos een plek met veel restaurants en barretjes. Er is regelmatig happy hour, dus ook je bier, wijn of cocktail hoeft in Lagos helemaal niet duur te zijn. Wij hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt door in een cocktailbar met happy hour een keer een drankje te doen. Het is en blijft toch vakantie en dan mag dat best een keer! 

Lagos is verder ook een goede uitvalbasis om de mooiste stranden van de Algarve te verkennen. Wil je meer lezen over Lagos zelf? Lees dan ook eens dit artikel waarin Jacoba vertelt wat je moet doen in Lagos

Lagos, mooiste steden in de Algarve / Mooiste dorpen in de Algarve

8. Sagres 

Een van de laatste dorpen in de Algarve die wij bezochten was het dorp Sagres. Het dorp zelf bezochten wij door tijdgebrek trouwens niet echt, we reden er alleen een stukje doorheen en dat zag er leuk uit. Wij kwamen namelijk voornamelijk in Sagres om Cabo de São Vicente te bezoeken, het meest Zuid-Westelijke punt van het vaste land van Europa. Dit is een vuurtoren op een prachtige klif en de uitzichten hier zijn echt geweldig. Wij waren hier tijdens de zonsondergang en dat kan ik je alleen maar aanraden. Wat een prachtige plek en voor ons ook een prachtige afsluiter van een fijne vakantie! 

Cabo de São Vicente bij Sagres, dorpen in de Algarve, steden in de Algarve

Andere mooie steden en dorpen in de Algarve 

Naast de 8 steden en dorpen die ik hier boven heb genoemd, zijn er natuurlijk nog veel meer dorpen en steden in de Algarve die je kunt bezoeken. Een aantal steden en dorpen waarover ik goede dingen heb gehoord zijn: 

  • Alte
  • Ferragudo
  • Santa Luzia
  • Olhão

Een ander dorp dat wij bezochten maar dit lijstje niet gehaald heeft is Monchique. Monchique is enorm de moeite waard, maar niet voor het dorp zelf, maar meer voor de mooie bergachtige omgeving. Dus Monchique moet je ook zeker bezoeken, maar dan voor de bergen, niet zo zeer voor het dorp zelf. Daar liepen vooral veel dronken mensen rond die midden op straat gingen slapen. Niet echt prettig. Wil je niet alleen dorpen en steden bezoeken? Lees dan ook eens onze tips voor bezienswaardigheden in de Algarve of ons artikel over de mooiste stranden van de Algarve

Zoals je ziet zijn er dus genoeg mooie dorpen en steden in de Algarve. Wij vonden de dorpen in de Algarve een hele leuke afwisseling tussen alle mooie stranden door. Wij komen zeker nog eens terug om meer mooie dorpen in de Algarve te ontdekken, want er zijn er nog genoeg die wij niet gezien hebben! 

Welke dorpen en steden in de Algarve heb jij al bezocht? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow