De historische driehoek: een leuke dag weg in Nederland!

door | Laatste update Jan 13, 2024 | Gepubliceerd Jun 21, 2020 | Europa, Nederland | 20 reacties

Ben je op zoek naar een leuke dag weg in Nederland? Dan is de historische driehoek in Noord-Holland echt een enorme aanrader. Bezoek de leuke steden Hoorn, Medemblik en Enkhuizen in slechts één dag met de stoomtram, boot en de gewone trein. Alle drie de steden zijn prachtig om te zien en hebben veel te bieden. Een aantal jaren geleden gingen wij ook op pad en vandaag vertel ik je alles over de historische driehoek. 

De historische driehoek: Hoorn – Medemblik – Enkhuizen 

De historische driehoek is een route die je aflegt tussen drie steden. Vanuit Hoorn pak je de stoomtram naar Medemblik, vanaf Medemblik ga je met de boot naar Enkhuizen en ten slotte pak je de trein weer terug Hoorn. Een andere volgorde kan natuurlijk ook, net wat jou uitkomt.

Tijdens het afleggen van de historische driehoek in Noord-Holland heb je genoeg tijd om de steden zelf te bezoeken en om een aantal musea te bekijken. Wil je echt alles goed zien? Dan is één dag niet genoeg. Deze plekken in Nederland hebben namelijk echt veel te bieden en eigenlijk zou je gewoon moeten overnachten in Hoorn en/of Enkhuizen.

Hieronder vertel ik je in ieder geval alles over deze leuke dag weg in Nederland!

Tickets voor de historische driehoek

Als je de historische driehoek in Noord-Holland wilt gaan doen heb je tickets nodig. Je kunt hiervoor voor verschillende opties kiezen en deze tickets op verschillende plekken kopen.

Het meest voordelige ticket een combinatie ticket voor de historische driehoek, je mag dan met de stoomtram, de boot en de NS trein reizen. Wil je niet het hele traject afleggen? Dan kun je er ook voor kiezen om alleen tickets te kopen voor de stoomtram of voor de boot.

De tickets kun je bij de meeste VVV kantoren kopen, maar ook in Hoorn bij het stoomtram museum. Verder kun je ook op deze website de tickets bestellen en kijken wat precies de mogelijkheden zijn. Voor een volwassene kost een combinatie ticket €28,30. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar betaal je €17,30. Is je kind jonger dan 4? Dan zijn de stoomtram en de boot gratis. Ben je met een gezin? Dan kan de gezinskaart voordeliger zijn.

Heb je een museum jaarkaart of Bankgiro kaart? Dan zijn de boot en de tram gratis. Ook veel van de musea uit dit artikel zijn met een museum jaarkaart gratis te bezoeken. Ideaal!

Waar start je de Historische driehoek? 

Waar je start maakt eigenlijk weinig uit. Je kunt starten in zowel Hoorn, als Medemblik, als in Enkhuizen. Ik zou gewoon de plek kiezen die het meest dichtbij je accommodatie of bij je woonplaats ligt. Zelf woon ik in Enkhuizen, dus onze startplek was natuurlijk duidelijk. Omdat ik denk dat de meeste mensen in Hoorn starten door de centralere ligging, ga ik daar bij dit artikel van uit.

De start van de historische driehoek in Hoorn

Hoorn is de grootste stad die je bezoekt als je de historische driehoek aflegt en heeft genoeg te bieden. Slenter door de winkelstraat, wandel richting de haven en ga op zoek naar prachtige gebouwen. Die ga je er genoeg vinden trouwens! Je kunt ook een bezoek brengen aan het West-Fries museum of het museum van de 20e eeuw. Wil je meer lezen over deze leuke stad? Lees dan eens mijn artikel waarin ik vertel over de bezienswaardigheden in Hoorn.

Ben je klaar met je wandeling en heb je het oude centrum van Hoorn gezien? Loop dan naar het NS station. Vlakbij dit NS station vind je ook de de plek waar de stoomtram vertrekt. Bij de stoomtram vind je verder nog een museumterrein waar je nog wat verschillende dingen kunt bekijken. Dit kost normaal €3,25, maar is gratis als je een ticket hebt voor de stoomtram of de boot. Zeker leuk om even te bekijken!

Dag weg in Nederland: historische driehoek: Hoorn

Met de stoomtram naar Medemblik 

Als je Hoorn bekeken hebt en het museumterrein van de stoomtram, is het tijd om met de stoomtram mee te gaan. Dit is een oude en historische tram en het is super leuk om daar eens een ritje mee te maken. Dit is natuurlijk voor veel kinderen het hoogtepunt van de historische driehoek in Noord-Holland, maar ook voor volwassene is het leuk. Je waant je echt even heel wat jaren terug in de tijd!

Dag weg in Nederland: de historische driehoek in Noord-Holland

Op ontdekking in Medemblik 

Eenmaal aangekomen in Medemblik zijn er verschillende dingen die je hier kunt doen. Het is bijvoorbeeld leuk om kasteel Radboud te bezoeken. Dit kasteel is makkelijk te bereiken met een bus vanaf de stoomtram. Ook is het leuk voor jong en oud om naar het bakkerijmuseum te gaan. Hier kom je terecht in een oude bakkerij en leer je veel over de bakker en kun je ook zelf verschillende dingen maken. Hier ben ik zelf meerdere keren geweest en het blijft echt enorm leuk!

Verder kan je in Medemblik ook lekker rondslenteren in het stadje zelf en bij de haven. Vooral de haven is leuk om even te bekijken.

Ook het Nederlandse stoommuseum in Medemblik is leuk om te bezoeken. Je kunt hier heel veel dingen zien, maar ook het een en ander doen. Voor meer informatie kun je het beste even een kijkje nemen op de website van het museum.

Dag weg in Nederland: historische driehoek in Noord-Holland: Medemblik
Dag weg in Nederland: historische driehoek in Noord-Holland: Medemblik
Dag weg in Nederland: historische driehoek in Noord-Holland: Medemblik

Met de boot naar Enkhuizen 

Als je Medemblik hebt bezocht is het tijd om naar de laatste stop van de historische driehoek te reizen; Enkhuizen. Dit doe je met de boot. Vanaf de boot heb je steeds mooie uitzichten op het IJsselmeer. Daarnaast is er op de boot zelf ook het een en ander te doen. Zo kan ik mij herinneren dat wij er gingen sjoelen en er nog wat oud Hollandse spellen waren. Als je aankomt bij de haven van Enkhuizen heb je gelijk een leuk uitzicht op de stad.

Dag weg in Nederland: historische driehoek

Op ontdekking in Enkhuizen 

Wat mij betreft is Enkhuizen de leukste stop van de Historische driehoek. Ik kan je dan ook echt aanraden om hier een nachtje te verblijven, zodat je de stad echt goed kunt zien. Ik moet wel zeggen dat ik een beetje bevooroordeeld ben, aangezien ik hier al mijn hele leven woon.

Het centrum van Enkhuizen is echt prachtig. Slenter door de winkelstraat, bekijk de Dromedaris en de omliggende straatjes. Bezoek de verschillende havens, ga naar de Westerkerk, loop langs de grachten en maak een wandeling over het strand en de vesting. Bezoek het Wilhelmina plantsoen en het Snouck van Loosenpark en bekijk de Koepoort. Wandel ook gelijk even langs de muur, een prachtig stukje Enkhuizen. Voor je het weet ben je alweer een dag verder. En daarna? Bezoek ook zeker het Zuiderzee museum, een geweldig openlucht museum waarbij je echt terug gaat in de tijd. Ik ben geen museumliefhebber, maar het Zuiderzee museum vind ik echt super. Voor jonge kinderen is het ook nog leuk om sprookjeswonderland te bezoeken. Ook hier kun je je prima een hele dag vermaken.

Ben je op zoek naar nog meer leuke tips voor Enkhuizen? Lees dan ook eens ons artikel met tips voor Enkhuizen.

Historische driehoek: Enkhuizen
Historische driehoek: Enkhuizen
Historische driehoek: Enkhuizen

Terug naar Hoorn 

Als je Enkhuizen gezien hebt, is het tijd om weer terug te gaan naar het beginpunt: Hoorn. Pak de NS trein vanaf het station. Je NS ticket is inbegrepen bij je combinatie ticket voor de historische driehoek.

Wil je naast de Historische driehoek meer ontdekken van Noord-Holland? Ik schreef al eens over de leukste uitjes in Noord-Holland! 

 

Dit is alles wat je moet weten over de historische driehoek in Noord-Holland. Het is in ieder geval echt een enorme aanrader voor als je op zoek bent naar een leuke dag weg in Nederland. De Historische driehoek is leuk voor jong en oud en je kunt zelf heel goed je dag aanpassen naar wat je leuk vindt. In elke stad is namelijk genoeg te doen! Als je de tijd hebt kan ik je ook echt aanraden om in Enkhuizen en / of Hoorn te overnachten, zodat je deze leuke plekken echt goed kunt ontdekken. 

Zou jij de historische driehoek willen doen tijdens een dag weg in Nederland?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow