Carnaval in Venetië: tips, tricks & heel veel foto’s

door | Laatste update Sep 5, 2021 | Gepubliceerd Mar 11, 2017 | Europa, Italië, Stedentrips | 4 reacties

Carnaval in Venetië is echt geweldig, ik heb nu al heimwee en ga het liefst volgend jaar weer. Overal zie je prachtig verklede mensen met de mooiste maskers. Maar ook Venetië zelf is een lust voor het oog. Carnaval geeft echt iets extra’s, het zorgt ervoor dat je verliefd wordt, verliefd op Venetië.

Carnaval in Venetië

Carnaval in Venetië duurt maar liefst twaalf dagen en valt voor een klein deel tegelijk met het Nederlandse carnaval. Het Venetiaanse carnaval is echt compleet anders; hier ga je niet verkleed als iets, maar hier loop je de hele dag in een prachtig kostuum, met een prachtig masker. Je kunt het zo gek niet bedenken of het loopt er. Geen dieren, geen clowns, maar gewoon prachtig mooi.

Het Venetiaanse carnaval begon in 1296. Het dragen van maskers zorgde ervoor dat je anoniem over straat kon gaan, sociale statussen werden verborgen en je kon ongezien een zonde begaan. Ook buiten de carnaval was het dragen van maskers in Venetië heel gewoon. In de tijd van Napoleon werd het dragen van maskers verboden. Later is het dragen van maskers gelukkig weer opgepakt en inmiddels worden maskers tijdens de carnaval weer volop gedragen, in combinatie met de mooiste kostuums.

Venetiaans Carnaval

Evenementen tijdens de carnaval in Venetië 

Carnaval in Venetië duurt dus twaalf dagen en overlapt voor een deel met het Nederlandse carnaval. In Venetië beginnen ze alleen een week eerder. De carnaval start zeven weken voor Pasen en duurt tot vastenavond. Tijdens de carnaval zijn heel veel evenementen en eigenlijk is er elke dag wel van alles te beleven. Wat er precies te beleven is als jij er bent kun je gewoon heel simpel vinden op google.

Het meeste gebeurt rondom het San Marco plein, de hele dag lopen daar mensen rond met de mooiste kostuums. Houdt echter rekening met extreme drukte op het plein, want je bent niet de enige die Venetië tijdens de carnaval bezoekt. Als je wat afwijkt van het plein kom je ook nog genoeg leuke evenementen en verklede mensen tegen, maar dan zonder drukte. Toch vond ik zelf het San Marco plein echt het leukste stuk om de carnaval mee te maken.

De carnaval is echter niet meer hoe het vroeger was, het is aangepast op de toeristen en de mensen die er rond lopen. Er zijn nu nog maar enkele verklede mensen en het grootste deel van de mensen die er zijn bewonderd deze prachtige figuren, maakt er foto’s van en poseert ermee.

Overnachten in Venetië

Venetië is duur (ook al viel het ons mee). En tijdens de carnaval wordt het nog even extra duur. Boek je accommodatie dus op tijd, want alles wat betaalbaar is zit snel vol. Het kan lonen om buiten het centrum te overnachten. Wij sliepen op Lido di Venezia, een eiland naast Venetië dat echt super goed te bereiken is per bootbus. Verder is het daar heerlijk rustig, dus zit je niet constant in de extreme drukte. De boten gaan 24 uur per dag, dus je kunt gewoon de hele dag rond slenteren in Venetië.

Wij sliepen in hotel Rigel, het was echt een mooi, fijn hotel, met een heerlijk ontbijt. Het lag dicht bij de bootbussen en voor drie nachten betaalden wij in totaal €189,-. Valt best mee voor een weekend tijdens de carnaval in Venetië.

Ook leuk! Reis na een paar nachten Venetië door richting de Dolomieten, een prachtig berggebied in Italië. Lees hier meer over een roadtrip Dolomieten

Tips & tricks voor Carnaval in Venetië 

Venetië is echt prachtig, dus wat je er precies moet doen zal ik later in een aparte blog vertellen. Maar ik deel wel alvast wat tips en tricks voor tijdens de carnaval!

  • Zorg ervoor dat je ook een dag buiten het weekend meepakt. Op zaterdag en zondag was het super druk. Tijdens het weekend komen namelijk de meeste dagjes mensen en ook de meeste mensen die gewoon even kort een weekend weg gaan. Verder zijn er ook de meeste festiviteiten. Op maandag is er nog steeds genoeg te doen, maar is het wel een heel stuk rustiger, wat een verademing zeg!
  • Koop een bootpas met heel veel korting. Als je nog geen 29 bent koop je een 3 dagen kaart voor de boot voor €28,- in plaats van voor €40,-. Een flink verschil dus. Overnacht je op Venetië zelf heb je zo’n pas niet echt nodig, je kunt alles gemakkelijk te voet doen.
  • Zorg dat je er op tijd bent. Na tienen wordt het langzaam drukker, want de dagjesmensen arriveren. ’s Ochtends is het nog lekker rustig en ook dan gebeurt er genoeg rondom het San Marco plein en in de rest van de stad.
  • Die dure entreepassen voor een bal zijn helemaal niet nodig, op straat is er genoeg te doen en dat is gewoon helemaal gratis.
  • Maskers en kostuums huren is gewoon echt super duur, wil je toch graag een masker kun je bijna overal voor een paar euro een eigen masker kopen.
  • Neem een goede camera mee! Mijn camera was gejat voor we naar Venetië gingen en wat heb ik mijn spiegelreflex camera gemist zeg.. Maar goed, ik had geen andere keuze. Mijn handen jeuken om terug te gaan, want mooie foto’s maken kun je er heel goed!
  • In 2019 vindt de carnaval plaats tussen 23 februari en 5 maart, save the date! In 2020 van 15 februari tot 25 februari. Save the date!

Een foto impressie van het Venetiaanse Carnaval 

Ik zei het hierboven al; neem een goede camera mee! Die van mij was gejat dus ik had slechts een compact camera. Ik heb geprobeerd er het beste van te maken en mij gewoon helemaal uitgeleefd. En het is gelukt; want ik heb echt een hele berg foto’s. Het was praktisch onmogelijk om echt een keuze te maken, dus bij deze; een foto impressie van Venetië tijdens de carnaval, met heel veel foto’s!

venetië carnaval
Gekleurde kostuums en maskers
venetië carnaval
venetië carnaval
venetië carnaval
venetië carnaval
venetië carnaval
venetië carnaval
venetië carnaval
Diverse maskers en kostuums in de stad
venetië carnaval
Oranje outfits tijdens de carnaval
venetië carnaval
venetië carnaval
Prachtige kostuums en maskers
venetië carnaval
venetië carnaval
Prachtige hoeden en outfits
venetië carnaval
venetië carnaval
Maskers
venetië carnaval
venetië carnaval
venetië carnaval
venetië carnaval
Geweldige kostuums
venetië carnaval
venetië carnaval
Prachtige verklede mensen in de stad
Prachtig verklede mensen in de stad

Dit is alles wat je moeten weten over carnaval in Venetië. Wij vonden het geweldig en ik zou zo nog eens terug gaan! Hopelijk heb je ook genoten van de foto’s en wie weet kan jij zelf dit prachtige feest bijwonen volgend jaar! 

Ben jij al eens in Venetië geweest tijdens de carnval? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow