Budget Santorini: wat kost een vakantie naar Santorini?

door | Gepubliceerd Feb 16, 2024 | Budget, Europa, Griekenland | 2 reacties

Santorini is een prachtig eiland in de Griekse Cycladen. Het is een van de populairste eilanden van Griekenland en dat is natuurlijk niet voor niets. Helaas komt dit ook met een nadeel: Santorini staat bekend als een duur eiland. Maar is dat echt zo? Is Santorini duur? In dit artikel deel ik ons budget Santorini en vertel ik je alles over de kosten voor een vakantie naar Santorini.

Budget Santorini

Santorini is een van de meest toeristische eilanden van Griekenland. Dit komt omdat je hier van die typische witte dorpen vindt, met kerkjes met blauwe koepeldaken en geweldige uitzichten over de caldera. Het is echt een waar sprookje. Helaas is Santorini dus ook een duur eiland, of in ieder geval duur in vergelijking met de rest van Griekenland.

Dit budget Santorini is gebaseerd op een verblijf van 4 nachten. Na deze 4 nachten reisden wij verder door de Cycladen en bezochten wij nog Naxos, Paros en Mykonos. In dit artikel deel ik alleen de kosten Santorini. Wil je meer weten over ons complete budget voor onze rondreis? Lees dan ook eens ons artikel waarin ik ons budget eilandhoppen in Griekenland deel. Wij waren eind april 2023 op Santorini.

Kosten vakantie Santorini

In dit artikel zal ik je eerst vertellen over de kosten voor het vervoer naar Santorini, het vervoer ter plaatse, accommodaties, eten en drinken en de kosten voor activiteiten en bezienswaardigheden. Daarna deel ik ons totale Santorini budget en vertel ik ook nog of het goedkoper kan of niet.

Vervoer naar Santorini

Je kunt Santorini op diverse manieren bereiken. Zo kun je op verschillende plekken in Griekenland landen met het vliegtuig om vervolgens met de boot naar Santorini te reizen, maar je kunt ook met het vliegtuig naar Santorini. In de zomermaanden gaan er vanaf Amsterdam meerdere keren per week directe vluchten naar Santorini van Transavia. Een retour heb je dan vaak voor ongeveer €300,- per persoon. Als je niet in de zomervakantie reist kan dit misschien nog net iets goedkoper.

Wij bezochten Santorini echter eind april en maakten onze rondreis in de meivakantie. Hierdoor waren er geen directe vluchten naar Santorini. Op de heenweg vlogen wij daarom met Aegean Airlines naar Santorini, met een overstap op Athene. Terug vlogen wij vanaf Mykonos met Transavia, dit kon wel rechtstreeks. In totaal waren wij hierdoor ongeveer €500,- per persoon kwijt. Een stuk meer dan dat je gemiddeld kwijt zult zijn. Wij wilden alleen perse deze bestemmingen en deze vluchten, dat maakt een reis duurder. Een realistischer bedrag is €300,- per persoon. Dan vaak wel exclusief bagage, wij hadden dit er wel bij. 

Een andere optie is dus om Santorini met de boot te bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld vliegen naar Athene of Mykonos en vanaf daar met de boot reizen. Het kan zijn dat je dan iets goedkoper uitkomt, maar het kost je ook veel meer tijd. De boot is echter wel een ideale manier om Santorini te bereiken als je wilt gaan eilandhoppen in Griekenland. Meer lezen over de boot? Lees dan mijn artikel over veerboten in Griekenland.

Budget Santorini: vervoer erheen met boot of vliegtuig
Budget Santorini: vervoer erheen met boot of vliegtuig

Vervoer ter plaatse

Als je op Santorini bent, wil je natuurlijk wel wat zien van dit prachtige eiland. Je kunt kiezen voor verschillende opties, zo kun je het openbaar vervoer gebruiken, of je huurt een voertuig. Als je een voertuig huurt kun je ervoor kiezen om een quad te huren, of een auto. Ik raad je altijd een auto aan, omdat dit gewoon veel veiliger en comfortabeler is. Ik vertel je hieronder over de kosten voor het openbaar vervoer, maar ook over de kosten voor het huren van een voertuig.

Openbaar vervoer

Reis je met een klein budget naar Santorini? Kies dan voor het openbaar vervoer. Met het openbaar vervoer kun je eigenlijk alle belangrijke bezienswaardigheden van Santorini bereiken. Daarnaast is het openbaar vervoer erg goedkoop. Je betaalt €1,60 voor een enkeltje met de bus. Het nadeel is dat je met de bus wel minder plekken kunt zien, omdat het wat meer tijd kost en je vaak via Fira moet reizen, ook als dat niet de snelste route is.

Voertuig huren

Heb je wat meer budget? Huur dan een auto. Dit geeft je heel veel vrijheid en dat is super fijn. Met een auto kun je ook veel zien in een korte tijd, wat ook handig is als je slechts een paar dagen de tijd hebt. Voor 4 dagen een huurauto betaalden wij €200,- dit is dus €50,- per dag. Wij huurden onze auto via Sunny Cars, zodat we volledig verzekerd waren. Check ook zeker Rentalcars, Discover Cars en AutoEurope, die kunnen nog wel eens goedkoper zijn.

Kies je ervoor om een voertuig te huren? Dan komen er ook nog kosten voor benzine bij. De afstanden die je aflegt zijn klein, dus de kosten Santorini vallen mee op dit gebied. Nu moet ik er wel bij zeggen dat de benzinekosten in Griekenland hoog liggen, tijdens ons bezoek vrij gelijkwaardig met Nederland of zelfs nog hoger. Wij moesten 1 keer tanken op Santorini en dat kostte ons €30,- . Per liter betaalden wij €2,095. Parkeren was op Santorini overal gratis, dus hiervoor hadden wij geen kosten meer. 

Totale kosten vervoer ter plaatse

Wij hebben dus vooral gebruik gemaakt van onze huurauto. Maar, een huurauto is echt niet altijd handig. Als je rondom de zonsondergang naar Oia wilt en je verblijft hier niet, raad ik je aan om de bus te pakken. Parkeren rondom Oia is dan namelijk echt een drama. Er is veel te weinig plek voor zoveel mensen. De bus bespaart je enorm veel gedoe. Een taxi kan ook, maar die zijn erg duur op Santorini. Hierdoor hebben wij dus ook een paar keer het openbaar vervoer gebruikt. In totaal gaven wij zo’n €239,60 uit aan vervoer op Santorini. Dit komt neer op €59,90 per dag met zijn tweeën. Hadden wij alleen het openbaar vervoer gebruikt? Dan hadden wij denk ik wel €150,- kunnen besparen. Maar dan hadden wij ook keuzes moeten maken en niet alle mooie plekken kunnen zien.

Santorini kosten

Accommodaties

Een grote kostenpost op Santorini is je accommodatie. Nu kun je makkelijk op accommodatie besparen door niet de meest populaire locaties te kiezen, of door in het laagseizoen te reizen. Veel mensen willen verblijven in Oia, de meest populaire plek van Santorini en de plek waar je ook de meeste foto’s van tegenkomt. Hier hangt een prijskaartje aan, vooral als je ook nog een mooi zwembad met uitzicht bij je accommodatie wilt. Je bent dan al snel honderden euro’s per nacht kwijt. Dit idee lieten wij dan al snel los en wij keken daarom naar Fira en Kamari. Twee andere plekken op Santorini die leuk zijn om te verblijven en waar het wat goedkoper is. In de zomer is Fira ook al vrij duur, maar buiten de zomermaanden is het goed te doen. Fira ligt centraal, is super gezellig en alle bussen vertrekken vanaf hier. Wat mij betreft is dat dan ook de beste plek voor een overnachting, hoewel Kamari goedkoper is. 

Wij bezochten Santorini in april en verbleven net buiten het centrum van Fira in Alizea Villas & Suites. Dit was een super mooie accommodatie met een ruime kamer, ontbijt erbij en een mooi zwembad. Voor 4 nachten betaalden wij hiervoor €330,-. Dit komt neer op €82,50 per nacht. Voor Santorini echt een hele goede prijs. Je boekt dit hotel via deze link. Mijn zusje bezocht Santorini in hetzelfde jaar, maar dan begin september, dus toch echt een stuk meer in het hoogseizoen. Zij kozen uiteindelijk een Airbnb om kosten te besparen en waren €90,- per nacht kwijt. Dit was de goedkoopste optie, alle andere accommodaties kostte allemaal meer dan €100,- per nacht.   

accommodatie Santorini budget

Eten en drinken

Vooraf hoorden wij dat eten en drinken op Santorini heel duur is, maar eerlijk gezegd is dit ons enorm meegevallen. Ja, je moet wel even opletten waar je gaat zitten als je met een klein Santorini budget reist. Maar als je dat doet, kun je voor een klein bedrag prima eten. Er zijn veel dure restaurants in Santorini met prachtige terrassen met uitzicht op de zonsondergang. Voor zulke plekken ben je best veel geld kwijt en de kwaliteit is niet overal even goed. Check dus altijd reviews en bekijk de menukaarten. Staan er geen prijzen op? Dan moet je er niet gaan zitten. Wil je eten in Oia? Dan kan het je enorm veel geld schelen door de hoofdstraat te vermijden en een zijstraat in te lopen. Zo aten wij daar voor €13,- een moussaka, terwijl je op de hoofdstraat €21,- betaalde voor een moussaka. Een behoorlijk verschil dus. In principe moet het lukken om voor €25,- per persoon een hoofdgerecht met iets te drinken te vinden. Dan zit je wel op een goedkopere plek en eet je geen dure gerechten.

Wij hadden ontbijt bij ons hotel inbegrepen en hoefden alleen te lunchen en te dineren. Omdat wij vaak de zonsondergang ergens wilden bekijken, hebben we niet vaak uitgebreid gegeten. Het werd dan namelijk of erg laat, of erg vroeg. Wij hebben een keer gyros gegeten, maar ook mousaka, pizza en falafel. De pizza was een van de lekkerste pizza’s die wij ooit aten. Wij aten deze bij Convivium in Fira, echt een enorme aanrader. In totaal gaven wij €201,70 uit aan eten en drinken. Voor dit geld hadden wij elke dag lunch en diner, maar ook soms wat drinken op een terras of een ijsje. Best netjes toch? Het komt neer op €50,43 per dag. Per persoon lag ons budget Santorini voor eten en drinken op €100,85, per persoon per dag is dat €25,21.

Activiteiten en bezienswaardigheden

Er is enorm veel te doen op Santorini en gelukkig zijn bijna al deze dingen gratis. Je komt namelijk vooral naar Santorini voor de prachtige dorpen en de mooie natuur en hiervoor hoef je helemaal niks te betalen. Ideaal! Zo kun je een hele gave hike van Fira naar Oia doen, of de mooiste dorpen van Santorini ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van Imerovigli, Emporeion of Megalochori? Het enige waar je entree voor moet betalen is als je naar Ancient Thira of de opgravingen bij Akrotiri wilt. Wij hebben de opgravingen bij Akrotiri bezocht en betaalden hiervoor €12,- per persoon. Dit was het absoluut niet waard en ik zou het in het vervolg zeker overslaan.

Verder zou je er nog voor kunnen kiezen om een boottocht te maken rondom Santorini. Je gaat dan naar de vulkaan toe waar je kunt wandelen, naar een hotspring om te relaxen en naar het eiland tegenover Santorini. Wij wilden dit graag doen, maar hadden helaas tekort tijd. Prijzen hiervoor liggen tussen de €30,- en €50,- per persoon. Je bekijkt je opties via deze link.

Ben je benieuwd naar wat er allemaal te doen is op Santorini? Lees dan ook eens mijn artikel over de mooiste Santorini bezienswaardigheden.

Budget Santorini: is Santorini duur?
Budget Santorini: is Santorini duur?
Budget Santorini: is Santorini duur?

Totale kosten Santorini: wat was ons budget Santorini?

Bij alle andere budget artikelen deel ik ook nog onze overige kosten, maar op Santorini hadden wij geen overige kosten. Wij hebben geen souvenirs gekocht bijvoorbeeld. Daarom is het hieronder nu al tijd om antwoord te geven op de vraag: is Santorini duur? En om ons totale Santorini budget met je te delen.

In totaal waren wij €795,30 kwijt met zijn tweeën voor vier dagen Santorini. Als je kijkt per dag komt dit neer op €198,83 voor 2 personen. Per persoon lag ons Santorini budget op €397,65, per persoon per dag is dit € 99,41. Dit is exclusief het vervoer naar Santorini toe, omdat de prijzen hiervoor heel erg afhangen van de reis die je maakt. Daarnaast zou ik niet voor slechts 4 dagen naar Santorini vliegen, maar er minstens nog wat dagen op het eiland zelfs of een eiland in de omgeving aanplakken voordat je naar huis gaat. Het dagbudget wordt hierdoor onrealistisch als ik het aan onze vier dagen Santorini ga toevoegen.

Hieronder heb ik een tabel toegevoegd met daarin een handig overzicht van alles kosten Santorini die wij gemaakt hebben. De kosten zijn per persoon en in euro. 

CategorieTotale kosten Santorini per persoon in €Dagbudget per persoon in €
Vliegticket€502,50 of €300,- (reken ik verder niet mee)  
Vervoer ter plaatse€239,60€29,95
Accommodatie€165 (totaal: €330)€41,25 (totaal €82,50)
Eten en drinken€100,85€25,21
Uitstapjes en bezienswaardigheden€12,-€3,-
Totale budget Santorini €379,65€99,41

Kan het goedkoper?

Ik denk dat er een paar dingen zijn waarop wij geld hadden kunnen besparen, dat zit hem bij ons vooral in de vliegtickets en verder ook het vervoer ter plaatse. Als wij geen auto hadden gehuurd waren wij €200,- minder kwijt. Je moet dan wel rekenen op meer kosten voor het openbaar vervoer, maar daarmee kom je nooit op €200,- uit. Verder denk ik dat je qua eten en drinken en accommodatie eerder duurder uit zult zijn dan goedkoper. Wij reisden in de meivakantie naar Santorini en dat is voor Santorini echt nog wel laagseizoen. Ik denk dan ook dat dit budget Santorini vrij realistisch is en je een heel eind komt met €100,- per persoon per dag als budget voor Santorini. Het is nou eenmaal geen goedkoop eiland. Tijdens onze reis door de Cycladen was Santorini het op een na duurste eiland. Alleen Mykonos was duurder. Het was wel elke cent waard, want ik vond Santorini echt fantastisch!

Santorini kosten: ons budget Santorini

Dit is ons budget Santorini en ik hoop dat je een goed beeld hebt kunnen krijgen van de Santorini kosten. Het is geen super goedkoop eiland, maar als je het echte hoogseizoen vermijd, is het te doen. Wij vonden het in ieder geval een prachtig eiland en ik zou zo nog eens gaan!

Wat vind jij van dit budget Santorini?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze links, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows