Budget Maleisië: wat kost backpacken in Maleisië?

door | Laatste update Jun 27, 2022 | Gepubliceerd Dec 1, 2019 | Azië, Backpacken, Budget, Maleisië | 8 reacties

In de zomer van 2016 maakten wij onze eerste echte backpackreis. Het was de eerste keer buiten Europa en de eerste keer dat we langer weg waren dan 2/3 weken. Zes weken verlieten wij Nederland, waarvan wij er vijf doorbrachten in Maleisië. Van te voren hadden wij geschat wat een realistisch budhet Maleisië zou zijn, maar een budget noemen blijft vooraf eigenlijk wel lastig. Daarom hielden wij al onze uitgaven bij! Wat kost backpacken in Maleisië en welk dagbudget is reëel? Ik deel ons budget Maleisië en vertel je over de Maleisië kosten tijdens onze reis. 

Valuta; het geld in Maleisië 

In Maleisië betalen ze natuurlijk niet met de euro, maar betalen ze met de Maleisische Ringgit, afgekort als MYR of RM. In dit artikel hanteren wij de wisselkoers de geldig was toen wij door Maleisië reisden (2016), zo kan je zelf bedenken of de informatie en bedragen nog relevant zijn voor jouw reis en voor jouw budget Maleisë! Wij gebruiken de afkorting RM omdat dit in Maleisië ook overal gedaan wordt. Dit was de wisselkoers:

1 RM = €0,21
€1,- = 4,7 RM

Budget Maleisië

Voor je naar Maleisië vertrekt is het dus wel zo handig als je weet hoeveel je moet sparen. Om het overzichtelijk te maken verdeel ik onze uitgaven in verschillende caterogieën, net zoals ik dat bij alle andere budetposts doe. Ik gebruik de categorieën vervoer naar Maleisië, vervoer ter plaatse, eten en drinken, accommodaties, excursies en bezienswaardigheden en overige.

Dit budget Maleisië is gebaseerd op een reis van 31 dagen door Maleisië. De dagen in Singapore zijn niet meegeteld. Wij zijn op zowel het schiereiland als op Borneo geweest, handig om te weten is dat Borneo duurder is dan het schiereiland. Onze route kun je hier vinden.

Vervoer naar Maleisië 

Wij hebben lang vliegtickets met elkaar vergeleken en kwamen tot de conclusie dat in ons geval een retour naar Singapore goedkoper was. Prima, aangezien we Singapore toch ook wilden bezoeken tijdens onze reis. Uiteindelijk betaalden wij €627,- voor een retour naar Singapore. Wij vertrokken vanaf Amsterdam met British airways en hadden een overstap van ongeveer twee uur op Londen heathrow.  Vanaf daar vlogen wij verder en om 16:00 kwamen wij aan in Singapore. Terug vertrokken wij om 22:40 en stapten wij wederom over op Londen Heathrow. Beide keren hadden wij dus prima tijden en ook het eten was best lekker. Over British airways zal ik later nog uitgebreid schrijven, maar ik kan wel verklappen dat ik heel tevreden was. En ja, €627 retour midden in het hoogseizoen vond ik best netjes! Dit bedrag rekenen wij echter niet mee in ons dagbudget, aangezien iedereen op een andere manier Maleisië binnenkomt en het budget Maleisië hierdoor minder realistisch wordt.

vliegen Maleisië budget

Vervoer ter plaatse 

In Maleisië hebben wij voornamelijk met de bus gereisd. De bus in Maleisië is niet duur als je kijkt wat voor afstanden je aflegt. Zo betaalden wij voor de busreis tussen Malakka en Kuala Lumpur 10 RM per persoon, wat neer komt op een ruime €2,- per persoon. Voor de bus van Kuala Besut (Perhentian) naar Taman Negara betaalden wij 80 RM per persoon, een krappe €17,-. Wij boekten deze busreizen altijd ter plekke bij een tour bureautje of via www.easybook.com.

Binnen in steden hebben wij voornamelijk met het openbaar vervoer gereisd. Van bussen in de omgeving van Kuching, tot boten in Taman Negara en de KTM in Kuala Lumpur. Wij maakten zoveel mogelijk gebruik van de goedkoopste vervoersoptie, maar hebben ook een keer een taxi genomen omdat we in Malakka wel heel lang stonden te wachten.

Verder hebben wij ook twee binnenlandse vluchten gemaakt, eentje van Kuala Lumpur naar Kuching en eentje van Kuching naar Kota Bharu. Beide vluchten waren met Airasia en voor die naar Kuching betaalden wij 275,56 RM (€58.28) en voor de andere 338 RM (€71,61). Wij hadden deze vluchten een aantal maanden voor vertrek al geboekt.

In totaal gaven wij met zijn tweeën 2988,10 RM uit aan vervoer binnen Maleisië. Dit is inclusief alle bussen, binnenlandse vluchten, boten en vervoer binnen steden. Dit komt neer op ongeveer €631,93 voor twee personen. Per persoon waren wij dus €315,97 kwijt aan vervoer, per dag is dit dus €10,20. 

Kosten Maleisië: Eten en drinken 

Verrassend genoeg is dit dus lang niet onze hoogste kostenpost. Eten en drinken is iets wat elke dag moet, maar wat heel goedkoop kan in Maleisië. Iets wat handig is als je wilt reizen met een klein budget. Wil je het goedkoop houden moet je de alcohol laten staan; Maleisië is islamitisch dus drank is duur. Ook van chocolade zul je af moeten kicken want dit kost ook een fortuin. Je ontbijt, lunch en avondmaal is echter vrij goedkoop. Wij aten als ontbijt en lunch vaak broodjes, toast en pannenkoeken. Vaak haalden wij dit in goedkope restaurantjes en waren we 12 RM (€2,54) kwijt met zijn tweeën. Vaak ontbeten wij later en uitgebreid, op zo’n moment lunchten wij niet. Bij sommige ho(s)tels was ontbijt inbegrepen, op dat moment gaven wij ook niks uit aan het ontbijt. In de avond aten wij vaak in foodcourts, maar zo nu en dan ook in een goedkoop restaurant. Iets te vaak waren wij het Aziatische eten helemaal zat en aten wij westers of liepen we de Mac Donalds of KFC binnen. Gemiddeld waren wij voor avond eten zo’n 25 RM (€5,29) kwijt met zijn tweeën. Soms was het iets meer, soms iets minder. Bij het eten namen wij trouwens ook altijd wat te drinken, haal je dit zelf in de supermarkt ben je goedkoper uit. Nu was drinken vaak nog geen euro, dus vonden wij het lekker om een gekoeld drankje bij het eten te nemen. Ben je low budget aan het reizen doe je dat natuurlijk anders.

In totaal gaven wij 1854,15 RM uit aan eten en drinken, dit komt neer op €396,52 voor twee personen. Per persoon waren wij dus €198,26 kwijt aan eten en drinken. Per dag is dit dus €6,40.

Maleisië budget: Accommodaties 

Wij hebben in Maleisië vooral in hostels geslapen. Deze hostels hebben wij meestal een nacht van te voren geboekt. Dit deden wij door op trivago het goedkoopste hostel te zoeken en deze vervolgens te boeken. Soms zat er een ontbijt bij, soms niet. Een enkele keer hadden wij een eigen badkamer, maar wij deelden deze ook vaak andere. Wij hebben wel altijd in een privé kamer geslapen.  Omdat wij vooral accommodaties in Euro’s hebben betaald noem ik een aantal voorbeelden ook in Euro’s. Een paar keer deden wij wat luxer en betaalden wij bewust iets meer voor een accommodatie. Zo betaalden wij in Kuala Lumpur €38,- per nacht, maar hadden wij wel een infinity pool met uitzicht over de stad en een enorm appartement. Voor hostels waren wij vaak €11,- per kamer per nacht kwijt. Een keer hebben wij een nacht geboekt, maar dit hostel niet gebruikt omdat we later verder gingen reizen (ik was ziek, hoera). Hierdoor moesten we in het weekend naar de Cameron Highlands, wat ook betekende dat de accommodaties een stuk duurder waren.

Uiteindelijk gaven wij aan accommodaties 2273,36 RM uit, dit komt neer op €486,17 euro met zijn tweeën. Per persoon is dit dus €243,01, dus €7,84 per persoon per dag.

Wil je een overzicht zien van leuke slaapplekken en accommodaties waar wij zijn geweest? Dat vind je hier.

Excursies en bezienswaardigheden 

Dit is een punt waar je heel veel op kunt besparen als je je budget Maleisië laag wilt houden, maar je jezelf ook altijd moet afvragen of je dat wel wilt. Wij hebben op dit punt niks gelaten, want je komt ergens waarschijnlijk maar een keer. Beter spijt van iets wat je wel hebt gedaan, dan van iets wat je niet hebt gedaan. Omdat wij dus heel veel bezocht hebben zijn de kosten hier ook wat hoger uit gevallen dan ik van te voren had bedacht. Vooral rondom Kuching hebben wij veel uitgegeven aan tours en activiteiten. Zo gingen wij naar het geweldige Wetlands nationaal park en spotten wij krokodillen en dolfijnen. Hiervoor betaalden wij 180 RM (€38,-) per persoon. Ook gingen wij naar een longhouse, dit kostte ons 100 RM (€21,-). Ook bij de Cameron Highlands kozen wij voor een tour (en dat was een super goed beslissing!), hiervoor betaalden wij 50 RM (€10,55). Je ziet dus dat als je een aantal tours doet dat de prijzen snel oplopen.

Bij dit onderdeel horen ook entree prijzen van nationale parken, musea etc. Nu zijn wij geen museum liefhebbers, dus daar hebben wij geen geld aan uit gegeven. Er is ook veel gratis te bezoeken. Wel hebben wij voor Bako nationaal park 40 RM per persoon betaald. Ook uitjes als met de cablecar naar het hoogste punt op Langkawi lopen op, hier waren wij ook ongeveer 50 RM voor kwijt. Doe je veel zelf en betaal je niet voor activiteiten (hierdoor ga je wel hele leuke dingen missen), dan kan dit onderdeel dus zeker goedkoper.

Wij waren uiteindelijk 1430 RM kwijt met zijn tweeën. Dat komt neer op €305,82, per persoon is dit €152,91. Per dag waren wij dus €4,93 kwijt aan excursies en bezienswaardigheden.

Overige Maleisë kosten 

Onder overige Maleisië kosten valt eigenlijk alles wat niet bij bovenstaande categorieën past. Bijvoorbeeld het wassen van kleding, souvenirs kopen, toilet papier, een nieuwe zonnebril (omdat ik mijne steeds sloopte en kwijt raakte) etc. Wij hebben wel het een en ander geshopt, doe je dit niet vallen de kosten natuurlijk lager uit. Wij hebben zo min mogelijk kleding gewassen, alleen als het echt weer nodig was. Niet omdat we van vieze kleding houden, maar omdat het bij ons een keer zo mis ging dat we flink veel geld verspild hadden (en ook heel veel tijd) en we hadden stiekem best veel kleding mee. Die stommiteit maakt dit deel ook gelijk weer een mini beetje duurder, maar het weinig wassen misschien weer wat goedkoper, dan als je het elke week doet.

In totaal gaven wij hier 482 RM aan uit, dit komt neer op €103,21 met zijn tweeën. Per persoon gaven wij dus €51,60 uit, per dag is dit €1,66.

Budget Maleisië: totale kosten Maleisië & uiteindelijk dagbudget Maleisië

Bij de totale kosten tellen wij onze vliegtickets niet mee, dit omdat deze prijzen altijd heel erg kunnen verschillen en sommige misschien wel op een andere manier naar Maleisië gaan. Het dagbudget wordt hierdoor minder realistisch en dat willen wij natuurlijk niet. Onze totale uitgaven kwamen neer op 9028,21 RM, dit is €1923,65. Dit bedrag is voor 31 dagen met twee personen. Per persoon waren wij in 31 dagen dus €961,825 kwijt, per dag komt dit neer op €31,-. Een prima Maleisië budget denk ik zo! 

€31,- per dag is naar mijn idee best netjes, aangezien wij alles gedaan hebben wat wij wilden (en zelfs meer) en echt een geweldige reis hebben gehad. Van te voren kwamen wij uit op een schatting van €30,- per dag en daar zaten wij dus heel dichtbij. Het had goedkoper gekund, als wij niet af en toe iets luxer deden, geen binnenlandse vlucht namen, voor langzamer vervoer kozen en geen / minder tours deden. Echter had ik dat zelf niet gewild, maar dat blijft altijd een persoonlijke keuze.

Als je uit gaat van een dagbudget van €30,- kom je in Maleisië dus een heel eind! Let er wel op dat wij met zijn tweeën reisden, dus wij konden sommige kosten delen. Reis je alleen kan het lastig zijn om een taxi of kamer te delen, ook al zul je genoeg andere reizigers tegenkomen. Verder is Borneo duurder dan het schiereiland, bezoek je Borneo niet ga je waarschijnlijk ook goedkoper uitkomen. Maar Borneo wil je eigenlijk niet missen! 

Valt dit budget Maleisië je mee of tegen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow