De 8 mooiste stranden van de Algarve in Portugal

door | Laatste update Apr 6, 2023 | Gepubliceerd Mar 4, 2020 | Europa, Portugal | 12 reacties

Ben je op zoek naar ruige kliffen, gouden stranden en helder blauw water? Zoek dan niet verder, de Algarve is de perfecte bestemming! Tijdens onze reis door deze regio gingen wij op zoek naar de mooiste stranden van de Algarve en die hebben we zeker gevonden. Je kunt uren wandelen en genieten van geweldige uitzichten op de prachtige kustlijn van Portugal. Lekker relaxen en zwemmen in zee en vooral heerlijk genieten. Omdat wij in de winter richting de Algarve gingen, hadden wij zelfs de meest populaire stranden helemaal voor onszelf, aanrader! Maar waar vind je nou die mooie plekken? Hieronder deel ik wat volgens ons de mooiste stranden van de Algarve zijn! 

Stranden in de Algarve, Portugal 

De stranden in de Algarve waren voor mij de reden om deze Portugese regio te bezoeken. Niet omdat ik nou zo graag op het strand lig, maar omdat ik dol ben op uitzichten over ruige kliffen, gouden stranden en het heldere blauwe water erbij. En dat is dus ook precies wat je kunt verwachten van de stranden in de Algarve. 

Daarnaast zijn er ontzettend veel verschillende stranden in de Algarve en daardoor verveelt het nooit. Wij bezochten de stranden in februari, het was toen ruim 20 graden en er waren zelfs al mensen aan het zwemmen. Daarnaast was dit een enorm rustige periode, wat de stranden natuurlijk nog veel mooier maakt! 

Maar oké, genoeg gepraat, het is tijd om de mooiste stranden van de Algarve met jullie te delen! 

1. Praia da Marinha 

Laat ik maar gelijk beginnen met mijn persoonlijke favoriet: Praia da Marinha. Dit strand heeft echt alles wat je jezelf voorstelt bij de Algarve: blauw water, goud zand en overal prachtige rotsen en kliffen. Je kunt een stukje lopen langs de kliffen zodat je geweldige uitzichten hebt op het strand. Je kunt ook met de trap naar beneden en een wandeling maken op het strand. Doe dit lekker vroeg, zodat je het strand voor jezelf hebt. Praia da Marinha is namelijk het meest populaire strand van de omgeving en het kan hier daarom ook druk worden. Wij hadden om 10:00 ’s ochtends in februari dit strand helemaal voor onszelf en dat had iets magisch. Wij zijn hier enorm lang geweest en bleven maar foto’s maken, het is er zo mooi! 

Praia da Marinha is tevens het start- of eindpunt van de Seven Hanging Valleys Hiking Trail, die ook echt een aanrader is! 

Stranden in de Algarve / Mooiste stranden van de Algarve: Praia Da Marinha
Stranden in de Algarve / Mooiste stranden van de Algarve: Praia Da Marinha
Stranden in de Algarve / Mooiste stranden van de Algarve: Praia Da Marinha
Stranden in de Algarve / Mooiste stranden van de Algarve: Praia Da Marinha
Stranden in de Algarve / Mooiste stranden van de Algarve: Praia Da Marinha

2. Praia do Amado 

Dit strand stond in eerste instantie niet op onze planning, omdat we bang waren er geen tijd voor te hebben. Toen we er wel tijd voor bleken te hebben waren we hier heel blij mee, want Praia do Amado was voor ons echt een hele leuke verrassing. Praia do Amado is een langgerekt zandstrand omringd door rode rotsen en groene heuvels. Een strandwandeling op dit strand is echt een aanrader, je kijkt er namelijk je ogen uit. Daarnaast is dit strand wat minder bekend dan veel andere stranden in de Algarve, waardoor het er ook wat rustiger is. Ook is dit een goede plek om te surfen. 

Een aanrader is om niet alleen dit strand te bezoeken, maar om ook de andere stranden bij de Westkust van de Algarve te bewonderen. Dit kan gemakkelijk met de auto en door zo nu en dan wat stops te maken als de borden wijzen richting een strand. Wij bezochten naast Praia do Amado ook nog Praia da Bordeira. De route hiertussen is prachtig en je vindt hier prachtige uitzichten. 

Mooiste stranden van de Algarve
Mooiste stranden van de Algarve
Mooiste stranden van de Algarve

3. Praia da Falésia 

Het eerste strand dat wij bezochten tijdens onze reis wat gelijk een van de mooiste stranden van de Algarve, namelijk Praia da Falésia. Dit strand is heel bijzonder en anders dan de andere stranden die je in de Algarve tegenkomt en verwacht. Het strand is namelijk heel lang gerekt en is omringd door prachtige rotsen met veel kleuren, waaronder rood, oranje en wit. Het water is daarnaast prachtig blauw.

Je kunt Praia da Falésia op meerdere plekken bewonderen en elk deel heeft ook een andere naam. Wij bezochten meerdere stukken van dit lange strand, maar het mooiste stuk was echt het deel waar je uitkomt als je gewoon Praia da Falésia invoert in je navigatie. De parkeerruimte is beperkt, dus kom op tijd. Het strand zelf is zeker een fijne plek voor een wandeling of voor een verfrissende duik. Het is de moeite waard om het strand van bovenaf te bewonderen, maar een wandeling op het strand zelf is een aanrader.

Stranden Algarve Portugal
Stranden Algarve Portugal
Stranden Algarve Portugal

4. Praia da Oura 

Dit strand bezochten wij puur omdat wij er toch in de buurt waren, aangezien wij graag een bezoekje wilden brengen aan Albufeira. En hoewel we eerst dachten dat het strand niet zo bijzonder was, bleken we ongelijk te hebben. Praia da Oura is leuk om te zien omdat het weer zo anders is dan de andere stranden in de buurt. Je vindt hier rotsen en bogen waar je onder door kunt. Wij wandelden heerlijk over het strand en klauterden over de rotsen. Het is wel een klein strand, dus voor je het weet heb je alles gezien. Maar dit strand is zeker een aanrader en hoort zeker thuis in het rijtje met de mooiste stranden van de Algarve in Portugal. 

Praia da Oura, mooiste stranden van de Algarve

5. Praia de Benagil 

Als je op internet zoekt naar de mooiste stranden van de Algarve kom je bij de foto’s altijd Praia de Benagil tegen. Je ziet een prachtig strand in een grot. Heel bijzonder! Dit strand kun je alleen echt goed bewonderen met de boot of door een stuk te zwemmen. Tijdens de Seven Hanging Valleys trail liepen wij over dit strand heen, maar dan kun je er helaas weinig van zien.

Het wat makkelijkere bereikbare strand bij het dorp Benagil is trouwens ook mooi om te zien en zeker een aanrader. Dat is ook het strand van de foto hieronder.

Stranden in de Algarve

6. Praia do Camilo 

Praia do Camilo is een van de stranden in de Algarve waar je maar foto’s blijft maken, het is er namelijk echt ontzettend mooi. Dit strand is klein en is omringd door prachtige rotsen en kliffen. Bij de parkeerplaats kun je genieten van een waanzinnig mooi uitzicht, maar je kunt ook het strand zelf bezoeken door de trap naar beneden te nemen. Op het strand vind je ook een tunnel in de rotsen die je naar een ander prachtig strand leidt. Praia do Camilo is daarnaast een fijn strand om te relaxen en een goed strand om te zwemmen. Dit strand hoort dan ook echt thuis bij dit lijstje met de mooiste stranden van de Algarve. 

Stranden in de Algarve / mooiste stranden van de Algarve
Stranden in de Algarve / mooiste stranden van de Algarve
Stranden in de Algarve / mooiste stranden van de Algarve

7. Ponta da Piedade 

Ik heb getwijfeld of ik Ponta da Piedade moest opnemen in een lijstje met stranden in de Algarve, aangezien het vooral gaat om de kliffen, de zee en de geweldige rotsen en er weinig zand te zien is. Maar goed, deze plek vlakbij Lagos is wel een van de mooiste plekken van de Algarve en daarom noem ik hem ook gewoon lekker bij het lijstje met de mooiste stranden van de Algarve. Want ja, als je op zoek bent naar stranden in de Algarve, ben je waarschijnlijk ook geïnteresseerd in helder blauw water en prachtige, indrukwekkende kliffen. 

Nou, dat vind je dus bij Ponta da Piedade. Vanaf de parkeerplaats kun je met een trap naar beneden richting de opstapplek voor boten. Ook als je geen boottocht maakt is dit een aanrader, want vanaf hier heb je namelijk de beste uitzichten op de kliffen van Ponte da Piedade. Verder kun je vanaf hier nog een heel stuk wandelen richting verschillende uitzichtpunten. Je hebt dan onder andere uitzicht op Praia do Canavial, een prachtig strand. 

Als je de wandeling gemaakt hebt richting de verschillende uitzichtpunten is het ook een aanrader om nog even op zoek te gaan naar Praia da Balança. Dit strand kun je niet bereiken, tenzij je een doodswens hebt. Maar het uitzicht op dit strand is wel echt geweldig mooi en heel erg de moeite waard! 

Ponte da Piedade, stranden in de Algarve, mooiste stranden van de Algarve, Stranden Algarve
Ponte da Piedade, stranden in de Algarve, mooiste stranden van de Algarve, Stranden Algarve
Ponte da Piedade, stranden in de Algarve, mooiste stranden van de Algarve, Stranden Algarve

8. Carvoeiro 

Ik sluit dit lijstje met de mooiste stranden van de Algarve af met het strand bij Carvoeiro. Niet omdat dit het mooiste strand is, maar wel omdat het een van de leukste plekken is om een strand te bewonderen met kliffen en een wit dorp. En heel eerlijk, zo’n strand wilden wij ook echt graag vinden tijdens onze zoektocht naar stranden in de Algarve. Op meerdere plekken zagen wij uiteindelijk een goud strand met blauw water omringd door kliffen en daar boven op een dorp. Maar het uitzicht op het strand bij Carvoeiro was voor ons favoriet en vonden wij mooier dan het uitzicht wat wij hadden in bijvoorbeeld Albufeira. Het strand bij Carvoeiro is dan ook zeker echt een aanrader als je de Algarve bezoekt! 

Stranden Algarve Portugal

Dit zijn wat mij betreft de mooiste stranden van de Algarve en de plekken die je echt niet mag missen. Natuurlijk zijn er nog heel veel stranden in de Algarve die wij niet gezien hebben en is er nog veel meer moois te zien. Zo zagen wij tijdens de Seven Hanging Valleys Trail ook heel veel mooie, verborgen stranden. En zo weet ik eigenlijk ook wel zeker dat wij een aantal mooie stranden niet bezocht hebben. Maar goed, na een tijdje gaan stranden op elkaar lijken en daarom is keuzes maken het beste om te doen. En de beste keuzes heb ik zojuist met jou gedeeld, dus hopelijk heeft dit artikel je goed geholpen! 

Meer bezoeken dan alleen mooie stranden? Bekijk ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in de Algarve, of het artikel waarin ik de mooiste dorpen en steden van de Algarve deel. 

Dit artikel bewaren? Pin hem op Pinterest! 

Wat zijn volgens jou de mooiste stranden van de Algarve? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow