Burg Eltz bezoeken: de beste tips voor jouw bezoek!

door | Laatste update Jan 7, 2022 | Gepubliceerd Jan 7, 2022 | Duitsland, Europa | 16 reacties

De herfstkleuren, de mist, het zonnetje dat soms even doorkomt en het omliggende bos. Burg Eltz in Duitsland is alsof je een sprookje bent ingewandeld. Door de prachtige ligging is het kasteel enorm fotogeniek en echt een aanrader om te bezoeken tijdens je roadtrip door Duitsland, je vakantie in de Eifel of je reis naar de Moezel. Wil je ook Burg Eltz bezoeken? In dit artikel deel ik mijn beste tips voor Burg Eltz in Duitsland!

Burg Eltz in Duitsland

Burg Eltz in Duitsland is verspreid over 500 jaar ontstaan door de familie Eltz. Zij bleven sinds de 9e eeuw de burcht steeds uitbreiden. Het kasteel is dus behoorlijk oud en kent een lange, maar interessante geschiedenis.

Het kasteel bestaat eigenlijk uit drie delen, want door een ruzie in de familie werd het kasteel in drieën verdeeld. Er werd uiteindelijk dus door drie families in het kasteel geleefd. Op dit moment is een deel van het kasteel nog steeds in gebruik door de Kempenich familie. De delen van Rübenach en Rodendorf zijn geopend voor publiek en kun je bezoeken.

De ligging van Burg Eltz is prachtig, maar ook strategisch. Het kasteel ligt namelijk langs de Lage Elzbach rivier, dit was vroeger een populaire handelsroute die de Moezel met de Eifel verbond. Verder ligt het kasteel op een 70 meter hoge rots omgeven door de rivier, hierdoor kun je ver de omgeving in kijken, maar was het ook moeilijk om het kasteel aan te vallen. Hierdoor is het kasteel ook goed de oorlog doorgekomen.

Burg Eltz bezoeken

Burg Eltz bezoeken

Wil je Burg Eltz bezoeken? Dat kan en is ook echt heel erg de moeite waard. Er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden voor je bezoek en daar helpt dit artikel je bij. Ik neem je stap voor stap mee naar een bezoek aan Burg Eltz.

Waar ligt Burg Eltz in Duitsland?

Burg Eltz ligt bij het plaatsje Wierschem in de deelstaat Rheinland-Pfalz, op steenworp afstand van Koblenz en het populaire plaatsje Cochem. Het kasteel ligt in een beschermd natuurgebied en dat maakt de ligging gelijk zo mooi. Burg Eltz kun je perfect bezoeken tijdens je vakantie aan de Moezel of in de Eiffel. Het is dan zeker een van de hoogtepunten van je reis. Burg Eltz ligt op zo’n 3 uur rijden vanuit Utrecht en is dus lekker dichtbij.

Hoe bereik je Burg Eltz?

Burg Eltz ligt verscholen in het bos en kun je op 2 verschillende manieren bereiken, je kunt erheen met de auto en parkeren op de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Of je kunt een hike doen vanuit Moselkern of Wierschem.

Parkeren bij Burg Eltz

Als je vanuit Moselkern de borden richting Burg Eltz volgt, kom je vanzelf uit bij de parkeerplaats voor het kasteel. De parkeerplaats kost €2,- voor de hele dag en is vrij ruim. Vanaf de parkeerplaats kun je lopend naar het kasteel, of je neemt de shuttlebus. Als je gaat parkeren krijg je gelijk een folder van het kasteel met wat informatie.

Hieronder vertel ik hoe je vanaf de parkeerplaats bij het kasteel kunt komen.

De shuttle bus naar Burg Eltz

Als je niet goed ter been bent is het een aanrader om met de shuttle bus naar Burg Eltz te gaan. Deze bus brengt je voor €2,- naar het kasteel toe. Dit kost je nog geen 10 minuten. De bussen kunnen wel erg vol zitten en de rij hiervoor kan best lang worden, vooral in drukkere periodes.

Wandelen naar Burg Eltz

Als je niet de shuttlebus pakt, kun je wandelen naar Burg Eltz. Dit deden wij ook en is echt heel goed te doen. Op de heenweg volgenden wij het prachtige bospad. Dit pad gaat alleen omlaag en is tijdens ons bezoek extra mooi door de herfstkleuren. Als je het pad helemaal volgt kom je vanzelf uit bij Burg Eltz en heb je gelijk een fantastisch uitzicht op het kasteel.

Ik kan je aanraden om de terugweg via de asfaltweg te lopen. Natuurlijk is dit saaier, maar langs deze weg vind je nog wel 2 prachtige uitzichtpunten op Burg Eltz die je niet mag missen. Op de terugweg loop je steeds omhoog.

De wandeling kost je zo’n 15 minuten heen en weer 15 minuten terug en is heel toegankelijk.

Burg Eltz in Duitsland , Burg Eltz bezoeken
Sprookjesachtig kasteel
Burg Eltz in Duitsland , Burg Eltz bezoeken
Burg Eltz in Duitsland , Burg Eltz bezoeken

Mooie fotopunten bij Burg Eltz

Veel mensen willen Burg Eltz bezoeken omdat ze van die mooie foto’s gezien hebben op het internet. Zelf wilden wij ook graag naar het kasteel omdat die foto’s ons nieuwsgierig maakten. Ik was van te voren heel benieuwd vanaf waar al die foto’s waren gemaakt. En eigenlijk liggen alle fotopunten gewoon langs de wandelroute van hierboven. Langs de asfaltweg liggen 2 mooie fotopunten, en als je net het bospad uitkomt vind je een ander prachtig fotopunt. Een ander mooi punt is natuurlijk gewoon vanaf de brug voor het kasteel. Als je wilt dat die een beetje leeg is moet je vroeg aanwezig zijn, of juist laat komen.

Burg Eltz tips: mooie fotopunten
Burg Eltz tips: mooie fotopunten
Burg Eltz tips: mooie fotopunten

Rondleidingen door het kasteel

Wil je Burg Eltz bezoeken van binnen? Dat kan! Voor €11,- kun je het kasteel van binnen bekijken. Je kunt dit niet op eigen houtje doen, maar gaat mee met een gids. De rondleidingen worden gegeven in het Duits en in het Engels. De meeste zijn Duits, maar als je wat geduld hebt kun je ook met een Engelse mee, wel zo handig.

De rondleiding in het kasteel duurt zo’n 40 minuten. Tijdens de rondleiding krijg je een goede indruk van het kasteel en het leven vroeger in de burcht. Ook leer je van alles over de geschiedenis. Foto’s maken is binnen in het kasteel niet toegestaan.

Met je kaartje voor Burg Eltz heb je ook gelijk toegang tot de schatkamer van het kasteel. Ook altijd leuk om even te bekijken!

Het kasteel is geopend tussen 9:30 en 17:30. Maar let goed op, want in de wintermaanden kun je niet naar binnen. Tussen eind oktober en eind maart is het kasteel gesloten en kun je hem alleen nog maar van buiten bewonderen.

Burg Eltz bezoeken: Rondleidingen in Burg Eltz Duitsland

Eten en drinken

Ben je klaar met de rondleiding in het kasteel en heb je trek gekregen? Bij het kasteel vind je een terrasje waar je iets te eten en te drinken kunt halen voor een schappelijke prijs. Wij hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt, aangezien we hier langer bezig waren dan gepland en we geen lunch bij ons hadden.

De drukte vermijden

Burg Eltz bezoeken is behoorlijk populair en je bent dan ook echt niet de enige met dat idee. Het is een populaire Instagram spot en daardoor trekt het ook echt behoorlijk veel bezoekers. Burg Eltz opent om 9:30 en ik kan je aanraden om er ook gewoon rond die tijd te staan. Wij waren er op die tijd en konden prachtige foto’s maken met weinig andere mensen. Ook konden wij zo naar binnen zonder te wachten op andere, of tot het kasteel open ging.

Na onze rondleiding in het kasteel kwamen wij buiten en schrokken wij ons rot. De rij was enorm. Het was gewoon bizar. Het kasteel was spontaan minder fotogeniek en wij waren heel blij dat wij er weg gingen. Zie ook even het verschil hieronder op de foto’s! 

Drukte bij Burg Eltz in Duitsland
Rustig

De beste reistijd

Zoals ik al eerder zei is het kasteel gesloten in de wintermaanden. Je kunt dan alleen het kasteel van buiten bekijken. Op zich niet erg, maar als je Burg Eltz bezoeken wilt en je wilt ook binnen kijken, is het niet handig om er in de wintermaanden heen te gaan. Burg Eltz kan druk worden, dus de zomermaanden zijn populair en vaak druk. Maar je hebt wel kans op knap weer. Wat mij betreft is de herfst de beste periode, omdat de kleuren dan ook echt fantastisch zijn en echt iets extra’s geven aan het kasteel.

Het mooiste is om op een mistige ochtend te gaan, want dan krijg je van die mysterieuze foto’s.

Burg Eltz bezoeken

Wandelen in de omgeving van Burg Eltz in Duitsland

Naast de wandeling die ik hierboven noemde om van en naar de parkeerplaats te komen, kun je nog veel meer gave wandelingen doen in de omgeving van Burg Eltz. Het kasteel ligt namelijk in een prachtig bosrijk natuurgebied.

De mooiste en meest populaire wandelroute is de Eltzer Burgpanorama route. Deze wandeling is 12,7 kilometer lang en duurt zo’n 4 tot 5 uur. Je stijgt en daalt 397 meter. De wandeling start in Wierschem en is vrij toegankelijk. Onderweg heb je geweldige uitzichten op Burg Eltz. Je wandelt dan ook rondom het kasteel, door het Eltzbachtal, het Eltzerwoud en de heuvels van het Maifeld.

Je kunt je wandeling in het gebied rondom Burg Eltz ook starten in Moselkern, een plaatsje aan de Moezel. Vanaf hier kun je de bordjes volgen en wandel je via de bossen ook naar mooie uitzichtpunten en het kasteel zelf.

Burg Eltz bezoeken

Burg Eltz bezoeken combineren met een reis naar de Moezel

Burg Eltz ligt vlakbij de Moezel en de Moezelstreek is het perfecte gebied voor een mooie vakantie. Dus wil je graag Burg Eltz bezoeken? Overweeg dan eens een vakantie aan de Moezel. Combineer Burg Eltz met Cochem, of ontdek het piepkleine Beilstein en het gezellige Bernkastel-Kues. Drink een wijntje of wandel tussen de wijnvelden. Ga op zoek naar geweldige uitzichtpunten en geniet! Want de moezel heeft zoveel moois te bieden!

Meer weten? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in de Moezel streek

Moezelstreek bezoeken
Moezelstreek bezoeken

Dit is alles wat je moet weten als je Burg Eltz bezoeken wilt. Ik vond Burg Eltz in Duitsland echt de moeite waard en net een sprookje. Wat was het gaaf en ik kan het iedereen aanraden om hier eens een keer een kijkje te nemen!

Wil je Burg Eltz bezoeken en dit artikel later nog eens terug lezen? Pin hem dan op Pinterest! 

Wil jij Burg Eltz bezoeken?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 26 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow