Dagtrip Delos: alles wat je moet weten over Delos bezoeken

door | Laatste update Nov 22, 2023 | Gepubliceerd Aug 6, 2023 | Europa, Griekenland | 0 Reacties

Delos is de geboorteplaats van de God Apollo en een van de grootste archeologische vindplaatsen van Griekenland. Je kunt je dan ook best voorstellen dat het heel bijzonder is om dit eiland in de Cycladen te bezoeken. In dit artikel vertel ik je alles over een dagtrip Delos en vertel ik wat je moet weten als je Delos bezoeken wilt!

Delos, een bijzonder eiland in de Cycladen

Delos is een historisch eiland in de Cycladen. Het is een klein eiland van slechts 5 kilometer lang en 1.3 kilometer breed. Delos is de geboorteplaats van God Apollo, de God van het licht en de muziek en van zijn tweelingzus Artemis, de Godin van de jacht en het nachtlicht. Het is daarom een belangrijke plek voor Griekenland. Delos ligt heel centraal in de Cycladen en was in de oudheid dan ook het centrum van deze eilanden groep. De naam van de Cycladen is hier zelfs op gebaseerd, alle andere eilanden liggen namelijk in een cirkel (cyclus) om Delos heen.

Delos was ooit een welvarend handelscentrum en ook in de tijd van de Romeinen was de plek heel belangrijk. Uiteindelijk trokken de mensen hier weg. En waar Delos dus vroeger heel levendig was en er veel mensen woonden, is overnachten nu verboden op het eiland. De enige bewoners op het eiland zijn het personeel en de bewakers van het museum en van de archeologische vindplaats. Als bezoeker kun je dus alleen een dagtrip naar Delos maken.

Delos bezoeken

Nu je wat achtergrond informatie hebt over Delos, ga ik je hieronder alles vertellen wat je moet weten over Delos bezoeken. Zo vertel ik je hoe je je dagtrip kunt plannen, of je een gids nodig hebt of niet, wat je er echt moet doen en deel ik ten slotte nog wat laatste handige tips voor Delos bezoeken met je!

Dagtrip naar Delos

De enige manier om Delos te bezoeken is met een dagtrip. Je kunt niet overnachten op het eiland en heel eerlijk gezegd, is dit ook niet nodig. Op het hele eiland is 25 hectare opengesteld voor toeristen, dus in een paar uur heb je de belangrijkste plekken wel gezien. Wetenschappers zijn op het eiland bezig met onderzoeken en soms wordt er ook wat nieuws ontdekt, maar er wordt niet uitgebreid gegraven, omdat het veel te duur is om alles te onderhouden (is ons daar verteld).

Gelukkig is een dagtrip naar Delos maken heel simpel. Je kunt dit het makkelijkste doen vanaf Mykonos, maar ook vanaf Naxos of Paros is dit een optie. Hieronder zal ik je over beide opties alles vertellen.

Dagtrip Delos vanaf Mykonos

Delos ligt op steenworp afstand vanaf Mykonos en daarom is een dagtrip Delos vanuit Mykonos ook het meest populair en het handigste. Vanuit Mykonos kun je op drie verschillende momenten met de boot naar het eiland Delos toe. Dit kan om 10:00, 11:30 en afhankelijk van het seizoen nog ergens tussen 15:00 en 17:00. Bij ons was dit 17:00. De boot kost €22,- per persoon. Dit is nog exclusief entree van €12,- per persoon en zonder gids. Je kunt je ticket voor de boot ter plekke in de haven boeken, of via deze officiële website. De boottocht duurt zo’n 30 minuten en je gaat op een vaste tijd met de boot mee terug. Dus is ongeveer zo’n 3 tot 3,5 uur later dan je vertrektijd vanuit Mykonos.

Er zijn ook organisaties op Mykonos die een dagtrip naar Delos aanbieden in combinatie met de Rhenia Islands. Dit is ideaal voor wie meer wil zien van de omgeving van Mykonos. Hieronder zie je alles opties voor een dagtrip Delos vanuit Mykonos.

Dagtrip naar Delos vanaf Naxos of Paros

Kom je tijdens je reis door de Cycladen niet op Mykonos, maar wel op Paros of Naxos? Ook dan kun je prima een dagtrip naar Delos maken.  Deze dagtrip is dan vaak ook inclusief een stop op Mykonos om Mykonos stad een paar uur te kunnen verkennen. Zo’n dagtrip kost €60,- per persoon en is dan wel nog exclusief de €12,- entree en een eventuele gids als je dit wilt. Hieronder kun je zo’n dagtrip naar Delos vanaf Naxos of Paros boeken.

Met of zonder gids naar Delos?

Als je Delos bezoeken wilt, kom je waarschijnlijk al snel voor het dilemma te staan of je dit eiland met of zonder gids wilt bezoeken. Omdat de informatie over Delos online heel summier is, vonden wij het moeilijk om te ontdekken of je ook zonder gids zou weten waar je naar zou kijken. En omdat wij in Pompeii en het Herculanuem stiekem een beetje spijt hadden dat wij geen gids hadden, kozen wij ervoor om Delos te bezoeken met gids.

Tja, wat zal ik zeggen. Dit keer hadden wij dus wel een beetje spijt van onze gids. Je betaalt hiervoor nog bijna €30,- per persoon extra. De totale kosten voor je dagtrip vanaf Mykonos komen daardoor neer op €60,- per persoon. Een best pittig bedrag dus. Daarnaast heb je maar 2,5 – 3 uur op het eiland. De tour duurde 1,5 tot 2 uur en kwam eigenlijk maar langs een heel klein deel van het eiland. Hierdoor hebben wij lang niet alles kunnen zien wat we eigenlijk wel hadden willen zien. Super zonde! Daarnaast was het Engels van onze gids moeilijk te volgen, door het accent. Verder was ze ook vooral bezig met sorry zeggen voor het slechte weer (alsof zij daar iets aan kon doen) en vertelde ze een paar keer dezelfde dingen. Tja, niet zo’n toevoeging voor ons. Wij zaten met veel Amerikanen in de groep en die leken het allemaal wel leuk en interessant te vinden. Dus dit is natuurlijk heel persoonlijk.

Zonder gids leer je wel minder over de omgeving, maar je hebt wel de vrijheid om te bezoeken wat jij wilt bezoeken. Daarnaast staan er op de belangrijkste plekken wel informatieborden in het Engels, zodat je er iets over kunt lezen. Deze informatie is wel wat summier. Toch zou ik zelf de volgende keer voor deze optie kiezen. Er is helaas geen audiotour beschikbaar, anders had dat nog leuk geweest.

Besluit je Delos met gids te bezoeken? Dan kun je dat boeken via de officiële website of in de haven van Mykonos. Verder kun je er ook voor kiezen om dit te boeken via Get your Guide, dit is even duur maar heeft goede annuleringsvoorwaarden.

Delos bezoeken met of zonder gids

Delos bezienswaardigheden: wat moet je echt doen op Delos?

Nu je al heel veel weet over Delos bezoeken, is het tijd om je te vertellen over de Delos bezienswaardigheden en om je te vertellen wat je echt moet doen op Delos. Er zijn namelijk veel mooie plekken om te bezoeken en omdat je tijd op het eiland beperkt is door de boottijden, is het handig om vooraf te weten wat je wilt doen op Delos. Ik zal hieronder de belangrijkste plekken voor je opsommen.

1. House of Dionysus

Een van de mooiste Delos bezienswaardigheden is House of Dionysus, hier vind je namelijk een van de best bewaard gebleven mozaïekvloeren van het eiland. Op het mozaïek zie je de god Dionysus op een tijger. De mozaïekvloer wordt omringd door prachtige zuilen, wat het een mooie geheel maakt.

Wat te doen op Delos tijdens een dagtrip Delos

2. Het theater van Delos

Als je vanaf het House of Dionysus nog verder doorloopt, tot je niet meer verder kunt, kom je uit bij het oude amfitheater van Delos. In dit theater was vroeger ruimte voor zo’n 5000 bezoekers en het is tof om de overblijfselen hiervan te bekijken. Naast het theater zijn de huizen hieromheen ook de moeite waard om te bezoeken. Dit deel is namelijk het rijkste deel geweest van de stad en dat is ook terug te zien in de vloeren die je hier tegenkomt op een aantal plekken.

3. Sanctuary of Apollo

Volgens onze gids het hoogtepunt van Delos, volgens ons ook zeker een van de mooiste Delos bezienswaardigheden, is de Santuary of Apollo. Dit bestaat eigenlijk uit drie tempels gewijd aan de God Apollo. De grootste hiervan is de Temple of the Delians, waar ooit een enorm beeld van Apollo heeft gestaan. Verder vind je hier veel zuilen, overblijfselen van beelden en meer. Zeker tof om te zien!

Dagtrip Delos bezoeken

4. Terrace of the Lions

Een van de meest bekende Delos bezienswaardigheden is het Terrace of the Lions. Dit is een rij met marmeren leeuwen. Van origine waren er tussen de 9 en 12 leeuwen op deze plek, maar nu zijn er slechts een aantal van over. Wat je buiten ziet zijn overigens replica’s, de echte beelden zijn te zien in het museum. Desondanks is het een van de plekken die je zeker moet bekijken als je Delos bezoeken gaat.

Terrace of the Lions Delos bezienswaardigheden

5. Temple of Isis

De Temple of Isis zie je al vanaf een behoorlijk afstand. Deze tempel is namelijk mooi bewaard gebleven, maar ligt ook op grote hoogte. Vanaf bijna heel Delos trekt deze tempel de aandacht. Het is dan ook zeker de moeite waard om deze tempel van dichtbij te bekijken. Naast dat je hier echt nog veel van kunt zien, is ook het uitzicht prachtig.

Temple of isis, Delos bezoeken

6. De top van Mount Kynthos

Als je eenmaal bij de Temple of Isis bent, ben je al bijna bij de top van Mount Kythos. Het hoogste punt van Delos. Dit is op 113 meter hoogte en zorgt voor een geweldig uitzicht over het hele eiland en de omgeving. De klim duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Zelf hadden wij hier helaas geen tijd voor en aangezien wij Delos bezochten in de spoelende regen, hadden wij er zelfs bij genoeg tijd, niet naar toe gegaan. Maar, het uitzicht schijnt enorm de moeite waard te zijn!

Onderweg naar boven kom je nog wat archeologische plekken tegen, waaronder dus de Temple of Isis, maar ook nog wat kleinere plekken die leuk zijn om te zien!

7. Het Museum van Delos

Je vindt op Delos ook een museum. In dit museum zijn veel van de originele beelden te zien die zijn gevonden op het eiland. Vast leuk om te zien, maar tijdens ons bezoek was het museum gesloten in verband met een renovatie (mei 2023). Momenteel is dit nog steeds het geval.

8. Overige Delos bezienswaardigheden

Naast deze Delos bezienswaardigheden, zijn er nog veel meer mooie plekken. De meeste hiervan kom je gewoon tegen tijdens je wandeling over het eiland. Als je tussen bovenstaande plekken loopt, loop je vanzelf langs veel meer toffe tempels en langs huizen die je kunt bekijken!

Dagtrip naar Delos Griekenland
Dagtrip naar Delos Griekenland
Archeologische opgravingen Cycladen Griekenland

Laatste tips voor Delos bezoeken

Nu je weet wat je kunt doen op Delos en hoe een dagtrip naar Delos eruit ziet, zal ik mijn laatste tips voor Delos bezoeken met je delen. Ik som ze hieronder op:

  • Neem voldoende eten en drinken mee. Er is geen winkel of restaurant op het eiland en je kunt er dus niks kopen.
  • Ga je zonder gids? Zorg dan dat je als een van de eerste de boot afgaat. Je moet op het eiland zelf nog een ticket kopen voor de entree en de rijen hiervoor zijn lang, vooral als jij als laatste aankomt.
  • Kies voor de avondtour als je de cruiseschepen wilt vermijden.
  • Er is geen schaduw op Delos. Alles is open. Zorg dus voor genoeg zonnebrand. Hoewel, tijdens ons bezoek was een regenjas en paraplu geen overbodige luxe.
  • Bedenk alvast een beetje wat je zeker wilt zien. Je hebt 2,5 tot 3 uur op het eiland en voor je het weet zit die tijd erop. Vooral als je met een gids gaat, is je vrije tijd beperkt. Onze gids ging bijvoorbeeld niet naar de Temple of Isis en gezien de afstand vanaf de tempel naar boot, was dit voor ons echt een race tegen de klok (maar het lukte wel, op een niet zo relaxte manier).
  • De boten kunnen gecanceld worden bij slecht weer en harde wind. Houd hier rekening mee, vooral als je in het laagseizoen reist en het weer minder goed is.
  • Combineer je bezoek aan Delos met eilandhoppen in de Cycladen en ontdek zo meer van deze toffe eilandengroep!
  • Onze mening over Delos? Het is absoluut geen Pompeii (waar veel meer bewaard is gebleven) en ook echt niet het Herculaneum. Je hebt hier wat meer fantasie voor nodig aangezien er gewoon minder overeind staat. Maar het is absoluut de moeite waard en een fantastisch eiland om te bezoeken in de Cycladen!
  • De kans is groot dat je Delos vanaf Mykonos bezoekt. Nieuwsgierig naar dit populaire eiland? Lees dan ook mijn artikel met de leukste Mykonos bezienswaardigheden.

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over Delos bezoeken. Ik hoop dat je door dit artikel een goed beeld hebt gekregen van hoe een dagtrip Delos eruit ziet en dat je nu weet wat je moet doen op Delos. Wij vonden het in ieder geval een leuke plek om te bezoeken en ik kan het iedereen dan ook aanraden!

Zou jij ook een dagtrip naar Delos willen maken?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows