Budget New York: wat kost een stedentrip New York?

door | Laatste update Jan 3, 2024 | Gepubliceerd Feb 19, 2023 | Amerika, Budget, Noord-Amerika, Stedentrips, Verenigde Staten | 4 reacties

New York staat bij veel mensen hoog op de bucketlist. De stad spreekt tot je verbeelding en heeft veel iconische gebouwen. De uitzichten op de indrukwekkende skyline moet je een keer in je leven gezien hebben. Maar is New York duur? In dit artikel deel ik ons budget New York en vertel ik over de kosten voor een stedentrip New York.

Valuta: het geld in New York

New York ligt in Amerika en daar betalen ze met Amerikaanse Dollars, vaak aangegeven als USD. Wij maakten onze reis in december 2022 en januari 2023. Hieronder zal ik de wisselkoers delen op het moment van onze reis, zodat je weet hoe realistisch dit budget New York is voor jouw reis. Afhankelijk van de wisselkoers op het moment van je eigen stedentrip New York, kun je nog iets goedkoper of duurder uitkomen.

1 USD = €0,92
€1 = 1,09 USD

Wij waren een week in New York (8 nachten en 8 dagen), waarbij de koers wisselde met een paar cent. De koers die ik nu heb aangehouden gaf XE aan bij thuiskomst. Dit rekent het makkelijkst.

Wij bezochten in Amerika trouwens niet alleen New York, maar reisden ook eens twee maanden langs de Westkust! Ben je benieuwd hoe duur dat was? Lees dan eens over ons budget West-Amerika

Budget New York: is New York duur?

Hieronder zal ik ons budget New York in verschillende categorieën met je delen, zodat je een antwoord krijgt op de vraag; is New York duur? En zodat je kunt bedenken wat de kosten New York zullen zijn. Ik vertel je over de kosten voor vervoer naar New York, vervoer ter plaatse, overnachtingen, eten en drinken, activiteiten en bezienswaardigheden en uiteindelijk nog over de overige kosten voor New York. Ten slotte deel ik ons totale budget New York en vertel ik of dit goedkoper kan of niet. Ons budget is gebaseerd op een reis van 8 dagen en 8 nachten in de kerstvakantie. Wij waren in New York rondom oud en nieuw, een van de duurste periodes van het jaar.

Spoiler: New York is heel duur en is onze duurste stedentrip ooit geweest!

Budget New York: is New York duur?

Vervoer naar New York

Als je een stedentrip naar New York kunt maken, kun je het beste vliegen op een van de vliegvelden bij de stad. Je hebt dan de keuze voor JFK, Newark of LaGuardia. Ook kun je kiezen voor een directe vlucht met een aantal maatschappijen, of voor een vlucht met overstap. Reis je met een klein budget naar New York? Dan kan een overstap veel geld besparen.

Zelf vlogen wij rechtstreeks met Delta, dit was toen niet heel veel duurder dan een vlucht met overstap, maar bespaart je wel veel tijd. Wij vlogen in de kerstvakantie, een van de duurste periodes om naar New York te vliegen. In maart zagen wij tickets voor nog geen €400,- direct, maar we twijfelden toen heel erg of we wilden gaan. Uiteindelijk hakten wij de knoop pas door in augustus, waardoor wij de hoofdprijs hebben betaald voor een directe vlucht naar New York, met de feestdagen. Onze vlucht kostte ons maar liefst €766,21 per per persoon. Dit was dan wel inclusief ruimbagage en stoelkeuze.

Vervoer ter plaatse

Als je er eenmaal bent, komen er natuurlijk nog kosten bij voor het vervoer ter plaatse. Ik vond dit relatief gezien goedkoop in New York. Je kunt namelijk in de stad goed reizen met het openbaar vervoer en dit hoeft helemaal niet duur te zijn! Wij kochten zelf een kaartje waarmee wij de hele week onbeperkt konden reizen met de metro en bus voor 33 USD per persoon. Verder hadden wij nog vervoer nodig van en naar het vliegveld. Wij vlogen vanaf JFK Airport. Vanaf hier kun je voor 8 USD de Airtrain nemen naar het station Jamaica. Vanaf hier kun je verder met de metro of met de Long Island Rail Road. Kies je voor de metro? Dan kun je gelijk je kaartje voor onbeperkt reizen gebruiken. Wij kozen voor de Long Island Rail Road omdat dit veel sneller was. Hiervoor betaalden wij nog zo’n 8 USD per persoon.

In totaal waren wij zo’n 137 USD (€126,02) kwijt aan vervoer ter plaatse. Per persoon komt dit neer op 68,50 USD (€63,01) per persoon.

Grand Central en Chrysler Building, New York kosten vervoer

Kosten voor accommodaties in New York

De grootste kostenpost in New York is je accommodatie. Deze zijn namelijk gewoon echt heel duur. En met duur bedoel ik dat €200 per nacht geen gekke prijs is. Ook al hangen deze kosten ook sterk af van de periode waarin je gaat. Een nacht rondom oud en nieuw is vaak minimaal 2x zo duur als een random nacht in een andere maand. Iets om rekening mee te houden. Verder liggen de kosten ook heel erg aan de locatie van je hotel. Wil je in Manhattan verblijven? Of vind je het ook niet erg om bijvoorbeeld in Brooklyn of New Jersey te verblijven? Dan kun je hiermee veel geld besparen, maar je hebt ook steeds veel tijd nodig om naar de stad toe te reizen. Verder zijn niet alle wijken even veilig om te verblijven, dus zoek altijd uit of dat goedkope hotel wel op een veilige plek ligt. Je wilt niet overnachten in The Bronx, bepaalde delen van Harlem en Queens. 

Zelf kozen wij uiteindelijk voor een hotel in Manhattan, wij wilden dit gewoon meemaken en overal dichtbij zitten. Ook wilden wij niet laat op de avond nog ver reizen richting ons hotel. Wij zijn heel blij geweest met deze keuze, ondanks het belachelijke bedrag wat wij hiervoor hebben betaald. Houd er rekening mee dat je tussen de €150 en €300 per nacht kwijt gaat zijn voor een hotel in Manhattan, afhankelijk van de periode, maar verwacht niet dat je dit terugziet. Ja, je hebt een goede locatie, maar de kamers zijn vaak klein, ontbijt is meestal niet inbegrepen en echt mooi zijn de kamers niet. Zelf verbleven wij uiteindelijk in het Hilton Garden Inn Chelsea / Manhattan. Wij hadden een ruime kamer, vooral voor Manhattan en de ligging was gewoon echt perfect. Voor deze kamer betaalden wij in totaal €2150 voor 8 nachten. Dit is €268,75 per nacht. Voor dit geld krijg je een simpele kamer met eigen badkamer. Ontbijt is niet inbegrepen. Een belachelijk bedrag, maar welkom in New York rondom de feestdagen! Ondanks dit belachelijke bedrag, kan ik je dit hotel wel aanraden qua ligging, kamergrootte en netheid. Je boekt dit hotel via deze link. En… reis je niet tijdens de feestdagen? Dan is de prijs ook iets minder extreem belachelijk (maar goed, het blijft New York!)

Eten en drinken

Eten en drinken moet je elke dag en aangezien je meestal geen kookgelegenheid hebt in je accommodatie, zal je dit buiten de deur moeten doen. De kosten hiervoor kunnen behoorlijk oplopen. Wij schrokken ons echt rot van de enorme inflatie in Amerika en de kosten in de supermarkten en in restaurants. Wij wisten dat New York duur was, maar 9 USD voor een liter jus d’orange in de supermarkt is gewoonweg idioot. Of 20 USD voor een bak gemixt fruit, 6 USD voor 4 appels en 8 USD voor 4 chocolade broodjes. En dit zijn gewoon supermarkt prijzen, dan hebben wij het nog niet eens gehad over eten in een restaurantje.

Qua ontbijt gingen wij een paar keer naar een diner, dan waren wij zo’n 50 USD kwijt met zijn tweeën. Dan zit je wel zo vol, dat een lunch bijna niet meer nodig is. Op sommige dagen gingen wij in de ochtend naar een bakkertje, daar betaalden wij vaak 20 USD met zijn tweeën. We hadden dan meestal allebei 2 croissants en iets te drinken. Soms haalden wij iets bij de supermarkt, dit is de goedkoopste optie.

Lunch haalden wij eigenlijk elke dag bij de supermarkt. Dit kostte ons tussen de 10 en 15 USD met zijn tweeën. De lekkere belegde broodjes lieten wij liggen, aangezien die al zo 10 tot 12 USD per stuk kostte. Ook lunchten wij soms met een hotdog die je bij een kraampje op straat kunt halen.

Qua diner hebben wij het heel simpel gehouden in New York. Ook omdat wij beide meerdere dagen ziek waren en ik mijn eten niet binnen kon houden. Een avondje eten in een fastfood restaurant kost je rond de 20 USD per persoon. Maar voor een hoofdgerecht en nagerecht in een restaurant rekenden wij zomaar 140 USD af met zijn tweeën. Verder aten wij nog een keer bij een Indiaas restaurant. Voor twee personen betaalden wij toen 80 USD voor een avondmaal. Voor een diner voor 2 in een restaurant ben je gemiddeld dan ook wel 80 tot 100 USD kwijt. Ik hoop dat je hiermee een beetje een beeld krijgt voor de kosten New York op het gebied van eten en drinken.

Uiteindelijk gaven wij zo’n 611,72 USD (€562,70) uit voor eten en drinken. Dit komt neer op 76,47 USD (€70,34) per dag voor twee personen. Per persoon waren wij dus zo’n 38,23 USD (€35,17) kwijt aan eten en drinken. Niet heel veel dus. Maar, dit komt echt omdat wij beide ziek zijn geweest. 1 avond hebben wij echt alleen een banaan gegeten, verder een paar keer iets heel kleins, omdat we gewoon niks weg kregen. We zijn maar 2 avonden echt uit eten geweest, de rest was het simpel en snel.

Let op: in Amerika is het gebruikelijk om fooi te geven. Als je tevreden bent over de service betaal je 18 tot 20 procent fooi bovenop het totaal bedrag. Dit is een onderdeel van de cultuur, dus respecteer dit. Bij de prijzen hierboven zit die fooi van 20 procent inbegrepen. 

Activiteiten en bezienswaardigheden

Dit is bij de meeste reizen onze laagste kostenpost, omdat je vaak gebouwen of natuurgebieden wel gratis kunt bezoeken. In New York was dit wel anders en was dit onderdeel ook een vrij hoge kostenpost in ons budget New York. Dit hangt natuurlijk ook weer af van de keuzes die je maakt, maar voor veel bezienswaardigheden ben je al snel 25 tot 40 USD per persoon kwijt. Wij kozen er daarom voor om een New York Pass te kopen. Hiermee hadden wij 7 dagen toegang tot heel veel verschillende bezienswaardigheden in New York. Je mocht de bezienswaardigheid dan 1 keer bezoeken. Sommige dingen moest je online boeken, andere dingen kon je gelijk in. Weer voor andere dingen moest je ter plekke een tijdslot regelen. Zo’n pas is niet goedkoop, maar heeft ons uiteindelijk wel geld bespaart. Wij wilden namelijk gewoon overal in, omdat wij deze stedentrip waarschijnlijk maar 1 keer doen. De New York Pass kostte ons €332,- per persoon. Ja, zeg het vooral heel snel, want het is natuurlijk een bizar bedrag. Hieronder zal ik even wat prijzen delen van populaire bezienswaardigheden, zodat je een beeld krijgt van de losse kosten voor bezienswaardigheden in New York. De prijzen zijn allemaal per persoon, exclusief btw. Bij de New York Pass zit de BTW wel al inbegrepen.

Top of the Rock: 40 – 50 USD
Empire State Building: 44 – 54 USD
Statue of Liberty: 24 USD
9/11 museum: 29 USD
The Edge: 40 USD
One World Observatory: 44 USD
Boottocht: 44 USD
MOMA: 25 USD

Naast de New York Pass deden wij ook nog een keer een free walking tour. Wij gaven de gids daarbij 20 USD. Ook gingen wij voor 50 USD naar een gospel concert in de kerk. Verder gingen wij nog naar Hadestown, een musical op Broadway. Met zijn tweeën betaalden wij hiervoor 128 USD. Wij zaten dan wel helemaal achterin, om de kosten wat te beperken. Ten slotte gingen wij ook naar een NBA wedstrijd van de Brooklyn Nets, het hoogtepunt van onze stedentrip. Hiervoor betaalden wij 124 USD voor 2 plekken. We zaten wel heel hoog, maar het zicht was alsnog super.

In totaal gaven wij 1065,74 USD (€980,39) uit aan activiteiten en bezienswaardigheden. Dit komt neer op 133 USD (€122,35) per dag. Per persoon per dag kostte ons dit dus 66,61 USD (€61,28).

Meer lezen? Lees ook eens mijn artikel over de New York Pass, of het artikel waarin ik vertel wat je moet doen in New York

Kosten New York: Wat is ons budget New York? activiteiten en bezienswaardigheden prijzen
Kosten New York: Wat is ons budget New York? activiteiten en bezienswaardigheden prijzen
Kosten New York: Wat is ons budget New York? activiteiten en bezienswaardigheden prijzen

Overige kosten New York

Dan is het nu nog tijd om de overige kosten New York met je te delen. Hieronder vallen eigenlijk alle New York kosten die wij gemaakt hebben, maar niet bij een van de bovenstaande categorieën passen. Wij hebben in New York geen souvenirs gekocht, dus hier waren wij niks voor kwijt. Wel heb je voor je naar New York reist nog een ESTA voor Amerika nodig. Wij hebben deze gewoon aangevraagd via de officiële site. Dan kost dit 21 USD per persoon. Je kunt er ook voor kiezen om je ESTA Amerika aan te vragen via VisumBuitenland. Dan regelen zij alles voor je, wat natuurlijk ideaal is! Naast deze kosten maakten wij geen andere overige kosten voor onze stedentrip naar New York.

Totale budget New York: is New York duur?

Het antwoord op de vraag, is New York duur, kan ik eigenlijk al geven zonder het totaal te berekenen. Dat antwoord is natuurlijk gewoon ja. Bezienswaardigheden zijn duur, eten en drinken is duur, overnachten is bizar duur en ook je vliegticket erheen is een kostenpost. Heel eerlijk gezegd, durf ik het totaal bedrag bijna niet te delen, omdat het zo belachelijk veel geld is voor een stedentrip van 1 week. Maar goed, we doen het toch. In 8 dagen tijd, gaven wij uiteindelijk 4193,58 USD (€3857,75) uit. Dit is exclusief vliegticket en voor 2 personen. Per persoon is dit 2096,80 USD (€1928,88). Per dag waren wij dus 524,20 USD (€482,22) kwijt. Per persoon per dag komt dit neer op 262,10 USD (€241,11). Reken je het vliegticket wel mee, dan komt er op het totale bedrag nog een ruime €1500,- bij en zitten we dus op een bedrag van €5390,17 voor een stedentrip New York van 1 week. Per persoon is dat dan €2695,09. Ik zei het toch, onze duurste stedentrip ooit!

Hieronder heb ik nog een handig overzicht gemaakt met alles kosten New York die wij hebben gemaakt, zodat je er een goed beeld bij krijgt. De kosten zijn steeds per persoon, zodat je zelf kunt berekenen hoe duur dit ongeveer zou zijn voor jouw reisgezelschap.

Categorie

Totale kosten per persoon in €

Dagbudget per persoon in €

Vliegticket

€766,21 (reken ik verder niet mee)

 

Vervoer ter plaatse

€63,-

€7,88

Accommodatie

€1075,- (totaal €2150)

€134,34

Eten en drinken

€281,35

€35,17

Activiteiten en bezienswaardigheden

€490,20

€61,28

Overige kosten New York

€19,33

€2,42

Totale budget New York

€1928,88

€241,11

Kan dit goedkoper?

Ja, dit kan goedkoper. Vermijd de enorm dure feestdagen en je kunt al veel geld besparen. Ook kun je ervoor kiezen om niet in Manhattan te verblijven en zo kun je ook al een paar honderd euro besparen. Je moet je natuurlijk afvragen of je dit wilt. Hetzelfde geldt voor bezienswaardigheden, wij hebben echt alles gedaan wat wij wilden doen, dus waren veel geld kwijt. Maar als je keuzes maakt, kun je hierop ook echt al besparen. Verder gingen wij naar een sportwedstrijd en naar Broadway, ook dit is niet goedkoop, maar had ik niet willen missen.

Houd er daarnaast rekening mee dat wij New York bezochten in de duurste periode van het jaar. Namelijk net na kerst en tijdens oud en nieuw. Dit helpt zeker niet als je New York met een klein budget wilt bezoeken.

Qua eten en drinken denk ik dat de kans groot is dat je meer kwijt bent, vooral als je elke avond ergens echt gaat eten en niet naar de fastfoodketens gaat. Wij waren ziek en hebben dus heel weinig gegeten. Dit zorgde ervoor dat ons budget New York weer iets lager uitgevallen is dan normaal gesproken het geval had geweest. 

Een realistisch budget New York is denk ik tussen €1500 en €2500 per persoon voor een week. Reis je in de duurdere periodes (vakanties), dan zit je waarschijnlijk tussen de €1800-2500 per persoon, maar anders moet het ook lukken voor 1500. Dit is dan waarschijnlijk wel allemaal exclusief je vliegticket, die je kunt vinden voor bedragen tussen de €300,- en €800,-. 

Vond ik het het geld waard?

Hier kan ik heel kort over zijn: absoluut niet. Ik vind dik 5000 euro voor een stedentrip gewoon echt teveel. Daarnaast vonden wij New York leuk om een keer gezien te hebben, maar niet zo fantastisch. Voor dit geld hadden wij ook een langere toffe reis kunnen maken en dat had ik persoonlijk liever gedaan. Maar goed, ik ben blij dat we het een keer gezien hebben. Het stond namelijk hoog op onze bucketlist, dus ooit hadden wij deze reis sowieso willen maken! 

Budget New York, kosten New York, New York duur

Dit was ons budget New York. Ik hoop dat je nu een antwoord hebt gekregen op de vraag: is New York duur? En dat je een beeld hebt gekregen van de kosten New York. Wij vonden het een enorm dure stad, maar goed, het was wel echt een bucketlist bestemming en het was tof om er een keer geweest te zijn!

Wat vind jij van dit budget New York?

Dit artikel bevat een affiliatie link. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij jou blijven voorzien van gratis reistips!

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows