De duintoppentocht in Schoorl; een prachtige wandelroute in Schoorl

door | Laatste update Oct 22, 2023 | Gepubliceerd Apr 4, 2023 | Europa, Nederland, Wandelen | 2 reacties

Ben je op zoek naar een wat langere wandeling in Schoorl? Dan is de duintoppentocht in Schoorl perfect voor jou! Deze route is ruim 20 kilometer lang en biedt veel afwisseling. Je komt langs een aantal prachtige plekjes en je zult je geen moment vervelend. In dit artikel lees je alles over de Duintoppentocht in Schoorl, een prachtige wandelroute in Schoorl.

Wandelen in Schoorl

Wandelen in Schoorl is een feestje. De natuur hier is prachtig en het is niet voor niets een van onze favoriete wandelgebieden in Nederland. Je vindt hier heidevelden, prachtige duinen, stuifzand, bossen en de zee. Wat wil je nog meer?

In Schoorl vind je veel verschillende wandelroutes die je kunt volgen. Van 4 tot aan dik 20 kilometer, voor iedereen is er wel een geschikte route om te lopen. Hieronder zal ik de uitgezette wandelroutes in Schoorl voor je opsommen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om zelf een wandeling samen te stellen met bijvoorbeeld de app Komoot of Alltrails.

Zelf kozen wij dit keer voor de Duintoppentocht, de langste route in de Schoorlse Duinen. Deze hadden wij nog niet gedaan en wij waren hier heel benieuwd naar. In dit artikel ga ik je dan ook alles vertellen over deze prachtige route.

Wil je nog meer lezen over dit mooie gebied? Lees dan ook eens mijn artikel over wandelen in Schoorl, waarin ik je alles vertel over de wandelroutes in Schoorl!

Wandelen in Schoorl

De Duintoppentocht in Schoorl

De langste wandelroute in Schoorl is de Duintoppentocht. Deze route brengt je over de hoogste duinen van Schoorl (en dus van Nederland!), langs heidevelde, het strand en door de bossen. De wandeling is volgens de bordjes 23 kilometer lang, maar zelf hebben wij 20.7 kilometer gemeten. Hij is dus wat korter dan staat aangegeven. Een mooie lengte voor wie een wat langere wandeling in Schoorl wil maken. Om de Duintoppentocht te lopen, volg je de rode pijlen.

Zelf deden wij deze wandeling toen de heide nog een beetje in bloei stond, dat maakt het hier extra mooi. Maar, je kunt de Duintoppentocht prima het hele jaar doen, aangezien het hier altijd mooi is.

De start van de wandeling

De Duintoppentocht in Schoorl kun je op 2 plekken starten. De eerste plek waar je kunt starten is het Buitencentrum van Schoorl. Hier parkeer je voor €1,95 per uur met een maximaal dagtarief van €12,-. Bij het Buitencentrum kun je iets eten en drinken, naar het toilet en je flesje water vullen.

De tweede plek waar je kunt starten is bij de parkeerplaats van Hargen aan Zee. Hier betaal je alleen een deel van het jaar parkeergeld en dan ook gelijk een stuk minder dan bij Schoorl. De kosten hier zijn maximaal €6,- per dag. Ik raad je dan ook aan om voor de Duintoppentocht in Schoorl te parkeren bij Hargen aan Zee. Dit is echt een stuk goedkoper. Er zijn hier verder niet echt faciliteiten, op een watervulpunt na. Maar in de omgeving vind je strandtenten om iets te eten en drinken en om naar het toilet te gaan.

Zelf kozen wij er ook voor om de wandeling bij Hargen aan Zee te starten, dus in dit artikel zal de beschrijving van de route ook vanaf hier starten.

Over het strand

Je kunt de Duintoppentocht in Schoorl twee kanten oplopen. Ik raad je aan om vanaf Hargen aan Zee eerst richting het strand te lopen, omdat je dan het mooiste stuk voor het laatst bewaard. Verder hoef je dan ook iets minder te klimmen voor mijn idee.

Wij starten de wandeling dan ook bij het strand. Vanaf de parkeerplaats volgens wij gelijk de rode pijlen die ons richting het strand brengen. Hier loop je een klein stukje overheen. Al best snel verlaat je het strand om daarna de duinen in te gaan.

Duintoppentocht in Schoorl

Duinen en bos

Dit stukje liep ik al eens eerder, toen ik met Remco naar Hargen aan Zee ging. Ik maak weinig foto’s en geniet gewoon van de omgeving. We lopen lekker door in het bos en hebben af en toe wat uitzicht op de duinen en de mooie omgeving.

Wandelroute in Schoorl: Duintoppentocht
Wandelroute in Schoorl: Duintoppentocht

De klimduin bij Groet

Na een stuk tussen de duinen en het bos komen wij uit bij de klimduin bij Groet. Omdat wij de route op het strand zijn begonnen, hoeven wij deze duin niet te beklimmen, maar kunnen wij lekker naar beneden lopen. Ideaal! Het uitzicht vanaf de duin is ook prachtig om te zien. En als ik naar beneden race voel ik mij weer even kind, zo leuk!

Klimduin bij Groet tijdens het wandelen in Schoorl
Klimduin bij Groet tijdens het wandelen in Schoorl

Via de duinen naar het bezoekerscentrum

Na de klimduin in Groet lopen we via nog meer bos, wat heidevelden en de duinen richting het bezoekerscentrum van Schoorl. Voor we de grote trap naar beneden lopen, houden wij even een korte lunchpauze om even uit te rusten. Daarna gaan we met de trap en komen wij bij het bezoekerscentrum uit. Hier kun je even naar het toilet, je drinken bijvullen of iets eten en drinken. Daarna loop je door en volg je de rode pijlen verder. Op dit punt ben je bijna op de helft van de wandelroute in Schoorl.

Duintoppentocht in Schoorl
Duintoppentocht in Schoorl
Duintoppentocht in Schoorl

Nog meer bos, duinen en heidevelden

Wij lopen nu een heel stuk voornamelijk door het bos. Heel af en toe worden wij getrakteerd op een mooi uitzicht op een duin en een stukje heide. Het wandelen in het bos is relaxed en omdat het even een wat minder afwisselend stukje is, lopen wij hier vrij snel door.

Hoe verder we komen, hoe meer het bos wordt afgewisseld met heide en duinen. Hier wordt de Duintoppentocht in Schoorl dan ook weer wat leuker om te lopen.

Wandelroute in Schoorl: Duintoppentocht in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Duintoppentocht in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Duintoppentocht in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Duintoppentocht in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Duintoppentocht in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Duintoppentocht in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Duintoppentocht in Schoorl
Wandelroute in Schoorl: Duintoppentocht in Schoorl

Witte stuifduinen

Na nog meer bos, heide en duinen, komen wij uit bij het mooiste stukje van de hele wandeling en bij een van de mooiste stukken in de Schoorlse Duinen. Via zandweggetjes lopen wij richting prachtige witte zandduinen met heide ertussen. Je loopt hier een stuk tussen het witte zand. Dit is best pittig, ook omdat je al een behoorlijk stuk hebt gelopen, maar ook ontzettend mooi. Dit is echt een prachtig stukje Nederland en wij kijken hier dan ook echt onze ogen uit. We zijn blij dat wij het mooiste voor het laatst hebben bewaard. We lopen een ruime kilometer tussen deze witte stuifduinen en genieten van de geweldige uitzichten.

Stuifduinen
Stuifduinen
Stuifduinen
Stuifduinen
Stuifduinen
Duintoppentocht in Schoorl, wandelen in Schoorl
Duintoppentocht in Schoorl, wandelen in Schoorl
Duintoppentocht in Schoorl, wandelen in Schoorl

Terug naar de auto

We lopen na dit prachtige stukje van de Duintoppentocht in Schoorl nog een mini stukje richting de parkeerplaats van Hargen aan Zee. We hebben het gered! Op de teller staat inmiddels 20.7 kilometer en wij ploffen voldaan neer bij de auto. Het was best pittig, gewoon door de lengte en de ondergrond die vaak van zand is. Maar het was ook prachtig en ik ben blij dat wij deze wandelroute in Schoorl nu ook geprobeerd hebben.

Duinen
Duinen
Duinen

Onze mening over de Duintoppentocht in Schoorl

Wij vonden het een leuke route om te lopen, maar het is niet mijn favoriete wandelroute in Schoorl. Je loopt hier namelijk veel meer door bos dan bij de andere routes en dat vond ik toch wat saaier. Desondanks kan ik deze route wel aanraden voor als je wat langer wilt wandelen in Nederland. Wij hebben er een leuke dag gehad!

Dit is alles wat je moet weten over de Duintoppentocht in Schoorl. Deze wandelroute in Schoorl is zeker leuk om te lopen als je weer eens wilt wandelen in Schoorl. Het is een van de mooiste gebieden van Nederland en je verveelt je er geen moment!

Zou jij de Duintoppentocht in Schoorl willen doen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows