De Great Ocean Road in Australië: de mooiste stops & beste tips!

door | Laatste update Feb 11, 2024 | Gepubliceerd Nov 6, 2019 | Australië, Oceanië, Roadtrips | 12 reacties

De Great Ocean Road in Australië is een van de mooiste roadtrips van Australië en misschien zelfs wel een van de mooiste roadtrips wel ter wereld. Deze route langs de kust van Victoria brengt je van Torquay naar Warrnambool, langs onder andere de beroemde 12 aposteles. Maar de Great Ocean Road is meer dan dat. Van prachtige Great Ocean Road bezienswaardigheden, tot wildlife en geweldige uitzichten, dit zijn de beste Great Ocean Road tips en de mooiste stops langs de weg! 

Great Ocean Road in Australië 

De Great Ocean Road in Australië is een prachtige roadtrip die niet mag ontbreken op je bucketlist en tijdens je roadtrip in Australië. De Great Ocean Road is een weg langs de zuidkust van Australië. De hele weg is meer dan 240 kilometer lang. De route start in Torquay en eindigt in Warrnambool (of andersom natuurlijk). De hele route loopt dus in de staat Victoria. Veel mensen maken een trip van meerdere dagen vanuit Melbourne en gaan daarna terug naar Melbourne. Je kan er ook voor kiezen om helemaal door te rijden richting Adelaide, dat is wat wij deden. Benieuwd naar onze route? Lees dan ook ons artikel met de route van Adelaide naar Melbourne

De Great Ocean Road werd in 1919 aangelegd door soldaten die van de Eerste Wereldoorlog terugkwamen. De weg was klaar in 1932 en is nu vooral een bekende toeristische trekpleister. Houd er rekening mee dat als je van Torquay naar Warrnambool rijdt dat de zee aan jouw kant is, rijd je hem andersom? Dan heb je de zee aan de andere kant van de weg. Heel erg is dit niet, want hoewel je verwacht dat de Great Ocean Road de hele route langs de kust loopt, kan je vanaf de weg zelf de zee eigenlijk nauwelijks zien. Om de mooiste plekken langs de Great Ocean Road te ontdekken moet je dan ook regelmatig stoppen langs de weg. Gelukkig zijn hier veel mogelijkheden voor!

Great Ocean Road tips 

Voor je de Great Ocean Road in Australië gaat rijden is het handig om je voor te bereiden. In dit artikel deel ik dan ook alle Great Ocean Road tips die je nodig hebt. Zo vertel ik je wat de leukste stops en de mooiste Great Ocean Road bezienswaardigheden zijn. Ook vertel ik waar je kan overnachten, hoeveel dagen je nodig hebt voor de Great Ocean Road in Australië en wat een goede Great Ocean Road planning is. 

Vervoer op de Great Ocean Road

De beste manier om de Great Ocean Road in Australië te ontdekken is met behulp van eigen vervoer. Huur een auto of een camper(van) en ga op pad! Zo kan je overal stoppen waar je wilt en er zo lang over doen als je zelf wilt. Je kunt zo ook naar de minder druk bezochte plekken langs de Great Ocean Road en dat is natuurlijk ook wel heel leuk! 

Heb je geen rijbewijs of wil je geen auto huren? Dan kan je ook met een tour mee. Je hebt tours van 1 dag, maar ook tours van meerdere dagen. De meeste tours stoppen op dezelfde plekken, maar de groepsgrootte en overnachtingsplekken zullen verschillen. Ook zijn er tours die de Great Ocean Road combineren met de Grampians. Zeker een aanrader! 

Mijn keuze zou altijd zijn om een auto te huren, of met de camper(van) op pad te gaan. Dit laatste deden wij zelf en is heel goed bevallen! Benieuwd hoe het is om zelf te rijden in Australië? Lees dan eens mijn artikel over rijden in Australië

Great Ocean Road bezienswaardigheden: de mooiste Great Ocean Road stops! 

De Great Ocean Road is qua kilometers helemaal niet zo’n lange weg, maar toch is er zoveel te zien en te doen, dat je minimaal 2 of 3 dagen nodig hebt voor de route. Een van de beste Great Ocean Road tips is dan ook eigenlijk: neem de tijd! Anders ga je heel veel prachtige plekken missen en dat is zonde. Oké, genoeg gepraat, hieronder heb ik een lijstje met de Great Ocean Road bezienswaardigheden en de beste stops langs de Great Ocean Road. De Great Ocean Road stops staan op volgorde, gezien vanaf Torquay naar Warrnambool. Het laatste deel was bij ons het eerste deel en echt favoriet. 

1. Bells Beach 

Een van de eerste Great Ocean Road bezienswaardigheden die je tegenkomt is het strand van Bells Beach. Dit strand is vooral een goede plek om te surfen, maar je kan hier ook gewoon genieten van de uitzichten, een wandeling op het strand en een beetje relaxtijd. Blijf hier niet te lang hangen, want dit is slechts het begin van een geweldige route, er is nog een heel stuk te gaan! 

2. Lorne 

Lorne is het eerste leuke dorp langs de Great Ocean Road in Australië dat je gaat tegenkomen. Dit is een gezellig surfdorp met een leuk strand. Je kan hier even over het strand wandelen, eventueel gaan surfen en een drankje doen in een van de vele tenten. In Lorne zijn ook veel overnachtingsmogelijkheden, dus mocht je hier veel tijd willen doorbrengen kan je hier blijven slapen. Wat je zeker even moet doen als je in Lorne bent, is naar Teddy’s Lookout rijden. Dit uitzichtpunt is helemaal niet druk en echt prachtig. Je ziet de kust en de kronkelende weg die er langs loopt. Gaaf! 

Tips Great Ocean Road Australië, Teddy's Lookout

3. Kenneth River 

Na een bezoek aan Lorne en Teddy’s Lookout komt de volgende stop: Kenneth River. Onderweg hier naar toe heb je nog wat mooie uitzichten langs de weg en bij sommige heb je ook de mogelijkheid om te stoppen. Zeker leuk om even te doen! Kenneth River bezoek je vervolgens vooral voor de wildlife die je hier kunt spotten. Je hebt hier een grote kans op het spotten van wilde koala’s, maar komt ook prachtige vogels tegen. Bij deze stop zit een camping, als je hier overnacht slaap je tussen de koala’s! 

Als je niet overnacht op de camping kan je alsnog koala’s spotten. De meeste koala’s vind je langs de weg die vanaf de parkeerplaats begint. Dit is een Gravelroad dus met een gehuurd voertuig mag je hier vaak niet overheen rijden. Je kan ook een deel lopen, op zoek naar koala’s. Wij zagen uiteindelijk ook koala’s bij de parkeerplaats. Met heel veel mazzel zie je ze zelfs lopen op het nabijgelegen strand! Zeker een van de leukste Great Ocean Road stops! 

Benieuwd op welke plekken in Australië je nog meer wilde koala’s kunt zien? Lees dan eens mijn artikel over koala’s spotten in Australië! 

Koala's langs de Great Ocean Road, Kenneth River, Great Ocean Road stops
Tips Great Ocean Road Australië vogels bij Kenneth River

4. Apollo Bay 

Een leuk stadje langs de Great Ocean Road is Apollo Bay. In Apollo Bay vind je een mooi strand, waar je fijn kunt relaxen of kunt gaan surfen. Verder vind je er veel restaurants en tentjes om lekker iets eten en drinken. Ook zijn er wat kleine winkeltjes en veel mogelijkheden om te overnachten. 

5. Cape Otway National Park 

De volgende stop langs de Great Ocean Road is Cape Otway National Park. Sla af richting de Otway Lighthouse en ga wederom op zoek naar koala’s. Langs deze weg worden deze leuke dieren namelijk regelmatig gespot. Verder kan je hier de beroemde vuurtoren bezoeken. Wij deden dit overigens niet, omdat het best duur is. Wel maakten wij een korte wandeling richting een uitzichtpunt waar vanaf je de vuurtoren kunt zien. 

Cape Otway is meer dan de vuurtoren, het is namelijk een compleet nationaal park. Zelf hebben wij dit nationale park niet echt gezien. Maar je kan je hier zeker nog een dag extra vermaken als je wat hikes wilt doen door regenwoud en richting watervallen. 

6. Castle Cove Lookout 

Een van de andere leuke Great Ocean Road bezienswaardigheden is Castle Cove Lookout. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over de stranden en de omliggende bergen. Je kan met helder weer heel ver kijken. Aanrader dus! De foto rechts is trouwens niet Castle Cove Lookout, maar een punt er vlakbij waar je ook kan stoppen. 

Uitzicht Castle Cove Lookout
Uitzicht Castle Cove Lookout

7. Gibsons Steps 

De volgende stops die je niet mag missen bij de Great Ocean Road Australië is Gibson Steps. Je kan je auto hier parkeren en vervolgens met de trap naar beneden het strand op. Dit strand is echt adembenemend mooi. Je ziet goudgeel zand met helderblauw water en om je heen zie je immens hoge rotsen en rotswanden. Zo gaaf! En weet je wat zo leuk is? De meeste tours stoppen hier niet, dus het is hier heerlijk rustig. 

Gibson Steps bezienswaardigheden Great Ocean Road Australië
Gibson Steps bezienswaardigheden Great Ocean Road Australië
Gibson Steps bezienswaardigheden Great Ocean Road Australië

8. 12 Aposteles

De volgende stop is misschien wel een van de bekendste Great Ocean Road bezienswaardigheden, namelijk de 12 apostelen. Vanaf dit punt heb je een geweldig uitzicht op een goudgeel strand, blauw water en heel veel rotsen. Het is echt nog mooier dan je altijd al ziet op de foto’s. Zelf bezochten wij de 12 apostelen tijdens de zonsondergang en dat is echt magisch mooi. Je bent niet de enige, maar ja, who cares op zo’n mooie plek? Wij kwamen ook in de ochtend terug om dit uitzicht bij dag licht te zien. Het is beide momenten echt de moeite waard. De ochtend was wel beduidend rustiger. 

12 aposteles Australië
Great Ocean Road Australië: de 12 apostelen
Great Ocean Road Australië: de 12 apostelen

9. Lord Ard Gorge 

Een van mijn favoriete Great Ocean Road stops is toch wel Lord Ard Gorge. Deze stop is er een waarbij je gelijk meerdere bezienswaardigheden tegelijk kunt zien en dat is leuk! Voor deze stop heb je dan ook best lang nodig. Zo kan je een kijkje nemen bij Razorback Lookout, maar kan je ook genieten van het uitzicht op Lord Ard Gorge en het strand van Lord Ard Gorge. Hier kijk je echt je ogen uit! Zeker een van de beste Great Ocean Road tips dus. 

Tips Great Ocean Road Australië, bezienswaardigheden Great Ocean Road en  stops: Lord Ard Gorge
Lord Ard Gorge Australië
Lord Ard Gorge Australië
Lord Ard Gorge Australië
Lord Ard Gorge Australië
Lord Ard Gorge, Razorback Lookout
Lord Ard Gorge Australië

10. Thunder Cave, Sharebrook River en Broken Head 

Hierna kom je bij een plek uit waar je wederom meerdere Great Ocean Road bezienswaardigheden bij elkaar tegenkomt. Je kan hier een stuk wandelen richting Thunders Cave, Sharebrook River en Broken Head. Zeker de moeite waard om even te stoppen. Daarnaast is dit een wat minder bekende en populaire stop, waardoor het hier aangenaam rustig is. 

11. Londen Bridge 

Een leuke en korte stops langs de Great Ocean Road is Londen Bridge. Een deel hiervan is helaas ingestort, maar gelukkig staat er nog genoeg overeind wat je kunt bewonderen. 

12. The Grotto

Een van mijn andere favoriete Great Ocean Road bezienswaardigheden is The Grotto. Deze stop is heel kort, maar ook echt heel mooi. Je hebt hier namelijk mooie uitzichten op de kust, maar ook op een mooie grot met water. Zeker een stop waard! De foto links hieronder is Londen Bridge (stop 11), de foto rechts is The Grotto. 

Great Ocean Road bezienswaardigheden: Londen Bridge
Great Ocean Road bezienswaardigheden: Groot

13. Bay of Islands 

Een van de laatste Great Ocean Road stops is het uitzicht bij Bay of Islands. Hier zie je zover als je kunt kijken allemaal kleine eilanden en rotsten in zee. Geweldig om te zien! Je kunt vanaf de parkeerplaats naar meerdere uitzichtpunten toe die allemaal bij bay of islands horen. Zeker een leuke stop langs de Great Ocean Road in Australië! 

Bay of islands

14. Childers Cove 

Deze laatste Great Ocean Road bezienswaardigheid is toch wel mijn absolute favoriet uit het lijstje met Great Ocean Road tips. Deze plek vind je vlak voor het eindpunt en staat niet aangegeven op de borden. Hierdoor weet bijna niemand dat het bestaat en heb je deze geweldige plek echt helemaal voor jezelf. Bij Childers cove vind je 3 prachtige verborgen stranden tussen de rotsen. Het is er echt super mooi, dus deze plek mag je niet overslaan tijdens je roadtrip! 

Childers Cove Great Ocean Road Australië
Childers Cove, tips Great Ocean Road
Childers Cove, tips Great Ocean Road

Overnachten bij de Great Ocean Road 

In theorie kan je de Great Ocean Road in Australië in 1 dag rijden, maar dit is natuurlijk gekkenwerk en echt zonde. Je mist dan namelijk heel veel van de bovengenoemde stops! Ik raad je dan ook aan om minimaal 3 dagen voor de Great Ocean Road uit te trekken. Zelf hebben wij gekampeerd met onze campervan, maar je kan ook hostels boeken langs de route.

Wij zochten onze campings altijd via campermate. Gratis campings vind je alleen voor en na de Great Ocean Road, op de route zelf bijna niet. Bij Warrnambool kan ik de gratis camping bij Panmure aanraden. Verder hebben wij overnacht op de 12 apostelen camping en bij de top 10 camping van Apollo Bay. Ook overnachtten wij in Torquay, dit was op de Big 4 camping. Bij Torquay hebben ze ook een gratis camping in de buurt.

Wil je niet kamperen, maar verblijven in ho(s)tels? Je boekt je accommodaties voordelig via booking.com

Great Ocean Road planning

Voor je vertrek is het handig om te bedenken hoe lang je over de Great Ocean Road in Australië gaat doen en wat je Great Ocean Road planning precies gaat zijn. Hieronder deel ik hoe wij onze dagen hadden ingedeeld. Begin je aan de andere kant? Dan draai je de Great Ocean Road planning natuurlijk gewoon om. 

Dag 1: 

Vanaf Torquay (of Melbourne) rijd je via Bells Beach richting Lorne en Teddy’s Lookout. Stop daarna bij Kenneth River en rijd ten slotte door naar Apollo Bay. Hier breng je de eerste nacht door. 

Dag 2: 

De eerste stop is Cape Otway National Park. bekijk de vuurtoren en ga op zoek naar koala’s. Wil je ook wandelen naar watervallen? Overnacht hier dan ergens en doe het andere deel van dag 2 op een andere dag. 

Na Cape Otway rijd je via Castle Cave Lookout richting Gibsons Steps en de 12 aposteles. Als je nog genoeg tijd hebt rijd je ook alvast richting Lord Ard Gorge, dit scheelt morgen behoorlijk namelijk! 

Overnacht bij de 12 Aposteles zodat je hier de zonsondergang kunt bekijken. 

Dag 3: 

Begin bij Lord Ard Gorge, tenzij je hier gisteren al aan toe gekomen bent. Rijd hierna door richting Thunder Cave, Sharbrook Rive en Broken Head. Als je hier bent geweest bezoek je Londen Bridge, The Grotto en Bay of Islands. Als laatste rijd je richting Childers Cove, een van de hoogtepunten tijdens deze Great Ocean Road planning. 

Dit was onze Great Ocean Road planning in het kort. Hopelijk heb je daar wat aan, zodat je nu zelf ook weet hoe je dagen hier eruit zien! 

Verder reizen na de Great Ocean Road 

Na de Great Ocean Road zijn er gelukkig nog genoeg andere plekken in Australië die de moeite waard zijn. Vanaf de Great Ocean Road is een bezoek aan het Tower Hill Wildlife Reserve echt een aanrader. Dit ligt heel vlakbij Warrnambool en hier heb je de kans om koala’s, emoes en kangoeroes in het wild te zien. Zo gaaf! Verder is het leuk om door te rijden richting de Grampians, een prachtig natuurpark waar je mooie wandelingen kunt maken. Als je daarin geïnteresseerd bent heb je misschien wat aan mijn artikel waarin ik alles vertel over 1 dag in de Grampians

Als je de route andersom rijdt kan je natuurlijk door rijden richting Melbourne en vanaf daar weer meer van Australië ontdekken. 

Grampians in Australië

Zo, dit waren al mijn Great Ocean Road tips. Ik hoop dat je nu weet wat de leukste Great Ocean Road stops zijn en wat de mooiste Great Ocean Road bezienswaardigheden zijn. Verder hoop ik dat je nu ook een goede Great Ocean Road planning kunt maken en zelf ook fijn op pad kunt gaan! De Great Ocean Road in Australië is zeker een van de mooiste kustroutes ter wereld en echt een hoogtepunt van je roadtrip door Australië! 

Reed jij al eens over de Great Ocean Road in Australië? Wat zijn jouw beste Great Ocean Road tips? 

Dit artikel bevat een affliate link. Als jij iets boekt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag, dit kost jou niks extra’s! Het is voor ons een leuke manier om onze website online te kunnen houden. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow