Central Park bezoeken in New York: bezienswaardigheden + tips

door | Laatste update Nov 23, 2023 | Gepubliceerd Jun 5, 2023 | Amerika, Noord-Amerika, Verenigde Staten | 0 Reacties

Central Park is misschien wel een van de meest beroemde stadsparken ter wereld. Dit enorme park midden in Manhattan is de perfecte plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Je kunt in dit park heerlijk wandelen en fietsen. In dit artikel neem ik je mee naar Central Park in New York en vertel ik alles over Central Park bezoeken. Zo vertel ik je iets over wandelen en fietsen in Central Park, maar ook over de bezienswaardigheden in Central Park.

Central Park in New York

Central Park is een groot stadspark midden in Manhattan in New York. Het is het meest bekende park van New York en misschien ook wel van heel Amerika. Veel films en series zijn (deels) opgenomen in Central Park. Je zult dan ook veel bekende plekken tegenkomen als je op ontdekking gaat in Central Park in New York.

Central park is 4 kilometer lang en heeft een totale oppervlakte van 341 hectare. Er was 16 jaar nodig om dit park aan te leggen. Je vindt in het park diverse meertjes, prachtige wandelpaden, open grasvlaktes, sportvelden en nog veel meer. In dit artikel neem ik je mee naar Central Park in New York.

Central Park bezienswaardigheden: wat te doen in Central Park?

Nu je een klein beetje achtergrond informatie hebt over Central Park in New York, is het tijd om je te vertellen over de mooiste Central Park bezienswaardigheden. Op deze manier krijg je een goed beeld van wat er allemaal is te doen in Central Park. Let wel op dat sommige dingen die ik noem seizoensgebonden zijn, maar dit zal ik er dan ook duidelijk bij vermelden.

1. Bow Bridge & The Lake

Ik begin gelijk met een van de meest bekende plekken in Central Park, namelijk Bow Bridge. Deze brug zie je meestal terugkomen als je op zoek gaat naar foto’s van Central Park in New York. Als je Central Park bezoeken gaat, mag Bow Bridge dan ook niet ontbreken. Dit is ook de plek waar je The Boathouse vindt. Hier kun je een roeibootje huren om lekker te varen over The Lake. Een romantische activiteit. Wij bezochten Central Park echter in de winter, dus dan is deze activiteit helaas niet mogelijk. Bij The Boathouse vind je ook een restaurant, deze is helaas gesloten tot nader order.

Central Park bezoeken in New York
The Lake
Central Park bezoeken in New York

2. Bethesda Fountain & Terrace

Bethesda Fountain vind je bij Bethesda Terrace en is een van de grootste fonteinen van de stad en een van de bekendste ter wereld. Hij zit namelijk in veel films. Bethesda Terrace is een van de eerste bouwwerken van Central Park en ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Je kunt hier overheen lopen of onderdoor lopen en hebt mooie uitzichten.

3. Belvedere Castle

Een van de mooiste bezienswaardigheden in Central Park is Belvedere Castle. Het is een Victoriaans kasteel uit 1865 dat op de top van Vista Rock gelegen is. Vanaf het kasteel heb je dan ook een mooi uitzicht over het park. Toen wij hier waren dachten wij dat je entree moest betalen en dit wilden wij niet. Achteraf blijkt het gratis te zijn, dus dat was zonde! Want nu hebben wij het mooie uitzicht helaas gemist.

Central Park in New York: Central Park bezienswaardigheden: Belvedere Castle
Central Park in New York: Central Park bezienswaardigheden: Belvedere Castle

4. Strawberry Fields

Een bekend monument om die je zeker moet bezoeken in Central Park is Strawberry Fields Memorial. Deze plek is aangelegd ter nagedachtenis aan John Lennon. Hij woonde vlakbij Central Park en in 1980 is hij vermoord voor zijn huis. John Lennon was een wereldberoemde artiest.

5. Sheep Meadow

Ooit liepen hier schapen, maar nu is het een prachtig groen grasveld, waar wel ruim 30.000 mensen op kunnen. Dit is de ideale plek om een kleedje neer te leggen en te picknicken. Dit is ook een favoriete activiteit bij de locals. Helaas is dit in de winter niet echt een goede activiteit, hoewel het bij ons toch gewoon bijna 18 graden was.

6. Central Park Zoo

Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling om een dierentuin aan te leggen in Central Park, maar toch was Central Park Zoo de eerste dierentuin in New York en opende het in 1864 zijn deuren. Verschillende New Yorkers lieten in het park dieren achter als cadeau voor de stad en daarom werd uiteindelijk besloten hier een dierentuin te maken. De dierentuin heeft veel kritiek gehad op het gebied van dierenwelzijn, maar is inmiddels gerenoveerd en gewijd aan natuurbehoud. Zelf bezochten wij deze plek niet, maar het is zeker een aanrader om te doen als je Central Park bezoeken gaat.

7. Jacqueline Kennedy Reservoir

De Jacqueline Kennedy Reservoir is een groot water reservoir in Central Park, dat eigenlijk gewoon lijkt op een enorm meer. Je hebt uitzicht op de fonteinen in het water en op de achtergrond de hoge gebouwen van New York.

Central Park bezoeken: Central Park tips, doen in Central Park

8. De ijsbaan in Central Park in New York

Bezoek je Central Park in de winter? Dan kun je hier ook schaatsen! Je kunt dan kiezen uit de Wollman Rink en de Lasker Rink. Van deze twee is Wollman Rink de meest populaire plek om te schaatsen. Voor meer informatie kun je het beste even kijken op deze website.

9. Gapstow Bridge

Een van de mooiste plekken in Central Park is Gapstow Bridge. Dit is een prachtige stenen boogbrug over een vijver heen. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op de skyline van New York. Echt een aanrader!

10. De Carousel

In Central Park vind je een carousel uit hout gesneden. Deze draaimolen is overdekt en zeker mooi om te zien. Hier een kijkje nemen is dan ook zeker iets wat je moet doen in Central Park.

11. Standbeelden in Central Park

Naast de Central Park bezienswaardigheden die ik hierboven noemde, zijn er ook nog diverse beelden in Central Park die je kunt bekijken. Ik som hieronder een aantal beelden op die een bezoekje waard zijn.

 • Alice in Wonderland beeld
 • Cleopatra Needle
 • Hans Cristian Andersen
 • Balto Statue

12. Musea bij Central Park

Aan de rand van Central Park vind je meerdere beroemde musea die enorm de moeite waard zijn, vooral als je een museum liefhebber bent. Hieronder zal ik de musea die grenzen aan Central Park opsommen. Deze musea kun je dus heel goed combineren met een bezoek aan Central Park in New York.

 • American Museum of Natural History
 • Guggenheim
 • The Metropolitan Museum of Art
 • The Frick Collection
 • Museum of the City of New York

Central Park bezoeken: de beste manier

Wil je Central Park bezoeken? Dan kun je ervoor kiezen om dit op verschillende manieren te doen. Je kunt wandelen, fietsen of met een Pedicab tour mee. Hieronder vertel ik je kort iets over al deze manieren.

Wandelen in Central Park

Een van de leukste dingen om te doen in Central Park, is om gewoon lekker een stukje te wandelen. Je kunt wandelen over verschillende paden en op die manier de mooiste Central Park bezienswaardigheden ontdekken. Het is leuk om bijvoorbeeld een stukje te wandelen bij Oak Bridge, Peebler Point en Hernshead en om een stukje te lopen rondom The Lake. Verder is het ook leuk om een stuk te wandelen langs het waterreservoir of bij The Ramble, een stuk bos in Central Park.

Wandelen in Central Park in New York

Fietsen in Central Park

Een van de beste manieren om Central Park te ontdekken is eigenlijk door te gaan fietsen in Central Park. Central Park is namelijk te groot om helemaal te voet te ontdekken. Wil je dus alle Central Park bezienswaardigheden uit dit artikel bezoeken? Huur dan lekker een fiets, zet hem af en toe neer in het fietsenrek en ontdek op die manier Central Park. Je kunt dan af en toe korte stukjes wandelen om een kijkje te nemen in het park. Let op dat het overal eenrichtingsverkeer is en je alleen op de fietspaden mag fietsen. Later zal ik nog een uitgebreid artikel schrijven over fietsen in Central Park, zodat je hier meer over kunt lezen. Je kunt je fiets huren via deze link. Als je wilt zou je ook kunnen kiezen om te fietsen in Central Park met een gids, om zo gelijk meer te horen over het park.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over fietsen in Central Park.

fietsen in Central Park in New York langs de Central Park bezienswaardigheden

Een Pedicab tour in Central Park

Een andere optie is om mee te gaan met een Pedicab Tour in Central Park. Dit is vrij populair en de manier om Central Park te bekijken zonder moe te worden. De Pedicab is eigenlijk een soort fietstaxi. Je hebt een gids die fietst en je de mooiste plekken van het park laat zien. Ondertussen vertelt hij of zij iets over het park. Jij zit ondertussen lekker achterin en geniet van het park. Je kunt dit ter plekke reserveren, of via deze link. Houd er rekening mee dat dit steeds populairder wordt en vooruit boeken dus best handig kan zijn.

De laatste optie die je hebt is met een paard en koets door het park. Deze noem ik verder niet apart, omdat ik dit niet aanraad. Dieren en toerisme gaan over het algemeen niet samen. Wil je dit wel doen? Lees je dan in ieder geval goed in over het dierenwelzijn van de paarden, zodat je weet of het verantwoord is of niet.

Overige Central Park tips

Nu je een goed beeld hebt gekregen van Central Park in New York en je weet wat je moet doen in Central Park, zal ik mijn laatste Central Park tips voor je opsommen.

 • De beste periode voor een bezoek aan Central Park is de herfst. De kleuren zijn dan echt prachtig om te zien en dat maakt het park extra mooi. Verder zijn de lente en zomer ook een prima periode. De winter is het minst, want hoewel je dan kunt schaatsen, is het park dan ook heel kaal.
 • Neem de tijd! Central Park is echt heel groot. Veel mensen gaan slechts 2 uur fietsen in Central Park, of doen een korte wandeling. Dat is niet genoeg. Wij hadden zelf maar weinig tijd hier en dat vind ik jammer, hierdoor hebben wij niet alle Central Park bezienswaardigheden kunnen zien. Ik raad je dan ook aan om hier minimaal 4 uur voor uit te trekken. Maar je kan je hier ook zo een hele dag vermaken!
 • Ben je klaar met Central Park bezoeken? Dan is er gelukkig nog veel meer leuks te doen in New York! Lees ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in New York.
Central Park bezoeken

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over Central Park bezoeken in New York. Ik vond Central Park zeker leuk om te bekijken en het fietsen door Central Park in New York werd een van de hoogtepunten van onze stedentrip. Hopelijk heb je door dit artikel een goed beeld kunt krijgen van het park en heb je een antwoord op de vraag: wat te doen in Central Park? Zoals je ziet zijn er genoeg leuke Central Park bezienswaardigheden. Hopelijk had je wat aan mijn tips voor Central Park!

Wil jij Central Park bezoeken in New York?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows