De chinese muur zonder toeristen? Bezoek de Chinese muur bij Gubeikou
Denk je aan China, dan denk je aan de Chinese muur. Deze muur van duizenden meters lang doorkruist een groot deel van het fascinerende China. Omgeven door een prachtig landschap is de Chinese muur niet voor niks een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Tijdens onze reis door dit geweldige land bezochten wij de Chinese muur bij Gubeikou. We kwamen nauwelijks mensen tegen en het was prachtig, een van onze beste reiservaringen ooit. Vandaag vertel ik je er alles over!
De Chinese muur
De Chinese muur is een indrukwekkend bouwwerk van ongeveer 6.000 km lang. De muur kronkelt door een groot deel van China heen, door een werkelijk waar adembenemend landschap. De Chinese muur is ongeveer 3.000 jaar oud en is in het begin niet als 1 muur gebouwd. De muur werd gebouwd om China te beschermen. Er werden hiervoor losse stukken gebouwd, die pas later één geheel werden. Nu, jaren later, is de Chinese muur één van de zeven wereldwonderen en staat het torenhoog op de bucketlist van elke reiziger.
De Chinese muur is super populair en dat is op sommige delen ook echt te merken. Je bent niet alleen en ziet soms meer mensen dan muur. Zonde, want de ervaring is zoveel mooier als je gewoon de Chinese muur voor jezelf hebt.
Je kunt de Chinese muur dus op verschillende plekken bezoeken. Al eerder schreef ik een artikel over de Chinese muur en vertelde ik hoe je dit wereldwonder kunt bezoeken vanuit Beijing. Dit artikel vind je hier.
De Chinese muur zonder toeristen; de chinese muur bij Gubeikou
Omdat wij dus de Chinese muur voor ons zelf wilden, reisden wij naar de Chinese muur bij Gubeikou, een stuk ongerepte muur in geweldig mooie natuur, waar bijna niemand anders was! Van te voren had ik nog nooit van Gubeikou gehoord en eerlijk? Dat is natuurlijk het beste. Want als het niet zo bekend is, zullen er vast ook minder mensen zijn.
Met de bus naar Gubeikou
Onze dag begint al vroeg, want voor een stuk Chinese muur zonder toeristen moet je natuurlijk wat verder rijden. In de vroege ochtend worden wij dan ook opgehaald bij ons hostel met een busje. Ik weet nog dat ik tegen Remco zei: laten we voorin zitten, dan zien we gelijk wat van de omgeving! Wat een spijt had ik, hoewel de omgeving prachtig was, had ik honderd keer het idee dat ik dood zou gaan. Chinezen rijden echt als idioten.
Maar goed, onze bus is echt zo goed als leeg. Ik denk dat er wel 30 mensen inpassen, maar wij zijn slechts met zijn achten. Dat beloofd al veel goeds!
Tijdens de busrit ontmoeten wij ook onze soort van gids. Een soort van gids noem ik hem omdat hij alleen ons naar Gubeikou zou brengen en het startpunt zou laten zien. Ter plekke zouden wij een lokale gids krijgen.
De busrit duurt uiteindelijk drie uur. We komen aan in het dorpje Gubeikou waar we nog even naar het toilet kunnen. Verder krijgen wij ook een flesje water voor onderweg.
Naar het startpunt
We ontmoeten in het dorpje ook onze lokale gids. Een oud mannetje die geen woord Engels spreekt en een enorm goede conditie blijkt te hebben. Hij is al bijna bij het einde als wij allemaal nog moeten beginnen, bijwijzen van spreken.
We klimmen eerst via een pad omhoog, naar het startpunt van onze wandeling van ruim 7 kilometer over de Chinese muur. Voor het echte startpunt hebben wij een geweldig uitzicht op de muur, dat beloofd al veel goeds! Het uitzicht is echt adembenemend. Er zijn bergen zover als je kunt kijken en overal zie je hoe de Chinese muur door het landschap heen kronkelt. Wauw!
Klimmen, klauteren en genieten
Als we eenmaal bij het startpunt zijn gekomen begint de wandeling van ruim 7 kilometer pas echt. Onze lokale gids gaat voorop. Al snel is hij uit zicht, die man is echt snel! Gelukkig mag je gewoon je eigen tempo aanhouden en is het echt onmogelijk om te verdwalen hier. Je kan maar een kant op.
De Chinese muur bij Gubeikou is nog niet gerestaureerd en dus helemaal authentiek. Dat betekent ook gelijk dat je op sommige plekken behoorlijk moet klimmen en klauteren. Op sommige stukken is de muur helemaal weg en heeft de natuur de overhand gekregen. De wandeling is pittig, veel pittiger dan verwacht ook. Hoewel onze eerdere dagen in Beijing helemaal niet zo heet waren, leek de temperatuur hier behoorlijk hoog en scheen de zon volop. Dit maakte het natuurlijk ook nog lastiger.
Zo af en toe staan we stil, om de omgeving eens goed te bekijken en alles in ons op te nemen. Het is zo gaaf, overal zie je bergen en ongerepte natuur. Nergens vind je bebouwing, op de prachtige, authentieke muur na.
Pauze in de wachttoren
Sommige torens zijn behoorlijk kapot, maar sommige torens zien er nog redelijk uit zoals je ze voorstelt. In een van de wachttorens treffen wij onze gids weer aan. Ook zit er een vrouwtje die eten en drinken verkoopt. Zij moet dus elke dag dit hele stuk lopen!
Je kan deze wachttoren ook beklimmen en er dus bovenop staan. Het uitzicht vanaf daar is misschien wel het mooiste uitzicht van de hele trip. Wauw. Hoe kan een plek zo mooi zijn?
Hier spreek ik ook met een jongen. Ik heb geen idee meer waar hij vandaan kwam, maar zijn woorden zijn mij altijd bijgebleven. Ik vroeg hem hoe hij het tot nu toe vond en hij vertelde dat hij het geweldig vond. Daarna vertelde hij ook dat je zo bevoorrecht bent om hier te kunnen zijn. Er zijn zoveel mensen die deze plek nooit met eigen ogen zouden kunnen bewonderen. Zoveel mensen hebben geen geld om hierheen te reizen en deze plek te ervaren, of zijn niet in goede gezondheid. Het is bijzonder om op een plek zoals deze te zijn en totaal niet vanzelfsprekend. Daarom vond hij ook dat we hier extra van moesten genieten.
En wat hij zei is waar. Wij zien reizen soms echt als iets gewoons, als iets wat je gewoon maar even doet. Je vergeet soms hoe bijzonder het is om op plekken zoals de Chinese muur te komen en hoe bijzonder het überhaupt is om naar een ander land te reizen en nieuwe culturen te ontdekken.
Door die pauze in de wachttoren besefte ik mij dat ook des te meer. Het is zo’n bijzonder mooie plek en wat ben ik dankbaar dat ik dat heb mogen zien en meemaken!
Verder wandelen door een geweldig landschap over de Chinese muur bij Gubeikou
Na onze pauze, die we best even nodig hadden, wandelen wij verder richting ons eindpunt. Na nog een paar kilometer zien wij weer onze gids uit de bus. Hij staat klaar met wat water en vertelt dat we nu of terug kunnen gaan, of nog een klein stukje door kunnen lopen. We moeten dat stuk dan wel weer terug lopen, want na een tijdje kom je uit bij een militaire basis. Daar mag je natuurlijk niet langs. Wij besluiten nog een stukje verder te lopen, want we kunnen geen genoeg krijgen van de geweldige uitzichten.
We nemen de tijd voor wat foto’s, nemen de vergezichten nog even in ons op en besluiten dat wij ooit teruggaan naar deze bijzondere plek. Wat is het geweldig. Omdat we moe zijn en in de aangegeven tijd het eindpunt niet gaan halen, besluiten wij om te keren en nog even uit te rusten in de laatste toren van onze wandeling. Wij hebben er bijna 7 kilometer opzitten en daar hebben wij uiteindelijk 3 uur over gedaan.
De wandeling over de Chinese muur bij Gubeikou was er een die ik nooit van mijn leven ga vergeten. De Chinese muur hier is authentiek, de natuur is adembenemend mooi en alles lijkt perfect. Er waren alleen mensen uit onze groep en we kwamen hooguit vier anderen tegen. De rust is geweldig. Waar ervaar je nog zoiets?
Met de bus terug
Terug gaan wij achterin zitten. Wij willen niks meer zien van het verkeer, want we vonden de heenweg doodeng. Na 7 kilometer wandelen zijn we kapot, dus we staren uit het raam en genieten ondertussen nog na. Opnieuw zitten wij drie uur in de bus, waarnaar we eindelijk een verfrissende douche kunnen nemen bij ons hostel.
6 uur rijden voor een wandeling van 3 uur klinkt idioot, maar ik zou het zo weer doen. Alleen op dit soort afstanden vind je ongerepte stukken muur waar de hordes toeristen nog lekker wegblijven.
Hoe regel je een trip naar de Chinese muur bij Gubeikou?
Je zou een privé chauffeur kunnen regelen die je ophaalt bij je hotel en brengt naar het beginpunt. Deze chauffeur rijdt terwijl jij wandelt richting het eindpunt van de wandeling om je weer op te halen. Door deze optie kun je zelf de tijden bepalen en zit je niet in een groep. Deze optie is echter niet zo budgetvriendelijk.
Wij gingen zelf met een tour mee van ons hostel, Downtown Backpackers. De groep is klein, de bus, drinken en een lokale gids zijn inbegrepen. Ter plekke kan je je eigen tempo bepalen en hoewel wij eigenlijk altijd de langzaamste waren, heb ik mij geen seconde opgejaagd gevoeld. Zeker een aanrader dus! Een tour via dit hostel kun je ook boeken als je niet verblijft in Downtown Backpackers. Ze staan goed aangeschreven en worden ook aangeraden door de Lonely Planet en bij deze dus ook door ons. Je kunt een tour regelen door richting het hostel te gaan, of door even een kijkje te nemen op hun website.
Het verlangen om terug te gaan richting te Chinese muur
Al vanaf het moment dat wij uit de bus stapten na onze tour hebben wij het verlangen om terug te gaan richting de Chinese muur. Het blijft een van de mooiste reiservaringen die wij gehad hebben en wij willen zo graag meer zien van dit indrukwekkende bouwwerk. Want hoewel wij het gaaf vonden om een stuk muur te bezoeken dat niet gerestaureerd was, is het anders dan op de foto’s die je altijd ziet. En dat maakt me niet uit, maar het maakt me wel nieuwsgierig naar andere delen. Daarom hebben wij nog sterk de wens om terug te gaan, maar dan naar een stuk waar het gerestaureerd is. Zo kan je zien hoe het er ooit heeft uitgezien en zien we wel die typische beelden van de Chinese muur die je altijd ziet.
Want ja, als je dit doet, heb je de muur voor jezelf, maar moet je er ook rekening mee houden dat je op sommige plekken de Chinese muur er niet in zou herkennen. Toch zou ik de Chinese muur bij Gubeikou iedereen aanraden, want dit is echt, dit is authentiek en dit is gewoon echt f*cking mooi! En de Chinese muur zonder toeristen bewonderen is gewoon het leukste wat er is.
Dit artikel bewaren voor later? Pin hem dan op Pinterest!
Bezocht jij de Chinese muur al eens?
Linda
Schrijver
Reis je met me mee?
Jaaaa….daar ben ik ook geweest! Wat leuk dat jullie ook naar Gubeikou zijn geweest…dat hoor je niet vaak. Wij hebben ook overnacht bij de muur en hebben daags nadien nog gewandeld bij Jinshanling. Wat hadden jullie mooi weer zeg. Die blauwe lucht…jaloers 😉
Ja ik hoor dus ook nooit iemand zeggen dat ze hier geweest zijn, wat grappig dat jij hier ook was! Jinshaling was toen wij er waren helaas gesloten en dat overnachten lijkt mij ook echt wel ontzettend gaaf! Wij hadden in Beijing alleen maar van dit soort luchten, vijf dagen lang. Geen smog gezien ook haha
Goede tips! De muur is zo veel gaver wanneer je hem niet met honderden anderen hoeft te delen.
Dank je wel! Zo zonder mensen is het zeker zoveel gaver 🙂
wat geweldig om de chinese muur zo te zien, zonder mensen. De rust straalt gewoon van de foto’s af. Bedankt voor de goede tips, voor als ik daar ooit eens kom…
Graag gedaan! Het was zo gaaf, zonder toeristen is zo’n plek zoveel mooier 🙂
Bijzonder om er te zijn, maar dan op een gedeelte waar het wat minder toeristisch is!
Ja zeker!
Tof stuk van de Muur, ben daar zelf nooit geweest. Wel op andere plekken. Maarre als je op tijd vertrekt heb je bijv. Mutianyu ook zonder hordes anderen hoor.
Ja dat heb ik ook gehoord, die staat ook op het lijstje voor als we terugkomen (en dat willen wij allebei heel erg graag).
De Chinese Muur staat nog hoog op mijn wensenlijstje. Extra bijzonder als je dit in alle rust kan ontdekken, zonder hordes toeristen om je heen.
Dat maakt het zeker extra bijzonder 🙂