Budget Nieuw-Zeeland | Hoe duur is Nieuw-Zeeland nou echt?

door | Laatste update Apr 6, 2023 | Gepubliceerd Jan 28, 2019 | Budget, Nieuw-Zeeland, Oceanië | 23 reacties

Nieuw-Zeeland staat niet bekend als een goedkope reisbestemming en ik kan je alvast verklappen; het is ook niet goedkoop. Een reis door Nieuw-Zeeland is echter extreem gaaf en is elke cent helemaal waard. Van te voren hadden wij geen idee wat wij qua kosten konden verwachten in Nieuw-Zeeland, dus om jullie een handje te helpen hield ik ons budget bij. Vandaag geef ik dan ook antwoord op de vraag: hoe duur is Nieuw-Zeeland nou echt?

Spoiler: het valt mee. Het is niet goedkoop, maar ook niet echt extreem duur zoals sommige je beweren. Er zijn veel duurdere landen in de wereld. Dus laat je niet afschrikken en lees gewoon verder, zodat je aan het einde zelf kunt oordelen over Nieuw-Zeeland binnen jouw budget past!

Valuta; het geld in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland wordt betaald met de Nieuw-Zeelandse Dollar, meestal afgekort als NZD. Deze afkorting ga je ook in dit artikel veel tegenkomen. De wisselkoers die wij hanteren in dit artikel is (december 2018):

€1 = 1,69 NZD

1 NZD = €0,59

Wij zijn twee maanden naar Nieuw-Zeeland geweest en de wisselkoers veranderde constant. Op het beste moment kregen wij namelijk voor één euro 1,77 NZD. Scheelt behoorlijk dus. Omdat het steeds veranderd heb ik gewoon de koers gebruikt van het moment dat wij Nieuw-Zeeland verlaten hebben.

Budget Nieuw-Zeeland: Nieuw-Zeelandse Dollar geld valuta

Budget Nieuw-Zeeland

Voordat je naar Nieuw-Zeeland gaat is het handig om te weten hoeveel je ongeveer moet sparen. Om het overzichtelijk te maken verdeel ik onze uitgaven in verschillende categorieën, net zoals ik bij andere budgetposts doe. Ik gebruik de categorieën vervoer naar Nieuw-Zeeland, vervoer ter plaatse, eten en drinken, accommodaties, excursies en bezienswaardigheden en overige. Omdat wij een roadtrip maakten door Nieuw-Zeeland voeg ik er deze keer nog een extra categorie aan toe, namelijk de benzinekosten. 

Nadat ik verteld heb wat wij per categorie kwijt waren, vertel ik wat uiteindelijk ons budget Nieuw-Zeeland was en vertel ik dus wat de kosten Nieuw-Zeeland zijn. Ik geef antwoord op de vraag: hoe duur is Nieuw-Zeeland?

Vervoer naar Nieuw-Zeeland

Je vervoer naar Nieuw-Zeeland is een behoorlijke uitgave. Nieuw-Zeeland ligt nou eenmaal echt aan de andere kant van de wereld en is echt heel ver weg. Reken op een vlucht van 30 uur inclusief je overstaptijd. Omdat wij onze wereldreis startten in Nieuw-Zeeland boekten wij alleen een enkeltje. Voor dit enkeltje betaalden wij €650 per persoon. Wij hadden een vlucht van 30,5 uur. Eerst vlogen wij met KLM naar Kuala Lumpur, waar wij na acht uur wachten door vlogen richting Auckland met Malaysia Airlines. Ik vond het persoonlijk minder erg dan verwacht.

Om Nieuw-Zeeland weer uit te reizen boekten wij een enkeltje van Christchurch naar Denpasar (Bali). Dit enkeltje kostte ons €214,- per persoon. Wij vlogen met Qantas en hadden een korte overstap in Melbourne.

Om van en naar Nieuw-Zeeland te komen betaalden wij dus €864. Een behoorlijk bedrag dus! Vlieg je gewoon retour van Amsterdam? Dan zou ik rekenen op een vlucht van €1000 tot €1500. Dit is afhankelijk van hoe vroeg je boekt en in welke periode je gaat reizen. Wij boekten ons ticket van Amsterdam richting Auckland slechts een maand van te voren.

Dit bedrag reken ik verder nergens mee. Iedereen betaalt iets anders voor vliegtickets dus het is niet relevant voor het dagbudget.

Vervoer ter plaatse

Als je naar Nieuw-Zeeland gaat zijn er heel veel verschillende manieren om rond te reizen. Zo kan je er voor kiezen om met de bus van Stray of Kiwi te reizen. Dit zijn eigenlijk een soort hop on hop off bussen die langs de populairste plekken rijden. Je kan opstappen en uitstappen waar je wilt en op die manier het land ontdekken. Handig als je alleen reist en graag andere wilt ontmoeten, of als je geen rijbewijs hebt.

Als je een rijbewijs hebt, kan ik je de bus optie echter niet aanraden. Je hebt gewoon veel minder vrijheid en kunt niet stoppen waar je wilt. Als je rijdt door Nieuw-Zeeland kom je non stop geweldige plekken tegen en het is gewoon fijn als je op die geweldige plekken kunt stoppen. Mijn advies is dan ook om echt zelf je eigen vervoersmiddel te huren zodat je zelf kunt rijden.

Maar wat huur je dan? Dat hangt dus volledig af van je wensen en hoe je wilt rondreizen. Op veel plekken zijn meer campings dan andere accommodaties. Het kan daarom handig zijn als je de mogelijkheid hebt om te kamperen. Je kan een auto huren en een tent meenemen, maar ook een auto met bed huren. Wil je iets meer luxe dan huur je een camper of campervan. Genoeg keuze dus!

Omdat wij na Nieuw-Zeeland nog meer landen willen bezoeken en niet blut willen zijn, kiezen wij ervoor om een auto te huren en ter plekke een tent te kopen. Een auto huren was serieus bijna tien keer goedkoper dan een camper huren. Dat scheelt dus echt behoorlijk veel geld. Wij huurden een Mazda Demio bij Hitch Carrentals. Zij zijn goedkoop en hun service is goed. Het onderhoud aan de auto’s kan beter, maar problemen lossen ze wel heel netjes op, dus ik zou zo weer via Hitch een auto huren!

Uiteindelijk waren wij voor 58 dagen autohuur uiteindelijk 1693,27 NZD kwijt. Dit had minder geweest als wij de auto gelijk voor 58 dagen hadden gehuurd. Wij verlengden onderweg namelijk de autohuur met 4 dagen, op die dagen kregen we de korting niet die we op de andere dagen wel kregen. In euro’s betaalden wij dus €1.000,89 kwijt. Per dag komt dit neer op 29,19 NZD of  €17,25. Wij waren voor dit bedrag ook gelijk all risk verzekerd en hadden geen eigen risico. Handig toen onze autoband vervangen moest worden.

Naast de autohuur hebben wij binnen de grotere steden af en toe gereisd met het openbaar vervoer. Ook namen wij vanaf Taupo een shuttle om de Tongariro Crossing te lopen. Dit laatste was een duur grapje en kostte maar liefst 70 NZD per persoon. Ook namen wij de boot van Wellington naar Picton en namen wij onze auto mee. Dit kostte 235 NZD.

Aan vervoer ter plaatse gaven wij uiteindelijk in totaal 2328,97 NZD uit, dat komt neer op €1.377,07. Dit is inclusief de eerder genoemde kosten voor autohuur. Per dag is dit 36,97 NZD / €21,86. 

Hoe duur is Nieuw-Zeeland? auto huren in Nieuw-Zeeland

Benzinekosten 

Als je een auto of camper(van) huurt komen er natuurlijk ook nog benzinekosten bij. Gelukkig liggen de benzine kosten in Nieuw-Zeeland een stuk lager dan in Nederland. Omdat je veel rijdt en behoorlijk wat kilometers maakt kunnen de benzinekosten alsnog oplopen. Het kan soms lonen om een auto te huren die een slag duurder is dan de goedkoopste, omdat die misschien zuiniger rijdt. Zoek dit dus van te voren goed uit en huur niet direct ‘de goedkoopste’.

Wij hadden een Mazda Demio en deze auto reed best zuinig. Huur je een camper of campervan? Houd er dan rekening mee dat je veel meer geld kwijt gaat zijn aan benzine dan dat wij waren. Een camper(van) rijdt nou eenmaal veel minder zuinig dan een klein autootje.

Over het algemeen is de benzine op het Zuidereiland duurder dan de benzine op het Noordereiland. Toen wij Nieuw-Zeeland bezochten lag de benzineprijs echter veel hoger dan normaal. Toen wij een tijdje in het zuiden waren zakte de prijs weer richting het normale niveau en was de benzine ineens 30 cent goedkoper.

Per liter betaalden wij tussen de 1,869 NZD en de 2,549 NZD. Zowel de hoogste als de laagste prijs kwamen wij tegen op het Zuidereiland. Die laagste natuurlijk na de enorme daling en de hoogste toen de prijzen echt hoog lagen. Als je goedkoopt wilt tanken kan je voor vertrek het beste de app Gaspy downloaden. Als je de app opent laat de app namelijk zien waar in de omgeving het goedkoopste benzinestation zit. En geloof me, dit kan soms echt heel veel schelen! Verder kan je op veel manieren korting krijgen op benzine. Een manier die wij vaak gebruikten was de Onecard van de Countdown. Zodra je die registreet bij AA krijg je 6 cent korting per liter bij de BP en Caltex. Scheelt toch weer!

Uiteindelijk gaven wij 1046,95 NZD uit aan benzine, dit komt neer op €618,80. Wij hebben tussen de 5500 en 6000 kilometer gereden hiermee. Per dag is dit 16,61 NZD / €9,82.

Accommodatie 

Accommodatie in Nieuw-Zeeland kan je zo duur en zo goedkoop maken als je zelf wilt. Slapen in hotels en cabins op campings loopt behoorlijk op en hebben wij in 2 maanden tijd dan ook geen enkele keer gedaan. Van de 63 nachten in Nieuw-Zeeland sliepen wij 9 nachten in een Airbnb. Dit was in Auckland, Wellington en Christchurch. Wij sliepen dan ook gewoon bij mensen in huis. Alle andere nachten sliepen wij op een camping in onze tent. Dit was soms heftig, want het weer is onvoorspelbaar. Zo werden wij een keer wakker in de sneeuw en waaide onze tent de een na laatste nacht kapot.

Omdat wij in een tent sliepen kozen wij altijd voor een wat luxere camping. Deze campings hebben dan een keuken en een TV lounge. In de avond konden we hierdoor even goed ergens warm zitten, wel zo fijn! Ook hoefden wij hierdoor geen gasstel in onze kleine auto mee te nemen. Voor zo’n camping betaal je per persoon. De goedkoopste campings kwamen wij tegen op het Noordereiland, het Zuidereiland was beduidend duurder. De prijzen varieerden tussen de 12 NZD per persoon per nacht tot aan 25 NZD per persoon per nacht (tussen de €7,- en €14,-).

Je kan er in Nieuw-Zeeland ook vaak voor kiezen om gratis te kamperen op de hiervoor aangegeven plekken. Sommige plekken zijn echter alleen voor Self-Contained campers. Je hebt ook plekken waar je (bijna) gratis met je tent mag staan, alleen je hebt dan weinig faciliteiten. Meestal alleen een toilet die je niet kan doorspoelen. Hier moet je tegen kunnen. Wij vonden dit net even te primitief en vonden het ook te koud om geen mogelijkheden te hebben om binnen te zitten.

Wij gaven uiteindelijk in 63 nachten 2549,08 NZD uit. Dit is ongeveer €1506,96. Per nacht is dit 40,46 NZD of €23,92. Dit was niet per persoon, maar met zijn tweeën. Per persoon komt het neer op 20,23 NZD of €11,96. De 9 nachten in een Airbnb zitten hierbij gerekend.

Budget Nieuw-Zeeland: Kamperen in Nieuw-Zeeland tent

Eten en drinken

Hoewel uit eten gaan in Nieuw-Zeeland een stuk goedkoper is als in Nederland, loopt het behoorlijk op als je elke dag uit eten gaat. Wij hebben daarom bijna elke avond zelf gekookt. Wij haalden onze boodschappen bij de supermarkt, die overigens een stukje duurder is dan de supermarkt in Nederland. Vooral vlees, groente, fruit en zuivel is aan de dure kant. Ze hebben geen groentepakketten zoals wij in Nederland hebben en je moet dus of verse groente kopen, of diepvriesgroente. En al die losse groentes bij elkaar lopen toch op.

Wij hadden als ontbijt meestal geroosterd brood met pasta of pindakaas. Een zak brood haal je al voor minder dan 1 NZD, dus dat is lekker goedkoop. Af en toe haalden wij yoghurt en wij hebben voor de afwisseling ook een paar keer een omelet gemaakt. Als lunch hadden wij vaak een bolletje met kaas. Tien plakjes Edamse kaas van Dairywork kost tussen de 4 en 4,50 NZD. Deze kaas is het lekkerst. Bolletjes kosten tussen de 2 NZD en 5 NZD. Afhankelijk van het soort en de hoeveelheid.

Als diner aten wij gevarieerd. We kochten eigenlijk altijd verse groente en aten zo nu en dan ook vlees bij ons diner. Als wij niet zelf kookten haalden wij pizza bij Domino’s. Dit kost 5 NZD per pizza en is dus behoorlijk goedkoop!

Tussendoortjes hadden wij niet heel veel, maar wel kochten wij soms chocolade, wat in Nieuw-Zeeland behoorlijk duur is. Ook haalden wij zo nu en dan wat fruit. Qua drinken haalden wij vaak Keri Fruitjuice of de goedkoopste frisdranken. Water kan je in Nieuw-Zeeland gewoon uit de kraan drinken. De goedkoopste supermarkt is de Pak ’n Save. Verder is de Countdown ook betaalbaar en anders kun je ook nog naar New World. Four Square zou ik vermijden, want die is super duur!

In twee maanden gaven wij 1553,65 NZD uit aan eten en drinken. Hier zit ook een aantal keer buiten de deur eten bij en echt alle boodschappen die wij gedaan hebben. In Euro’s komt dit neer op €918,39. Per dag gaven wij met zijn tweeën dus zo’n 24,66 NZD / 14,58 uit. Als je iets meer op je budget wilt letten, kan dit nog een stuk goedkoper trouwens.

Excursies en activiteiten

Tot zover vallen de kosten voor een reis door Nieuw-Zeeland best mee. Maar dan komt de grootste kostenpost; de excursies en de activiteiten. In Nieuw-Zeeland betaal je rustig meer dan €100,- per activiteit, dus als je veel wilt doen lopen de kosten op. Ik zou hier echter niet op besparen. Je wilt geen spijt krijgen dat je bepaalde dingen die je graag wilde doen gemist hebt doordat je tekort budget had. Dit is dan ook een onderdeel waar wij niks op bespaard hebben. Wel keken wij vaak op bookme.co.nz. Hier staan vaak activiteiten op waar je korting voor kunt krijgen. Een aantal activiteiten in NZ die wij gedaan hebben zet ik hieronder op een rijtje, inclusief de kosten per persoon:

Zwemmen met dolfijnen: 162 NZD (€95,- wij hadden korting)

Whale watching: 135 NZD (€79 wij hadden korting)

Boottocht Bay of Islands: 122,50 NZD (€71,82)

Skippers Canyon: 195 NZD (€114,33)

Doubtful Sound: 212 NZD (€124)

Milford Sound: 42 NZD (€24,63)

Dit zijn trouwens nog niet alle activiteiten die wij deden. Zo bezochten wij nog de glowworm caves, maar moesten soms ook entree betalen voor geothermische parken rondom Rotorua. Ook bezochten wij Hobbiton, gingen wij richiting Waiheke Island en pakten wij in Queenstown de Gondola. Bij Abel Tasman deden wij nog een boottochtje.

De eerste keer bij het walvissen spotten zagen wij geen walvissen en kregen wij 80% van ons geld terug. Wij hebben deze tour later nog een keer gedaan. Zwemmen met dolfijnen deden wij twee keer, omdat de eerste keer geen succes was. Hierdoor waren wij ook duurder uit. Daarentegen deden wij geen helihike bij Franz Josef / Fox Glacier, die bij de meeste hoog op het lijstje staat (maar bij ons niet). Een helihike kost rond de 500 NZD.

Aan activiteiten gaven wij uiteindelijk 2926,50 NZD uit. Dit komt neer op €1.729,67. Dit was met zijn tweeën, per persoon komen we uit op een bedrag van 1463,25 NZD / €864,85. Per persoon per dag waren wij aan activiteiten uiteindelijk 23,23 NZD/€13,72 kwijt. Best veel nog!

Hoe duur is Nieuw-Zeeland: Uitzicht vanaf de Gondola Queenstown Nieuw-Zeeland

Overige kosten Nieuw-Zeeland 

Dan hebben we ten slotte nog onze overige kosten Nieuw-Zeeland. Dat zijn kort gezegd alle uitgaven die niet bij een van de bovenstaande categoriën passen. Zo kochten wij een top 10 pas. Dit is een pas waarbij je korting krijgt op de campings van top tien, maar ook op bepaalde activiteiten en de ferry. Als je alleen al met de ferry gaat en zwemt met dolfijnen heb je de pas er al uit! Dus het is bijna zonde om deze pas niet aan te schaffen. Een top 10 pas kost eenmalig 50 NZD.

Verder hadden Remco en ik beide een simkaart van skinny. Internet is echt slecht in Nieuw-Zeeland dus een simkaart is echt wel een must. Skinny is het goedkoopste en heeft een prima dekking. De eerste maand namen wij 12 GB voor 46 NZD. Wat overbleef namen wij mee naar onze tweede maand. Wij kozen die maand het goedkoopste plan van 16 NZD. De simkaart zelf kostte ook nog 10 NZD.

Naast deze kosten hebben wij ook een aantal keer onze kleding gewassen. Op campings betaal je vaak 4 NZD voor een wasmachine vol en 2 NZD voor de droger (20 minuten, dus moet vaak twee keer). Ook moesten wij de olie van onze auto een keer verversen en kochten wij pilletjes tegen zeeziekte.

Onze grootste kosten op dit gebied waren voor onze kampeerspullen. Wij hadden vanuit Nederland niks meegenomen en alles in Nieuw-Zeeland gekocht. Wij zijn naar de Wharehouse gegaan en kochten daar een tent, luchtbed, dekens, kussens, kookspullen en alle andere dingen die wij nodig hadden voor twee maanden. Wij hadden de hoop alles nog te kunnen verkopen, maar onze tent ging stuk en ons luchtbed was lek. Alle andere spullen wilden niemand hebben en hebben wij dus naar de kringloopwinkel gebracht. Wij waren uiteindelijk 658 NZD uit aan onze kampeerspullen. Dit was veel minder geweest als wij geen lek luchtbed hadden halverwege onze reis en onze eerste tent het twee maanden had overleefd in plaats van 1. Dit had ons 139 NZD bespaart.

Verder geld bij de Wharehous echt: goedkoop is duurkoop. Kies niet de goedkoopste pannen, want na 1 keer koken kan je die weggooien.

Uiteindelijk waren wij 912,60 NZD kwijt aan overige kosten. In euro’s komt dat neer op €539,38.

Budget Nieuw-Zeeland: Kampeerspullen in Nieuw-Zeeland

Totale kosten Nieuw-Zeeland; hoe duur is Nieuw-Zeeland nou echt? 

Dan komt nu eindelijk een antwoord op de vraag; hoe duur is Nieuw-Zeeland nou echt? Wat is een reëel budget voor Nieuw-Zeeland? In 2 maanden tijd gaven wij in totaal met zijn tweeën 11.317,74 NZD / €6.690,27 uit. Dit is exclusief ons vliegticket, maar inclusief alle andere kosten. Wij hebben alleen op accommodaties echt bespaart door met de tent te gaan, maar verder op helemaal niks. Per persoon waren de kosten Nieuw-Zeeland voor 2 maanden €3.345,14. Ons dagbudget met zijn tweeën lag dus rond de 179,65 NZD / €106,19. Per persoon per dag waren wij 89,83 NZD /€53,10 kwijt.

Dit klinkt veel, maar lag ruim onder ons budget en ook ruim onder het budget wat ik overal op internet tegen kwam. Van te voren ging ik er namelijk vanuit dat wij per persoon €2000 per maand kwijt zouden zijn. Dan zouden wij in totaal €8000 uitgeven aan onze reis door Nieuw-Zeeland. Wij gaven uiteindelijk ruim €1300 minder uit.

Om een nog duidelijker overzicht te geven van de kosten Nieuw-Zeeland deel ik hieronder nog een handig overzicht met ons hele budget Nieuw-Zeeland:

CategorieTotale kosten per persoon in € Dagbudget per persoon in €
Vervoer naar Nieuw-Zeeland€1000 (telt verder niet mee)
Autohuur (per persoon)€500,45 (totale prijs was €1000,89)€8,63 (totale dagprijs was €17,25)
Ander vervoer ter plaatse€188,09€2,98
Benzinekosten€309 (totale prijs €618)€4,90 (totale dagbudget: €9,80)
Accommodaties€753,48€11,96
Eten en drinken€459,195€7,28
Excursies en bezienswaardigheden€864,85€13,72
Overige kosten Nieuw-Zeeland€269,69€4,28
Totale budget Nieuw-Zeeland€3.345,14€53,10

 

Kan het goedkoper? 

Ja en nee. Door met een auto en een tent rond te reizen hebben wij onze reis redelijk goedkoop kunnen houden. Als je een camper(van) huurt gaat het je nooit lukken met dit budget en moet je het minstens verdubbelen. Als je met een auto reist en in ho(s)tels wilt slapen, heb je ook meer geld nodig. Ga je op precies dezelfde manier rondreizen? Dan zou het wel goedkoper kunnen. Zo kan je echt wel meer besparen op boodschappen dan dat wij deden en kan je misschien mazzel hebben dat je je kampeerspullen tweehands kunt kopen of kunt verkopen. Je kan natuurlijk ook alles vanuit Nederland al meenemen. Houd er wel rekening mee dat je dat allemaal moet aangeven bij de douane.

Verder moet ik erbij zeggen dat wij in oktober, november en begin december een bezoek bracht aan Nieuw-Zeeland, het echte hoogseizoen moest nog beginnen. December en januari zijn de duurste maanden en dat ga je ook merken in je budget, vooral autohuur en de huur van een camper(van) wordt dan veel duurder.

Kort gezegd denk ik dat je minimaal €50,- per persoon per dag nodig hebt in Nieuw-Zeeland. Dan zit je nog niet heel ruim en moet je echt kamperen in een tent en letten op je budget. Afhankelijk van je manier van reizen is €50,- tot €100,- per dag een goed budget. Met campers of hotels ga je sneller richting €75 / €100,- per dag, dan de €50.

Als je goedkoop wilt reizen in Nieuw-Zeeland, lees dan ook zeker mijn artikel met budgettips voor Nieuw-Zeeland!  

Wil je nog goedkoper reizen? Koop dan een auto of camper(van) en verkoop deze weer aan het einde van je reis. Dan heb je nauwelijks kosten. Dit is pas handig als je 2/3 maanden of langer de tijd hebt. Wij deden dit zelf niet omdat wij geen verstand van auto’s hadden en ook geen tijd kwijt wilden zijn aan het kopen en verkopen van een auto.

Wat vind jij van dit budget Nieuw-Zeeland? Vallen de kosten Nieuw-Zeeland je mee of tegen?  

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow