Budget Singapore; hoe duur is Singapore nou echt?

door | Laatste update May 15, 2023 | Gepubliceerd Nov 27, 2017 | Azië, Budget, Singapore | 20 reacties

Singapore is duur, heel duur. Ten minste, dat is wat je van iedereen hoort. Maar ik heb goed nieuws: van mij krijg je iets anders te horen! Ik vond het namelijk reuze meevallen. Zo extreem duur is Singapore helemaal niet en als je een beetje oplet is het zelfs goed te betalen. Tijdens onze trip richting Singapore hield ik weer ons budget bij en vandaag vertel ik je wat wij uitgaven. Hoe duur is Singapore nou echt? 

Geld in Singapore 

Voor ik vertel wat wij precies uitgaven is het handig om te kijken naar het geld in Singapore. In Singapore wordt betaald met de Singapore dollar, afgekort als SGD. Ik vond het echt super mooi geld om te zien trouwens, het lijkt wel perfect plat gestreken en er is een geen kreukel of scheurtje in te vinden. Ook de muntjes glimmen enorm. Op dit moment is de koers anders dan op het moment dat wij in Singapore waren. De koers is nu een stuk voordeliger. Ik heb nooit opgeschreven welke koers er was toen wij Singapore bezochten,maar op dit moment is het als volgt:

€1 = 1,59 SGD
1 SGD = €0,63

Toen wij er waren was €1,- ongeveer 1,5 SGD. Aangezien ik toen alle bedragen al in euro’s heb omgerekend gebruik ik de wisselkoers van augustus 2016. Nu ben je iets voordeliger uit aangezien de koers voor ons beter is.

Hoe duur is Singapore? Singapore geld budget

Budget Singapore 

Voor je naar Singapore vertrekt is het dus wel zo handig als je weet hoeveel je moet sparen. Om het overzichtelijk te maken verdeel ik onze uitgaven in verschillende caterogieën, net zoals ik dat bij alle andere budetposts doe. Ik gebruik de categorieën vervoer naar Singapore, vervoer ter plaatse, eten en drinken, accommodaties, excursies en bezienswaardigheden en overige. Dit budget is gebaseerd op 3 volle dagen die wij in Singapore doorbrachten. In totaal sliepen wij twee nachten in Singapore. Niet lang, maar naar onze mening lang genoeg! Wij hadden een hele late vlucht, waardoor we nog wel een volle dag hadden, maar geen overnachting hoefden te betalen.

Vervoer naar Singapore 

Wij bezochten Singapore als onderdeel van onze reis naar Maleisië. Omdat vliegen op Singapore goedkoper was besloten wij ook een bezoek te brengen aan deze stad. Uiteindelijk betaalden wij €627,- voor een retour naar Singapore. Wij vertrokken vanaf Amsterdam met British airways en hadden een overstap van ongeveer twee uur op Londen heathrow.  Vanaf daar vlogen wij verder en om 16:00 kwamen wij aan in Singapore. Terug vertrokken wij om 22:40 en stapten wij wederom over op Londen Heathrow. Wij vlogen midden in het hoogseizoen, dus onze ticketprijs was nog best netjes. Het kan natuurlijk goedkoper, als je buiten het seizoen gaat of tegen een hele goede deal aanloopt.

De €627,- reken ik niet mee in ons dagbudget. Bij een bezoek aan Singapore komt iedereen ergens anders vandaan, dus het is gewoon niet relevant verder. De goedkoopste manier om Singapore te bereiken is vanaf Maleisië, vanaf daar kun je gewoon met de bus de grens over. Veel mensen pakken Singapore ook mee als onderdeel van een reis door Maleisië, dat was ook wat wij deden. Benieuwd naar onze route? Die vind je hier!

Hoe duur is Singapore? Vliegen naar Singapore

Vervoer ter plaatse 

Het openbaar vervoer in Singapore is goed geregeld. Er rijden veel bussen en het metro systeem is goed. De metro in Singapore wordt aangeduid met MRT en komt bijna overal. Waar je niet kunt komen komt wel een bus of een taxi die relatief gezien best betaalbaar is. De taxi hebben wij in ieder geval nooit gebruikt, de MRT en bus wel. Taxi’s rijden overigens altijd op de meter, heel fijn! Wij gingen vooral met de MRT op pad, dit kostte ons ongeveer 2 SGD per persoon per keer. Je kan een pas kopen voor de MRT, deze kost 15 SGD, je krijgt dan 10 SGD krediet op je pas. Niet echt voordelig. Er zijn ook toeristenpassen voor als je vaak met de MRT reist. Ik vond persoonlijk in Singapore best veel lopend te doen als je eenmaal in het centrum was, dus wij gingen voor losse kaartjes.

Uiteindelijk gaven wij 24,80 SGD uit aan het openbaar vervoer. Dit is inclusief het vervoer van en naar het vliegveld. Dit komt neer op ongeveer €16,53. Per persoon is dit €8,26.  Per dag is dit €2,75.

Eten en drinken 

Eten en drinken in Singapore hoeft niet duur te zijn. Je moet alleen wel naar de goede plekken gaan. Eet je westers of ga je naar de subway of de macdonalds? Dan betaal je gewoon Nederlandse prijzen. Eet je bij foodcourts? Dan kun je prima voor €2,- / €3,- eten. Wij aten twee avonden bij een foodcourt en 1 avond op het vliegveld bij de Mac. Verder combineerden wij ontbijt en lunch vaak, maar kozen hiervoor ook een keer voor de subway, wat duurder is dan eten bij een foodcourt. Drinken haalden wij meestal bij de supermarkt. In Singapore kwamen wij weinig grote supermarkten tegen dus kochten wij vaak water bij kleine winkels. Dit is nog best prijzig. Je betaalt al snel 2,40 SGD voor 1 grote fles water, dit is ongeveer €1,50. Het goedkoopst eet en drink je in Chinatown, waar je ook een grote foodcourt hebt. Hier staat ook het stalletje met de Michelin ster, die tijdens ons bezoek helaas gesloten was.

Voor eten en drinken in Singapore gaven wij in totaal 135,40 SGD uit. Dit was toen ongeveer gelijk aan €89,70. Per persoon is dit €44,85. Per dag is dit €14,95.

Accommodaties in Singapore 

Dit is by far de grootste kostenpost tijdens je verblijf in Singapore. Ho(s)tels in Singapore zijn echt heel duur, vooral als je ziet wat je er voor krijgt. Je betaald al snel €60,- per nacht voor de meest simpele hotels ooit. Slapen in een dorm kan een uitkomst zijn, want dat is iets goedkoper per persoon. Maar ook dit vind ik heel duur voor wat je krijgt. Wij hebben de eerste nacht geslapen in een hostel in Little India. Dit was het hostel The Mori. Per nacht betaal je hier 55 SGD voor, een ruime 36 euro. Dit is voor Singapore heel goedkoop. Voor die €36,- kregen wij een kleine privé kamer, met airco en een tweepersoonsbed. We hadden geen raam en de badkamer deelden wij. Op zich was het prima te doen. Onze laatste nacht in Singapore zat The Mori hostel helaas vol en moesten wij op zoek naar iets anders. Wij zagen vooral veel dure opties. Uiteindelijk sliepen wij in hotel Chang Ziang. Dit hotel lag wat verder van het OV af en de kamer rook muf. We hadden wel een eigen badkamer en iets meer ruimte. Voor deze kamer betaalden wij 98 SGD, dus zo’n €65,-. Best duur voor zo’n niet zo geweldige kamer.

Uiteindelijk gaven wij 153 SGD uit aan accommodaties in Singapore. Dit komt neer op €101,36 voor twee nachten. Per persoon is dit €50,68 voor twee nachten. Per nacht is het €25,34 en als je het zo zegt valt het eigenlijk ook wel weer mee, menig steden zijn veel duurder.

Excursies en bezienswaardigheden 

Hierover kan ik heel kort zijn, wij hebben hier namelijk helemaal niks aan uitgegeven. In Singapore kun je veel dingen gratis goend. Veel is gewoon vanaf buiten te bekijken. Natuurlijk kun je ook bij dingen naar binnen en zo bijvoorbeeld meer uit je bezoek halen bij Gardens by the bay. Maar dit vonden wij best prijzig en gewoon zonde van ons geld. Daarbij kwam ook dat wij Singapore gewoon helemaal geen leuke en boeiende stad vonden, dat wij helemaal geen zin hadden om geld uit te geven aan dingen die ons niet zo interessant leken. Er zijn wel dingen die ons leuk leken, maar waar we geen tijd voor hadden. Ga je bijvoorbeeld naar Universal studios? Dan loopt je budget hier ook weer op. De dierentuin van Singapore schijnt ook leuk te zijn, maar hier hadden wij helaas geen tijd voor. Kortom gaven wij hieraan het magische bedrag van €0,- per persoon uit. Ga er maar vanuit dat als je Singapore geweldig vindt dat je hier wat meer aan uit gaat geven.

Wil je meer lezen over de Singapore bezienswaardigheden? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in Singapore

Budget Singapore: Gardens by the Bay Singapore

Overige kosten 

Onder overige kosten vallen eigenlijk alle kosten die niet bij bovenstaande categorieën passen. Dit zijn bijvoorbeeld souvenirs en andere persoonlijke aankopen. Souvenirs kochten wij in Singapore helemaal niet en verder deden wij hier ook geen persoonlijke uitgaven. Aan overige kosten waren wij dan ook wederom het magische bedrag van €0,- kwijt.

Totale kosten & uiteindelijke dagbudget Singapore

Maar dan komt nu het antwoord op de vraag: hoe duur is Singapore nu echt? Misschien heb je al door gehad dat wij eigenlijk niet heel veel hebben uitgegeven in Singapore. Ons vliegticket tellen wij niet mee en verder gaven wij alleen geld uit aan openbaar vervoer, eten en drinken en aan twee hotels voor twee nachten. In drie dagen Singapore gaven wij uiteindelijk 349,20 SGD uit. Dit is €231,34 voor twee personen, per persoon is dit ongeveer €115,67. Aangezien wij uiteindelijk 3 volle dagen verbleven in Singapore kan ik dit bedrag delen door 3 om een dagbudget te berekenen. Ik kom dan uit op een dagbudget van €38,55 per persoon. Ik vind dit dus echt extreem meevallen voor zo’n dure bestemming als Singapore. Dus kan Singapore goedkoop? Dan zeg ik volmondig ja. Wij hebben niet eens echt heel erg op ons budget gelet.

Kan het goedkoper? 

Hier kan ik ook heel kort over blijven; nee dit kan gewoon niet goedkoper. Nou ja, het zou kunnen als je een goedkopere accommodatie vindt, wat op zich moet kunnen als je echt ver van te voren iets boekt, of in een dorm slaapt. Wij sliepen al in een hele simpele accommodatie, die voor Singaporese begrippen goedkoop waren. Verder denk ik dat de kans veel groter is dat je duurder uit komt dan dat je goedkoper uitkomt. Wij hebben weinig gedaan in Singapore omdat we de stad niet zo leuk vonden. Aan bezienswaardigheden geven de meeste mensen waarschijnlijk meer uit. Verder hebben wij vaak gebruncht in plaats van geluncht en ontbeten, doe je dit allebei ben je ook weer iets duurder uit. Eet je Westers? Ook dan wordt Singapore een stukje duurder.

Ten slotte hebben wij ook van het openbaar vervoer niet extreem veel gebruik gemaakt. Wij liepen echt veel, waardoor je ook gelijk veel ziet. Dit bespaart ook veel geld. Pak je vaker de MRT ben je ookweer duurder uit. Ik moet er wel bij zeggen dat wij niet heel erg op ons budget hebben gelet, hadden wij dit wel gedaan hadden wij misschien iets goedkoper uit geweest, maar dit gaat dan hooguit om €2,- / €3,- per dag.

Ik denk daarom ook dat je beter uit kunt gaan van een dagbudget van €50,- / 70,- per persoon per dag. Dan zit je safe en hoef je minder op je budget te letten dan als je het voor €40,- gaat proberen.

Als je een stopover hebt in Singapore, kan het trouwens nog goedkoper! Vanaf het vliegveld kun je namelijk helemaal gratis naar Singapore

Wat vind jij van dit budget voor Singapore? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?