De Cameron Highlands; natuurpracht in Maleisië

by | Nov 12, 2016 | Azië, Maleisië, Natuur | 16 comments

Tijdens onze zes weekse reis door Maleisië bezochten wij veel mooie plekken, maar één van de mooiste was toch wel echt de Cameron Highlands. De natuur stal mijn hart, het is er namelijk zó immens mooi! Het is groener dan groen, heerlijk koel en gewoon mooier dan mooi. Deze regio zorgt voor prachtige vergezichten en de mooiste foto’s, tijd dus dat ik je meeneem naar dit geweldige gebied!

De Cameron Highlands

De hooglanden van Maleisië, waar je mooie wandelingen kunt maken en de mooiste uitzichten hebt. De plek met prachtige theeplantages en een plek waar je je soms waant in Lord of the Rings. De Cameron Highlands liggen op ongeveer 150 kilometer bij Kuala Lumpur vandaan en door de hoge ligging is het hier een stuk koeler dan in de rest van Maleisië (tussen de 20 en 25 graden). Dat is dan ook gelijk de reden dat men er goed thee kon verbouwen en dat deze plek uitgroeide tot het theegebied van Maleisië. De hooglanden zijn vernoemd naar William Cameron, een Britse expeditieleider, die het gebied in 1885 ontdekte.

De Cameron Highlands was een van onze hoogtepunten tijdens onze reis door Maleisië, wat je er precies allemaal kunt en moet doen deel ik hieronder!

BOH theeplantages

Dit is echt een van de hoogtepunten van de Cameron Highlands. BOH staat voor best of highlands en als je hier bent zie je oneindig veel prachtige, groene theeplantages. Vergaap je aan de schoonheid van het gebied en drink thee met een geweldig uitzicht. Er is namelijk een restaurantje dat als het ware over de plantages heen hangt, houdt er wel rekening mee dat je niet te enige bent die hier is. Na je kopje thee (of ervoor) neem je natuurlijk even een kijkje in de theefabriek.

BOH theeplantage

Mossy forrest 

Het Lord of the Rings gevoel krijg je in het Mossy forrest, een prachtig stuk bos dat compleet onder het mos zit. Zonde om te zien is de schade die mensen hier hebben aangebracht. Veel mensen gaan namelijk van de paden af, waardoor er steeds meer verpest wordt. Ga erheen en geniet, maar loop op de paden.

Je hebt overigens twee verschillende opties als je een bezoek brengt aan het Mossy Forrest, je kunt namelijk de nature walk doen, maar je kunt ook over houten loopbruggen een indruk krijgen van dit mooie stukje natuur. De nature walk is pittig, maar zo gaaf! Je voelt hoe zacht de bodem is en de ervaring lijkt mij persoonlijk veel gaver. Doe dit overigens niet zonder gids, je moet soms stukken klimmen waarvan je nooit zou bedenken dat het mogelijk is.

Mossy forrest

Mt. Brinchang

Mt. Brinchang is het hoogste punt in de omgeving. Rijd vanaf Mossy Forrest nog een stukje meer omhoog en je komt een uitkijk toren tegen. Als je deze beklimt dan heb je bij goed weer een ontzettend mooi uitzicht over de bergen in de omgeving. Zeker een aanrader dus!

Mt. Brinchang

Strawberry farm 

Bij de Cameron Highlands denk je niet alleen aan thee, maar ook aan aardbeien. Hoewel de aardbeien in Nederland lekkerder zijn, moet je natuurlijk wel iets met aardbei proberen. De beste plek is op een strawberry farm, waar je super lekkere shakes kunt halen. Op veel farms kun je ook voor een bepaald bedrag je eigen aardbeien plukken, dit klinkt leuk, maar meestal betaal je veel en heb je uiteindelijk maar weinig aardbeien.

Vlindertuin 

Ook leuk om te bezoeken is de vlindertuin. Hier kom je een mooie verzameling aan vlinders tegen in de mooiste kleuren. De entree was 7 RM (2016) per persoon, omgerekend ongeveer €1,50. Heb je al eens vaker een vlindertuin gezien? Dan kun je het best overslaan. Ben je gewoon dol op vlinders of nog nooit in een vlindertuin geweest? Dan moet je zeker even een bezoek brengen!

Vlinder

De Cameron Highlands ontdekken met of zonder een half day tour? 

Mijn antwoord is zonder twijfel met. Via TJ Nur Travel and Tours boekten wij een half day tour, waarbij wij een bezoek brachten aan alle bovenstaande punten. Overal kregen wij een uitleg, die we anders nooit gekregen hadden. Ga je zelf kun je het nature pad bij Mossy forrest eigenlijk niet doen en dat is echt een groot gemis. Ook hadden wij een hele leuke, grappige gids en kregen overal genoeg tijd! De prijs van een half day tour is ook nog eens prima; 50 ringgit, dus iets meer dan €10,- (2016).  zonder gids had ik niks geweten over het gebied waar ik naar keek en had ik zoveel mooie dingen gemist. JT is ook echt een aanrader, de groepen zijn klein en je gaat op pad met een landrover, in plaats van de soort schoolbussen die je overal ziet rijden. Ook heb je hele goede, leuke en grappige gidsen. Is de groep te groot? Dan splitsen ze de groep en is je groep alsnog klein.

Natuurlijk kun je ook op eigen houtje veel zien, huur een auto of scooter en ga langs de mooiste punten, je mist alleen echt de uitleg! Of neem de benenwagen en doe een van de vele wandelingen in de buurt. Wij hebben dit zelf niet gedaan, omdat je voornamelijk door jungle loopt en wij inmiddels genoeg jungle gezien hadden.

Tanah Rata 

Tanah Rata is de uitvalbasis voor een bezoek aan dit mooie gebied. Het is een klein dorp met een hoofdstraat met winkeltjes en restaurants. Ook vind je hier veel verschillende plekken om te overnachten en vertrekken vanaf hier de bussen naar de rest van Maleisië.

Overnachten in Tanah Rata is goedkoop, mits je niet in het weekend gaat. De Cameron Highlands zijn namelijk heel populair onder de locals in het weekend, zij zoeken hier dan namelijk wat verkoeling. Hotels spelen hier helaas slim op in door hun prijzen te verdriedubbelen. Heb je voor elf euro doordeweeks een privé kamer betaal je kort van te voren in het weekend 30 euro. Wij waren hier in het weekend, een fijn hotel is het highlander hotel. Het is schoon, de bedden zijn goed en je hebt ruime kamer. Het is een drie sterren hotel en biedt net even wat meer luxe dan het gemiddelde backpackers hostel. Je betaalt hier ook meer voor dan voor een gemiddeld hostel. Minder goed is Heavens hill, waar wij de tweede nacht sliepen. Ja, het is goedkoper, maar het bed lijkt op een steen.

Hoe bereik je de Cameron Highlands? 

De Cameron highlands zijn makelijk te bereiken vanaf verschillende plekken in het land. Het beste kun je even naar een tour bureautje gaan om de mogelijkheden vragen. Zij weten wel wanneer er bussen gaan, waar ze vertrekken en kunnen ze ook voor je boeken. Wij gaan meestal langs meerdere bureautjes, de prijzen kunnen namelijk nog wel eens verschillen. Ook een goede manier is het boeken via internet, wat heel makkelijk gaat en waarbij je gelijk de goedkoopste opties ziet. Online bus tickets boeken kan via easybook en busonlineticket. De meeste populaire routes zijn die vanaf Kuala Lumpur en Taman Negara.

Je route vervolgen 

Eigenlijk werkt dit precies hetzelfde als er komen. Vanaf de Cameron Highlands kun je naar Taman Negara om je route te vervolgen, maar ook Kuala Lumpur, Ipoh of Penang is een logisch vervolg. Sommige bureautjes bieden ook een bus aan naar het eiland Pangkor.

Twijfel je nog of je moet gaan? 

Nou, na deze foto’s sowieso niet meer!

Cameron highlands
mossy forrest cameron
Cameron highlands
Weg
Cameron highlands Maleisië
mossy forrest
Ben jij al eens in dit prachtige gebied geweest? 
Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow