De Algarve in de winter bezoeken: onze ervaring!

door | Laatste update Sep 11, 2022 | Gepubliceerd Apr 9, 2020 | Europa, Portugal | 12 reacties

Toen ik samen met Melissa besloot dat het tijd was om weer eens met zijn tweeën een leuke trip te maken, stond al snel vast dat we richting Zuid-Europa wilden. Wij wilden namelijk naar een bestemming met een kans op goed en zonnig weer. Uiteindelijk boekten wij een trip naar de Algarve in Portugal en voor we het wisten was het zo ver en kon onze reis beginnen. Ons bezoek aan de Algarve in februari heeft uiteindelijk al onze verwachtingen overtroffen. Dus twijfel je over de Algarve als bestemming voor aankomende winter? Stop dan met twijfelen en boek die reis! In dit artikel vertel ik je alles over onze ervaring met de Algarve in de winter. Zo vertel ik onder andere over het weer en de drukte (of eigenlijk de rust) bij alle bezienswaardigheden. 

Onze ervaring met een bezoek aan de Algarve in de winter 

Ik wil van te voren even benadrukken dat dit artikel is geschreven naar aanleiding van onze ervaring. Het kan natuurlijk zijn dat jij pech hebt en het wel regent, of dat je misschien de rust juist ervaart als saai. Een ervaring is altijd persoonlijk, dus als je zelf wilt oordelen zul je uiteindelijk zelf die reis moeten maken naar de Algarve in de winter. Wij bezochten de Algarve tijdens de voorjaarsvakantie, halverwege februari. Wij hadden 5 nachten en dus 6 dagen in de Algarve. Hierop is onze ervaring dus gebaseerd en dit artikel dus ook! 

Het weer in de Algarve 

Een van de redenen voor ons om een trip richting de Algarve in februari te boeken was het weer. Er is een kans op regen, maar een gemiddelde temperatuur van 16 graden en een reële kans op zon, klonk ons als muziek in de oren. 

Van te voren hield ik het weer non stop in de gaten. Ik was namelijk gewoon toe aan zon en hoopte stiekem op weer waarbij ik heerlijk in mijn zomerkleding kon rondlopen en waarbij mijn lange broek in mijn tas kon blijven. 

De voorspellingen zeiden bij ons dat het tussen de 18 en 21 graden zou worden. Warmer dan het gemiddelde en het beloofde een heerlijke week te worden. Uiteindelijk hebben wij temperaturen gehad van rond de 23 graden en liepen wij elke dag in onze zomerkleding. Onze zonnebrand was keihard nodig en als wij onze zwemkleding mee hadden genomen, had ik zeker een duik willen nemen bij één van de stranden. 

Wij hadden dus echt enorme mazzel met het weer. Het was gewoon echt warm en zonnig. Zelfs op onze meest bewolkte dag, was het alsnog heerlijk warm. In de avond koelt het wel snel af en toen kwamen mijn lange broek en mijn jas wel van pas. 

Als je de Algarve in de winter bezoekt, mag je zeker hopen op mooi weer en in ieder geval op weer waarbij je met je zomerjas op het terras kunt zitten. De wintermaanden zijn wel de meest regenachtige maanden in de Algarve, maar alsnog valt het meestal mee hoeveel regen er valt. Tijdens ons bezoek was het warmer dan gemiddeld, dit was toen op heel veel plekken in Europa zo. 

Geweldig weer, de Algarve in de winter

De bezienswaardigheden 

Als je op zoek gaat naar de bezienswaardigheden voor de Algarve ontdek je al snel dat het in deze regio vooral draait om de mooie stranden, de leuke dorpen en de steden. Vooral de stranden trekken veel mensen aan. In de zomer liggen deze stranden helemaal vol met mensen en moet je echt op tijd komen om de stranden nog enigszins rustig te zien. De Algarve in Portugal is namelijk een hele populaire bestemming voor de zomer. 

Toen wij de Algarve in februari bezochten was het overal rustig, op elk tijdstip van de dag, ook bij de meest populaire bezienswaardigheden. Om 10:00 in de ochtend hadden wij Praia da Marinha, een van de mooiste en meest populaire stranden van de Algarve, helemaal voor onszelf. In dorpen en steden waren wel andere mensen, maar je kon prima de leuke straatjes fotograferen zonder anderen in beeld te hebben. In sommige dorpen liepen zelfs slechts een handjevol andere toeristen rond. 

Kwamen we dan helemaal niemand tegen? Natuurlijk waren wij niet de enige die de winter in de Algarve doorbrachten, want het is er gewoon een fijne bestemming voor. Dus natuurlijk kwamen wij ook mensen tegen, maar nergens echt veel. Zoveel mooie stranden hadden wij voor onszelf of deelden wij slechts met een aantal andere mensen. Dat was een geweldige ervaring. Ik denk oprecht dat ik de Algarve veel minder leuk gevonden had als wij alle stranden moesten delen met minstens 100 andere. 

Wil je meer lezen over de stranden van de Algarve? Lees dan dit artikel: de 8 mooiste stranden van de Algarve in Portugal

Alleen op het strand, Algarve in de winter / Algarve in februari / winter in de Algarve
Alleen op het strand, Algarve in de winter / Algarve in februari / winter in de Algarve
Alleen op het strand, Algarve in de winter / Algarve in februari / winter in de Algarve
Alleen op het strand, Algarve in de winter / Algarve in februari / winter in de Algarve
Alleen op het strand, Algarve in de winter / Algarve in februari / winter in de Algarve

Is alles open tijdens de winter in de Algarve? 

Hier kan ik kort over zijn: nee, niet alles is open tijdens de winter in de Algarve. Er zijn meerdere restaurants gesloten en het kan in steden en dorpen ook echt wel rustig zijn op straat, vooral in de avond. Je bezoekt namelijk de Algarve wel echt in het laagseizoen. Dat heeft altijd voordelen en natuurlijk ook nadelen. Een nadeel is dat je nog wel eens een leuk restaurant via Tripadvisor kan vinden, die volgens Google gewoon open is, maar vervolgens dicht blijkt te zijn. Onhandig. 

Zelf reisde ik samen met iemand die een gluten intolerantie heeft (coeliakie). Wij konden hierdoor niet zomaar bij elk restaurant eten en zochten daarom altijd van te voren plekjes uit. In zowel Faro als Lagos waren wij heel blij: volgens het internet waren er restaurants die veel glutenvrij eten hebben. Maar net die restaurants bleken dicht te zijn. Vervelend! Mocht je dus bepaalde allergieën hebben? Dan is het wel handig als je eventueel ook zelf kunt koken bij je accommodatie. Uiteindelijk is het ons wel gelukt om plekken te vinden waar we konden eten, maar het kostte meer moeite omdat er veel dicht was. 

Niet alleen restaurants zijn dicht, ook sommige kleinere supermarkten zijn gesloten. De grote zijn echter gewoon open, locals moeten ten slotte ook gewoon boodschappen doen. Ook een aantal strandtenten zijn dicht, maar wij hebben er ook een paar gezien die gewoon open zijn. 

Algarve in de winter / winter in de Algarve / algarve in februari

Vervoer tijdens de winter in de Algarve 

Wij hebben besloten om een auto te huren voor onze reis door de Algarve. Wij lazen namelijk van te voren dat het openbaar vervoer niet optimaal is en je op veel plekken niet kunt komen zonder het openbaar vervoer. Of dit anders is in de zomer, kan ik niet met zekerheid zeggen, maar een auto huren kan ik je altijd aanraden. Je hebt zoveel vrijheid en kunt ook stoppen bij de mooiste verborgen stranden die je anders mist. Wij huurden onze auto in de Algarve via Sunny Cars. Hier ben je altijd volledig verzekerd en dat vind ik altijd heel belangrijk. Verder hebben wij er al meerdere goede ervaringen mee. Ook een auto huren? Je huurt je auto bij Sunny Cars voordelig via deze link

Er rijden meer bussen dan wij hadden verwacht tussen de steden en dorpen, dus als je alleen steden en dorpen wilt bezoeken kan je je redelijk redden met het openbaar vervoer. Wil je de natuur in en veel stranden bezoeken? Dan moet je echt een auto huren, want ik heb daar geen enkele bus gezien. Meer lezen? Lees dan ook eens dit artikel over een auto huren in Portugal!

Heb je ervoor gekozen om een roadtrip te maken? Lees dan ook eens mijn artikel met de 13 beste roadtrip tips! 

Auto huren in de Algarve in de winter

De prijzen van een reis naar de Algarve in februari (en andere wintermaanden)

Nog een reden voor ons om te kiezen voor een reis naar de Algarve was ons budget. Wij hadden namelijk een klein budget en wilden toch een leuke reis kunnen maken. Portugal staat bekend als een van de goedkoopste bestemmingen van Europa en dat kwam met ons lage budget heel goed uit. Daarnaast wisten wij dat reizen in het laagseizoen ook goedkoper zou zijn. Zo boekten wij met zijn tweeën een privé kamer met eigen badkamer voor €20,- per nacht. Ook onze vlucht was helemaal niet duur (ongeveer 80/90 euro) en de autohuur voor 3 volledige dagen kostte ons €75 via sunnycars. Helemaal niet duur dus! 

In het hoogseizoen hoeft de Algarve ook niet duur te zijn, maar de winter in de Algarve is net nog een stuk goedkoper en dat is altijd leuk! 

De voor- en nadelen van een reis naar de Algarve in de winter 

Nu je weet wat je kunt verwachten van het weer, de drukte bij de bezienswaardigheden, het vervoer, de prijzen en of dingen open zijn of niet, is het tijd om de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Zo kan jij beslissen of jij een reis naar de Algarve in februari of een van de andere wintermaanden ook wel ziet zitten. 

Voordelen

  • Je hebt kans op prachtig weer, wij liepen de hele week in onze zomerkleding! Het weer is er eigenlijk bijna altijd beter dan in Nederland, dus dat is sowieso mooi meegenomen. 
  • Je hebt zelfs de meest populaire stranden helemaal voor jezelf 
  • Het is betaalbaar 
  • Parkeren gaat overal makkelijk, want het is overal lekker rustig.

Nadelen:

  • Niet alles is open. 
  • Het kan heel stil, leeg en rustig zijn in de dorpen en steden, ik houd daar juist van, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat leuk vindt. Dit is vooral in de avond zo.
  • Er is altijd een kans op regen (maar die heb je ook in de zomer) 

Zou ik een reis naar de Algarve in de winter aanraden? 

Mijn antwoord is JA, zonder twijfel! Ik moest echt moeite doen om nadelen te bedenken van het reizen in de winter naar de Algarve. Ik heb echt genoten van de zon, de rust bij de bezienswaardigheden en het heerlijke Portugese leven. Wij hadden het er ter plekke over dat we hier sowieso nog eens terug zouden komen, want wat was het heerlijk. Sinds we in Nederland zijn mis ik het zonnetje ook enorm, maar ook de prachtige stranden, het fijne sfeertje en de mooie plekken. Rondlopen in zomerkleding in februari deed me goed, ik ben echt opgeladen en na de vakantie had ik echt veel meer energie. Heel fijn! 

Een reis naar de Algarve in februari of een van de andere wintermaanden is dus echt een aanrader.

winter in de Algarve Portugal

Dit is dus alles wat je moet weten over het reizen naar de Algarve in de winter. Dit was onze ervaring en onze ervaring was echt een super fijne en leuke ervaring. Wij komen zeker nog eens terug en dan hopelijk weer in de winter. De zon, de mooie stranden, het is heerlijk! 

Bezocht jij de Algarve in de winter al eens?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow