De Big Five spotten in Zuid-Afrika

door | Laatste update Feb 4, 2024 | Gepubliceerd Oct 21, 2023 | Afrika, Zuid-Afrika | 3 reacties

Als je naar Zuid-Afrika reist, dan staat de Big Five spotten waarschijnlijk helemaal bovenaan je bucketlist. Deze dieren spreken tot je verbeelding en zijn ontzettend gaaf om te zien. Maar waar spot je de Big Five in Zuid-Afrika en welke dieren zijn het nou eigenlijk precies? In dit artikel vertel ik alles over de Big Five spotten in Zuid-Afrika en deel ik wat tips om je kansen te vergroten. Maar let op, het blijft natuurlijk wildlife, dus garanties heb je nooit!

Dieren van de Big Five

De hele Big Five is in Zuid-Afrika te spotten en je kunt deze dieren op meerdere plekken in het land zien. De naam suggereert dat het bij de Big Five om de vijf grootste dieren in Afrika gaat, maar niets is minder waar. Nijlpaarden zijn immers ook enorm, maar staan niet op het lijstje van de Big Five! De Big Five is dan ook iets wat vanuit het jagen komt en is een lijst met de vijf dieren die het moeilijkst en meest gevaarlijk zijn om op te jagen.

Maar welke dieren horen dan precies bij de Big Five? Dat zijn leeuwen, luipaarden, olifanten, buffels en neushoorns. Hieronder zal ik over elk dier kort iets vertellen.

Leeuwen

Leeuwen zijn de grootste katachtige dieren in Zuid-Afrika en een van de meest gave dieren om daar in het wild tegen te komen. Deze katachtige zijn prachtig om te zien, waarbij vooral de mannetjes de show stelen met hun prachtige manen. Leeuwen leven vaak in groepen en hebben geen echte vijanden. Overdag zijn leeuwen vaak lui en liggen ze vooral te slapen. Rondom zonsondergang worden ze weer actief en begint de jacht. Dit is dan ook het beste moment van de dag om actieve leeuwen te zien. Ook rondom zonsopkomst zijn de leeuwen nog actief. De grootste kans op leeuwen spotten in Zuid-Afrika heb je in Kruger, maar ook in parken als Addo, Hluhluwe-Imfolozi, Madikwe Game Reserve en Pilanesberg kun je leeuwen tegenkomen.

Big Five spotten in Zuid-Afrika
Big Five spotten in Zuid-Afrika
Big Five spotten in Zuid-Afrika

Luipaarden

Luipaarden vind ik zelf samen met leeuwen de mooiste dieren van de Big Five om te zien. Helaas zijn luipaarden ook het moeilijkste om te spotten. Ze komen minder voor, maar laten zich ook niet altijd zien. En hoewel je het niet zult zeggen met hun prachtige en opvallende vacht, hebben ze echt goede schutkleuren. Liggen luipaarden in hoog gras? Dan moet je net geluk hebben dat je oog erop valt.

Luipaarden zijn solitaire dieren en leven dus voornamelijk alleen. Ze kunnen klimmen in bomen en liggen dan ook regelmatig op een stevige tak in een boom. Vanaf hier kunnen ze de omgeving overzien, maar kunnen dieren als leeuwen en hyena’s de prooi van het luipaard ook niet stelen. De grootste kans op luipaarden spotten heb je in Kruger en Greater Kruger, maar ook Addo, Hluhluwe-Imfolozi, iSimangaliso Wetland Park, Madikwe Game Reserve en Pilanesberg National Park zijn plekken waar je luipaarden kunt zien.

Big Five in Zuid-Afrika spotten: luipaarden
Big Five in Zuid-Afrika spotten: luipaarden

Olifanten

Hoewel leeuwen vaak de koning van de jungle genoemd worden, zijn olifanten eigenlijk echt de baas. Deze enorme dieren zijn geweldig om van dichtbij te zien en echt heel indrukwekkend. Als een olifant naast je auto staat word je echt even helemaal stil. Wat een ervaring is dat.

Olifanten leven vaak in groepen en het kan dan ook gebeuren dat je groepen met tientallen tot wel bijna 100 olifanten tegelijk tegenkomt. Maar soms kom je ook een mannetje in zijn eentje tegen. Olifanten zijn ook nog eens leuk om te zien, ze kunnen heerlijk rollen in de modder, spelen met takken, spuiten met water en ook behoorlijk wat ravage aanrichten in het landschap.

De kans dat je olifanten tegenkomt is heel groot. In Addo Elephant Park vind je er echt heel veel, maar ook de in andere wildparken is het bijna gegarandeerd dat je een olifant ziet. En het maakt niet uit hoe vaak je ze ziet, het blijft altijd gaaf!

Olifanten in Addo

Buffels

Buffels vinden vele het minst interessante dier van de Big Five en heel eerlijk gezegd heb ik dat ook een beetje. En eigenlijk is dit gek, want buffels zijn enorm sterk, groot en indrukwekkend. Buffels leven vaak in groepen, die soms wel kunnen oplopen tot tientallen buffels bij elkaar. Indrukwekkend om te zien. De grote hoorns op hun kop maken de buffels helemaal indrukwekkend. Met deze dieren moet je niet sollen, ze kunnen namelijk ook heel gevaarlijk zijn.

Big Five spotten in Zuid-Afrika: buffel

Neushoorns

Neushoorns zijn helaas met uitsterven bedreigt en hoewel je ze vandaag de dag nog in genoeg parken kunt zien, is dat in de toekomst misschien niet meer zo. Verdrietig om aan te denken.

Je hebt twee soorten neushoorns, witte neushoorns en zwarte neushoorns. De naam van deze dieren heeft niks te maken met de kleur. Witte neushoorns hebben een wijde bek en werden hierdoor wide neushoorns genoemd. De Engelse verwarde dit met white en zo zijn de namen black en white ontstaan. Hoewel het in het begin lastig is om de witte- en zwarte neushoorns uit elkaar te houden, is het verschil duidelijk. De witte heeft dus een brede kop en bek, de zwarte een veel smallere. De witte neushoorn graast en eet gras, terwijl een zwarte neushoorn van bomen eet. Ook is de hoorn anders en zo zijn er nog meer verschillen. Sommige beweren dat alleen de zwarte neushoorn bij de Big Five hoort, maar je leest hier verschillende dingen over. De kans dat je witte neushoorns ziet is in ieder geval veel groter dan de kans dat je zwarte tegenkomt, aangezien er veel minder zwarte neushoorns leven in Zuid-Afrika. De grootste kans op het spotten van Neushoorns heb je in Hluhluwe-Imfolozi Park. Maar ook in de andere big five parken die ik hieronder noem, heb je kans om neushoorns te zien. Precieze locaties mag je niet delen, zodat het stropers niet onnodig makkelijk wordt gemaakt om deze dieren te vinden.

De Big Five in Zuid-Afrika spotten: neushoorns

Big Five in Zuid-Afrika: waar kun je de big five spotten?

De Big Five kun je op verschillende plekken in Zuid-Afrika spotten. Hierboven noemde ik bij de dieren kort al wat parken waar je dieren uit de big five kunt zien, maar hieronder zal ik er uitgebreider over vertellen. Hier komt dan ook een lijstje met plekken om te Big Five in Zuid-Afrika te spotten!

1. Kruger & Greater Kruger

Een van de beste plekken in Zuid-Afrika om de Big Five te spotten is het Kruger National Park en de aangrenzende game reserves in Greater Kruger. Hier vind je de meeste leeuwen in Zuid-Afrika en ook de andere dieren van de Big Five zijn hier in vrij grote getalen aanwezig. In het nationale park mag je zelf rijden met de auto, maar kun je ook met gamedrives mee. In Greater Kruger vind je private game reserves, waar je alleen heen kunt als je er blijft overnachten. Bij deze plekken ga je mee met een ranger en tracker, die ook off road mogen gaan om zo dichterbij de dieren te komen.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over het Krugerpark in Zuid-Afrika.

Big Five in zuid-Afrika, Kruger
Big Five in zuid-Afrika, Kruger

2. Hluhluwe-Imfolozi Park

Het oudste wildpark in Zuid-Afrika is Hluhluwe-Imfolozi Park, een park dat vroeger bestond uit twee aparte parken, maar inmiddels één groot natuurpark is. Dit park is qua natuur fantastisch mooi, maar het is ook gelijk een fantastische plek om de Big Five in Zuid-Afrika te spotten. Als je ergens neushoorns tegen gaat komen, is het hier wel. Maar ook de andere dieren laten zich met enige regelmaat zien. Dit park ligt dichtbij St. Lucia en is dan ook makkelijk te bereiken.

3. Pilanesberg National Park

Pilanesberg National Park is ontstaan op de krater van een dode vulkaan. Het bestaat uit een groot stuwmeer met daaromheen heuvels en gestold lava. Dit vormt het leefgebied van de Big Five en vele andere dieren. Pilanesberg is een stuk minder bekend dan het Kruger Park, maar wel een goed nationaal park om de big five te spotten. En gelijk een stukje minder druk. Pilanesberg ligt meer richting Botswana en is zo’n 3,5 uur rijden vanaf Johannesburg. Zelf hebben wij dit park niet kunnen bezoeken, want in 4 weken Zuid-Afrika moet je nou eenmaal keuzes maken. Een voordeel aan Pilanesberg National Park is dat dit park hele hele jaar door malariavrij is, iets wat in Kruger niet het geval is.

4. Addo Elephant National Park

Addo Elephant Park werd ooit opgezet om de 15 overgebleven olifanten in het gebied te beschermen. Vandaag de dag leven er in het park honderden olifanten en is de kans dan ook bijna 100 procent dat je die hier tegenkomt. Maar naast olifanten vind je hier ook de andere dieren van de Big Five, ook al moet je voor leeuwen, neushoorns en luipaarden wel behoorlijk veel geluk hebben!

Addo Elephant Park, Big Five spotten
Addo Elephant Park, Big Five spotten

5. Madikwe Game Reserve

Madikwe Game Reserve is een natuurgebied tegen de grens van Botswana aan. Het park staat op nummer vier van de grootste game reserves in Zuid-Afrika, maar wordt door de meeste mensen niet bezocht. Zelf gingen wij hier helaas ook niet heen. Een goede plek om de Big Five in Zuid-Afrika te spotten is Madikwe wel.

6. Welgevonden Game Reserve

Ten noorden van Johannesburg vind je het Welgevonden Game Reserve. Dit is een private Game reserve waar je alleen op safari kunt als je hier ook overnacht. Hierdoor is het hier lekker rustig. Het Welgevonden Game Reserve is een hele goede plek om de Big Five in Zuid-Afrika te spotten en mocht dus niet ontbreken in dit artikel.

Naast deze 6 plekken zijn er nog meer parken waar je de big five kunt spotten. Zuid-Afrika is niet voor niets een van de beste landen ter wereld om te Big Five te spotten! Mochten wij meer goede plekken bezoeken of ontdekken, pas ik dat in dit artikel natuurlijk aan.

Neushoorns

Je hebt een beetje geluk nodig..

Hoewel genoeg mensen het geluk hebben om de Big Five in Zuid-Afrika te zien, is het natuurlijk altijd geluk hebben en is er een kans dat je naar huis gaat zonder alle vijf de dieren van de Big Five te zien. Wij beseffen dan ook goed hoeveel geluk wij hadden dat wij na 2 nachten in een Private Game Reserve en na 3 nachten Kruger de hele Big Five hadden gezien. We hadden in 4 verschillende drives luipaarden gezien, we zagen een groep van 10 leeuwen, meerdere kuddes olifanten, kleine groepjes buffels en op de valreep een groepje van drie neushoorns. Na Kruger hebben wij nog 3 keer leeuwen gezien en nog heel veel neushoorns, olifanten en buffels. Maar dat wij dit zagen, betekent niet dat jij dit ook gaat zien. Wij hebben ook dagen gehad waarop we bijna niks tegenkwamen. Dat risico heb je altijd. Hoe meer tijd je hebt, hoe groter de kans wordt dat je veel dieren ziet. Maar houd in je achterhoofd dat het geen dierentuin is. Het gaat hier om wilde dieren, garanties heb je nooit.

Ben je naast dat beetje geluk ook op zoek naar nog meer tips? Lees dan ook mijn artikel met tips voor je eerste safari in Afrika!

Er is meer dan de Big Five in Zuid-Afrika

De Big Five spotten in Zuid-Afrika is leuk en wij hoopten ook echt de Big Five te zien tijdens onze rondreis. Maar er is zoveel meer! Staar je dus niet blind op de Big Five. Er zijn zoveel toffe dieren. Zo zagen wij ook hyena’s, wilde honden, jakhalzen, diverse antilopensoorten, zebra’s, giraffen, knobbelzwijnen, prachtige vogels en nog zoveel meer. Juist al deze dieren bij elkaar maken Zuid-Afrika een fantastische bestemming en maken je reis onvergetelijk. De Big Five is leuk, maar alle andere dieren ook! Het enige dier dat ik heel graag had willen zien, maar die wij niet hebben gezien, is de cheeta. Een goede reden om terug te gaan toch?

Ook handig! Ben je nieuwsgierig naar onze route door dit fantastische land waarbij wij zoveel dieren hebben gezien? Lees dan ook eens ons artikel met onze route Zuid-Afrika.

Meer dan de Big Five in Zuid-Afrika
Meer dan de Big Five in Zuid-Afrika
Meer dan de Big Five in Zuid-Afrika
Meer dan de Big Five in Zuid-Afrika

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over de Big Five spotten in Zuid-Afrika. Wij vonden het fantastisch om al deze dieren in het wild te mogen zien en vonden de safari’s echt geweldig. Het is dan ook niet de vraag of we nog eens teruggaan, maar eerder wanneer dat weer is!

Heb jij de Big Five in Zuid-Afrika al eens gespot?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows