De 16 hoogtepunten van de Highway 1 in Amerika

door | Laatste update Jul 2, 2023 | Gepubliceerd Jul 23, 2020 | Amerika, Noord-Amerika, Verenigde Staten | 11 reacties

De Highway 1 in Californië is een van de mooiste routes van Amerika. Deze weg brengt je van San Francisco naar Los Angeles en onderweg heb je adembenemende uitzichten op de ruige kust van Californië. Als je de Highway 1 in Amerika gaat rijden zijn er veel prachtige plekken waar je echt even moet stoppen en een kijkje moet nemen. In dit artikel deel ik mijn Highway 1 tips en vertel ik wat de hoogtepunten van de Highway 1 in Amerika zijn, zodat jouw Highway 1 roadtrip ook kan beginnen! 

Highway 1 roadtrip: van San Francisco naar Los Angeles 

Als je van San Francisco naar Los Angeles gaat rijden (of andersom) is het het beste en leukste om dit te doen via de Highway 1 in Amerika. Je kan hier het beste meerdere dagen vooruit trekken, want er is zoveel moois te zien en te doen onderweg. In dit artikel deel ik de Highway 1 hoogtepunten en vertel ik alles wat je moet weten voor je Highway 1 roadtrip begint. Zo vertel ik hoeveel dagen je nodig hebt en wat een goede planning zou zijn. Ik vertel ook wat de beste tijd van het jaar is om deze route te rijden. Ten slotte vertel ik nog iets over overnachten bij Highway 1.

Heb je nog een huurauto nodig voor deze gave roadtrip? Boek deze dan voordelig met verzekering via Sunny Cars.

 

Highway 1 tips: de Highway 1 hoogtepunten 

Voor ik praktische tips geef voor het rijden van de highway 1 in Amerika, vertel ik je eerst wat de hoogtepunten van de Highway 1 zijn. Zo weet jij precies waar je echt even moet stoppen. Voor ik dit vertel moet ik hierbij zeggen dat ik achteraf spijt had dat wij in het begin gelijk naar Monterey Bay zijn gegaan en de stops tussen San Francisco en Monterey hebben overgeslagen. Omdat jij dit eigenlijk niet mag missen vertel ik je toch wat over die stops, want die behoren zeker tot de Highway 1 hoogtepunten. 

1. San Francisco 

Een van de leukste steden in Amerika is San Francisco. In deze stad zijn een aantal leuke bezienswaardigheden en de omgeving is prachtig. Voor deel mensen is San Francisco het startpunt voor een Highway 1 roadtrip. Hoewel wij San Francisco vonden tegenvallen, behoort het wel echt tot de Highway 1 hoogtepunten. Als je deze route toch gaat rijden moet je ook echt even een kijkje nemen in San Francisco. Ga ook zeker naar Alcatraz, want dat vonden wij wel echt heel interessant en gaaf! 

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in San Francisco. Of bekijk mijn artikel over Alcatraz bezoeken

San Francisco

2. Half Moon Bay & Shark Fin Cove 

Een leuke stop vlakbij San Francisco is Half Moon Bay. Dit is een statepark waar je meerdere mooie stranden kunt bewonderen. Als je vervolgens door rijdt richting Shark Fin Cove kan je nog een prachtige wandeling maken langs de kust. Hier heb je uitzicht op prachtige stranden met kliffen. Ook kan je een bezoek brengen aan Shark Fin Cove.

3. Santa Cruz 

Na Shark Fin Cove is het nog maar 20 minuten rijden voor je Santa Cruz bereikt. Santa Cruz is een gezellig stadje om even uit te stappen om de benen te strekken. Je kunt hier ook de Santa Cruz Boardwalk doen, waar je het oudste pretpark van Amerika vindt.

4. Monterey Bay 

Voor ons was dit de eerste stop na San Francisco langs de Highway 1 in Amerika. Monterey Bay is een heel gezellig plaatsje om rond te lopen. Daarnaast kan je vanaf hier mee met een boottocht om walvissen te spotten. Dit is echt heel gaaf en zeker een van de Highway 1 hoogtepunten! Voor ons misschien zelfs wel een van de hoogtepunten van onze hele reis door Amerika. Wij zagen tijdens de boottocht heel veel orka’s die zelfs gingen jagen op een zeeleeuw. Zo bijzonder en zo gaaf om eens te zien!

Monterey Bay is een hele goed plek om te overnachten, hiervoor zijn voldoende opties en je hebt hierdoor ook genoeg tijd om alles te ontdekken wat Monterey Bay te bieden heeft! Je boekt je overnachting via deze link. Meer lezen over walvissen spotten hier? Lees dan ook eens mijn artikel over walvissen spotten bij de Highway 1.

De foto’s hieronder zijn gemaakt tijdens onze walvis spot tour door de fotograaf van Monterey Bay Whale Watch, ik heb toestemming om deze foto’s hier te plaatsen.

Monterey Bay Whale Watch
Monterey Bay Whale Watch Amerika
Monterey Bay Whale Watch

5. 17 Mile Drive 

Doordat wij eigenlijk geen idee hadden dat er rondom Monterey Bay zoveel te doen was, hadden wij te weinig tijd gepland rondom deze plek. Hierdoor hebben wij helaas een prachtig stuk van de Highway 1 in Amerika moeten missen, namelijk de 17 Mile Drive. Deze route begint vlakbij Monterey Bay en brengt je langs prachtige bezienswaardigheden. Je kan op diverse plekken parkeren en bij elke parkeerplek vind je informatie over de bezienswaardigheid. Je ziet hier stranden, kliffen en zeehonden. Super leuk! De route is niet gratis en kost je 10 dollar per auto. 

6. Rocky Creek Bridge 

Als je de Highway 1 in Amerika verder vervolgt richting Los Angeles komt je uiteindelijk uit bij de Big Sur, het mooiste deel van de route. Hier kan je op heel veel plekken stoppen om te genieten van de moooiste uitzichten. Er zijn ontelbaar veel plekken waar je wilt stoppen in de Big Sur. Ik kan ze niet allemaal opnoemen, aangezien het er veel te veel zijn en ik natuurlijk ook niet alle namen weet van de uitzichtpunten waar wij gestopt zijn. Maar een van de mooiste punten om te stoppen is de Rocky Creek Bridge. Deze brug is minder bekend dan de beroemde Brixby Bridge, maar het uitzicht hier is minstens net zo mooi. Je deelt dit uitzicht alleen met veel minder mensen. Zeker een van de beste Highway 1 tips! 

Rocky Creek Bridge
Highway 1 hoogtepunten: Rocky Creek Bridge
Highway 1 hoogtepunten: Rocky Creek Bridge

7. Brixby Creek Bridge 

De meeste beroemde brug en misschien ook wel de meest beroemde stop langs de Highway 1 in Amerika is de Brixby Creek Bridge. Het beste uitzicht op deze brug heb je vanaf Castle Rock Viewpoint. De parkeerruimte hier is echter beperkt, dus op een drukke dag moet je mazzel hebben dat je hier kunt stoppen. Helaas hadden wij pech en moesten wij noodgedwongen deze stop overslaan. Gelukkig komt er nog een prachtig uitzichtpunt waarbij je de brug kunt zien. Dit is Hurricane Viewpoint. Je bent dan wel wat verder bij de Brixby Creek Bridge vandaan, maar hebt een geweldig uitzicht over de ruige kust. Zeker één van de Highway 1 hoogtepunten tijdens je Highway 1 roadtrip! 

Highway 1 tips / Highway 1 roadtrip  Highway 1 hoogtepunten:
Highway 1 tips / Highway 1 roadtrip  Highway 1 hoogtepunten:
Highway 1 tips / Highway 1 roadtrip  Highway 1 hoogtepunten:

8. Mcway Falls, Julia Pfeiffer Burns State Park 

Een van mijn favoriete Highway 1 tips is toch wel om te stoppen bij de McWay Falls. Deze waterval is namelijk heel bijzonder. Je ziet hier namelijk water vanaf een klif eindigen op het strand. Je kan hier helaas niet naar toe lopen omdat de wandeling is gesloten. Het uitzicht op de klif, het strand en de waterval is echter wel echt een stop waard tijdens je Highway 1 roadtrip. Als je op de officiële parkeerplaats gaat staan betaal je 10 dollar entree voor het State Park. Dit kan je vermijden door een stukje voor het State Park op de inham naast de weg te parkeren. Vanaf hier kan je lopen richting de ingang van het State Park en gratis naar binnen. Je loopt dan vanaf daar richting het uitzicht op de prachtig Mcway Falls. 

Highway 1 Amerika roadtrip, Mcway Falls
Highway 1 Amerika roadtrip, Mcway Falls
Highway 1 Amerika roadtrip, Mcway Falls

9. Big Creek Cove Vista Point

Tussen de waterval en Big Creek Vista Point kom je nog meer mooie uitzichten tegen. Bij ons was het heel mistig, maar zelfs dan is een Highway 1 roadtrip prachtig mooi. Een van de leukste stops om te maken is die bij Big Creek Vista Point. Vanaf hier heb je een geweldig ver uitzicht over de ruige kust en de Big Creek Bridge. Prachtig! Ook het uitzicht de andere kant op is super mooi om te zien. 

Highway 1 hoogtepunten: Big Creek Cove Vista
Highway 1 hoogtepunten: Big Creek Cove Vista

10. Piedras Blancas Elephant Seal Rookery

Een leuke stop waar van wij helaas het bestaan niet wisten is de Peidras Blancas Elephant Seal Rookery. Dit is een strand wat compleet vol licht met zeeolifanten. Heel gaaf om te zien! De beste maanden om deze plek te bezoeken zijn de maanden januari, april en oktober, maar je kunt de dieren in principe het hele jaar door spotten. Zeker een leuke plek voor een korte stop! 

11. Hearst Castle 

Heel dichtbij het strand vol zeehonden vind je Hearst Castle. Dit kasteel is zeker een bezoek waard. Kaartjes kan je van te voren reserveren, of ter plekke kopen. Als je ter plekke kaarten koopt moet je soms lang wachten voor je naar binnen kan. Reserveer dus gewoon online en bespaar veel tijd! Een bezoek aan Hearst Castle kost je 25 dollar per persoon. Je krijgt een rondleiding in een aantal kamers en daarna kan je zelf rondlopen op het complex. Wij deden dit op een dag met stralend mooi weer en hadden hierdoor ook gelijk een geweldig uitzicht op de omgeving. 

Highway 1 tips: bezoek Hearst Castle

12. De uitzichtpunten bij San Simeon 

Als je Hearst Castle hebt bezocht kan je weer verder met je Highway 1 roadtrip. Je rijdt dan langs het dorp San Simeon en als je hier voorbij bent kom je langs 2 uitzichtpunten die beide een stop waard zijn. Ik weet de namen van deze stops niet en op google maps staan ook geen namen, maar mooi zijn ze zeker. Zeker een leuke plek om even te stoppen dus! Hier zitten ook heel veel super schattige eekhoorns. 

Highway 1 in Amerika, San Simeon
Highway 1 in Amerika, San Simeon

13. Morro Bay 

Onze volgende stop langs de Highway 1 in Amerika is Morro Bay. Dit plaatsje staat vooral bekend om Morro Rock, een grote rots in het water. Je hebt bij Morro Rock ook de kans om otters te spotten, dus het is zeker wel de moeite waard om er even te kijken! 

14. Solvang 

Voor een bezoek aan Solvang moet je een klein stukje afwijken van de Highway 1 in Amerika. Solvang is klein, maar fijn. Het is een klein Deens plaatje met heel veel schattige huisjes en gebouwen. Ook vind je er een windmolen. Dit dorpje heb je snel gezien, maar is zeker de moeite waard als je toch in de buurt bent. Zelf sliepen wij heel dichtbij Solvang. 

15. Santa Barbabara 

Een van de leukste stops tijdens je Highway 1 roadtrip is toch wel het leuke Santa Barbara. Deze stad is prachtig om te zien en heel gezellig. Je kunt er shoppen, rondslenteren in de mooie straatje en naar het strand. Loop zeker even over de pier en geniet van de uitzichten op het strand, de palmbomen en het witte stadje. Het voelt hier even alsof je in Spanje bent, zeker niet verkeerd! 

Santa Barbara Amerika, USA
Santa Barbara
Santa Barbara

16. Los Angeles

Na Santa Barbara rijden wij in 1 keer door richting Los Angeles, de laatste stop tijdens je Highway 1 roadtrip. Hoewel hij in het lijstje staat met Highway 1 hoogtepunten wil ik het niet echt een hoogtepunt noemen. Santa Monica is leuk, Venice Beach is ook leuk en Hollywood is grappig om een keer te zien, maar verder is Los Angeles niet zo geweldig. Toch is het een prima plek om je roadtrip over de Highway 1 in Amerika af te sluiten. 

Wij gingen trouwens niet naar Los Angeles na onze roadtrip, maar reden richting Santa Clarita voor een paar dagen Six Flags Magic Mountain. Dit is zeker een aanrader als je van achtbanen houdt!

Heb je nog tijd over? Vlakbij Los Angeles ligt Malibu Creek State park, waar je ook mooi kunt wandelen. Meer lezen? Lees dan ook eens het artikel van Janet over hiken in Malibu Creek State Park. 

Highway 1 tips: overige praktische tips voor je Highway 1 roadtrip! 

Nu je weet wat de Highway 1 hoogtepunten zijn en de plekken zijn die je echt niet mag missen, is het tijd om mijn overige Highway 1 tips met jullie te delen. Ik vertel wat de perfecte planning is voor je roadtrip, waar je kunt overnachten en wat de beste reistijd is voor de Highway 1 in Amerika. 

Highway 1 planning 

Als je op alle plekken uit dit artikel wilt stoppen heb je ongeveer 3 tot 4 dagen nodig. Zelf hadden wij 3 dagen, maar in het vervolg zou ik het in 4 dagen doen. Hieronder deel ik de planning die ik achteraf graag had willen aanhouden: 

Dag 1: San Francisco – Monterey Bay 

Na een paar dagen in San Francisco rijd je richting Monterey Bay. Onderweg maak je stops bij Half Moon Bay en Santa Cruz. Ook rijd je vandaag de 17 Mile Drive. 

Dag 2: Monterey Bay – San Simeon 

Je begint in de ochtend met een walvis spot tour in Monterey Bay. Als je dat gedaan hebt ga je de Big Sur verkennen. Je stopt bij alle prachtige uitzichtpunten. Het is een dag vol hoogtepunten. 

Dag 3: San Simeon – Solvang / Santa Barbara 

Bezoek in de ochtend het Hearst Castle en rijd daarna via wat uitzichtpunten richting Morro Bay. Als je dit bezocht hebt rijd je door richting Solvang, of Santa Barbara. Net waar je deze avond liever wilt overnachten. 

Dag 4: Solvang / Santa Barbara – Los Angeles 

Bezoek in de ochtend Santa Barbara (en misschien nog Solvang) en rijd in de middag richting Los Angeles. Je Highway 1 roadtrip zit erop! 

Highway 1 hoogtepunten en planning
Highway 1 hoogtepunten en planning

Overnachten bij de Highway 1 in Amerika 

Overnachten bij de Highway 1 in Amerika kan zowel in motels, Airbnb’s als op campings. Zelf verbleven wij in motels omdat wij met zijn vieren reisden en dit de goedkoopste optie was voor ons. De motels boekten wij via Priceline. Omdat wij altijd voor de mystery optie kozen en hierdoor alleen wisten in welke plaats wij zouden overnachten, konden wij veel geld besparen. Wij kozen er vaak voor om iets af te wijken van de Highway 1 om te overnachten. Dit deden wij om kosten te besparen. 

Goede plekken om te overnachten zijn Monterey Bay, San Simeon en de omgeving van Solvang. 

De beste reistijd 

Het is best vaak mistig bij de Highway 1, dus kans op een grijze lucht en veel bewolking is er altijd wel. De beste kans op goed weer heb je in de zomermaanden. Zelf waren wij hier eind juni. 1 dag hadden wij prachtig weer, verder was het heel bewolkt. Als het heel bewolkt en mistig is kan je soms wel pech hebben dat je echt heel weinig ziet van de route. Gelukkig viel het bij ons mee en hebben we alsnog van mooie uitzichten kunnen genieten. Het kan wel handig zijn om flexibel te zijn, zodat je eventueel een dag eerder of later kan starten met je Highway 1 roadtrip. 

Zo, dit is alles wat je moet weten voor je de Highway 1 in Amerika gaat rijden. De Highway 1 is prachtig en echt een weg vol geweldige uitzichten en vol hoogtepunten. Hopelijk heb je door dit artikel genoeg Highway 1 tips verzameld en weet je nu ook wat de highway 1 hoogtepunten zijn. Ik vond de route geweldig en zou hem zo nog eens kunnen rijden. Het is zeker een van de mooiste routes van Amerika en misschien zelfs wel ter wereld! 

Heb jij de Highway 1 in Amerika al eens gereden? Wat zijn jouw beste Highway 1 tips? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 25 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow