De Golden Circle in IJsland: tips + bezienswaardigheden

door | Laatste update Jun 4, 2023 | Gepubliceerd Sep 26, 2022 | Europa, IJsland | 4 reacties

De Golden Circle in IJsland is een van de meest populaire en bekendste routes van het land. Je vindt hier een aantal belangrijke bezienswaardigheden die je echt niet mag missen tijdens je reis door IJsland. In dit artikel vertel ik je alles over de Golden Circle in IJsland en deel ik de mooiste bezienswaardigheden en de beste tips voor de Golden Circle.

De Golden Circle in IJsland

De Golden Circle in IJsland is dus een van de meest bekende en populaire routes om te volgen in IJsland. De route verbindt eigenlijk drie grote bezienswaardigheden met elkaar, namelijk Thingvellir, Gulfoss en Geyser. Maar als je de Golden Circle in IJsland gaat rijden, kom je onderweg nog veel meer gaafs tegen. Welke plekken dat zijn? Dat ontdek je in dit artikel. Daarna zal ik ook wat praktische tips voor de Golden Circle in IJsland met je delen.

Golden Circle bezienswaardigheden: wat te doen bij de Golden Circle in IJsland?

Hieronder zal ik je vertellen wat je moet doen bij de Golden Circle in IJsland en welke stops de moeite waard zijn. Hieronder zie je eerst een kaartje, zodat je een beetje een beeld krijgt bij de Golden Circle in IJsland.

Golden Circle in IJsland kaartje

1. Þingvellir National Park

Laat ik dan maar gelijk beginnen met een van de meest belangrijke Golden Circle bezienswaardigheden: Þingvellir National Park, ook wel bekend als Thingvellir National Park. Het park is een van de drie nationale parken in het land en staat sinds 2004 op de UNESCO werelderfgoed lijst. De belangrijkste bezienswaardigheid in het national park is de Silfra kloof. Dit is een kloof precies op de breuklijn tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen. Het water is hier super helder en je kunt hier snorkelen, een unieke ervaring.

Voor wie niet gaat snorkelen heeft het nationale park alsnog genoeg te bieden. Zo is de Oxararfoss waterval zeker de moeite waard om te bezoeken. Daarnaast kun je er mooi wandelen tussen rotsformaties en langs meren. Echt leuk om te doen!

Golden Circle bezienswaardigheden: Thingvellir NP
Golden Circle bezienswaardigheden: Thingvellir NP

2. Brúarfoss

Een van onze favoriete Golden Circle bezienswaardigheden was de waterval Brúarfoss. Deze waterval bereik je door een wandeling van 3,5 kilometer te volgen. Je moet daarna diezelfde 3,5 kilometer weer terug lopen. Je loopt langs een rivier en komt nog 2 andere watervallen tegen. De rivier is super blauw en dat maakt Brúarfoss echt enorm de moeite waard.

Update: sinds april 2023 kun je ook parkeren op 5 minuten loopafstand van deze waterval. De parkeerplaats is betaald en je bereikt het door een gravelroad. Echter, de wandeling is enorm de moeite waard, dus als je tijd hebt kan ik je die aanraden. Wil je hier meer over lezen? Lees dan eens mijn artikel over Brúarfoss in IJsland.

Bruárfoss bij de Golden Circle in IJsland

3. Geysir en Strokkur

Geysir is een prachtig en heel bijzonder gebied om te bezoeken. Het is een plek die je zeker niet mag overslaan als je de Golden Circle in IJsland gaat rijden. Geysir is een oude geiser die inmiddels niet meer actief is, maar wel ligt in een gebied met veel indrukwekkende geothermische dingen, zoals modderpoelen en kokend water in bijzondere kleuren. In hetzelfde gebied als Geysir, vind je ook Strokkur. Dit is ook een geiser die ongeveer elke 5-10 minuten een keer de lucht in spuit. Strokkur spuit zo’n 20 meter hoog, heel indrukwekkend om te zien en zeker een van de beste tips voor de Golden Circle!

Geysir en Strokkur

4. Gullfoss

De volgende stop bij de Golden Circle is de waterval Gulfoss, wij vonden dit een van de meest indrukwekkende watervallen van heel IJsland. Wat een natuurgeweld hier. Er stort hier behoorlijk wat water naar beneden en je kunt dat hier goed horen en ervaren. Je kunt de waterval van boven bekijken, maar je kunt ook met een trap naar beneden om de waterval van wat dichterbij te bekijken. Zeker een aanrader! Je wordt wel gegarandeerd zeiknat. In de zomer stroomt er zo’n 140 m3 water per seconde door de waterval, in de winter is dit 110 m3.

Gulfoss bij de Golden Circle in IJsland

5. Faxifoss

Wij hebben deze stop overgeslagen, aangezien wij de Golden Circle slechts in één dag reden en andere keuzes maakten. Heb je meer tijd? Dan is een bezoekje aan Faxifoss zeker de moeite waard. De waterval is niet hoog, maar wel heel breed, dit maakt deze waterval weer heel anders dan de andere watervallen die je tegenkomt in IJsland.

6. Secret Lagoon

Waar de Blue Lagoon heel druk en duur is, is de Secret Lagoon wat betaalbaarder en ook wat rustiger. Deze warmwaterbronnen zijn een heerlijke plek om lekker in te relaxen na een lange dag op de Golden Circle in IJsland. Hoewel de Secret Lagoon niet meer zo secret is en ook steeds drukker wordt, is het hiet wel minder extreem druk dan bij de Blue Lagoon. En ook weer heel anders!

7. Kerið Krater

Een van de leukste Golden Circle bezienswaardigheden vind ik de Kerið Krater. Dit is een rode krater met een blauw meer in het midden. Je kunt op de top van de krater een rondje lopen en ook helemaal beneden rondom het meertje kun je een rondje lopen. Je betaalt voor deze plek 400 ISK (€2,85) per persoon entree, wij vonden dat wel wat duur voor wat je krijgt, vooral als je hier met een heel gezin komt. Maar de plek is zeker mooi om te zien!

Golden Circle bezienswaardigheden + tips voor de Golden Circle: Kerid krater

8. Reykjadalur

Nog zo’n perfecte plek om te relaxen na een lange dag Golden Circle bezienswaardigheden bezoeken is Reykjadalur. Dit is namelijk een thermale rivier. Je moet er ongeveer 1 uur voor lopen en dan kom je uit bij een warme rivier waar je lekker in kunt relaxen, midden in de natuur! Deze stond hoog op ons lijstje, maar wij hadden zelf de tijd die je nodig had op de Golden Cicle echt onderschat. Hierdoor zijn we niet meer bij deze plek gekomen. Goede reden om terug te gaan toch?

Meer lezen over deze plek? Jacomijn ging naar Reykjadalur in de winter

Praktsiche tips voor de Golden Circle

Nu je weet wat je echt moet doen bij de Golden Circle en wat de mooiste Golden Circle bezienswaardigheden zijn, ga ik wat handige tips met je delen, zodat jij goed voorbereid op pad kunt gaan.

De Golden Circle met een tour of met eigen vervoer?

Als je de Golden Circle wilt gaat rijden, kun je ervoor kiezen om het ook echt zelf te rijden, of om met een tour mee te gaan. Vanaf Reykjavik vertrekken er dagelijks super veel tours richting de Golden Circle die op een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden stoppen. Je hoeft niet zelf te rijden en je komt vanzelf op de mooiste plekken uit. Ideaal voor als je geen auto huurt.

Een andere optie is om zelf te rijden met je eigen huurauto of camper. Dit geeft je wat mee vrijheid en is ook goed te doen. Zo goed als alle wegen zijn hier namelijk geasfalteerd en alles is makkelijk te bereiken. Er is vaak zat parkeerplek en je hebt de vrijheid om zelf te bepalen welke Golden Circle bezienswaardigheden je wilt bezoeken. Tours stoppen ook niet bij alle plekken die ik in dit artikel noem. Ik zou je dan ook aanraden om lekker met eigen vervoer de Golden Circle te bezoeken! Is dit geen optie voor je? Dan kun je hieronder een overzicht zien van leuke tours vanuit Reykjavik richting de Golden Circle.

Hoe lang heb je nodig voor de Golden Circle?

De Golden Circle kun je in principe makkelijk in één dag rijden, vooral in de zomer als de dagen lang zijn. Houdt er wel rekening mee dat als je één dag gaat, dat je keuzes moet maken en niet overal kunt stoppen. Zelf hadden wij ook een dag en hebben wij ook keuzes moeten maken. Dit vonden wij prima, omdat wij ook van mening zijn dat de Golden Circle in IJsland gaaf is, maar dat er nog veel gavere dingen te zien zijn in het land. Heb je ruim de tijd? Zorg dan dat je hier 2 dagen vooruit trekt, dan hoef je geen keuzes te maken, kun je alle bezienswaardigheden uit dit artikel bezoeken en lekker de tijd nemen. In de winter zijn de dagen een stuk korter, dus dan is 1 dag misschien wel te weinig.

Wat is de beste reistijd?

In de zomer zijn alle wegen open, maar is het ook heel druk bij de Golden Circle bezienswaardigheden. De zomer is namelijk het hoogseizoen en bijna iedereen die naar IJsland gaat, bezoekt ook de Golden Circle. In de winter kunnen sommige wegen dicht zijn en heb je minder daglicht om veel te doen op één dag. Elk seizoen heeft z’n charmes en er is geen goed of fout qua reistijd naar IJsland. Juni en september lijken mij zelf heel fijn. Je hebt dan lang daglicht en wat minder toeristen. Ook al lijkt de sneeuw in de winter en het noorderlicht mij ook wel tof!

Overnachten bij de Golden Circle

Je kunt ervoor kiezen om echt bij een van de bezienswaardigheden te overnachten, maar je kunt ook bij een stadje of dorpje in de buurt van de Golden Circle overnachten. Je zou Reykjavik prima als uitvalsbasis kunnen gebruiken, alles ligt hier namelijk redelijk dichtbij. Zelf startten wij vanuit Reykjavik en eindigden wij in Selfoss. Selfoss is ook een goede uitvalsbasis en ligt dichtbij de meeste Golden Circle bezienswaardigheden. Een overnachting in Reykjavik boek je via deze link en een overnachting in Selfoss boek je hier.

Meer lezen? Lees dan ook eens dit artikel van Vleugje IJsland over overnachten in IJsland 

Golden Circle in IJsland tips + bezienswaardigheden

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over de Golden Circle rijden in IJsland. Wij vonden de Golden Circle in IJsland verrassend leuk en echt de moeite waard. Het is een mooie route waarbij je een aantal mooie plekken in IJsland te zien krijgt.

Zou jij de Golden Circle in IJsland willen rijden?

Dit artikel bevat affiliatie links, als jij iets boekt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou echter niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis tips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow