Budget Zuid-Afrika: wat kost een roadtrip door Zuid-Afrika?

door | Laatste update Nov 21, 2023 | Gepubliceerd Nov 5, 2023 | Afrika, Budget, Zuid-Afrika | 0 Reacties

Onlangs maakten wij een fantastische reis door Zuid-Afrika. We gingen op safari, reden de mooiste routes in het land, wandelden in de natuur, deden een stedentrip in Kaapstad en genoten volop van al het moois dat Zuid-Afrika te bieden heeft. Maar wat kost Zuid-Afrika nou eigenlijk? In dit artikel deel ik ons budget Zuid-Afrika met je en vertel ik je alles over de Zuid-Afrika kosten!

Valuta: geld in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika wordt betaalt met de Zuid-Afrikaanse Rand, afgekort naar ZAR. Dit is de afkorting die je in dit artikel dan ook regelmatig voorbij ziet komen. Het geld in Zuid-Afrika is prachtig, op elk briefje staat namelijk een dier van de Big Five afgebeeld. Toen wij onze reis boekten in januari lag de wisselkoers minder gunstig voor ons dan tijdens onze reis in juli en augustus 2023. In dit artikel gebruik ik de wisselkoers die tijdens onze reis was, omdat wij toen ook de meeste dingen betaald hebben en de meeste kosten hebben gemaakt. Die wisselkoers die ik gebruik is:

€1,- = 19.96 ZAR
1 ZAR = €0.05

Ter plaatste was het dus makkelijk omrekenen, omdat €1,- ongeveer gelijk staat aan 20 ZAR. Wij bezochten tijdens onze reis ook voor 2 nachten eSwatini. Deze kosten neem ik ook mee in dit artikel. In eSwatini betaalt men met de Zuid-Afrikaanse Rand of de Swazische lilangeni. Deze munten staan precies gelijk aan elkaar. De prijzen in eSwatini liggen over het algemeen net iets lager dan in Zuid-Afrika, maar het scheelt niet veel.

Is Zuid-Afrika duur? Ons budget Zuid-Afrika

Nu je iets weet over het geld in Zuid-Afrika, is het tijd om hieronder ons budget Zuid-Afrika met je te delen. Op die manier weet je hoeveel je moet sparen en of Zuid-Afrika duur is, of dat het eigenlijk wel meevalt.

Dit budget Zuid-Afrika is gebaseerd op een reis van 25 nachten in juli en augustus 2023, waarvan wij 2 nachten in eSwatini doorbrachten. Wij huurden een auto, vlogen heen op Johannesburg en terug vanaf Kaapstad. Tussendoor namen wij 1 keer een binnenlandse vlucht. Verder kozen wij niet altijd voor de goedkoopste opties voor activiteiten of overnachtingen, wij wilden hier immers een absolute droomreis van maken. Om je mee te nemen in de totale kosten voor Zuid-Afrika, verdeel ik ons budget in verschillende categorieën. Bij elke categorie vertel ik precies waar wij geld aan uitgaven en hoe wij hebben gereisd, zo kun je voor jezelf bepalen of dit budget Zuid-Afrika voor jou ook realistisch is.

Wil je weten op welke route dit budget Zuid-Afrika gebaseerd is? Lees dan eens mijn artikel waarin ik onze Zuid-Afrika route met je deel.

Vervoer naar Zuid-Afrika

Waar wij regelmatig een bestemming voor de zomervakantie uitkozen omdat de vliegtickets zo lekker betaalbaar waren, hebben wij dat in de zomer van 2023 niet gedaan. Wij wilden perse naar Zuid-Afrika en daar hebben we dus ook flink voor betaald. Al sinds september heb ik de vluchten in de gaten gehouden. Wij wilden heen vliegen op Johannesburg en terug vanaf Kaapstad, dit zou ons enorm veel reistijd besparen ter plaatse. Sinds september zijn de vluchten altijd ongeveer even duur gebleven. Dus in januari besloten wij even 3x flink te slikken en toch het belachelijke bedrag van €1406,05 per persoon voor een retour te betalen. Wij vlogen hierdoor direct met KLM en konden met zijn tweeën 1 ruimbagage koffer meenemen. Voor stoelreserveringen betaalden wij niet, maar we konden toch naast elkaar zitten. Dit is mijn duurste vliegticket ooit geweest en ik vond het ook echt heel duur. Maar goed, ik zit vast aan de zomervakantie en dus de dure periode en wilde ook perse naar Zuid-Afrika.

Kan dit goedkoper? Ja zeker! Vooral buiten de schoolvakantie vliegen kan je heel veel schelen. Wat ons ook had kunnen besparen was om te kiezen voor een overstap. Dit was ongeveer €200,- per persoon goedkoper. Maar dan vlogen wij met verschillende maatschappijen en boekte je niet direct bij de maatschappij. Dit wilden wij niet. Verder is retour vliegen op Johannesburg ook een stuk goedkoper, dan heen vliegen op Johannesburg en terug vanaf Kaapstad. Een vlucht met overstap kostte dan ineens rond de €800,- per persoon. Een stuk beter dus!

Vervoer ter plaatse

Voor een rondreis door Zuid-Afrika is het het handigste om een auto te huren. Op deze manier kun je overal makkelijk komen en jezelf goed verplaatsen in het land. Wij huurden 2 verschillende auto’s, omdat wij tussendoor een binnenlandse vlucht maakten. Dit deden wij om flink tijd te besparen. Verder hadden wij benzinekosten, kosten voor de binnenlandse vlucht en gingen wij een aantal keer met de Uber in Kaapstad. Daarnaast hebben wij ook nog tol moeten betalen voor een aantal tolwegen. Ik zal hieronder eerst vertellen over de kosten voor de huurauto, daarna over de benzinekosten en daarna over de overige kosten voor vervoer.

Huurauto’s

Wij huurden 2 keer een auto in Zuid-Afrika. Van Johannesburg tot aan Durban kozen wij voor een kleine SUV, zodat wij een iets hogere auto hadden, wat echt wel een aanrader is in Kruger. Daarna huurden wij een iets kleinere auto tussen Port Elizabeth en Kaapstad. Wij hadden voor elke dag van onze reis een huurauto, ook de dagen dat wij in Kaapstad waren. Dit vonden wij het extra geld waard, omdat wij hierdoor veel flexibeler waren. Voor beide auto’s moesten wij een one way fee betalen en voor de eerste auto betaalden wij ook nog €70,- extra voor de grensoverschrijding richting eSwatini. Voor de huurauto tussen Johannesburg en Durban betaalden wij €848,08 en voor de auto tussen Port Elizabeth en Kaapstad betaalden wij €595,08. Wij huurden onze auto via Sunny Cars, die lokaal samenwerkt met Europe Car. Wij waren hierdoor volledig verzekerd, ook al lieten ze ons bij een schade aan een derde partij volledig in de steek. Achteraf had ik liever ergens anders gehuurd, aangezien Sunny Cars in Zuid-Afrika behoorlijk prijziger was dan bijvoorbeeld Rentalcars en Discover Cars. Op deze kosten kan je dan ook nog wel besparen. In totaal waren wij €1443,16 kwijt voor onze huurauto. Dit komt neer op €57,73 per dag. Per persoon lagen deze kosten op €721,58, per persoon per dag is dit €28,86. Reis je met meer mensen? Dan kun je de kosten hiervoor natuurlijk over meer personen verdelen, dat scheelt weer!

Benzine

Zuid-Afrika is een enorm groot land, dit betekent dat je hier dan ook behoorlijk wat kilometers zult maken en regelmatig zult moeten tanken. Gelukkig is benzine in Zuid-Afrika behoorlijk goedkoop,  dus dat scheelt! De goedkoopste keer tanken was in eSwatini, hier betaalden wij 20.80 SZL per liter, dit komt neer op €1,04 voor een liter. In Zuid-Afrika was de goedkoopse tankbeurt 22.11 ZAR per liter, dit komt neer op €1,11 per liter. De duurste keer tanken betaalden wij 22.77 ZAR per liter. Nog steeds niet duur dus. In totaal gaven wij 5649,93 ZAR uit aan benzine. Dit komt neer op €283,06, per dag is dit €11,32. Per persoon liggen de kosten voor benzine dus op €141,53 en per persoon per dag op €5,66.

Overige kosten voor vervoer

Ik zal hieronder de overige kosten voor vervoer ter plaatsen voor je opsommen, om je zo een totaal beeld te geven.

Binnenlandse vlucht Durban – Port Elizabeth: 3164 ZAR (€169,95, dus €84,98 per persoon)
Tol: 296 ZAR (€14,83) voor het stuk van Johannesburg naar Durban, 122 ZAR (€6,11) voor de Chapmans Peak heen en terug en verder hebben wij nooit meer een factuur gekregen voor de tol tussen Port Elizabeth en Kaapstad. In je huurauto zit een tolbadge en vervolgens hoort de verhuurmaatschappij het af te schrijven van je creditcard. Maar bij ons is dit dus niet meer gebeurd.
Uber in Kaapstad: 272 ZAR (€13,63)

In totaal komt dit nog neer op 3854 ZAR, in euro’s is dit €204,52.

Totale kosten vervoer ter plaatse

Onze totale kosten voor vervoer ter plaatse komt neer op €1930,74. Per dag liggen deze kosten op €77,23. Per persoon liggen de totale kosten voor vervoer ter plaatse op €965,37, per persoon per dag is dit €38,61. Bij ons budget Zuid-Afrika is uiteindelijk de helft opgegaan aan vervoer naar Zuid-Afrika toe en aan vervoer ter plaatse. Houd er dus rekening mee dat dit een grote kostenpost is.

Clarence Drive, budget Zuid-Afrika

Accommodaties

In totaal hebben wij 25 nachten in Zuid-Afrika overnacht. Wij hebben ervoor gekozen om in Kruger, Mlilwane, Hlane en Addo in de parken zelf te verblijven. Dit is vaak duurder dan als je buiten de parken overnacht. De locatie is echter het extra geld wel waard. Wij kozen overal voor een accommodatie met een privé badkamer. Ontbijt was bijna nergens inbegrepen. Buiten de wildparken kun je vaak voor €30,- tot €50,- per nacht verblijven in een prima hotel met nette kamers. In de parken stijgen deze prijzen al snel tot rond de €80,- per nacht (tenzij je de meest goedkope basic plekken uitkiest, zonder eigen badkamer). Onze duurste accommodatie was het nThambo Tree Camp. Dit ligt in een private game reserve en de prijs was hier inclusief overnachten, eten en gamedrives. Hieronder zal ik onze accommodaties opsommen en erbij zetten wat hiervoor de kosten waren. Zo krijg je een beetje een beeld van je kunt verwachten.

1 nacht Johannesburg vliegveld: €85,-
1 nacht Graskop: €34,-
1 nacht Hoedspruit: €36,-
2 nachten nThambo (in Private Game Reserve): €1085,04
1 nacht Satara (in Kruger National Park): €85,03
1 nacht Lower Sabie (in Kruger National Park): €41,23 (geen eigen badkamer)
1 nacht Berg-en-Dal (in Kruger National Park): €86,59
1 nacht Mlilwane Rest Camp: €44,26
1 nacht Hlane Rest Camp: €64,46
4 nachten St. Lucia: €146,-
1 nacht Port Elizabeth: €34,-
1 nacht Addo Main Camp: €95,86
2 nachten Plettenbery Bay: €104,-
1 nacht Swellendam: €46,-
1 nacht Hermanus: €53,-
5 nachten Kaapstad: €184,-

Dit waren onze accommodaties en als je op de links klikt, kun je zien welke accommodatie wij op die locatie precies hadden. Alleen de accommodaties in de parken hebben geen link. Die in Zuid-Afrika kun je boeken via de website van SAN-Parks, die in eSwatini via Big Game Parks. In totaal waren wij voor accommodaties 27.971,20 ZAR kwijt, dit komt neer op €2.224,47. Per dag is dit €88,98. Per persoon komt dit neer op €1.112,24 en per persoon per dag liggen de kosten voor accommodaties op €44,49. Hierbij heb ik er rekening mee gehouden dat wij de meeste van onze accommodaties hadden betaald toen de wisselkoers voor ons minder voordelig was. Onze 2 nachten in een Private Game Reserve zitten hier ook bij meegeteld en zorgen ervoor dat deze kosten behoorlijk hoger uitvallen. Reken ik deze kosten niet mee? Dan lagen de kosten voor accommodaties op 1139,43 voor 25 nachten met zijn tweeën. Dit is dan €45,58 per nacht. Per persoon liggen de kosten voor accommodaties dan op €569,72 en per persoon per dag op €22,79. Dit scheelt dus ongeveer de helft!

Budget Zuid-Afrika kosten

Eten en drinken

Eten en drinken moet je elke dag en is in Zuid-Afrika ook echt een feestje. Wij vonden het eten hier namelijk echt fantastisch. Waar wij normaal het elke dag uit eten gaan snel zat zijn, waren wij er hier in Zuid-Afrika pas de laatste dagen een beetje klaar mee. Wij hebben dan ook elke dag lekker buiten de deur gegeten. Bij het diner namen wij soms alleen een hoofdgerecht met wat te drinken, maar we kozen er ook regelmatig voor om een voorgerecht en / of toetje erbij te nemen. In Zuid-Afrika is eten namelijk niet zo duur! Voor een hoofdgerecht betaal je meestal tussen de €5,- en €8,-. Afhankelijk van waar je eet en wat je kiest. Ook in de nationale parken kon je voor dit soort bedragen prima eten. Drinken kostte meestal rond de €1,- tot €2,-. Een halve liter huiswijn kostte ongeveer €4,-.

Ontbijt en lunch haalden wij soms bij de supermarkt, maar soms gingen wij ook ergens lunchen of ontbijten. Meestal kostte dit zo’n €5,- per persoon.

In totaal gaven wij 17.888,48 ZAR uit aan eten en drinken. Dit komt neer op €896,14 voor 2 personen. Per dag lag ons budget dus op €35,85. Per persoon waren wij €448,07 kwijt aan eten en drinken in 25 nachten en 26 dagen. Per persoon per dag ligt ons budget op €17,92. Dat vind ik zelf best netjes!

Activiteiten en bezienswaardigheden

Tijdens onze reis in Zuid-Afrika hebben wij ook een aantal activiteiten gedaan en hadden wij kosten voor bezienswaardigheden. Zo betaal je voor de nationale parken entree, maar ook voor de stops langs de panoramaroute moet je entree betalen. Verder deden wij een hippo en croc cruise in St. Lucia, gingen wij mee met een georganiseerde game drive naar Hluhluwe-Imfolozi Park en stapten wij aan boord van een boot in Hermanus om walvissen te spotten. Wij besloten te gaan fietsen in eSwatini, gingen op sunrise drive in Hlane Royal Park en deden een tour naar Stellenbosch. We bezochten Robbeneiland en betaalden ook entree bij het mooie Kirstenbosch Botanical Gardens. Hieronder zal ik een aantal voorbeelden van activiteiten opsommen die wij hebben gedaan, met hierbij ook de kosten per persoon.

1 dag Kruger: 460 ZAR (€23,04)
1 dag Addo: 376 ZAR (€18,84)
Tour Hluhluwe-Imfolozi: 1550 ZAR (€77,65)
Hippo & Croc tour: 350 ZAR (€17,53)
Walvissen spotten Hermanus: 1220 ZAR (€61,12)
Lift Tafelberg: 395 ZAR (€19,79)
Tour Stellenbosch: 1250 ZAR (€62,62)

Zo zie je dus, dat al deze activiteiten bij elkaar best wel kunnen oplopen in je budget Zuid-Afrika. Omdat wij zelf best lang in Kruger verbleven en meerdere nationale parken bezochten in Zuid-Afrika en eSwatini, besloten wij ervoor te kiezen om een wildcard te kopen. Dit kostte voor 2 personen 5.585 ZAR, dit is €279,78. Hierdoor hoefden wij in bijvoorbeeld Kruger en Addo geen entree meer te betalen, maar ook Boulders Beach was hierdoor gratis. Het kan zeker lonen om zo’n Wildcard aan te schaffen, maar reken dit van te voren wel goed uit!

In totaal gaven wij 20.335 ZAR uit aan activiteiten en bezienswaardigheden. In euro’s is dit €1.018,72 voor 25 nachten en 26 dagen. Per dag is dit €40,75. Per persoon lag ons budget in deze categorie dus op €509,36 en per persoon per dag op €20,37.

Zuid-Afrika kosten
Zuid-Afrika kosten
Zuid-Afrika kosten

Overige kosten Zuid-Afrika

Dan is het nu als laatste tijd om te kijken naar onze overige kosten Zuid-Afrika. Hieronder vallen alle kosten die wij in Zuid-Afrika hebben gemaakt, maar niet vallen onder de categorieën hierboven. Denk dan bijvoorbeeld aan souvenirs, maar ook aan fooien. In Zuid-Afrika geef je personeel in restaurants eigenlijk altijd 10 procent fooi. Ook rangers bij een safari geef je vaak 100 – 150 ZAR fooi. Verder geef je de parkeerwachter vaak 5 tot 10 rand fooi en ook degene die voor je tankt en je auto ramen wast, geef je 5 tot 10 ZAR fooi. En vergeet ook het personeel in je accommodatie niet. Lonen in Zuid-Afrika liggen echt heel laag. De fooien in restaurants heb ik meegerekend bij de kosten voor het eten en drinken, maar de rest valt onder overige kosten.

Verder kochten wij ook een simkaart voor Zuid-Afrika. Wij hadden een simkaart met onbeperkt data en betaalden hier ongeveer €60,- voor.

In totaal lagen onze overige kosten op €167,-, per dag is dit €6,68. Per persoon lagen onze overige Zuid-Afrika kosten op €83,50 en per persoon per dag op €3,34.

Totale budget Zuid-Afrika: is Zuid-Afrika duur?

Nu je per categorie ons budget Zuid-Afrika hebt kunnen bekijken, is het tijd om ons totale Zuid-Afrika budget te delen en om te kijken of Zuid-Afrika duur is, of dat het allemaal wel meevalt. Nou, ons totale budget lag wel behoorlijk hoog moet ik zeggen. Dit komt vooral door onze dure vliegtickets en door het private game reserve. Ik ga je dan ook de kosten voor Zuid-Afrika laten zien met deze 2 dure dingen erbij, maar ook zonder deze kosten.

In totaal heeft onze reis naar Zuid-Afrika ons €9.049,17 gekost. Dit is inclusief vliegticket, private game reserve en alle andere kosten. Dit komt per persoon neer op €4524,56. Per dag gaven wij deze reis €361,97 uit, per persoon per dag is dit €180,98. Serieus, heel veel geld. Ik durfde het ook bijna niet te typen.

Reken ik de vliegtickets niet mee, omdat deze prijzen altijd enorm kunnen verschillen? Dan waren wij voor deze reis €6237,07 kwijt. Per persoon is dit dan €3118,53. De Zuid-Afrika kosten per dag liggen zonder vliegtickets op €249,48 en per persoon per dag op €124,74.

Reis je met een kleiner budget? Dan zou ik je niet aanraden om in een private game reserve te verblijven. Hoewel ik het zelf niet had willen missen, heeft dit een enorm deel van ons budget opgeslokt. Om je even een beeld te geven hiervan, deel ik ook de kosten zonder ons Private Game Reserve erbij. Zonder Private Game Reserve, maar met vliegtickets, had de totale reis ons €7.964,13 gekost. Dit is dus even bijna €1100 minder en zorgt voor een bedrag van €3982,07 per persoon voor deze hele reis inclusief vlucht. Nog steeds veel geld, maar voor bijna 4 weken misschien nog wel te overzien. Reken ik ook de vlucht niet mee en kijk je alleen naar alle Zuid-Afrika kosten ter plekke, maar dan zonder Private Game Reserve, dan liggen de kosten op €5152,03. Per persoon is dit €2576,02. Per dag lagen onze kosten dan op €206,08 en per persoon per dag op €103,04. Nog steeds geen goedkope reis, maar als je dus een goede deal vindt voor vliegtickets hoeft een reis naar Zuid-Afrika je geen fortuin te kosten.

Je hebt nu heel veel getallen en cijfers gezien. Om het nog een klein beetje overzichtelijk te maken, deel ik hieronder de kosten in euro, per persoon in een tabel.

CategorieTotale kosten per persoon in €Dagbudget per persoon in €
Vliegticket€1406,05 (tel ik verder niet mee) 
Vervoer ter plaatse
Huurauto
Benzine
Overig
€721,58 (totaal: €1443,16)
€141,53 (totaal: €283,06)
€102,26
€38,61

Accommodatie incl. Private Game Reserve

 

Accommodatie zonder Private Game Reserve

€1.112,24(totaal: €2.224,47)

 

€569,72 (totaal: €1139,43)

€44,49(totaal €88,98)

 

€22,79 (totaal: €45,58)

Eten en drinken€448,07€17,92
Uitstapjes en bezienswaardigheden€509,36€20,37
Overige kosten Zuid-Afrika€83,50€3,34

Totale budget Zuid-Afrika met Private Game Reserve 

 

Totale Budget Zuid-Afrika zonder Private Game Reserve

€3118,53

 

€2576,02

€124,74

 

€103,04

 

Kan dit budget Zuid-Afrika lager?

Zoals ik eigenlijk al eerder zei, hangt dit echt af van de keuzes die je maakt. Zuid-Afrika is op zich niet duur, maar de activiteiten (vooral safari’s) en keuzes als een private game reserve, kunnen deze reis echt heel duur maken. Reis je met een klein budget? Dan kun je prima naar Zuid-Afrika. Maar, je moet dan wel keuzes maken. In plaats van in een Private Game Reserve slapen, kun je ook kiezen voor een georganiseerde drive in Kruger en verder zelf rijden. Als je ons budget Zuid-Afrika bekijkt, kun je zien dat 52 procent van ons geld naar vervoer is gegaan (vliegtickets en vervoer ter plaatse), dat is een behoorlijk bedrag. Hier kun je best veel op besparen. Vooral op de vliegtickets, maar waarschijnlijk ook nog wel op de huurauto. Ook zou je zo nu en dan zelf kunnen koken om nog meer geld te besparen. Verder kozen wij soms voor een accommodatie van €40 of €50,- per nacht, terwijl je er ook een kon nemen voor €30,-. Dus ook hier kun je weer op besparen. Reis je met meerdere mensen? Dan kun je de kosten voor een huurauto ook weer delen met meer mensen. Maar al met al blijft Zuid-Afrika een prijzige reis, vooral dus door de kosten voor safari’s en je vlucht erheen. Ik vond het het overigens wel echt waard, want het is een van onze mooiste reizen ooit geweest!

Budget Zuid-Afrika: panoramaroute

Dit was ons budget Zuid-Afrika. Ik vond het enorm veel geld, maar de reis was fantastisch. Ik hoop dat ik je door dit artikel wel heb kunnen helpen bij het verder plannen van je reis naar het fantastische Zuid-Afrika en dat je een beeld hebt gekregen van de kosten in Zuid-Afrika.

Wat vind jij van dit budget Zuid-Afrika?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips. 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows