Budget Londen: wat kost een citytrip naar Londen?

door | Laatste update Jan 30, 2024 | Gepubliceerd Dec 22, 2018 | Budget, Engeland, Europa, Stedentrips | 4 reacties

Londen is niet de meest goedkope stad voor een stedentrip. Hoewel je reis erheen vaak niet duur hoeft te zijn en je zo in Londen staat, ben je vaak wel veel geld kwijt aan activiteiten en je accommodatie. Al eerder schreef ik een artikel met 7 handige budgettips voor een citytrip naar Londen en in dit artikel is het tijd om ons budget Londen met jullie te delen. Wat gaven wij uit in deze fijne stad? Vandaag vertel ik wat onze kosten Londen waren en geef ik antwoord op de vraag: wat kost een citytrip naar Londen? En op de vraag: is Londen duur?

Valuta; het geld in Engeland

In Engeland betalen ze niet met de euro, maar met de Britse pond. De Britse pond wordt afgekort als GBP en vaak opgeschreven als £. In dit artikel gebruik ik het teken £, omdat je dat in Engeland ook het meeste tegen zult komen. De wisselkoerrs die in dit artikel gebruikt wordt is (september 2018):

€1,- = £0,89
1 £ = €1,12

Controleer voor vertrek altijd de wisselkoers, deze kan behoorlijk schommelen en hierdoor kan het ook schelen in je budget Londen.

Budget Londen Britse Ponden geld Engeland

Budget Londen 

Voordat je naar Londen gaat is het handig om te weten hoeveel je ongeveer moet sparen. Om het overzichtelijk te maken verdeel ik onze uitgaven en de kosten Londen in verschillende categorieën, net zoals ik bij andere budget posts doe. Ik gebruik de categorieën vervoer naar Londen, vervoer ter plaatse, eten en drinken, accommodaties, excursies en bezienswaardigheden en overige.

Dit budget is gebasseerd op twee verschillende citytrips. Wij bezochten Londen destijds twee keer vlak achter elkaar. Een keer met oud en nieuw en een keer in mei. De eerste keer waren wij zes nachten in Londen, de tweede keer vijf. Beide keren hield ik ons budget Londen bij, dus ik zal elke keer beide uitgaven delen, zodat je uiteindelijk echt een goed en realistisch beeld krijgt.

Door de inflatie is een stedentrip echter duurder geworden dan dat het in 2018 was. Daarom zal ik ook overal de prijzen van oktober 2023 erbij vermelden, zodat je een goed beeld krijgt van de kosten Londen die je vandaag de dag zult maken.

Vervoer naar Londen 

Londen ligt heel dichtbij Nederland en de beste manier om Londen te bereiken is met de trein. Meerdere keren per dag vertrekt de Eurostar vanaf Amsterdam naar Londen. Deze trein gaat rechtstreeks en komt midden in het centrum van Londen aan! Ideaal wat mij betreft en ook gelijk een stuk milieuvriendelijker dan het vliegtuig.

Tijdens onze eerste 2 stedentrips, konden wij helaas nog niet met de trein reizen. Er was toen nog geen goede, rechtstreekse verbinding en de verbindingen die er waren, waren heel duur. Daarom kozen wij er destijds voor om met het vliegtuig te gaan. Vandaag de dag zou ik dat echter niet meer doen. Hieronder vertel ik eerst wat onze vliegtickets en het vervoer naar de stad toen hebben gekost en daarna vertel ik wat vliegen naar Londen of de trein naar Londen in 2023 ongeveer zullen kosten.

Tijdens onze eerste trip vlogen wij vanaf Rome naar Londen en daarna vanaf Londen naar Amsterdam. Dit waren twee enkeltjes, wat in verhouding natuurlijk duurder is dan een retourtje vanaf bijvoorbeeld Eindhoven of Amsterdam. Ook kozen wij er bewust voor om naar Amsterdam terug te vliegen en niet te kiezen voor het iets goedkopere Eindhoven. Eindhoven is voor ons namelijk bijna 3 uur reizen met de trein, Amsterdam slechts een uur. Ons enkeltje van Rome naar Londen kostte €72,- per persoon en ons enkeltje van Londen naar Amsterdam kostte ons €28,65 per persoon. Dit komt neer op een totaal van €100,65

Het nadeel was dat wij aankwamen op het vliegveld Londen Stansted , dit ligt nog behoorlijk ver van het centrum af. De busreis richting het centrum heeft ons £14  gekost en duurde volgens mij ruim 2 uur. Om vanaf het centrum naar het vliegveld Southend te komen betaalden wij £16,90 voor de trein. Dit is bij elkaar zo’n £30,90 wat bovenop de vliegtickets komt. In totaal gaven wij tijdens onze eerste trip dus €135,38 uit. De kosten die je maakt om naar de trein te gaan zitten hier nog niet bij. Dit kan namelijk gewoon met Oyster Card.

De tweede keer vlogen wij van Parijs naar Londen en daarna van Londen naar Amsterdam. Wij kozen dit keer een iets duurdere vlucht zodat we op het vliegveld Londen City Airport vlogen. Dit ligt namelijk bijna in het centrum en scheelt heel veel reistijd en uiteindelijk ook reiskosten. Ons enkeltje Parijs – Londen kostte €55,- en ons enkeltje Londen – Amsterdam was €65 . In totaal komt dit neer op €120,-. Vanaf het vliegveld konden wij gelijk al met onze Oyster Card reizen, aangezien we al in het centrum waren.

Tegenwoordig is vliegen duurder en betaal je waarschijnlijk rond de €150- voor een retourtje per persoon. De trein is ongeveer net zo duur, vooral als je dit op tijd boekt. Met de trein kom je midden in het centrum aan! Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over reizen met de trein naar Londen.

 

Vliegen naar Londen

Vervoer ter plaatse 

Binnen het centrum van Londen heb je heel veel mogelijkheden voor het openbaar vervoer. Zo kun je reizen met de metro (underground), maar kun je ook goed met de bus de stad voor. Voor beide vervoersmiddelen kun je de Oyster Card gebruiken. Je kunt ook kiezen voor een travelcard. Een Oyster Card is alleen nooit duurder dan een travelcard, maar andersom wel (snap je het nog?). Als je bij een Oyster Card een bepaald bedrag hebt gebruikt, reis je namelijk de rest van de dag gratis. Heel handig!

De Oyster Card kun je opwaarderen in machines bij metrostations en werken verder eigenlijk hetzelfde als de Nederlandse OV-chipkaart. Voor een Oystercard betaal je £5 borg, die je terugkrijgt als je je kaart inlevert. Wij hebben onze kaart niet ingeleverd omdat wij zeker weten nogmaals in Londen te komen. De £5 rekenen wij echter niet mee in het budget, omdat je het normaal gesproken gewoon weer terug krijgt. Tegenwoordig kun je ook inchecken met een pas waarmee je contactloos kunt betalen. Maar ook Google Pay en Apple Pay werken, ideaal dus! Je betaalt per dag nooit meer dan £8,10 per persoon aan het openbaar vervoer. Als je dit bedrag bereikt hebt, reis je namelijk de rest van de dag gratis. Tijdens ons bezoek was dit nog £7, dus dit is wel gestegen.

De eerste keer gaven wij met zijn tweeën £70 uit aan het openbaar vervoer. Dat komt neer op €78,66. Per persoon is dat €39,33 per persoon. Dat is best veel, maar Londen is groot, dus je moet nou eenmaal af en toe gebruik maken van het openbaar vervoer. En tja, als je bedenkt dat dit in zes dagen tijd was, is het nog wel te doen ook.

De tweede keer gaven wij met zijn tweeën £80 uit aan het openbaar vervoer. Volgens mij staat er ook nog iets op onze Oyster Card en hebben wij deze £80 niet volledig opgemaakt. Het komt in ieder geval neer op €89,90, per persoon is dat €44,95.

Openbaar vervoer Londen

Eten en drinken

Ook eten en drinken is in Londen niet heel erg goedkoop, maar als je een beetje oplet, hoeft het ook echt niet duur te zijn. Zo haalden wij elke ochtend ontbijt bij de supermarkt en onze lunch haalden wij ook bij de supermarkt. Wij haalden in de ochtend vaak twee harde bolletjes en in de koelkast hadden wij altijd kaas liggen wat wij hierop konden doen. Verder dronken wij elke ochtend jus. In de middag gingen we picknicken in het park en haalden wij vaak croissants of zoiets bij de Tesco of bij de Sainsbury’s. Dit deden wij beide keren.

Tijdens ons eerste bezoek aan Londen hebben wij twee keer ons eigen avondmaal gekookt, dit heeft ons wel wat geld bespaard. Verder ontdekten wij O’neills, een leuke pub waar je voor £8,50 een hamburger en een halve liter drinken krijgt. In totaal gaven wij in 6 dagen £190,25 uit. Dit is €213,81, per persoon komt dit neer op €106,91. Voor zes dagen vind ik dit netjes!

Tijdens ons tweede bezoek was het fornuis kapot, dus konden wij ons eerste avondmaal helaas weggooien. Verder hebben wij dus ook elke avond in een restaurant gegeten. Wij kozen vaak voor goedkope restaurants, zoals de pub O’neill waar wij bij ons eerste bezoek ook geregeld kwamen. Ook ontdekten wij de pub Weatherspoon, waar je ook heel betaalbaar en lekker kunt eten. Ontbijt en luncht haalden wij wederom in de supermarkt. Wij gaven in totaal £188,33 uit in 5 dagen. Dit is €210,61, per persoon komt dit neer op €105,30.

Vandaag de dag liggen de prijzen voor eten en drinken wel iets hoger, dus zou ik hier ook een wat hoger bedrag voor uittrekken. Natuurlijk ligt het ook heel erg aan de keuzes die je maakt. Kies je een luxer restaurant? Of ga je naar de pub. Eet je voornamelijk in de pub en af en toe in een gewoon restaurant? Dan zou ik van ongeveer €150,- per persoon uitgaan bij een stedentrip van 5/6 dagen. Ontbijt en lunch haal je dan nog steeds bij de supermarkt.

Accommodatie in Londen 

Wij sliepen tijdens beide bezoeken in een Airbnb. Een hotel is in Londen namelijk echt vrij duur, maar Airbnb’s zijn redelijk goed te betalen en kunnen je serieus heel veel geld besparen. Beide keren sliepen wij in dezelfde Airbnb, waar ik in dit artikel meer over vertel. Helaas is deze Airbnb niet meer te boeken, maar er zijn genoeg alternatieven (waarover ik ook vertel in het artikel), waarvoor je ongeveer dezelfde prijs betaald.

Tijdens ons eerste bezoek sliepen wij in de goedkoopste kamer in het appartement, namelijk kamer twee. Deze kostte ons voor 6 nachten €339,66. Per persoon is dit €169,83. Per nacht betaalden wij €56,61, per persoon dus €28,30. Tijdens ons twee bezoek kozen wij voor meer ruimte en daarvoor betaalden wij dan ook iets meer. 5 nachten kostte ons €338,41, per persoon komt dat neer op €169,21. Per nacht is dit €67,68, per persoon per nacht is dit €33,84. Beide keren heel netjes dus, zeker voor Londen.

Deze prijzen komen uit 2018 en door inflatie zijn vooral de accommodaties in Londen echt veel duurder geworden. Dit geldt voor zowel hotels als Airbnb. Verblijf je in een hotel en wil je een raam (ja dat is echt een ding in Londen!) en een eigen badkamer? Reken dan op prijzen tussen de €120,- en €200,- per nacht. Vooral rondom de feestdagen liggen de prijzen echt hoog. Slaap je in een Airbnb? Dan ben je tussen de €90,- en €130,- kwijt per nacht. Je hebt dan vaak geen eigen badkamer, maar deelt die met andere gasten. Op dit stuk gaat je budget Londen dan ook wel een stukje hoger uitvallen dan een aantal jaar geleden. Met deze prijzen verblijf je wel in het centrum. Als je een wat kleiner budget hebt, kun je ervoor kiezen om buiten het centrum te verblijven en zo wat te besparen.

airbnb Londen

Excursies en bezienswaardigheden 

Als je in Londen heel veel bezienswaardigheden van binnen wilt bekijken gaat je budget heel snel oplopen. Voor het bezoeken van een kerk betaal je namelijk al heel snel £20 of meer. Gelukkig zijn de meeste dingen in Londen gewoon heel leuk om van buiten te bewonderen en hoef je dus niet zoveel uit te geven aan bezienswaardigheden. Ook zijn er nog genoeg dingen die je in Londen gratis kunt doen .

Wij hebben in deze categorie ook eigenlijk alleen geld uitgegeven aan theater in Londen (want dat is echt een must in Londen) en aan wat tours. Wij boekten echter geen gewone, veel te dure tour, maar deze diverse free walking tours via Strawberry tours. Je geef je op voor een tour, maar bepaalt vervolgens zelf wat je er voor betaalt. Wij deden de Jack the ripper tour, de street art tour en de Londen landmarsk tour – west. Alle drie echte aanraders. Verder gingen wij ook drie keer naar het theater en zagen wij de musicals les Miserables, The Lion King en 42th street.

Tijdens ons eerste bezoek deden wij de Jack the Ripper tour gedaan. Voor deze tour betaalden wij uiteindelijk £20, dit is €22,39. Per persoon betaalden wij dus €11,20. Daarnaast gingen wij naar twee musicals omdat wij niet konden kiezen. De Lion King kostte ons £119 en Les Miserables £80. Best veel geld en dit kan goedkoper als je gewoon in Londen zelf last minute een ticket voor een musical koopt bij een last minute stand op Leicester Square. Aan musicals gaven wij in totaal dus £199 uit, dat is €221,83. Per persoon is dat €110,92. Deze kosten hoef je niet te maken als je niet, of minder naar het theater gaat. Tijdens ons eerste bezoek gaven wij dus in totaal €122,12 per persoon uit in de categorie excursies en bezienswaardigheden.

De twee keer deden wij de andere twee tours en boekten wij de goedkoopste musical die wij tegen kwamen, namelijk 42th street. Voor de tours betaalden wij £10 en £15, dus in totaal £25. Dit komt neer op €27,86, per persoon is dit €13,93. De musical kostte £50, dus €55,72. Per persoon is dit €27,86. Tijdens ons tweede bezoek gaven wij dus per persoon €41,97 uit binnen deze categorie.

Meer lezen over de bezienswaardigheden in Londen? Lees dan ook eens het artikel: Wat te doen in Londen? 30 bezienswaardigheden die je niet mag missen! 

Les Miserables Londen

Overige kosten Londen

Onder de categorie overige kosten Londen vallen alle uitgaven die niet passen bij een van de voorgaande categorieën. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten die wij maakten door te shoppen of iets dergelijks. Tijdens ons eerste bezoek kochten wij voor £6 pond twee paraplu’s en kocht ik iets voor £6 bij de primark. Wij hadden toen £12 aan overige kosten. Dit komt neer op €13,37, per persoon is dit €6,69.

De tweede keer kocht Remco een shirt van £10, dit komt neer op €11,14. Per persoon is dit dus €5,57.

Verder hadden wij geen overige kosten voor Londen.

Totale kosten Londen: is Londen duur? 

Dan is het nu eindelijk tijd om een antwoord te geven op de vraag: wat kost een citytrip naar Londen en is Londen duur? Ik zal hieronder vertellen wat wij per bezoek kwijt waren en dan vertellen wat je gemiddeld moet sparen voor je citytrip. Houd er rekening mee dat wij er 1 keer 6 nachten waren en 1 keer 5 nachten, dit is langer dan de gemiddelde citytrip. Ga je korter? Dan ben je ook minder kwijt. Nadat ik de kosten Londen voor onze twee stedentrips met je heb gedeeld, zal ik daaronder ook nog vertellen over wat ik verwacht dat een stedentrip in 2023 ongeveer gaat kosten. Zodat je ook voor nu een realistisch budget hebt.

De eerste keer heeft ons bezoekje aan Londen ons €1.160,52 gekost. Per persoon komt dit neer op €580,26. Dit is inclusief twee musicals en vluchten vanaf verschillende steden. We verbleven 6 nachten in Londen, tijdens oud en nieuw en op zich hebben wij het dus nog redelijk budget weten te houden.

De tweede keer gaven wij in totaal €974 uit. Per persoon is dit dus €487. Dit is voor vijf nachten, inclusief vluchten van en naar verschillende steden en 1 musical.

Om je een duidelijk overzicht te geven van de kosten Londen en ons budget Londen, heb ik hieronder een tabel toegevoegd. De prijzen die je ziet zijn allemaal in euro en per persoon. Zo weet jij wat voor bedrag je ongeveer per persoon moet sparen! Ik heb bij de bedragen een gemiddelde genomen van bezoek 1 en bezoek 2. Ik ga uit van een trip van 6 dagen.

CategorieTotale kosten per persoon in € Dagbudget per persoon in €
Vervoer naar Londen€127,69€21,28
Verblijf in Londen€169,04 (voor 2: €339,04)€33,90 (per nacht)
Vervoer ter plaatse€42,14€7,02
Eten en drinken€106,11€17,68
Bezienswaardigheden in Londen€82,05€13,67
Overige kosten Londen€6,13€1,02
Totale budget Londen€405,47 (inclusief vervoer erheen: €533,16)€67,58 (inclusief vervoer erheen: €88,86)

Deze prijzen zijn gebaseerd op 2 stedentrips naar Londen in 2018. Door de inflatie van de afgelopen jaren, liggen de kosten voor Londen nu toch wel een stukje hoger en is dit helaas niet helemaal realistisch meer. Mochten wij in de toekomst nog eens naar Londen gaan, dan houd ik ons Londen budget natuurlijk weer nauwkeurig bij en pas ik dit artikel verder aan. Voor nu heb ik wat onderzoek gedaan online en een nieuw kosten overzicht gemaakt, zodat je kunt bedenken wat moet sparen voor een stedentrip naar Londen in 2023 of 2024. De kosten hieronder zijn per persoon en gebaseerd op een reis van ongeveer 5 nachten.

Vervoer naar Londen: €150,- (met de trein)
Vervoer ter plaatse: €50,-
Accommodatie in Londen: €750,- voor 5 nachten met zijn tweeën (een Airbnb kan je wel vinden voor €550 – €650)
Eten en drinken: €150,-
Bezienswaardigheden in Londen: €100,-
Overige kosten: €6,-

Het totale budget Londen komt dan uit op €781,- per persoon. De prijsstijging zit hem vooral in de accommodaties die nu echt wel een stuk duurder zijn geworden. Dit bedrag is inclusief vervoer naar Londen toe. Reken je dat niet mee, dan kom je uit op €631,-. Houd er rekening mee dat ik nu uit ga van een vrij betaalbare accommodatie, als je meer eisen hebt en luxer wilt overnachten, denk ik dat je zo €100 tot €200 per persoon extra kwijt bent.

Kan het goedkoper?  

Voor de inflatie en tijdens het maken van onze stedentrip had dit zeker goedkoper gekund. Je kunt wat vaker zelf koken en wat minder naar het theater gaan. Misschien kun je ook geen 3 free walking tours doen, maar gewoon 1. Je mist dan echter wel heel veel toffe dingen! Vandaag de dag kan het echter niet goedkoper dan de €400/€500,- die wij destijds uitgaven. Accommodaties zijn nou eenmaal duurder geworden, maar ook je vervoer richting Londen is duurder dan een aantal jaren geleden. Londen is geen budget bestemming, maar hoeft ook niet extreem duur te zijn. Toch schat ik dat je nu, in 2023 of 2024, toch zo €700 tot €800,- per persoon kwijt bent voor een stedentrip. Tenzij je misschien buiten het centrum verblijft, maar dat moet je natuurlijk ook maar net willen! 

Dit was ons budget Londen. Ik hoop dat je nu een antwoord hebt kunnen krijgen op de vraag: wat kosten een stedentrip naar Londen? En op de vraag: hoe duur is Londen? De kosten voor Londen liggen misschien wat hoog voor een korte trip, maar wij vonden het elke cent waard. Londen is namelijk een fantastische stad!

Wil je dit artikel bewaren voor later? Pin hem dan op Pinterest!

Wat vind jij van dit budget Londen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows