Hiken op het Byzantijnse pad op Paros

door | Gepubliceerd May 6, 2024 | Europa, Griekenland, Wandelen | 0 Reacties

Paros is een prachtig eiland in de Griekse Cycladen. Je vindt er fantastische dorpen, mooie natuur en je kunt er mooie wandelingen maken. In dit artikel neem ik je mee naar een van de mooiste wandelingen van het eiland en vertel ik alles over hiken op het Byzantijnse pad op Paros.

De geschiedenis van het Byzantijnse pad op Paros

Ik vertel je in dit artikel over hiken op het Byzantijnse pad op Paros, maar voor ik dat doe, vertel ik je eerst iets over de geschiedenis van dit bijzondere wandelpad. Dit pad is namelijk een eeuwenoud pad dat dateert uit de Byzantijnse periode. De Byzantijnse periode was de periode van de 4e tot de 15e eeuw na Christus. Het pad is dus behoorlijk oud, wat het extra bijzonder maakt om hier te lopen.

Het Byzantijnse Pad op Paros kronkelt door het bergachtige landschap van het eiland en verbind de belangrijkste byzantijnse dorpen en kloosters met elkaar. Het pad was vroeger een belangrijke handelsroute, maar ook pelgrims en reizigers maakten gebruik van het pad.

Hiken op het Byzantijnse pad op Paros

Er wordt geprobeerd om het oude pad goed te onderhouden, zodat je deze prachtige route over het eiland kunt blijven hiken. Om een indruk te krijgen van het Byzantijnse pad op Paros, kun je voor verschillende routes kiezen. Het kortste, maar ook het mooiste en meest populaire stuk om te wandelen loopt tussen Lefkés en Prodromos in. Dit stuk is 3,5 kilometer lang. Wil je de hele route lopen? Dan loop je van Naoussa naar Lefkés. Dit is zo’n 8 kilometer. In dit artikel zal de focus liggen op het stuk richting Lefkés en Prodromos, aangezien dit het mooiste stuk is, heel toegankelijk is en de meeste mensen voor die wandelroute kiezen.

Algemene informatie over de wandeling op de Byzantijnse road

Ik zal hieronder de algemene informatie delen over de wandeling op het Byzantijnse pad op Paros, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Wandelroute: Byzantijnse route
Start: Lefkés
Eind: Prodromos
Lengte: 3,5 kilometer (one way)
Duur: 1 tot 1,5 uur
Moeilijkheid: makkelijk
Bijzonderheden: er is geen schaduw op de route! Je kunt de route ook andersom lopen.

De start in Lefkés

Als je gaat hiken op het Byzantijnse pad op Paros start je dus in Lefkés, een prachtig dorp in het midden van het eiland Paros. Het is een van de mooiste dorpen van het eiland en zeker een bezoekje waard. Ik zal in dit deel van het artikel eerst vertellen over Lefkés en hoe je deze plek bereikt.

Hoe bereik je Lefkés?

Lefkés is makkelijk te bereiken met de auto of met de bus die rijdt op Paros. Kies je voor een auto? Dan heb je de meeste vrijheid en kun je alle plekken op Paros heel snel en makkelijk bereiken. Het eiland is klein en je bent overal zo. Lefkés is dan vanuit alle plekken snel te bereiken. Zowel vanuit Naoussa als vanuit Parikia is het 15 minuten rijden. Parkeren kan gratis net buiten het centrum.

Kies je voor de bus? Dan moet je via Parikia reizen. Vanaf hier rijdt er een directe bus richting Lefkés. De bus op Paros is niet duur. Voor het schema en de tijden kun je kijken op deze website.

Op ontdekking in Lefkés

Als je eenmaal bent aangekomen in Lefkés raad ik je aan om eerst het dorp zelf te gaan verkennen. Dit is namelijk echt een van de leukste dorpen van Paros en hier moet je dan ook zeker wat tijd doorbrengen. Je vindt hier prachtige straatjes, fotogenieke deuren, veel roze bloemen en mooie kerken. De mooiste kerk is de Agia Triada Kerk. Neem hier dan ook zeker een kijkje. Verder zijn er ook wat winkeltjes en plekken waar je iets kunt eten of drinken. Daarnaast is Lefkés een katten paradijs. Als je ongeveer een uurtje rondslentert door dit dorp, kom je vanzelf eigenlijk alle mooie plekjes tegen.

Lefkes Paros: Byzantijnse pad op Paros
hiken op het Byzantijnse pad op Paros
hiken op het Byzantijnse pad op Paros
hiken op het Byzantijnse pad op Paros

Naar de start van het wandelpad

Als je uitgekeken bent in Lefkés is het tijd om op zoek te gaan naar het beginpunt van het Byzantijnse pad op Paros. Er staan gelukkig wat bordjes in het centrum, dus in principe is het niet heel moeilijk om te vinden. Toch kan het handig zijn om Google Maps te gebruiken, want niet elk bord is even goed te vinden. Je moet vooral naar beneden lopen om het pad te vinden.

De wandelroute van Lefkés naar Prodromos

Dan kan de wandelroute van Lefkés naar Prodromos beginnen. Het pad is gemaakt van marmer en uitgehakt steen. Op sommige stukken is het vlak, maar er zijn ook stukken waar je wat moet stijgen en dalen. Als je van Lefkés naar Prodromos loopt zul je vooral dalen en vlakke stukken lopen. Loop je de route andersom? Dan moet je meer stijgen. Er zit een wat steiler stuk in de route, maar dat is goed te doen. Aan het begin van het hiken van het Byzantijnse pad op Paros heb je vooral uitzichten op Lefkés. Deze uitzichten zijn prachtig mooi, dus draai je zeker een paar keer om. Wij stoppen af en toe voor een slok water en om te genieten van de uitzichten. Ondertussen komen wij nauwelijks mensen tegen, wat dit nog toffer maakt. Het is ook gaaf om te bedenken dat je op een eeuwenoud pad loopt. Vooral de stukken waarbij het pad nog van marmer is, zijn natuurlijk gaaf.

Na de steile klim omhoog veranderen de uitzichten en zie je de andere kant van de berg. Je hebt uitzicht over een deel van Paros en kunt bij helder weer ook Naxos zien liggen. Dit is een heel mooi deel van de wandeling. Vanaf hier loop je ook vooral naar beneden, totdat je Prodromos bereikt.

Hiken op het Byzantijnse pad op Paros
Hiken op het Byzantijnse pad op Paros
Hiken op het Byzantijnse pad op Paros
Hiken op het Byzantijnse pad op Paros
Hiken op het Byzantijnse pad op Paros

Het einde in Prodromos

Het einde van dit deel van de hike op de Byzantijnse route in Paros vind je in het dorp Prodromos. In dit deel van het artikel vertel ik je over Prodromos, een ander dorp dat je zeker moet ontdekken.

Op ontdekking in Prodromos

Als je op zoek gaat naar mooie plekken op Paros kom je Prodromos niet heel veel tegen. Dus toen wij eenmaal het dorp bereikten, hadden wij hier lage verwachtingen van. Maar wat een super mooi en leuk dorp is Prodromos. Je vindt hier een wirwar aan prachtige straatjes die heel fotogeniek zijn. Verder zijn hier enorm veel roze bloemen, ook al heel vroeg in het seizoen. Je vindt in Prodromos de mooiste bougainville struiken van heel Paros. Daarnaast hangt er een fijne sfeer in het dorp, is het niet heel druk en vind je er wat leuke horeca. Het is dan ook zeker de moeite waard om Prodromos ook echt even te bekijken, voor je je wandeling voortzet of teruggaat.

Prodromos, hiken op het Byzantijnse pad op Paros
Prodromos, hiken op het Byzantijnse pad op Paros
Prodromos, hiken op het Byzantijnse pad op Paros
Prodromos

De terugweg, of je route uitbreiden

Nadat je Prodromos hebt ontdekt, zijn er 3 dingen die je kunt doen:

  • Terug wandelen naar Lefkés over hetzelfde pad.
  • Met het openbaar vervoer verder reizen op Paros
  • Verder wandelen over het Byzantijnse pad

In het volgende deel van het artikel vertel ik meer over al deze opties.

Hetzelfde pad terug wandelen

Als je met de auto naar Lefkés bent gekomen, is het het handigste om vanaf Prodromos hetzelfde pad terug te lopen naar Lefkés. Je loopt dan weer een uur over hetzelfde pad, maar omdat je de andere kant op kijkt is het toch weel heel anders. Houd er wel rekening mee dat je deze richting op meer zult stijgen en dat dit in de hitte zwaarder kan zijn dan de heenweg.

Met het openbaar vervoer vanaf Prodromos

Vanaf Prodromos kun je ook met de bus verder reizen op Paros. Er rijdt vanaf hier een directe bus naar Parikia. Zo hoef je niet hetzelfde pad terug te lopen, dat is ideaal. Je kunt er ook voor kiezen om een van de andere dorpen vanaf Prodromos te bezoeken met de bus. Er is namelijk zat te doen op Paros.

Je wandeling uitbreiden

Zoals ik al zei, loopt het officiële pad niet maar tot Prodromos en is het officiële pad veel langer. Als je wilt kunt je nog verder doorlopen richting andere dorpen. Een populaire uitbreiding van het hiken op de Byzantijnse route op Paros is het stuk van Prodromos naar Marpissa. Marpissa is een klein, slaperig, maar heel fotogeniek dorp. Dit staat bekend om de prachtige roze deur, de smalle straatjes en mooie plekken. Vanaf Prodromos loop je in 20-30 minuten richting Marpissa. Vanaf Marpissa kun je vervolgens de bus pakken, of je loopt vanaf hier terug naar Lefkés. Houdt er rekening mee dat dit deel van de route voornamelijk langs de autoweg gaat en niet zo mooi is als het stuk dat je hiervoor gelopen hebt. Wij gingen daarom met de auto naar Marpissa en besloten vanaf Prodromos terug te lopen naar Lefkés. Je kunt vanaf Marpissa ook de route nog verder vervolgen richting Piso Livadi en Naoussa.

Marpissa, Byzantijnse Road Paros

Wat vonden wij van het hiken op het Byzantijnse Pad op Paros?

Wij vonden het hiken op het Byzantijnse pad op Paros echt heel leuk om te doen. De wandeling is niet moeilijk en de uitzichten onderweg zijn zeker de moeite waard. Ook combineer je door deze wandeling 2 of 3 van de mooiste dorpen van Paros met elkaar. Ik vond het zeker een van de leukste dingen die wij hebben gedaan tijdens ons bezoek aan dit mooie eiland. Tijdens onze wandeling hadden wij ook nog een leuke ontmoeting met een kat. Deze kat is de helft van de wandeling met ons meegelopen. Hij bleef ons volgen en aandacht bij ons vragen. Mensen onderweg vroegen zelfs of het onze kat was.

Laatste tips voor de Byzantijnse route op Paros 

Nu je weet hoe de wandeling eruit ziet, ben je bijna klaar voor vertrek. Ik zal nog wat laatste tips met je delen.

  • Zorg voor goede schoenen. Het pad is niet moeilijk, maar je loopt wel over rotsen en stenen. Daarom zijn dichte schoenen wel zo fijn.
  • Neem veel water mee, de hele wandeling ligt in de volle zon. Best pittig, vooral in de hete Griekse zomer.
  • Smeer je dus ook heel goed in!
  • Neem de tijd. Als je Lefkés en Prodromos op een rustig tempo wilt bekijken en de wandeling ook nog rustig aan wilt doen, ben je zo een dag verder. Vooral als je daarna ook nog Marpissa wilt bezoeken.
  • Wil je nog meer wandelen op Paros? Lees dan ook eens mijn artikel over wandelen in Paros Park. Dan ontdek je de prachtige kust van het eiland!
Byzantijnse route Paros

Dit is wat mij betreft alles wat je moet weten over hiken op het Byzantijnse pad op Paros. Wij vonden het echt leuk om te doen op Paros en ik kan het iedereen zeker aanraden. De dorpen zijn prachtig, de uitzichten mooi en het is helemaal niet moeilijk!

Zou jij willen wandelen op de Byzantijne route op Paros?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda (1995) en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs, ben ik een van de gezichten achter Travellers of the world. Als kind maakte ik vooral reizen naar de camping in Nederland, Frankrijk en Italië, maar al snel ontdekte ik hoe mooi de wereld was en wilde ik daar meer van zien. Inmiddels bezocht ik ruim 30 landen en zette ik voet op 5 verschillende continenten. Je kunt mij dan ook wel reisverslaafd noemen. Op Travellers of the world schrijf ik de meeste artikelen en deel ik onze reistips & ervaringen, om jullie een handje te helpen bij het plannen van je volgende reis.

Reis je me met mee?

Volg ons op

Follows