De Amsterdamse waterleidingduinen bezoeken: de beste tips + handige info!

door | Laatste update Oct 22, 2023 | Gepubliceerd Dec 6, 2022 | Europa, Nederland | 24 reacties

De Amsterdamse waterleidingduinen zijn enorm populair. En dat is niet voor niks! Je kunt er prachtig wandelen door de afwisselende natuur en hebt een grote kans op het spotten van wildlife. Afgelopen jaar bracht ik meerdere bezoekjes aan dit mooie stukje Nederland en vandaag vertel ik je alles wat je moet weten over de Amsterdamse waterleidingduinen bezoeken. 

De Amsterdamse waterleidingduinen 

De Amsterdamse waterleidingduinen is een prachtig wandelgebied in de omgeving van Zandvoort. Het gebied is maar liefst 3400 hectare groot. Het duingebied is ingericht voor het winnen van drinkwater voor Amsterdam. Jaarlijks stroomt er dan ook behoorlijk wat water door het gebied heen. De Amsterdamse waterleidingduinen wordt sinds 1853 gebruikt voor het winnen van water en is daarmee het oudste waterwingebied van Nederland. naast een waterwingebied is de Amsterdamse waterleidingduinen ook de perfecte plek om heerlijk te wandelen en om wildlife te spotten! 

De Amsterdamse waterleidingduinen bezoeken 

De Amsterdamse Waterleidingduinen, ook wel afgekort tot AWD, zijn heel leuk om eens te bezoeken. Naast het winnen van water is er namelijk heel veel te zien in dit stukje Nederland. Je kunt er vooral heerlijk wandelen, want fietsen en auto’s zijn niet toegelaten in het gebied. In dit artikel vertel ik over de Amsterdamse waterleidingduinen bezoeken. Zo vertel ik je wat je kunt doen in de Amsterdamse Waterleidingduinen , welke wandelingen je kunt maken en deel ik nog wat andere handige tips voor je bezoek! 

Wat is er te zien en te doen in de Amsterdamse Waterleidingduinen? 

In de Amsterdamse waterleidingduinen is enorm veel te zien en te doen, het gebied is namelijk enorm afwisselend. Zo kun je er heel veel wildlife spotten, kun je heerlijk wandelen in het bos, maar ook struinen door de duinen. Verder kun je ook nog richting zee, aangezien dat grenst aan dit mooie natuurgebied. Hieronder vertel ik kort over de dingen die je kunt zien en doen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. 

Bos 

Een van de dingen zie je er kunt zien, zijn diverse bossen. De bossen bij de Amsterdamse waterleidingduinen zijn mooi en afwisselend. In sommige delen van het park vind je meer bos dan bij andere delen van het park. In de herfst zijn de bossen prachtig verkleurd en kom je enorm veel paddestoelen tegen. Heerlijk om doorheen te wandelen en perfect voor wat mooie plaatjes. 

Amsterdamse waterleidingduinen bezoeken, wandelen, wildlife

Duinen 

Naast het bos wandel je hier ook regelmatig door prachtige duinen. Je kunt de meeste duinen beklimmen voor prachtige uitzichten over de omgeving. 

natuur
Amsterdamse Waterleidingduinen bezoeken / wandelen in de Amsterdamse waterleidingduinen
Amsterdamse Waterleidingduinen bezoeken / wandelen in de Amsterdamse waterleidingduinen

Zee

Naast het bos en de duinen kun je in het natuurgebied ook een lekkere strandwandeling maken en even lekker uitwaaien bij zee. Zelf bezocht ik de zee bij de Amsterdamse waterleidingduinen nog niet, dus voor mij staat dit op het lijstje voor een volgend bezoek! 

Wildlife in de Amsterdamse waterleidingduinen 

De wildlife was voor ons eigenlijk de grootste reden om naar de Amsterdamse waterleidingduinen te gaan. Je kunt namelijk in dit gebied ontzettend makkelijk diverse diersoorten spotten. Vooral herten kom je bijna gegarandeerd tegen tijdens je wandeling in het park. 

Naast herten kun je ook vossen spotten in dit gebied. De vossen laten zich wat lastiger zien en kun je ook niet in het hele park zien. De dieren zijn ook schuwer en kunnen zich daarom ook goed verstopt houden. Als je vossen wilt spotten kun je het beste vroeg op pad gaan, of juist wat later op de dag komen. Neem ook zeker een camera met zoomlens mee, of een verrekijker, zodat je goed op afstand kunt blijven. 

Verder moet je voor de vossen goed weten waar je moet zijn. Dit is namelijk nog wel een stukje lopen vanaf de ingangen. De grootste kans op het spotten van vossen is op de plek waar de strandweg over gaat in de duizendmeterweg. Je zult daar ook niet de enige zijn die op zoek gaat naar vossen. 

En de herten dan? Die vind je gelukkig gewoon overal en zijn heel makkelijk om te spotten. Zelf hebben wij dan ook echt enorm veel herten gezien, maar helaas geen enkele vos. Goede reden om terug te gaan, dat wel! 

Wildlife in de Amsterdamse waterleidingduinen
Wildlife in de Amsterdamse waterleidingduinen
Hert
Wildlife in de Amsterdamse waterleidingduinen
Wildlife in de Amsterdamse waterleidingduinen

Welke ingangen zijn er? 

Je hebt 4 verschillende ingangen om het natuurgebied binnen te gaan. Hieronder som ik deze ingangen even op: 

  • De oase in Vogelenzang: Eerste Leijweg 2 
  • Panneland in Vogelenzang: Vogelenzangseduinweg 2 
  • Zandvoortselaan: zandvoorselaan 130 
  • De Zilk: Joppeweg 1 

Zelf bezocht ik de Amsterdamse waterleidingduinen 3 keer en gebruikte ik 2 verschillende ingangen. De eerste keer ging ik naar ingang Panneland en de 2e keer naar ingang Oase. Bij ingang Oase vind je ook het bezoekerscentrum van het park. 

Je kunt vanaf alle ingangen mooie dingen zien, dus het maakt op zich niet zo heel veel uit welke ingang je neemt. Ik zou vooral kijken welke het meest dichtbij is. Wel denk ik dat je vanaf de ingang bij Zandvoort dichterbij de duinen bent, dus als je daarvoor komt is dat misschien een handigere ingang. De ingang bij Panneland vond ik een drama. De toegangsweg is enorm smal en enorm druk, dus je moet je auto elke meter tussen twee bomen proppen zodat iemand kan passeren. Daarnaast was parkeren daar echt een drama. Ingang oase was veel toegankelijker en we konden direct parkeren, in plaats van pas na een aantal rondjes rijden over de parkeerplaats. 

De kosten voor een bezoek aan de Amsterdamse waterleidingduinen 

Een bezoek aan de Amsterdamse waterleidingduinen is niet gratis. Om het gebied in te gaan moet je een dagkaart kopen. Deze dagkaart kost €1,50 per persoon. Kom je er vaker? Dan kun je ook een jaarkaart kopen. Daarmee heb je een jaar lang onbeperkt toegang tot het natuurgebied voor €10,-. Ben je nog geen 18 jaar? Dan is de toegang gratis. 

Parkeren bij het gebied is ook niet gratis. Voor een hele dag parkeren betaal je €2,- per auto. Best prima dus! 

De beste tijd voor een bezoek 

Het hele jaar door kun je de Amsterdamse waterleidingduinen bezoeken en het is het hele jaar door dan ook de moeite waard om te gaan. Maar wat mij betreft is de herfst het beste seizoen om te gaan. En dat heeft eigenlijk meerdere redenen. In de herfst veranderd het bos daar namelijk in een waar sprookje met prachtige kleuren en heel veel paddenstoelen. Maar in de herfst is ook de bronsttijd voor de herten. In oktober heb je dus een hele grote kans om herten te zien en te horen burlen, aangezien de mannetjes dan op zoek gaan naar een vrouwtje om zich mee voort te planten. Heel bijzonder om mee te maken! Ook zie je in de herfst veel meer herten dan tijdens de andere seizoenen. 

Dus hoewel je de Amsterdamse waterleidingduinen prima het hele jaar kunt bezoeken, zou ik wel zeggen dat de herfst de beste tijd is! 

Amsterdamse Waterleidingduinen bezoeken / wandelen in de Amsterdamse waterleidingduinen

Wandelen in de Amsterdamse waterleidingduinen 

Als je het natuurgebied wilt ontdekken moet je dit lopend doen, je mag hier namelijk niet fietsen of met de auto rijden. Het is dan ook een heerlijk rustig gebied, zo fijn! Het leuke aan wandelen in de Amsterdamse waterleidingduinen is toch wel dat het een struingebied is. Dit betekent dat je niet alleen op de paden mag wandelen, maar ook van de paden af mag gaan. Dit mag alleen niet op plekken waar met borden staat aangegeven dat dit niet mag, of waar gebieden met hekken zijn afgesloten. 

Vanaf elke ingang zijn er twee wandelingen die je kunt volgen en staan aangegeven met paaltjes. Zelf heb ik inmiddels 3 verschillende wandelingen gedaan in het natuurgebied. Maar uiteindelijk denk ik dat het leukste is om een kaart te kopen van het gebied en je eigen wandeling samen te stellen!

Hieronder even een overzicht van de uitgezette wandelingen in de Amsterdamse waterleidingduinen: 

Wandelen vanaf ingang Panneland

Bij ingang Panneland kun je kiezen voor de rode route van 4 kilometer of de blauwe route van 8 kilometer. Zelf heb ik de blauwe route gelopen en die kan ik wel aanrader. Je begint je wandeling al gelijk mooi en ziet duinen en bos. Een groot stuk van de wandeling wandel je door een open veld waar de kans op het spotten van herten heel groot is. Wij zagen hier dan ook echt heel veel herten. Ik moet wel zeggen dat de wandeling na een tijdje een klein beetje eentonig werd, maar je ziet wel veel mooie dingen als je de blauwe route volgt. 

De rode route volgt voor een deel dezelfde route, maar gaat na een tijdje de andere kant op. 

Wandelen vanaf ingang Oase

Vanaf ingang oase kun je de gele route van 4 kilomter lopen en de oranje route van 7 kilomter lopen. Beide routes hebben wij gelopen. De gele route gaat vooral door het bos, de oranje route gaat door het bos en nog langs een wat meer open stuk, waar je heel veel kans hebt om herten te spotten. Ook loop je stukken langs het water, wat het lekker afwisselend maakt. 

Beide routes zijn heel goed toegankelijk en de moeite waard. Wij zagen op de oranje route meer herten dan op de gele route, dat komt vooral door de open stukken.

Wandelen in de Amsterdamse waterleidingduinen
Wandelen in de Amsterdamse waterleidingduinen
Wandelen in de Amsterdamse waterleidingduinen

Wandelen vanaf ingang Zandvoorstelaan 

Vanaf deze ingang heb ik nog geen wandeling gedaan, dus dit staat voor een volgende keer op het lijstje. Vanaf de ingang bij Zandvoort kun je in ieder geval kiezen voor de witte route van 4 kilometer of voor een groene route van 7 kilometer.

Wandelen vanaf ingang de zilk

Ook vanaf deze ingang heb ik zelf nog niet gewandeld, maar ook vanaf hier kun je kiezen uit te verschillende wandelingen. Je hebt hier een paarse route van 5 kilometer en een zwarte route van 9 kilometer.

Andere wandelingen in de Amsterdamse waterleidingduinen 

Naast deze routes die duidelijk uitgezet zijn in het natuurgebied kun je ook vanaf de verschillende ingangen nog andere leuke wandelingen in de Amsterdamse waterleidingduinen maken. Een overzicht hiervan vind je op deze website

Naast deze wandeling vind je er ook de Trage tocht Vogelenzang van 15 kilometer. Deze wandeling gaat voornamelijk over de onverharde paden, dus dat is altijd leuk! Voor wie echt op zoek is naar een langere wandeling kan de tweede etappe van het Nederlands kustpad volgen, aangezien deze ook dwars door de Amsterdamse waterleidingduinen loopt. 

En zoals ik al eerder zei kun je voor de start van je wandeling bij het bezoekerscentrum een kaart kopen of een kant en klare wandeling. Op die manier kom je uiteindelijk toch wel op de leukste plekjes! 

Wandelen in de Amsterdamse waterleidingduinen

Overige tips voor de Amsterdamse waterleidingduinen 

Nu je hebt gelezen over wandelen in de Amsterdamse waterleiding duinen, weet wat het beste moment is om het park te bezoeken en welke ingangen er zijn, is het tijd om de laatste tips te delen die je nodig hebt voor je de Amsterdamse waterleidingduinen bezoeken gaat. Hieronder nog even een lijstje / rijtje met handige tips: 

  • Neem een camera met zoomlens mee voor het wildlife dat je gaat tegenkomen. 
  • Bezoek het park vroeg of juist wat later op de dag. De dieren zijn dan actiever en er zijn dan ook minder mensen. 
  • Wijk regelmatig af van het pad, dan kom je namelijk echt de mooiste plekken tegen! 
  • Heb respect voor de natuur, waar het moet blijf je op het pad en kijk uit waar je loopt. Houd ook afstand van wildlife, je bent namelijk wel op bezoek in hun leefgebied. 
  • Honden zijn niet toegestaan in het natuurgebied. 
Wandelen in de Amsterdamse waterleidingduinen
Wandelen in de Amsterdamse waterleidingduinen
Wandelen in de Amsterdamse waterleidingduinen

Dit is alles wat je moet weten voor je de Amsterdamse waterleidingduinen bezoeken kunt. Ik vond het in ieder geval enorm de moeite waard en weet zeker dat ik nog eens terugkom. Want die vossen, die wil ik de volgende keer toch ook wel heel graag zien! En van de duinen, de bossen en de herten krijg ik nooit genoeg! 

Wil je dit artikel later nog eens lezen? Pin hem dan op Pinterest! 

Heb jij de Amsterdamse waterleidingduinen al eens bezocht? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow