Hluhluwe-Imfolozi Park in Zuid-Afrika

Hluhluwe-Imfolozi park is het oudste wildreservaat van Zuid-Afrika. Het park is 96.000 hectare groot en bestaat uit twee gebieden: Hluhluwe en Imfolozi. Het Hluhluwe-reservaat werd in 1895 opgericht om de laatste witte neushoorns te beschermen. In 1921 werd het Imfolozi-reservaat opgericht en in 1980 werden de twee reservaten samengevoegd tot 1 park. Het park ligt dichtbij St. Lucia en daarom is het super leuk om een dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi Park te maken vanuit St. Lucia.

In het reservaat kun je de hele Big Five spotten, maar je vindt hier ook heel veel vogelsoorten, giraffen, zebra’s, antilopensoorten, apen, zwijnen, cheeta’s, wilde honden en meer. Er is genoeg te zien dus!

Dit artikel zal zich focussen op het maken van een dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi vanuit St. Lucia. Wil je meer lezen over wat je kunt doen in het park, of wil je er langer verblijven? Lees dan ook mijn uitgebreide artikel met tips voor het Hluhluwe-Imfolozi Park bezoeken.

Een dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi Park vanuit St. Lucia

Hieronder neem ik je mee naar een dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi Park vanuit St. Lucia. Ik zal je straks kort vertellen over de bedrijven waarmee je een dagtrip kunt maken, maar ook over zelfstandig een dagtrip maken. Daarna vertel ik je hoe de dagtrip eruit ziet als je met een organisatie mee gaat. Dan weet je precies wat je kunt verwachten. 

Zelfstandig een dagtrip maken, of met een tour?

Als je een dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi Park vanuit St. Lucia gaat maken kun je dit zelfstandig doen, of met een tour. Het voordeel aan zelfstandig een dagtrip maken is dat je zelf je dag kunt indelen en dat het je veel geld kan besparen. Een nadeel aan zelf een dagtrip maken vind ik dat je of in het donker moet rijden (dit wordt afgeraden in Zuid-Afrika), of dat je pas laat bij de ingang kunt zijn. De ingang is toch nog bijna een uur rijden vanaf St. Lucia. Wij kozen daarom voor een georganiseerde tour. Het is dan gelijk een voordeel dat je met een ranger mee bent die je veel kan vertellen over de dieren en die ze ook veel sneller spot dan dat je zelf zult doen. Ook staan rangers met elkaar in contact. Wordt er iets gezien, dan weten ze dat gelijk!

Met welk bedrijf kun je je dagtrip maken?

Er zijn verschillende bedrijven in St. Lucia waarmee je een dagtrip kunt maken richting Hluhluwe-Imfolozi Park. Bij deze bedrijven zit je met 6 of 9 mensen in een jeep. Het voordeel aan een groepje van 6, is dat iedereen bij de zijkant kan zitten en je dus zeker weten goed uitzicht hebt. Hier betaal je vaak ook meer voor, maar dat is het wat mij betreft echt waard. Je kunt kiezen voor een halve dag of een hele dag bij de tours, ik zou je aanraden om voor een hele dag te kiezen. Een halve is echt te kort.

Ik zal hieronder een aantal bedrijven opsommen waarmee je kunt boeken. Dit zijn allemaal goed beoordeelde bedrijven die betrouwbaar zijn. Als je op de klink klikt, kom je op hun website uit. Daaronder deel ik ook nog een optie via Get Your Guide, het voordeel daaraan is dat je meestal nog tot 24 uur van te voren gratis kunt annuleren.

Daarnaast zijn er nog meer goede opties natuurlijk, maar met deze heb ik zelf goede ervaringen, of kreeg ik nog als tip van andere tijdens onze zoektocht. Zelf kozen wij voor Eurozulu en deden wij daar de elite tour. Zo zit je in een groep van 6. Dit kost ongeveer €10,- extra en vind ik het echt waard. Wij betaalden hiervoor ongeveer €80,- per persoon. Je kunt ook nog kiezen voor deze tour via Get your Guide. 

Dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi in Zuid-Afrika

Hoe ziet een georganiseerde dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi Park eruit?

Hieronder ga ik je meenemen naar onze dagtrip. Ik ga je precies vertellen hoe deze dagtrip eruit ziet, zodat je weet wat je kunt verwachten. Wij gingen mee met de Elite tour van Eurozulu, dus daar is dit artikel op gebaseerd. Andere tours zullen gelijkwaardig zijn, alleen de gids en het aantal mensen kan dan natuurlijk verschillen.

De rit naar St. Lucia

Bij elke tour word je in de ochtend heel vroeg opgehaald bij je accommodatie in St. Lucia. In de jeep maken wij vervolgens kennis met onze groep. Wij zitten samen met een opa en zijn kleinzoon uit Zuid-Afrika in een groep en met een stel uit Wales. Onze gids is Johan, hij begeleidt regelmatig de elite tours van Eurozulu, dus grote kans dan je hem treft als je deze tour boekt. Als iedereen is opgehaald bij de accommodatie sluit Johan de open jeep af, zodat de rit naar St. Lucia wat minder koud is. Natuurlijk blijft het wat fris als we vervolgens in een uur naar de ingang van Hluhluwe-Imfolozi Park rijden. Bij aankomst regelt Johan de entree, terwijl wij de tijd hebben om even naar het toilet te gaan. Omdat wij de elite tour geboekt hebben krijgen wij ook nog een tasje met daarin een verrekijker om te gebruiken, flesjes water en wat snacks. 

Safari bij zonsopkomst

Om 6:00 opent het park en op dat moment rijden wij ook het park in. Wij zijn een van de eerste groepen. Onze tour gaat door het Imfolozi deel van het park, hier vind je namelijk de meeste (roof)dieren. We rijden deels over verharde wegen en deels over onverharde wegen. Als we nog niet lang het park in zijn, word ik al verliefd op de natuur hier. Wat is het prachtig! De zon komt langzaam op, je kijkt uit over bergen, een prachtige rivier en het is zo groen. Echt geweldig. Al snel zien we ook de eerste dieren. Zo zien we giraffen, die volgens onze gids al een paar dagen niet gezien zijn, en spotten we zebra’s. Ook zien we een groep impala’s. En hoewel we deze dieren al vaker hebben gezien, vind ik het nu ook weer super tof. Het licht is fantastisch, de omgeving prachtig en de dieren poseren mooi voor de camera. Ook vertelt Johan enorm veel interessante dingen over de dieren, ook weetjes die wij bij eerdere safari’s bij rangers nog niet gehoord hebben. Zo vertelt Johan ons dat de vacht van impala’s veranderd van licht naar donker afhankelijk van de temperatuur en leren wij nog meer over zebra’s en giraffen.

Dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi Park vanuit St. Lucia in Zuid-Afrika
Dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi Park vanuit St. Lucia in Zuid-Afrika
Dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi Park vanuit St. Lucia in Zuid-Afrika
Dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi Park vanuit St. Lucia in Zuid-Afrika
Dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi Park vanuit St. Lucia in Zuid-Afrika

Ontbijten

Helaas hebben we nog niet echt grote roofdieren gezien, maar toch hebben we er al een mooie safari opzitten als we een stop maken. Het is tijd voor een ontbijtje. We krijgen koffie of thee en ook wat fruit en eten. Er zijn broodjes, er is yoghurt, cake en meer. Het is goed geregeld in ieder geval! Tijdens de picknick in de zon is het wel opletten op de apen die rondom de picknickplaats verblijven en het liefst je ontbijtje meenemen.

Verder op safari

Tijdens het ontbijt horen wij van een andere groep dat ze leeuwen gezien hebben. De groep leeuwen stak precies de weg over vlak voor hun jeep. Wat een mazzel voor die groep en wat een pech voor ons. Maar onze ranger besluit op zoek te gaan, helaas wel zonder succes. We rijden verder over de prachtige wegen van Hluhluwe, maar horen vooral dat het qua dieren erg rustig is vandaag. Onze gids vertelt over de cheeta die hier een dag eerder te zien was en wij balen een beetje van onze dag. Want het is lang stil.

Gelukkig zien we dan toch een neushoorn, van heel ver weg, dat wel. Als we nog verder rijden, zien we uiteindelijk op meerdere plekken neushoorns van heel dichtbij. Echt super tof! Dit park staat toch bekend om de neushoorns, dus die hoopten wij wel goed te kunnen zien. Het lukt mij om een paar mooie foto’s te maken van een moeder met kind.

We komen nog wat andere dieren tegen. Zo zien we een grote groep gieren, andere vogels, zebra’s en nog wat antilopensoorten. Als we terugrijden richting de picknickplaats roept iemand ineens: lion! En dan zien we 2 leeuwinnen door het hoge gras lopen. Ze zijn helaas ver weg en vrij snel uitzicht, maar toch was het leuk dat we nog een glimp van deze dieren zagen.

Neushoorns in Hluhluwe-Imfolozi bij onze dagtrip
Dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi vanaf St. Lucia
Dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi vanaf St. Lucia
Dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi vanaf St. Lucia
Dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi vanaf St. Lucia

Lunchen met een Zuid-Afrikaanse braai

Nadat we nog wat hebben rond gereden in de hoop de leeuwen nog beter te zien, reden wij weer richting de picknickplaats. Hier maakten Johan een Zuid-Afrikaanse braai klaar. Er was vlees, brood, maar ook een super lekkere pastasalade. Ook kregen we iets te drinken. Daarnaast werd er gezellig gekletst en moesten we natuurlijk weer goed op de apen letten.

Braai tijdens de dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi

De laatste dieren spotten op safari

Na de braai is het tijd om weer terug te rijden richting de uitgang. Onderweg spotten wij nog wat dieren. Als eerste spotten wij nog een super mooi, kleurrijk reptiel. Ik heb geen idee meer wat het is, maar het is een prachtig fotogeniek dier. Verder zien we nog buffels en olifanten. De olifanten zijn wel heel ver weg. Iets eerder dan gepland zijn we teurg bij de uitgang. Dit komt vooral omdat er vandaag helaas weinig dieren waren. Het blijft natuurlijk natuur, je moet gewoon een beetje geluk hebben. Ook al hebben we natuurlijk wel 4 van de 5 dieren van de big five gezien, alleen leeuwen en olifanten heel kort van een enorme afstand.

Dieren spotten in Zuid-afrika
Dieren spotten in Zuid-afrika

Terug naar St. Lucia

De auto wordt bij de parkeerplaats van Hluhluwe-Imfolozi weer dicht gemaakt, zodat de trip terug naar St. Lucia niet te koud wordt. Wij kletsen nog wat met de groep en genieten ondertussen na van een mooie dag. Want hoewel wij niet super veel dieren hebben gezien, vond ik Hluhluwe-Imfolozi wel het mooiste safaripark dat wij hebben gezien in Zuid-Afrika. De natuur is er gewoon echt prachtig.

We worden weer bij ons hotel afgezet en geven onze gids een fooi. Dit is gebruikelijk in Zuid-Afrika, maar heeft hij ook echt verdient. Johan deed echt zijn best om zoveel mogelijk dieren te spotten en bleef maar vertellen over het park, de natuur en de dieren. Ook op momenten dat we niet zoveel zagen. Dat is wel eens anders geweest op safari’s.

Wat vonden wij van onze dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi Park?

Ik vond onze dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi Park vanuit St. Lucia in Zuid-Afrika echt heel leuk. Op deze manier konden wij 4 nachten in St. Lucia verblijven en hoefden wij even wat minder te verplaatsen, dit vonden wij zelf heel fijn. Het eerste deel van onze reis was namelijk best druk met veel verplaatsingen. Verder konden wij nu met een gids mee die heel veel wist en ervoor zorgde dat onze dag in het park echt top was. De volgende keer zou ik wel iets meer tijd willen hebben en zou ik ook wel willen overnachten bij Hluhluwe-Imfolozi.

Nog meer leuke dingen in de omgeving van St. Lucia

Naast deze dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi vanuit St. Lucia, zijn er nog meer leuke dingen die je kunt doen in St. Lucia. Zo kun je een leuke selfdrive naar Cape Vidal doen, of kun je mee met een hippo & croc cruis om nijlpaarden en krokodillen van heel dichtbij te zien. Super tof! Daarnaast is er nog veel meer. Nieuwsgierig? Lees dan ook mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in St. Lucia.

Ben je op zoek naar een fijne overnachting in St. Lucia om meerdere nachten te verblijven? Dan kan ik je First Group Lake View Cabanas aanraden. Deze accommodatie heeft ruime appartementjes en een fijn zwembad. Ook ligt het lekker centraal in St. Lucia. Je boekt je overnachting via deze link. Toch liever iets anders? Bekijk dan hier de andere opties voor overnachten in St. Lucia. 

St. Lucia Zuid-Afrika

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over een dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi vanuit St. Lucia. Wij vonden het echt super leuk, onder andere door onze gids Johan en ik kan deze trip dan ook zeker aanraden!

Wil jij een dagtrip naar Hluhluwe-Imfolozi maken?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze links, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda (1995) en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs, ben ik een van de gezichten achter Travellers of the world. Als kind maakte ik vooral reizen naar de camping in Nederland, Frankrijk en Italië, maar al snel ontdekte ik hoe mooi de wereld was en wilde ik daar meer van zien. Inmiddels bezocht ik ruim 30 landen en zette ik voet op 5 verschillende continenten. Je kunt mij dan ook wel reisverslaafd noemen. Op Travellers of the world schrijf ik de meeste artikelen en deel ik onze reistips & ervaringen, om jullie een handje te helpen bij het plannen van je volgende reis.

Reis je me met mee?

Volg ons op

Follows