De Amalfikust met de bus en boot: onze ervaringen + tips voor het openbaar vervoer!

door | Laatste update Sep 11, 2022 | Gepubliceerd Jun 1, 2022 | Europa, Italië | 12 reacties

De Amalfikust is een van de mooiste kustgebieden ter wereld en een van de mooiste plekken van Italië om te bezoeken. De kustroute hier is prachtig, het water is super blauw, de zon schijnt bijna altijd en de dorpjes zijn kleurrijk en gezellig. Wij gingen op ontdekking bij de Amalfikust met de bus en in dit artikel vertel ik over onze ervaringen met het openbaar vervoer bij de Amalfikust en deel ik onze tips.

De Amalfikust met de bus of auto?

Toen wij vliegtickets boekten naar Napels besloten wij al super snel dat wij ook richting de Amalfikust wilden. Wij keken voor een huurauto omdat wij dol zijn op de vrijheid die een roadtrip met zich mee brengt. Toen ik mij ging inlezen over rijden bij de Amalfikust werd ik echter minder enthousiast en besloten wij met het openbaar vervoer bij de Amalfikust te gaan reizen.

Waarom dan? Nou, de weg is super smal en druk en je moet hier regelmatig achteruit rijden op een bochtige en smalle weg zodat een bus je kan passeren. Maar goed, dat kunnen wij op zich nog wel aan, wij hebben al wel meer smalle wegen gereden. Wat het eigenlijk pas echt erg maakt, is het parkeren. Parkeren is hier namelijk echt een drama! Er is veel te weinig parkeerplek bij de dorpjes van de Amalfikust. Dus je kunt er prima rijden met je eigen auto, maar nergens stoppen en uitstappen. Dat wilde ik niet! Daarom kozen wij voor de bus en hoewel wij deze regio eind april bezochten, waren wij hier heel blij mee. Je kon inderdaad nergens parkeren met een auto en de wegen waren echt heel smal. De bus stopt overal en je kunt overal makkelijk uitstappen en weer opstappen. Ideaal.

Besluit je toch met de auto te gaan? Huur dan je auto bij Sunny Cars. Je bent dan altijd volledige verzekerd en wij hebben hier al meerdere keren een goede ervaring mee. Je boekt je huurauto via deze link.

De Amalfikust met de bus of auto bezoeken?

Openbaar vervoer bij de Amalfikust

Het openbaar vervoer in Italië is goed geregeld. De treinen en bussen zijn netjes, rijden regelmatig en zijn goed betaalbaar. Bij de Amalfikust is dat niet anders. Je vindt bij de Amalfikust 2 soorten openbaar vervoer, namelijk de bus en de boot. Er rijdt geen trein naar de Amalfikust. Er is wel een trein die Napels met Salerno en Sorrento verbindt, de twee iets grotere steden vlakbij de Amalfikust.

Hieronder ga ik je iets vertellen over de Amalfikust met de bus en verderop in het artikel vertel ik je ook iets de Amalfikust met de boot.

Openbaar vervoer Amalfikust: de Amalfikust met de bus

De Amalfikust kun je dus prima met het openbaar vervoer bezoeken. Er rijden namelijk regelmatig bussen. Er is een busverbinding tussen Sorrento en Amalfi, tussen Salerno en Amalfi en tussen Amalfi en Ravello. Maar er is ook een bus die je vanaf Amalfi richting de bekende wandeling Path of Gods kan brengen. Alle plekken en bezienswaardigheden die je wilt zien langs de Amalfikust, hebben een busstop in de buurt en de bussen rijden vrij regelmatig.

De bussen die je zult gebruiken bij de Amalfikust zijn de zogehete SITA bussen. Dit zijn eigenlijk een soort van ruime tourbussen die je van A naar B brengen. Alle SITA bussen zijn ruim en comfortabel om mee over de kronkelige weggetjes te reizen.

Tickets voor de bussen

Kaartjes voor de bussen kun je niet in de bus zelf kopen en moet je vooraf ergens anders kopen. Dit kan vaak bij tijdschriften winkeltjes, tabakszaken of bij stations. Het staat eigenlijk altijd wel buiten op een bordje aangegeven en rondom busstops in de verschillende dorpjes vind je meestal wel een plek waar ze kaartjes verkopen. Ga gewoon op zoek naar het SITA logo. Het kaartje stempel je vervolgens tijdens het instappen in de bus.

Er zijn verschillende bustickets die je kunt kopen als je de Amalfikust met de bus gaat bezoeken. Hieronder vertel ik erover.

Kaartje voor 24 uur

Dit kaartje koop je aan het begin van je dag, stempel je in de bus en is vanaf dat moment nog 24 uur geldig. Je kunt in die 24 uur zo vaak met de bus reizen als je zelf wilt, met alle SITA bussen langs de Amalfikust. Ideaal, omdat je dus na aanschaf niet meer hoeft na te denken over buskaartjes en je altijd zo kan in- en uitstappen. Een kaartje voor 24 uur kost €10,- per persoon.

Kaartje voor een enkele reis met het openbaar vervoer bij de Amalfikust

Je kunt ook een ticket kopen voor een enkele reis. Dit kaartje is geldig voor 1 busrit in 1 bus, dus overstappen kan niet met dit ticket, je moet dan weer een nieuw ticket kopen. Hoe duur zo’n kaartje is, is afhankelijk van je begin- en eindpunt. Een kaartje tussen Sorrento en Amalfi kost bijvoorbeeld €2,90 per persoon.

Een ticket op tijd

Je kunt ook nog een kaartje kopen voor een bepaalde tijd. Dit ticket is dan bijvoorbeeld 1 uur geldig en hiermee kan je dus 1 uur reizen met de SITA bussen. Dit betekent dat overstappen ook kan met zo’n kaartje. Dat is bijvoorbeeld handig als je van Sorrento naar Ravello wilt reizen. Een ticket van Sorrento naar Amalfi of Ravello kost dan €3,70 per persoon.

Wij kochten zelf eigenlijk elke keer een kaartje voor 24 uur. Wij bezochten namelijk steeds meerdere plekken op een dag en wilden ook gewoon kunnen uitstappen wanneer wij dat wilden. Wij waren ook goedkoper uit met een 24 uur kaartje, dan als wij steeds losse tickets gekocht hadden. Meer informatie over de bussen en de prijzen van bepaalde trajecten, vind je op deze website

Waar stopt de bus?

Als je Amalfikust met de bus gaat bezoeken, hoef je je echt geen zorgen te maken dat de bus op bepaalde plekken niet komt. De bus stopt namelijk bij elk dorp langs de kust. Maar er is ook nog een bus naar de Path of Gods, een populaire wandeling bij de Amalfikust. Verder stopt de bus ook bij bijvoorbeeld Fiordo di Furore. Naast deze stopjes stopt de bus ook echt op enorm veel random plekken langs de weg. Je hoeft dan ook nooit echt ver te lopen voor je weer een busstop tegenkomt.

De Amalfikust met de bus
De Amalfikust met de bus

Hoe vaak gaat de bus?

Wij konden niet echt een handig schema vinden met bustijden en merkte ook wel dat de tabellen bij de busstop niet altijd klopte. Maar, Google Maps is wel echt vrij accuraat en geeft heel goed de bussen en vertrektijden aan. Die is dus heel handig om te gebruiken. Toen wij er eind april waren ging de bus in de ochtend elke 15 minuten en in de middag elke 30 minuten. De laatste bus vanuit Amalfi naar Sorrento reed rond 21:00 geloof ik.

Drukte in de bus

De Amalfikust is druk en toeristisch. Ook in april en eigenlijk gewoon het hele jaar door. Ik heb verhalen gelezen over bomvolle bussen die je voorbij rijden omdat er geen plek meer is. En ja, ik geloof dat dit gebeurt in de zomer. Wij maakten gebruik van de bus op een donderdag en een zaterdag. Op zaterdag was het vol, moesten mensen lang staan (soms wel 1,5 uur lang), maar er was wel altijd plek en je kon altijd mee. Op de donderdag kon je zelfs altijd gewoon zitten en viel de drukte mij mee. In de zomer is het misschien gewoon slim om een andere bestemming te kiezen dan de Amalfikust, om lang wachten op bussen te voorkomen.

Openbaar vervoer Amalfikust: de Amalikust met de boot

Naast de bus zijn er ook veel ferries die de verschillende dorpen van de Amalfikust met elkaar verbinden. De ferries gaan echter minder frequent en als je hier gebruik van wilt maken, moet je dus iets beter plannen. Het is echter wel een stuk sneller, omdat je niet afhankelijk bent van het verkeer. Daarnaast is het reizen met de boot ook heel leuk om te doen, omdat de Amalfikust echt prachtig is vanaf het water. Elk dorp heeft een haventje waar de boot kan aanmeren en je kunt dan ook overal komen met de boot. Ideaal dus!

Tickets voor de boot

Tickets voor de boot kun je gewoon in de haven kopen bij de dorpen van de Amalfikust. De prijzen variëren en liggen aan de bestemming die je met de boot bezoekt. De boot van Amalfi naar Positano kost €9,- voor een enkeltje. De boot van Sorrento naar Amalfi kost €18,-. Zelf gingen wij met de boot van Positano naar Vietri Sul Mare en hiervoor betaalden wij rond de €14,- voor een enkeltje. Deze boottocht duurde bijna 2 uur en was prachtig. Verder weet ik dat de boot van Maiori naar Amalfi €3,- kost en dat dat vaak de prijzen zijn voor dat soort afstanden met de ferry.

De Amalfikust met de boot, openbaar vervoer bij de Amalfikust
De Amalfikust met de boot, openbaar vervoer bij de Amalfikust
De Amalfikust met de boot, openbaar vervoer bij de Amalfikust

Onze ervaring met het openbaar vervoer bij de Amalfikust

Van te voren heb ik echt getwijfeld of we het wat zouden vinden; het reizen met openbaar vervoer bij de Amalfikust. Ik was bang dat ik niet toch liever een auto zou hebben omdat je dan gewoon flexibeler bent. Nou, heel eerlijk, ik ben alleen maar heel blij geweest dat wij geen auto hadden! Ik had er absoluut niet willen rijden, maar het was ook overal bomvol, dus we hadden met de auto nergens kunnen stoppen.

Wij konden altijd zitten in de bussen, hoefden nooit echt lang te wachten en hebben alle plekken bezocht die wij wilden bezoeken. De bussen waren netjes en goed, de chauffeurs vaak vriendelijk en behulpzaam. En daarnaast zijn de uitzichten vanuit de bus zijn even mooi als vanuit de auto. De foto’s hieronder heb ik bijvoorbeeld alle drie vanuit de bus gemaakt. Prachtig toch? 

De boten waren ook een fijne manier van reizen en gelijk een hele mooie. Wij zijn echt heel blij geweest met onze keuze om te reizen met het openbaar vervoer bij de Amalfikust.

Openbaar vervoer bij de Amalfikust: Amalfikust met de bus
Openbaar vervoer bij de Amalfikust: Amalfikust met de bus
Openbaar vervoer bij de Amalfikust: Amalfikust met de bus

Tips voor de Amalfikust met de bus en boot

Nu je een beetje een beeld hebt van het openbaar vervoer bij de Amalfikust, som ik nog wat laatste tips op voor de Amalfikust met de bus en boot.

  • Zorg voor internet. Je kunt dan altijd en overal de busstops vinden en de bustijden zien in Google maps.
  • Als je wilt dat de bus stopt, moet je op het stopknopje klikken.
  • Alle dorpjes worden altijd door de chauffeur omgeroepen, dus je hoeft niet bang te zijn om je stop te missen.
  • Vertrek vroeg, het reizen bij de Amalfikust kost gewoon veel tijd en het kan druk zijn. In de ochtend is het rustiger en je hebt hierdoor meer aan je dag. Check ook wanneer de laatste bussen rijden.
  • Geniet van de prachtige kust! De route is geweldig om te rijden, de dorpen zijn prachtig mooi en je kijkt er gewoon de hele tijd je ogen uit. In mijn artikel met tips voor de Amalfikust lees je alles over de mooiste plekjes! 

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over de Amalfikust met de boot of bus. Wij vonden het openbaar vervoer bij de Amalfikust in ieder geval prima geregeld en voor ons was dit de perfecte manier om deze prachtige regio te ontdekken!

Zou jij de Amalfikust met de bus willen verkennen?

Dit artikel bevat een Affiliate link, als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips 🙂

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow