Dagtrip naar Landmannalaugar in IJsland

door | Gepubliceerd Jul 25, 2023 | Europa, IJsland | 0 Reacties

Wil je een dagtrip naar Landmannalaugar maken? De meest kleurrijke plek van IJsland, met prachtige bergen en unieke uitzichten? Dan heb je zeker iets aan dit artikel! Vandaag neem ik je namelijk mee naar onze dagtrip naar Landmannalaugar in IJsland.

Landmannalaugar in IJsland

Landmannalaugar is een natuurgebied in de hooglanden van IJsland. Het ligt in de zuidelijke hooglanden en is alleen te bereiken over F-roads. Om deze gave plek te bereiken heb je dan ook een 4×4 nodig, of je moet meer met een bus of tour.

Ik schreef als eens eerder een uitgebreid artikel over Landmannalaugar bezoeken in IJsland. Daarin deelde ik algemene tips over een bezoek aan deze prachtige mooie plek. Daar lees je onder andere over de mooiste plekjes en hoe je er kunt komen.

In dat artikel vertelde ik ook al heel kort over onze dagtrip naar Landmannalaugar. Wij hadden geen 4×4 en wilden die ook niet huren voor 3 weken, terwijl wij deze misschien alleen maar nodig hadden voor 1 bezoek aan Landmannalaugar. Wij besloten daarom met een tour mee te gaan en een dagtrip naar Landmannalaugar te maken. Hoe deze dag er precies uit zag, vertel ik je in dit nieuwe artikel.

Dagtrip naar Landmannalaugar

Ik zal je hieronder stap voor stap meenemen naar onze dagtrip, zodat je weet wat je kunt verwachten en je ook zelf kunt inschatten of dit wat voor je is!

Een tour boeken naar Landmannalaugar

Als je hebt besloten dat je Landmannalaugar wilt bezoeken als dagtrip zonder eigen vervoer, dan moet je een tour uitkiezen en deze boeken. Zelf wisten wij wel dat wij deze tour wilden maken, maar hadden niks geboekt. Dus toen wij een dag van te voren wilden boeken, hadden wij eigenlijk bijna geen keuze meer en hebben wij geboekt wat vrij was. Boek je tour naar Landmannalaugar dus op tijd! Zo weet je zeker dat je mee kunt met de tour die jij graag wilt.

Je hebt verschillende tours die je kunt kiezen. Sommige zijn vooral gericht op wandelen, andere maken ook stops onderweg. Sommige tours stoppen nog bij een waterval onderweg, andere nemen juist een kijkje bij de Hekla vulkaan. Zoek van te voren uit wat jij graag wilt zien, dan kun je ook een goede keuze maken voor een tour. Om dit te bepalen is ook mijn vorige artikel over Landmannalaugar handig om te lezen. 

Als je op een rijtje hebt gezet wat je zeker wilt zien tijdens je tour, moet je nog bedenken vanaf waar je de tour wilt doen. Vanaf Reykjavik heb je de meeste keuze qua bedrijven, maar zit je ook het langst in de auto. Veel tourbedrijven pikken je ook op in Selfoss of Hella, dit bespaart je best lang in een auto zitten.

Zelf boekten wij dus op het laatste moment onze tour via Civitatis omdat dit de enige beschikbare tour was die ook onderweg nog op verschillende plekken zou stoppen. Op de website stond aangegeven dat de tour in het Engels en Spaans was. Het uitvoerende bedrijf bleek Arctic Yeti te zijn. Een bedrijf met kleine groepen, maar dus wel een Spaans bedrijf. Wij waren de enige niet Spaanse mensen, dus alles was in het Spaans. Wij kregen steeds een super korte vertaling daarvan in het Engels. Desondanks hebben wij een leuke dag gehad en had ik het allemaal niet willen missen. De omschrijving op de website van Civitatis klopte overigens niet, wij maakten hele andere stops dan van te voren stond aangegeven.

De kosten voor een dagtrip naar Landmannalaugar in IJsland starten bij €150,- per persoon, dus houd er rekening mee dat het een prijzige activiteit is. Eten is hier niet bij inbegrepen. Hieronder zie je overzicht van een aantal tours die je kunt boeken als je een dagtrip naar Landmannalaugar wilt maken.

De tour zelf

Nu je wat weet over het boeken van een tour, is het tijd om je meer te vertellen over onze dag zelf, zodat je een goed beeld kunt krijgen.

De start in Selfoss

Wij wilden graag onze tour starten in Selfoss, aangezien dit behoorlijk wat tijd bespaarde. Vanaf Reykjavik is het ruim 3 uur rijden naar Landmannalaugar, vanaf Selfoss toch alweer 45 minuten minder (dus 1,5 uur op de gehele dag gezien). Wij werden om 9:00 opgehaald bij het N1 tankstation in Selfoss. We gingen mee met een kleine jeep, waar wij uiteindelijk met z’n achten in zaten en we hadden 2 gidsen mee. In Selfoss hadden wij ook bussen zien stoppen met minstens 2 of 3 keer zoveel mensen, dus wij waren blij!

Na een ritje van ongeveer 15 minuten stoppen wij nog in Hella. Hier krijgen we tijd om bij de kleine supermarkt nog iets te eten en te drinken te halen. Daarna is het tijd om echt te rijden richting Landmannalaugar!

Rijden over een prachtige route

Na Hella rijden we nog een stukje over een niet zo interessante asfalt weg, maar zodra we de F weg op gaan, worden de uitzichten steeds wat mooier. We rijden eerst door een zwart vulkanisch landschap. Op een gegeven moment maken wij een stop, om even te genieten van het uitzicht. We staan bij een uitzicht waarbij je op een heldere dag de Hekla vulkaan kunt zien, maar door de bewolking zien wij deze helaas niet. Het uitzicht is overigens alsnog prachtig om te zien.

Dagtrip naar Landmannalaugar in IJsland
Dagtrip naar Landmannalaugar in IJsland
Dagtrip naar Landmannalaugar in IJsland

Na een korte stop rijden wij verder en veranderd het landschap. Het zwarte landschap maakt plaats voor groene bergen. Een prachtig gezicht, vooral met al die resten sneeuw die er nog liggen. We rijden ook door een aantal rivieren heen. Gaaf om eens mee te maken! Het water is op sommige plekken best diep en ik ben blij dat ik niet zelf hoef te rijden.

Dagtrip naar Landmannalaugar in IJsland
Dagtrip naar Landmannalaugar in IJsland
Dagtrip naar Landmannalaugar in IJsland

Op een gegeven moment rijden wij langs een meer en dit is zo prachtig. Ik kan wel foto’s blijven maken. Bij het uitzichtpunt boven kijken wij uit over de gekleurde bergen en hebben wij een van de mooiste uitzichten die ik ooit hebt gezien. Wauw!

uitzicht op Landmannalaugar in IJsland
uitzicht op Landmannalaugar in IJsland
uitzicht op Landmannalaugar in IJsland
uitzicht op Landmannalaugar in IJsland

Na dit prachtige uitzicht moeten wij nog een klein stukje rijden voor we de camping en parkeerplaats bereiken. Eenmaal op de parkeerplaats kunnen we nog even gebruik maken van het toiletgebouw, voor we straks gaan wandelen. Voor dit toiletgebouw betaal je overigens 200 ISK per persoon. Je mag hier dan de hele dag gebruik van maken. Wij konden niet vinden waar je moest betalen en zijn maar gewoon gegaan.

Wandelen in Landmannalaugar

Na de prachtige heenrit gingen wij een wandeling doen door het prachtige gebied. Dit was hetgeen waar ik het meest naar uitkeek. Wij deden uiteindelijk een rondje van zo’n 5 kilometer waar we echt wel 3 uur mee bezig zijn geweest. Ook omdat we gewoon echt heel vaak gestopt zijn. Als ik zonder tour was, had ik liever nog een langere route gedaan, want met deze wandeling mis je wel een van de beste uitzichten van het gebied. Maar goed, prachtig was het alsnog.

De wandeling startte met een klim omhoog vanaf de camping. Van een afstandje zag dit er pittig uit, maar ondanks de rotsachtige ondergrond, viel het ons enorm mee. Voor we het wisten stonden wij al boven. Hier werden wij gelijk getrakteerd op een geweldig uitzicht over het complete gebied, zo mooi!

Dagtrip naar Landmannalaugar IJsland
Dagtrip naar Landmannalaugar IJsland
Dagtrip naar Landmannalaugar IJsland

We liepen verder tussen het lavaveld, richting de Brennisteinsalda vulkaan, de prachtige rode berg die je al vanaf een afstand ziet. De uitzichten hierop zijn echt geweldig mooi. Ook de uitzichten op de omliggende bergen zijn geweldig. We stoppen dan ook regelmatig voor een foto. 

Dagtrip naar Landmannalaugar in IJsland

Op een gegeven moment staan wij aan de voet van de berg en zien we overal stoom uit de grond komen. Echt heel gaaf en bijzonder om te zien. Ik had graag nog de vulkaan beklommen, maar daar was met de tour helaas geen tijd voor. Eenmaal boven moet je namelijk een geweldig uitzicht hebben op de omgeving. Wij gingen wel een klein stukje omhoog en dat was al geweldig.

Mooie uitzichten
Mooie uitzichten
Mooie uitzichten
Mooie uitzichten

We daalden weer af en zochten een plekje voor de lunch. De lunch hadden wij zelf meegenomen en aten wij op met een geweldig uitzicht. Na de lunch begonnen wij aan de weg terug. Jammer, want ik had hier nog wel uren willen wandelen. De terugweg wandel je langs de rivier en heb je nog een aantal geweldige uitzichten. Echt prachtig mooi! De kleuren hier zijn zo bijzonder en wij bleven maar foto’s maken.

Dagtrip naar Landmannalaugar in IJsland
Dagtrip naar Landmannalaugar in IJsland
Dagtrip naar Landmannalaugar in IJsland
IJsland

Relaxen in een hotspring

Na de wandeling kom je weer terug bij de camping en heb je nog even tijd om te relaxen in de hotspring van Landmannalaugar, heerlijk na zo’n lange wandeling! Deze hotspring is natuurlijk en ligt ook heel mooi. Er zijn bij de hotspring zelf geen facaliteiten om je om te kleden, maar je kunt dit eventueel wel doen bij het toiletgebouw bij de camping.

Je kunt er ook voor kiezen om gewoon nog even te genieten van de natuur, totdat het tijd is om terug te gaan.

Terug naar Selfoss

Na wat relaxen in de hotspring, zit de tijd erop en is het tijd om terug te gaan richting Selfoss. We rijden dezelfde route terug als dat we op de heenweg rijden, maar het is gewoon een feestje om dit allemaal nog een keer te zien. Het is zo mooi! Dit rit duurt lang, maar na een stop in Hella, komen wij rond 19:45 weer aan in Selfoss bij onze auto.

Onze mening over de dagtrip naar Landmannalaugar

Ik ben blij dat wij deze dagtrip hebben gemaakt. Wij hebben hierdoor een enorm goede indruk gekregen van het gebied. Het was een van de hoogtepunten van onze reis van 3 weken en ik had het echt absoluut niet willen missen. Voor iedereen die weinig tijd heeft of geen 4×4 wilt huren, maar toch een kijkje wil nemen in het binnenland van IJsland, is een dagtrip met een tour echt perfect! Natuurlijk vind ik het jammer dat we niet bij bepaalde watervallen en uitzichten zijn geweest waar je met eigen vervoer wel komt. Ook had ik liever een langere wandeling gedaan hier, maar ik heb van elke minuut genoten. Wat een geweldig mooie plek is Landmannalaugar! Ooit kom ik nog eens terug, om dan wat langer te blijven.

Dagtrip naar Landmannalaugar

Dit is alles wat je moet weten over onze dagtrip naar Landmannalaugar in IJsland. Ik hoop dat je nu een goed beeld hebt gekregen over deze prachtige omgeving. Ik kan het je in ieder geval enorm aanraden om Landmannalaugar te bezoeken!

Zou jij een dagtrip naar Landmannalaugar willen maken?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows