Dagtrips vanuit Napels: dit zijn de 8 leukste plekken in omgeving Napels

door | Laatste update Jul 6, 2023 | Gepubliceerd May 18, 2022 | Europa, Italië | 6 reacties

Napels is een leuke stad om als uitvalsbasis te gebruiken om meer te ontdekken van de regio Campania in Zuid Italië. Vanaf hier kun je heel gemakkelijk naar prachtig steden, leuke eilanden en mooie stukken natuur reizen. Maar wat zijn de leukste dagtrips vanuit Napels? In dit artikel deel ik de leukste plekken in omgeving Napels met je, zodat jij zeker niets mist!

Dagtrips Napels: met de auto of het openbaar vervoer?

Als je naar Napels reist en je wilt in Napels zelf verblijven en niet ergens buiten de stad, zou ik je sowieso aanraden om geen auto te huren. Rijden in Napels wil je namelijk echt niet en is gewoon super onhandig. Als je buiten de stad verblijft, zou het op zich kunnen.

Zelf deden wij al deze dagtrips vanuit Napels en Sorrento en hadden wij geen auto. Deze auto hebben wij geen seconde gemist. Het openbaar vervoer is in dit deel van Italië goed geregeld, gaat regelmatig en is goedkoop. Ik kan je dan ook aanraden om de auto lekker te laten staan, en deze dagtrips vanuit Napels lekker met de trein, bus en boot te doen.

Deze dagtrips vanuit Napels of de dagtrips vanuit Sorrento doen?

Veel mensen zullen vliegen naar Napels en hier verblijven voor een stedentrip Napels. Super leuk natuurlijk! En na één of twee dagen in de stad, wil je dan misschien wel een dagtrip doen. Heb je langer de tijd? Dan kun je ook ervoor kiezen om Napels te verlaten en deze dagtrips vanuit Sorrento te doen. Beide plekken vonden wij geschikt en leuk, maar Sorrento ligt dichterbij de Amalfikust en vonden wij wat gezelliger. In dit artikel vertel ik je steeds over dagtrips vanuit Napels, omdat dit waarschijnlijk populairder is, maar je kunt de plekken ook vanuit Sorrento bereiken! Dat zal ik ook steeds noemen.

Napels gebruiken als uitvalsbasis voor de omgeving Napels

De leukste plekken in omgeving Napels en Sorrento

Hieronder ga ik de leukste dagtrips vanuit Napels en Sorrento met je te delen. Ik zal je steeds wat vertellen over de plek zelf en daarna ook wat vertellen over de kosten en hoe je er komt met het ov. Al deze plekken zijn natuurlijk ook te bereiken met de auto, mocht je daar toch voor kiezen. 

1. Pompeii

Een van de meest populaire en bekende dagtrips vanuit Napels is een tripje richting de Romeinse stad Pompeii. Pompeii werd in het jaar 79 bedolven onder een laag as, door de uitbarsting van de nabijgegelen vulkaan Vesuvius. Hierdoor is het een van de best bewaard gebleven Romeinse steden geworden. Pas veel later werd Pompeii opgegraven en vandaag de dag kun je deze Romeinse stad bezoeken.

Pompeii is super groot en je hebt hier minstens een halve dag nodig. Maar je zou je hier ook met gemak een hele dag kunnen vermaken. Pompeii is indrukwekkend. Er is veel bewaard gebleven en er is veel gaafs te zien. Bezoek sowieso het theater, de oude rechtszaal, het amfitheater, een aantal huizen en de villa van Mysteriën. Ik kan je aanraden om een audio guide te nemen, of om met een gids mee te gaan. Zo weet je wat je ziet en waar je naar kijkt en leer je gelijk veel over de geschiedenis van Pompeii en de Romeinen.

Hoe bereik je Pompeii?
Pompeii is heel makkelijk te bereiken vanuit zowel Napels als Sorrento. Vanaf beide steden kun je de zogeheete Circumvesuviana pakken, een soort van trein die rijdt tussen Napels en Sorrento. Je moet uitstappen bij het station Pompeii Scavi. Vanaf dit station loop je in enkele minuten naar de officiële ingang, waar je tickets kunt kopen en ook een audio guide kunt halen.

Vanaf Napels duurt de treinrit 42 minuten en vanaf Sorrento 40 minuten.

Hoe duur is deze dagtrip vanuit Napels of Sorrento?
Je kunt met een georganiseerde dagtrip mee, maar dat is helemaal niet nodig. Je kunt beter gewoon de trein pakken en dit zelf doen. De trein kost je rond de €5,- voor een retour ticket. Daarnaast betaal je nog €16,- per persoon aan entree. Een gids kost nog €20,- per persoon extra en een audioguide kostte rond de €8,-.

Dagtrips vanuit Napels: Pompeii

2. Herculaneum

Pompeii is de bekendste Romeinse stad in omgeving Napels en wordt dan ook behoorlijk druk bezocht. Maar wist je dat er in de omgeving nog zo’n Romeinse stad te vinden is, die minder druk wordt bezocht? Dat is het Herculaneum, ook een prachtige plek om te bezoeken. Verwacht hier zeker niet de enige te zijn, maar het is rustiger en compleet anders dan Pompeii. Waar Pompeii echt heel groot is, is het Herculaneum vrij compact. Echter was deze Romeinse stad wel veel rijker dan Pompeii en dat kun je terug zien in de prachtige mozaieken en huizen die hier staan. Ook het Hercaluneum is getroffen door de uitbarsting van de Vesuvius en is door het as van de vulkaan zo goed bewaard gebleven.

Het Herculaneum is zo leuk om te bezoeken omdat de huizen hier beter bewaard zijn gebleven. Veel gebouwen hebben hier zelfs nog een verdieping. Super bijzonder om te zien! Daarnaast vind je hier meerdere prachtig mozaieken en heel veel bijzondere muurschilderingen. Wat mij betreft is het Herculaneum een van de leukste dagtrips vanuit Napels! Je hebt deze plek in een halve dag gezien en kunt het dus goed combineren met een van de andere plekken in de omgeving Napels. Zelf combineerden wij dit met een bezoek aan Pompeii.

Hoe bereik je het Herculaneum?
Je bereikt deze stad wederom heel makkelijk met de Circumvesuviana vanuit Napels. Je stapt uit op het station Ercolano Scavi. Vanaf dit station is het vervolgens nog 10 minuten lopen naar de oude Romeinse stad.

Vanaf Napels is het slechts 17 minuten reizen met de trein voor je bij Ercolano aankomt. Reis je vanuit Sorrento? Dan duurt het 54 minuten.

Wat kost deze dagtrip?
De trein vanuit Napels kost zo’n €4,40 voor een retour. Daarnaast betaal je nog €13,- entree per persoon. Ik raad je aan om een audio guide te nemen zodat je weet wat je ziet. Dit kost €10,-.

Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel met tips voor het Herculaneum

Dagtrips vanuit Napels: Herculaneum

3. De Vesuvius

De bekende en nog steeds actieve vulkaan die je overal in de omgeving ziet opdoemen is de Vesuvius. De Vesuvius vulkaan zie je al vanuit Napels en trekt eigenlijk altijd de aandacht. De vulkaan is dus ook nog steeds actief en dat is toch ook wel bijzonder.

Wat ook bijzonder is, is dat je de vulkaan kunt beklimmen. Je doet dan een vrij eenvoudige wandeling richting de top van de krater. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving. Deze Napels dagtrip hebben wij zelf niet gedaan, omdat wij keuzes moesten maken en wij dit jaar al veel vulkanen zagen of gaan zien.

Voor een bezoek aan de Vesuvius heb je zo’n 1,5 a 2 uur nodig. Je kunt je bezoek aan de Vesuvius heel makkelijk combineren met Pompeii of met het Herculaneum.

Hoe bereik je de Vesuvius?
Je bereikt de Vesuvius gemakkelijk met de trein en bus vanuit Napels of Sorrento. Je pakt de Circumvesuviana naar station Ercolano Scavi of naar Pompeii Scavi. Vanaf hier kun je met een bus richting de start van de wandeling naar de top.

Wat kost een dagtrip naar de Vesusvius? Een treinkaartje kost rond de €4 / €5 voor een retour. Vanaf het station moet je nog met de bus. Wij hebben dit zelf niet gedaan, maar ik kwam prijzen tegen van €10,- per persoon om met de bus mee te mogen. Daarnaast betaal je nog entree voor de Vesuvius. De entree bedraagd €10,- per persoon.

Meer lezen? Lees dan ook eens het artikel van Annemarie over een bezoek aan de Vesuvius vanuit Napels

Dagtrips vanuit Napels / dagtrips vanuit Sorrento: de Vesuvius
Dagtrips vanuit Napels / dagtrips vanuit Sorrento: de Vesuvius

4. Capri

Naast de Romeinse steden en de super bekende vulkaan, kun je vanuit Napels ook nog veel leuke eilandjes bezoeken. Een van de leukste en mooiste eilanden om te bezoeken is Capri. Capri ligt op zo’n 45 tot 50 minuten varen vanuit Napels. Ter plekke zijn er veel leuke dingen om te doen en veel leuke bezienswaardigheden. Zo heb je op Capri prachtige uitzichten, leuke stadjes, kun je een geweldige boottocht maken rondom het hele eiland en kun je ook nog mooi wandelen. De perfecte dagtrip vanuit Napels dus!

Je kunt Capri trouwens ook heel gemakkelijk bereiken vanuit Sorrento. Vanaf Sorrento is Capri 30 minuten varen.

Hoe bereik je Capri?
Elke dag vertrekken er meerdere boten vanuit de haven naar Napels. De snelle boten doen er 45 tot 50 minuten over om het eiland te bereiken, de langzame boot waar ook auto’s op kunnen heeft 1 uur en 22 minuten nodig. Vanuit Sorrento is de reistijd 30 minuten. Je kunt gewoon op de dag zelf richting de haven gaan en dan een ticket kopen voor de ferry. Je kunt kiezen voor een retour of een enkeltje, qua prijs maakt dit verder niet uit. Je krijgt geen korting bij een retour.

Wat kost een dagtrip naar Capri?
Een dagtrip naar Capri is niet super goedkoop. Vanuit Napels betaal je €21,70 per persoon voor een enkeltje met de boot. Een retour kost je dus al snel €43,40 per persoon. Als je daar eenmaal bent wil je natuurlijk ook nog dingen ondernemen. Het openbaar vervoer kost €2,- per ritje. Taxi’s zijn er ook, maar zijn een stuk duurder. Wil je een boottochtje maken rondom het eiland? Dan kost dat nog €20-, per persoon. Je stopt dan nog niet bij de bekende blauwe grotten. Wil je daarheen? Dan komt er nog eens €18,- per persoon boven op het boottochtje. 

Meer lezen? Ik schreef al eens een artikel waarin ik vertel wat je moet doen op Capri

Dagtrip naar Capri, omgeving Napels en Sorrento
Dagtrip naar Capri, omgeving Napels en Sorrento

5. Procida

Naast Capri liggen er nog 2 eilanden in de golf van Napels die je kunt bezoeken. Het kleinste eiland van de 3 is Procida. Dit is ook gelijk het meest kleurrijke en misschien ook wel het meest gezellige eiland om te bezoeken. Procida is slechts 4 kilometer lang en je kunt dan ook alle bezienswaardigheden te voet of met de fiets bezoeken. Er rijden ook gratis bussen het eiland rond. Procida heeft 3 havenstadjes die allemaal heel leuk zijn om te bezoeken. De stadjes zijn heel kleurrijk en heel gezellig. Verder zijn er nog wat mooie uitzichtpunten en wat stranden waar je een kijkje kunt nemen.

Wij hadden Procida in eerste instantie niet op onze planning staan, maar gingen uiteindelijk toch. Wij waren echt blij verrast en vonden Procida echt een van de leuskte dagtrips vanuit Napels om te doen. Echt een aanrader dus!

Hoe bereik je Procida?
Vanaf Napels vertrekken er meerdere boten per dag naar Procida. Je kunt ook eerst naar Pozzuoli reizen en vanaf daar de boot pakken richting het eiland. Een andere optie is om de boot te pakken vanuit Sorrento. Deze boot gaat echter maar 3 dagen per week (’s ochtends heen en aan het eind van de middag terug), dus dat moet je wel goed plannen.

Wat kost een dagtrip naar Procida?
Als je eenmaal op het eiland bent, kun je alles lopen en heb je eigenlijk geen kosten meer. De kosten voor deze dagtrip zitten hem dan ook vooral in het ferry ticket. Vanaf Napels kost een enkeltje €18 of €20,- per persoon. Voor een retour betaal je dus rond de €40,-, afhankelijk van de maatschappij die je kiest. Reis je eerst naar Pozzuoli? Dan kost de boot €9,- voor een enkeltje per persoon en dus €18,- voor een retour. Wij bezochten Procida zelf vanuit Sorrento en dat is de duurste optie. Een bootticket kost dan €22,75 voor een enkeltje en dus €45,50 per persoon voor een retour.  

Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel met tips voor Procida

Dagtrips vanuit Napels of dagtrips vanuit Sorrento: procida

6. Ischia

Het derde eiland dat je als dagtrip vanuit Napels kunt bezoeken is Ischia. Dit eiland ligt heel dichtbij Procida en is de grootste van de 3 eilanden in de golf van Napels. Hier kun je dan ter plekke ook het beste een auto huren of gebruik maken van bussen en taxi’s om het eiland te verkennen. Je zou hier ook makkelijk 2 dagen kunnen vullen, er is namelijk genoeg te zien op het eiland. Zelf hadden wij helaas geen tijd om Ischia te bezoeken, goede reden om terug te komen toch?

Hoe bereik je Ischia?
Je kunt kiezen voor de snelle boot, dan vaar je vanuit Napels in 1 uur en 5 minuten naar Ischia. Kies je voor de langzame boot heb je 1,5 uur nodig. Vanuit Sorrento kun je ook de boot nemen naar Ischia. Deze maakt 3 dagen in de week een tussenstop op Procida. Dan duurt de overtocht 1 uur en 20 minuten. Op de andere dagen 50 minuten. Deze boot vertrekt 1 keer in de ochtend en in de middag nog eens. Die vanuit Napels vertrekt vaker.

Wat kost een dagtrip naar Ischia?
Omdat wij deze trip zelf niet gemaakt hebben, weet ik niet wat je ter plekke op het eiland kwijt bent aan het openbaar vervoer, of voor het huren van een vervoersmiddel. De boot vanuit Sorrent kost in ieder geval €45,50 per persoon voor een retour ticket. Vanuit Napels betaal je €24,- voor een enkeltje voor de snelle boot en €14 of €17 voor een enkeltje met de langzame boot.

7. De Amalfikust

Een van de mooiste dagtrips vanuit Napels is een dagtrip naar de Amalfikust. Hoewel ik je eigenlijk aanraad om hier minimaal 2 dagen te verblijven, kan ik mij ook voorstellen dat je weinig tijd hebt en toch de Amalfikust wilt zien. Dat kan op zich prima vanuit Napels, ook al is Sorrento dan een betere uitvalsbasis. Een dagtrip kun je op verschillende manieren doen. Je kunt met de trein naar Sorrento gaan en vanaf daar met de boot of bus de Amalfikust verkennen. Je kunt ook vanaf Napels met de boot gaan. Echter is dit allemaal heel tijdrovend. Mocht je dus echt de Amalfikust vanuit Napels willen bezoeken zou ik je aanraden om een tour te boeken. Zo kun je veel zien in een relatief korte tijd en op die manier toch een goede indruk krijgen van de Amalfikust. 

Hoe bereik je de Amalfikust?
Je kunt vanaf Sorrento de SITA bussen gebruiken, deze bussen stoppen op alle belangrijke plekken langs de Amalfikust. Vanuit Sorrento kun je ook een boot pakken richting Amalfi. Vanuit Napels vertrekken er ook boten. Reken dan wel op een lange reisdag.

Wat kost een dagtrip Amalfikust?
De SITA bussen zijn niet super duur. Je kunt voor €10,- de hele dag onbeperkt met de bus reizen. Een georganiseerde tour zal wat duurder zijn, maar is wel het makkelijkst als je in Napels verblijft.

Meer lezen? Lees dan ook mijn artikel waarin ik je vertel wat je moet doen bij de Amalfikust

Omgeving Napels en Sorrento: Amalfikust dagtrip
Omgeving Napels en Sorrento: Amalfikust dagtrip
Omgeving Napels en Sorrento: Amalfikust dagtrip

8. Sorrento

In dit artikel deel ik de leukste dagtrips vanuit Napels en hoewel ik ook noem hoe je deze plekken vanuit Sorrento kunt bezoeken, is Sorrento zelf ook heel leuk om te bezoeken. Sorrento ligt op een klif, heeft een strand waar je lekker kunt zwemmen en een super gezellig centrum. Daarnaast is Sorrento de stad van de limoncello! Een dagtrip naar Sorrento is dan ook zeker een aanrader om te doen als je omgeving Napels bezoekt! 

Gebruik jij juist Sorrento als uitvalsbasis en ben je hier dus al? Vergeet dan geen dagtrip te maken naar Napels! Want ook Napels zelf is een stad die je eigenlijk niet mag missen als je in Campania in Italië bent. 

Hoe bereik je Sorrento?
Vanaf Napels pak je de Circumvesuviana. Deze trein brengt je in een uur naar het centrum van Sorrento.

Wat kost deze dagtrip?
Een treinticket kost je €7,80 voor een retour. De verdere kosten hangen af van wat je gaat doen in Sorrento zelf.

Meer lezen? Lees dan mijn uitgebreide artikel met tips voor Sorrento

Sorrento Italie, omgeving Napels

Dit zijn wat mij betreft de leukste dagtrips vanuit Napels of de leukste dagtrips vanuit Sorrento, net waar jij verblijft natuurlijk. De omgeving Napels is echt prachtig en ik kan iedereen dan ook aanraden om eens die kant op te gaan en dit mooie stukje Italië te bezoeken!

Welke dagtrips vanuit Napels zou jij willen doen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow