De perfecte cameratas voor op reis

door | Laatste update Mar 9, 2024 | Gepubliceerd Mar 9, 2024 | Backpacken, Fotografie, Reisgadgets, Voorbereidingen | 4 reacties

Cameratas voor op reis

Wij reizen regelmatig en maken dan ook graag foto’s. Tijdens onze reizen neem ik zelf altijd mijn spiegelreflexcamera mee (een Nikon D7500) met minimaal 2 lenzen, soms 3. Verder neemt Remco zijn systeemcamera mee (Nikon Z6 II) en ook minimaal 2 lenzen. Daarnaast nemen wij nog een statief mee en wat filters. Maar wij willen ook nog een waterfles mee kunnen nemen en misschien een vestje of wat andere handige spullen voor onderweg. Je kan je voorstellen dat je hiervoor een goede tas nodig hebt, zodat je al deze spullen op een fijne manier mee kunt nemen. Tijdens onze zoektocht naar tassen ben ik enorm veel opties tegengekomen en merkte ik snel dat de keuze lastig is. Wij zochten een tas met genoeg ruimte voor alles wat ik hierboven noemde, maar ook een tas die fijn draagt. Verder vind ik een heupband echt onmisbaar, omdat alle cameraspullen bij elkaar behoorlijk zwaar zijn. Dit zijn dus al snel veel eisen voor een cameratas voor op reis. Hieronder neem ik je mee naar onze zoektocht.

Waar let je op bij het uitzoeken van een cameratas voor op reis

Ik zal hieronder wat dingen met je delen waarop je moet letten bij het kopen van een cameratas voor op reis. Zo vertel ik over de verschillende soorten tassen, camera insert, overige ruimte en vakken, een heupband en over andere dingen die handig zijn om te hebben bij een cameratas voor op reis. Daarna zal ik onze keuze delen en nog wat andere goede opties voor goede tassen met je delen.

Wat voor soort tas wil je?

Als je opzoek gaat naar de perfecte cameratas voor op reis, is het belangrijk om te bedenken wat voor tas je wilt. Wil je een schoudertas, of wil je een rugzak? Een schoudertas kan handig zijn als je echt alleen je camera met 1 lens wilt meenemen, maar voor meerdere spullen is een rugzak al snel veel fijner. Ook draagt dit fijner en krijg je hierdoor minder last van je schouders. Je kunt ook nog kiezen voor een combinatie van beide soorten tassen. Dit is zeker belangrijk om over na te denken, omdat je op deze manier de opties al behoorlijk kunt beperken.

Perfecte cameratas op reis

Het cameradeel (camera insert) 

Het belangrijkste van de cameratas is natuurlijk het cameradeel van de tas, oftewel de camera insert. Als je op zoek gaat naar een goede cameratas, kom je er al snel achter dat er veel tassen zijn die alleen bedoeld zijn voor camera’s. Dit betekent dat de hele binnenkant zacht is en bescherming biedt voor de camera, maar er weinig tot geen ruimte is voor andere spullen. Er zijn ook tassen waarbij slechts een deel gemaakt is voor de camera. Het andere deel van de tas kan gebruikt worden voor overige spullen.

Bij het cameradeel is het goed om op te letten hoe groot het is. Passen al je lenzen erin? Of moet je keuzes maken en steeds een lens thuislaten? Dit kan best gaan irriteren en dat is zonde. Daarom is het belangrijk om de afmetingen van het cameradeel goed te controleren en om na te gaan of jouw camera en lenzen hierin passen.

Verder zijn er ook tassen met een uitneembare insert, of waarbij je van de insert nog een losse tas kunt maken. Op die manier kun je ook met alleen dat deel van de tas op pad gaan. Er zijn veel keuzes, dus denk hier goed over na!

Overige ruimte en vakken

Sommige tassen hebben dus puur een compartiment voor de camera en verder geen aparte ruimte voor bijvoorbeeld een jasje, eten of andere benodigdheden. Tijdens onze zoektocht wilden wij sowieso een allround cameratas, waarin wij ook wat spullen mee kunnen nemen. Op die manier kunnen wij er ook mee hiken op reis, maar kan de tas ook als handbagage in het vliegtuig worden gebruikt.

Daarnaast zijn wat opbergvakjes ook heel handig om te hebben. Zo heb je vakjes om je extra accu’s, lensdoekjes en geheugenkaartjes in op te bergen. Zeker heel handig en dus zeker een belangrijk aandachtspunt bij het kopen van de perfecte cameratas voor op reis.

Heupband

Een heupband was bij onze zoektocht naar een tas echt onmisbaar. Als je een zware camera, statief, meerdere lenzen en water meeneemt loopt het gewicht wat je meedraagt al snel op. Zonder heupband drukt al dit gewicht op je schouders, wat na een tijdje onprettig draagt en pijn gaat doen. Een goede heupband met voldoende ondersteuning is voor ons daarom echt onmisbaar en is dan ook heel belangrijk om op te letten bij je keuze. Veel tassen vallen hierdoor af, tenminste voor ons, aangezien ze geen heupband hebben, of een heupband hebben die nauwelijks steun biedt. Bedenk dus goed of een heupband belangrijk is voor jou.

Overige handige dingen bij een cameratas voor op reis

Naast de dingen die ik hierboven heb genoemd, zijn er nog wat andere dingen die handig zijn om op te letten tijdens de aanschaf van een tas. Zo is het fijn om te checken of er een plek is voor waterflessen. Het liefst ook voor een grotere fles, zodat je voldoende water mee kunt nemen voor een langere dag fotograferen. Verder is het handig om erop te letten hoe je een statief kunt bevestigen aan de tas. Ook is het goed om op de plaatsing van de ritsen te letten. Zelf vind ik het fijn als die aan de zijkant zitten, zodat je de camera makkelijk uit de tas kunt halen. Sommige mensen vinden dat misschien helemaal niet prettig, dit verschilt dan ook per persoon.

Onze keuze voor de perfecte cameratas voor op reis

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van een cameratas voor op reis, is het tijd om je te vertellen welk tassen wij hebben gekozen. Daarna deel ik nog enkele tips voor andere goede cameratassen voor op reis. Remco en ik hebben beide een andere tas gekozen, omdat we net iets andere eisen stellen aan de tas. Ik bespreek beide tassen hieronder.

Remco’s keuze: Shimoda Action V2

Remco heeft gekozen voor een tas van Shimoda en dit is eigenlijk een van de beste tassen op de markt. De tas is perfect voor zowel lange hikes als voor fotografie. De tas heeft een camera insert met genoeg ruimte voor meerdere lenzen en je camera. Dit cameradeel is verkrijgbaar in verschillende maten, zodat je kunt kiezen wat past bij jouw wensen. Boven de camera insert zit nog een rolltop waar je veel spullen in kunt opbergen. Er is ook ruimte voor een statief, waterflessen en andere accessoires. De Shimoda tas is bovendien heel goed schoon te houden. Daarnaast heeft de tas een hele goede heupband, waarschijnlijk wel de beste heupbad bij cameratassen. Bij de tas zit ook een regenhoes.

De tas is verkrijgbaar in een mannen- en vrouwenmodel, wat erg handig is. Daarnaast is hij er ook in verschillende leuke kleuren en diverse maten. Remco koos voor 30 liter, wat echt groot zat is. Maar als je zoekt naar een cameratas voor meerdaagse hikes, kun je ook kiezen voor 50 liter. De tas klinkt betreft perfect. Echter, de prijs is een nadeel. Deze tas is echt heel duur. Natuurlijk is de kwaliteit goed en gaat de tas jaren mee, maar hij kost wel dik €400,-. Dit is een hoge prijs voor een tas. Remco gebruikt de tas veel, is er blij mee en vindt de prijs het waard.

Je kunt de tas kopen bij Kamera Express, Cameranu of Cameraland.

De perfecte cameratas voor op reis: Shimoda
De perfecte cameratas voor op reis: Shimoda
De perfecte cameratas voor op reis: Shimoda

Linda’s keuze: Thule Covert

De Shimoda is een geweldige tas, maar ik gebruik een rugzak minder vaak dan Remco. Daarom wilde ik absoluut geen ruime €400,- uitgeven aan een tas. Bovendien wil ik niet altijd een rugzak bij me hebben. Als ik alleen mijn camera en één lens mee wil, gebruik ik liever een klein tasje. Daarom heb ik lang gezocht naar een rugzak waarin ik een losse cameratas zou doen. Maar uiteindelijk kwam ik de Thule Covert tegen. Dit is een rugzak een uitneembare camera insert. Het uitneembare camera deel kun je als slingbag gebruiken. Dit is erg handig! Boven het uitneembare cameradeel bevindt zich een ruim vak voor andere spullen. Er zijn ook diverse vakjes voor kleine spullen, daarnaast is er ruimte voor een statief en waterfles en heeft de tas een comfortabele heupband.

De tas is er in 24 liter en 32 liter. Zelf koos ik voor 24 liter en dit is groot genoeg. Er zijn twee kleuren waaruit je kunt kiezen. Helaas is de tas wel een unisex model en is er geen vrouwenmodel. De tas kost €250,-, wat nog steeds vrij duur is. Ik kocht de tas echter tijdens Black Friday, waardoor hij een stuk goedkoper was. 

Je kunt de tas bestellen bij Kamera Express of Cameranu.

Perfecte Cameratas voor op reis: Thule Covert
Perfecte Cameratas voor op reis: Thule Covert
Perfecte Cameratas voor op reis: Thule Covert
Perfecte Cameratas voor op reis: Thule Covert
Perfecte Cameratas voor op reis: Thule Covert

Andere goede cameratassen voor op reis

Nu je weet welke tassen wij hebben gekozen, is het tijd om enkele andere goede cameratassen voor op reis te bespreken. Dit zijn tassen die ik ook heb overwogen en die zeker een goede keuze zijn. Ik zal overal ook de link erbij plaatsen, zodat je ze beter kunt bekijken en eventueel kunt kopen.

Lowepro Photo Active BP 300

De Lowepro Photo Active BP 300 is een goede cameratas voor op reis. Het onderste deel van de tas is een stevig cameracompartiment voor je lenzen en camera. Je kunt dit deel vanaf de zijkant bereiken. Boven het cameracompartiment is er een klein vak voor andere spullen. Ook is er ruimte voor een statief en een fles water. De tas heeft een heupband, maar deze is vrij dun. 

Je kunt deze tas bestellen bij Kamera Express, Cameranu of Cameraland.

Lowepro PhotoSport BP 15L / 24 L AW III

De Lowepro PhotoSport BP 24 liter is een tas die ik serieus heb overwogen. Je hebt de tas ook in 15 liter, maar dan is het cameradeel voor mij echt te klein. Een groot voordeel is dat je het cameradeel als losse tas kunt gebruiken. Handig als je geen rugzak mee wilt nemen. Verder heeft de tas nog een opbergruimte voor andere spullen, plek voor een flesje water, je statief en zit er een regenhoes bij. Ook heeft de tas echt een hele stevige heupband. Zelf koos ik uiteindelijk voor de Thule tas omdat je daar een lens extra in mee kan nemen, maar anders had ik deze tas misschien wel gekozen!

Je kunt deze tas bestellen bij Kamera Express of Cameranu.

Think Tank Mindshift Firstlight 20 L

De Think Tank Mindshift Firstlight 20L is ook een ideale cameratas voor op reis. De tas heeft een brede, stevige heupband die veel ondersteuning biedt. Verder heb je veel plek voor je camera en lenzen, en er zijn diverse vakken voor andere spullen. Een nadeel is dat het compartiment voor andere spullen klein is. In tegenstelling tot de tassen hierboven, is er geen apart compartiment voor kleding of andere spullen. Maar voor wie op zoek is naar een tas voor vooral cameraspullen, is dit een hele goede optie!

Je kunt deze tas bestellen bij Kamera Express, Cameranu of Cameraland.

Peak Design Travel Backpack 30 L (of 45L)

Ik ben echt fan van het merk Peak Design. Peak Design staat bekend om hun hoge kwaliteit, levenslange garantie en je kunt alle producten heel goed samen gebruiken. Zo gebruiken we ook een statief en clip van Peak Design (daarover later meer). Daarom heb ik deze tas ook echt overwogen. Je kunt heel makkelijk de tas aanpassen aan de hand van je reis. Er is een heupband, plek om je cameraspullen op te bergen, plek voor overige spullen, maar ook ruimte voor water en een statief. Het nadeel? Je moet bij deze tas nog losse onderdelen kopen, omdat je anders je camera niet veilig kunt opbergen in de tas. Een voordeel daaraan is wel dat je daardoor de tas heel persoonlijk kunt maken.

Je kunt deze tas bestellen bij Kamera Express of Cameraland.

WANDRD the PRVKE 21

Een laatste goede cameratas voor op reis is de tas van WANDRD. IIk vind de tas er mooi uitzien en hij is verkrijgbaar in verschillende leuke kleuren. Je kunt ervoor kiezen om alleen de tas te kopen, of om een bundel te kopen. Ik zou voor het laatste kiezen, zodat er ook echt een camera instert bij zit en je je camera goed mee kunt nemen. Bovenop is er dan nog voldoende ruimte voor andere spullen. Wat ik een nadeel vind aan de tas? Het ontbreken van een goede heupband. Maar als je dit niet belangrijk vindt, is deze tas een hele goede optie!

Je kunt deze tas bestellen bij Kamera Express, Cameranu of Cameraland.

Een daypack met een losse cameratas of insert

Vind je cameratassen te duur, of voldoen ze toch niet helemaal aan jouw eisen voor een goede daypack? Dan kun je er ook nog voor kiezen om een gewone daypack te kopen en hier een losse cameratas of insert in te gebruiken. Een nadeel hieraan is dat je het cameradeel vaak onderin de tas stopt en je dus elke keer je hele tas leeg moet halen om erbij te kunnen. Een gewone rugzak heeft namelijk niet zo’n handige rits aan de zijkant. Een voordeel is dat de keuze aan goede dagrugzakken wel echt een stuk groter is en je op die manier misschien een tas vindt die beter bij jouw wensen aansluit. Ik ben alleen zelf wel eens spullen kwijt geraakt omdat ik alles uit mijn tas moest halen om mijn camera te pakken en niet doorhad dat er iets uitgevallen was. Daarom besloot ik nu ook dat het tijd werd voor een goede camerarugzak voor op reis.

Wil je meer lezen over goede rugzakken voor op reis? Lees dan ook eens mijn artikel over de perfecte daypack voor op reis.

Wat je cameratas voor op reis nog beter maakt!

Uiteindelijk zijn er veel cameratassen voor op reis die goed zijn. Wat voor jou perfect is, is heel erg afhankelijk van je wensen. Voor mij is de Thule Covert top, voor Remco de Shimoda tas. Maar wat onze tassen echt nog veel fijner maakt dan dat ze al zijn, is de clip van Peak Design die we op de band hebben bevestigd. Hierdoor kun je je camera vast klikken aan de buitenkant van je tas. Tijdens het hiken zijn je handen hierdoor vrij, maar heb je je camera ook zo weer vast voor een toffe foto. Echt super handig! Je kunt de clip bestellen bij Kamera Express, Cameranu of Cameraland.

Clip Peak design

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over het uitzoeken van de perfecte cameratas voor op reis. Het was voor ons een hele zoektocht en we hebben veel tassen geprobeerd. Maar uiteindelijk zijn wij zelf nu heel blij met onze keuzes en hopen wij onze cameratassen nog jaren mee te kunnen nemen op reis!

Wat vind jij de perfecte cameratas voor op reis?

De tassen die wij zelf hebben zijn niet gesponsord en hebben wij zelf gekocht. De andere tassen uit het artikel kwamen naar voren als goede opties tijdens ons eigen onderzoek. Dit artikel is dan ook niet gesponsord. Wel vind je affiliatie links in dit artikel, mocht jij iets aanschaffen via deze links, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou niets extra’s! Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows