De Cultuurhistorische route: een prachtige wandelroute bij Ermelo en het Speulderbos

door | Gepubliceerd Jan 31, 2024 | Europa, Nederland, Wandelen | 0 Reacties

De Cultuurhistorische route is een wandelroute van 8 kilometer door het Speulderbos en over de Ermelosche heide. De wandelroute is afwisselend en brengt je langs een aantal prachtige plekken. Nieuwsgierig geworden naar deze wandelroute door het Speulderbos en over de Ermelosche heide? Lees dan snel verder!

Wandelen bij Ermelo en het Speulderbos

Het Speulderbos is misschien wel het mooiste bos van Nederland. Je vindt hier de zogeheten dansende bomen en bent hier echt midden in een natuurlijk bos. De bomen zijn prachtig en de wandelpaden zijn fantastisch om te bewandelen. Het Speulderbos is daarnaast enorm fotogeniek, vooral vroeg in de ochtend, als de zonneharpen door de bomen schijnen. Wat een sprookje!

Wandelen in het Speulderbos is leuk, vooral in de herfst. Maar nog leuker is deze wandeling combineren met een wandeling op de Ermelosche Heide. En dat kan met de Cultuurhistorische route. Deze route brengt je namelijk vanaf het Speulderbos richting de prachtige heide, waar je weidse uitzichten hebt. Klinkt perfect toch?

In dit artikel neem ik je mee naar de Cultuurhistorische wandelroute op de Veluwe, zodat je een goed beeld krijgt van deze prachtige wandelroute. Wil je liever een andere wandelroute doen, of gewoon nog meer inspiratie opdoen? Lees dan ook eens mijn artikel over wandelen in het Speulderbos, of over wandelen op de Ermelosche heide. Of wijk uit naar het prachtige Leuvenumse Bos, hier ook dichtbij!

Wandelroute Veluwe: de Cultuurhistorische route

Hieronder ga ik je meer vertellen over de Cultuurhistorische route, ook wel wandelroute Cultuurhistorie genoemd. Dit is een route uitgezet door Staatsbosbeheer en het is een van de mooiste wandelroutes bij Ermelo en het Speulderbos.

Algemene informatie over de wandelroute Cultuurhistorie

Voor ik je meeneem naar de wandelroute Cultuurhistorie, is het tijd om eerst wat algemene informatie over de wandelroute met je te delen.

Naam: wandelroute Cultuurhistorie of de Cultuurhistorische route
Lengte: 8 kilometer
Kleur: roze / paarse bordjes.
Tijd: 2 uur
Moeilijkheid: makkelijk
Start: bij de Schaapskooi Ermelo of bij Boshuis Drie
Wat te zien onderweg: bos en heide
Meer info: op de website van Staatsbosbeheer 

Je kunt de route nog langer maken als je 8 kilometer niet lang genoeg vindt. Ik zal na het beschrijven van de route de opties hiervoor met je delen.

Cultuurhistorische Route bij het Speulderbos en de Ermelosche heide

Waar begin je bij deze wandeling?

Je kunt deze wandelroute op de Veluwe op twee plekken starten, namelijk op de Ermelosche heide bij de Schaapskooi, of bij Boshuis Drie. Beide plekken zijn makkelijk te bereiken met de auto en bij beide plekken kun je gratis parkeren. In mijn ervaring is Boshuis Drie wat drukker, maar als je hier start heb je wel als voordeel dat de heide halverwege je route zit en je dus een onderbreking hebt van het bos. Zelf liep ik deze route samen met mijn moeder en begonnen wij bij de Ermelosche heide. Een prima startpunt, maar qua afwisseling was ik achteraf liever bij Boshuis Drie begonnen. Omdat dit ook het officiële startpunt is van de wandelroute Cultuurhistorie, start ik daar ook in dit artikel.

De start in het bos

Als je bij Boshuis Drie start, begin je gelijk lekker in het bos. Je volgt de paarse bordjes, die overal duidelijk te vinden zijn. Je loopt gelijk tussen de prachtige bomen door het dansende bos. Zorg dat je je wandeling hier vroeg begint, zodat je prachtige zonneharpen door de bomen kunt zien, tenminste, als je zonnig weer hebt. Dit stuk bos is het hele jaar door mooi. Zelf wandelden wij deze wandelroute in de winter, maar ook dan is het prachtig. Er zijn nog veel groene stukken, maar de kale bomen zijn ook mysterieus en prachtig om te zien.

Cultuurhistorische route, wandelroute Speulderbos
Cultuurhistorische route, wandelroute Speulderbos
Cultuurhistorische route, wandelroute Speulderbos

Over de Ermelosche heide

Na een paar kilometer door het bos, wandel je over de Ermelose heide. Hier heb je prachtige uitgestrekte uitzichten over het prachtige heideveld. Wij wandelden hier ook al eens in de zomer en hoewel het dan nog mooier is, was het ook zonder bloeiende heide in de winter een prachtig stukje van de wandelroute. Halverwege het stuk op de heide kom je langs de schaapskooi van Ermelo. Hier kun je de schapen zien, tenzij ze ergens op de heide aan het grazen zijn. Verder is dit ook een plek waar je wat kunt drinken en een gebakje of snack kunt halen. Ideaal, zo halverwege de wandeling!

Na de schaapskooi loop je verder de heide over en ga je weer langzaam richting het bos.

Cultuurhistorische route, wandelroute Ermelosche heide
Cultuurhistorische route, wandelroute Ermelosche heide
Cultuurhistorische route, wandelroute Ermelosche heide
Cultuurhistorische route, wandelroute Ermelosche heide
Cultuurhistorische route, wandelroute Ermelosche heide

Weer door het bos

Je verlaat de Ermelosche heide weer en wandelt het Speulderbos weer binnen. Bij ons viel het licht bij dit stuk echt prachtig. We liepen hier ook regelmatig tussen de naaldbomen en vonden dit stuk van het bos ook echt prachtig. Wat een mooie plek! Na heel veel foto’s en wat kilometers verder, komen wij weer aan bij Boshuis Drie, het einde van de Cultuurhistorische route bij Ermelo en het Speulderbos.

Wandelroute Cultuurhistorie speulderbos / Ermelosche heide
Wandelroute Cultuurhistorie speulderbos / Ermelosche heide
wandelroute Veluwe
wandelroute Veluwe

De wandelroute Cultuurhistorie uitbreiden

Deze wandelroute is 8 kilometer lang, een prima lengte. Voor het wandelen met mijn moeder was dit ook wel genoeg, maar normaal gesproken wandel ik liever net iets langer. Gelukkig kun je deze Cultuurhistorische route heel makkelijk uitbreiden zodat je nog meer ziet van deze prachtige omgeving. Je kunt de wandelroute uitbreiden als je bij de Schaapskooi bent, of juist als je bij Boshuis Drie bent. Hieronder vertel ik erover.

Als je meer heide wilt toevoegen aan deze wandelroute, kun je vanaf de Schaapskooi in Ermelo heel makkelijk overstappen op een andere uitgezette wandelroute. Die volg je vanaf hier om vervolgens de Cultuurhistorische route weer af te maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om de Romeins Marskampwandelroute te volgen, deze is 6 kilometer lang en brengt je over de mooiste plekken van de Ermelosche heide. De wandeling wordt dan in totaal 14 kilometer. Je volgt dan vanaf de schaapskooi de paaltjes met een Romein erop. Ben je klaar met die route? Dan volg je weer de roze pijlen van de Cultuurhistorische route. Een andere optie is nog de Schapedriftwandelroute van 3 kilometer, waardoor je wandelroute in totaal 11 kilometer wordt.

Wil je juist meer zien van het Speulderbos? Dan kun je vanaf Boshuis Drie nog wat dieper het bos in gaan om zo op die manier meer te zien van het mooiste bos van Nederland. Door de Cultuurhistorische route te volgen kom je namelijk niet echt bij het mooiste stuk van het bos, terwijl je daar vanaf Boshuis Drie zo heen loopt. Steek de weg over, loop richting de camping en wandel daarna richting het Solse Gat. Je voegt dan ongeveer 4 tot 5 kilometer toe aan de route. Zorg wel voor GPS of een beschrijving, aangezien hier verder geen paaltjesroute is die je kunt volgen.

De beste periode voor deze wandeling

Je kunt deze wandelroute bij Ermelo en het Speulderbos het beste doen in de herfst, of in augustus / september als de heide in bloei staat. Zelf gingen wij in februari en hoewel het dan mooi is, vond ik de Ermelosche heide in augustus wel een stuk mooier en is het Speulderbos in november op zijn mooist. Maar goed, als het niet lukt om je wandeling in een van deze periodes te plannen is dat helemaal niet erg. Dit stukje Nederland is het hele jaar door mooi!

Speulderbos in de herfst
Ermelosche heide in bloei

Mijn mening over de Cultuurhistorische route in het Speulderbos en de Ermelosche heide 

Ik was al eens bij de Ermelosche heide geweest in de zomer toen de heide in bloei stond en ik bezocht het Speulderbos al eens tijdens de herfst op een prachtige ochtend. Ik wilde deze route graag nog eens lopen, omdat dit twee mooie plekken met elkaar combineert. Ik vond deze route zeker mooi en de moeite waard. Wat ik wel jammer vond is dat je eigenlijk net niet door het allermooiste deel loopt van het Speulderbos, dus de volgende keer zou ik op dat punt zeker even afwijken van de route. Maar verder vond ik het echt top en kan ik deze wandelroute op de Veluwe zeker aan iedereen aanraden! Daarnaast is ie ook helemaal niet moeilijk en staat alles goed aangegeven.

Dit is alles wat je moet weten over de Cultuurhistorische route voor als je wilt wandelen bij de Ermelosche heide en het Speulderbos. Het is een prachtige en afwisselende route die ik je zeker enorm kan aanraden!

Zou jij deze wandelroute Cultuurhistorie willen lopen?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows