Budget Londen: wat kost een citytrip naar Londen?

by | Dec 22, 2018 | Budget, Engeland, Europa, Stedentrips | 4 comments

Een citytrip naar Londen is niet goedkoop. Hoewel je reis erheen vaak goedkoop is en je zo in Londen staat, ben je vaak veel geld kwijt aan activiteiten en aan je accommodatie. Een tijdje geleden gaf ik je 7 handige budgettips voor een citytrip naar Londen, maar vandaag is het dan eindelijk tijd om te vertellen wat ons budget voor Londen nou eigenlijk was. Wat gaven wij uit in deze geweldige, maar dure stad, wat was ons budget Londen? Vandaag vertel ik wat onze kosten Londen waren en geef ik een antwoord op de vraag: wat kost een citytrip naar Londen? 

Valuta; het geld in Engeland

In Engeland betalen ze niet met de euro, maar met de Britse pond. De Britse pond wordt afgekort als GBP en vaak opgeschreven als £. In dit artikel gebruik ik het teken £, omdat je dat in Engeland ook het meeste tegen zult komen. De wisselkoerrs die in dit artikel gebruikt wordt is (september 2018):

€1,- = £1,12

1 £ = €0,89

Toen wij er waren kreeg je voor 1 euro nog £1,13. Omdat dit verwaarloosbaar is en het makkelijker rekent als ik gewoon de site van XE kan gebruiken, maak ik gebruik van de wisselkoers op het moment dat ik dit artikel schrijf.

Budget Londen Britse Ponden geld Engeland

Budget Londen 

Voordat je naar Londen gaat is het handig om te weten hoeveel je ongeveer moet sparen. Om het overzichtelijk te maken verdeel ik onze uitgaven en de kosten Londen in verschillende categorieën, net zoals ik bij andere budget posts doe. Ik gebruik de categorieën vervoer naar Londen, vervoer ter plaatse, eten en drinken, accommodaties, excursies en bezienswaardigheden en overige.

Dit budget is gebasseerd op twee verschillende citytrips. Wij bezochten Londen twee keer. Een keer met oud en nieuw en een keer in mei. De eerste keer waren wij zes nachten in Londen, de tweede keer vijf. Beide keren hield ik ons budget bij, dus ik zal elke keer beide uitgaven delen, zodat je uiteindelijk echt een goed en realistisch beeld krijgt.

Vervoer naar Londen 

Londen ligt dichtbij Nederland en is makkelijk te bereiken. De meest gebruikelijke optie is om met het vliegtuig te gaan. Je kunt vanaf zo ongeveer elk vliegveld in Nederland goedkoop vliegen richting Londen. Sinds een tijdje kun je ook met de trein richting Londen. Een stuk milieuvriendelijker en leuker! Helaas hangt hier een prijskaartje aan.

Hoewel ik graag denk om het milieu, kozen wij er beide keren voor om naar Londen te vliegen. Tijdens onze eerste trip vlogen wij vanaf Rome naar Londen en daarna vanaf Londen naar Amsterdam. Dit waren twee enkeltjes, wat in verhouding natuurlijk duurder is dan een retourtje vanaf bijvoorbeeld Eindhoven of Amsterdam. Ook kozen wij er bewust voor om naar Amsterdam terug te vliegen en niet te kiezen voor het iets goedkopere Eindhoven. Eindhoven is voor ons namelijk bijna 3 uur reizen met de trein, Amsterdam slechts een uur. Ons enkeltje van Rome naar Londen kostte €72,- per persoon en ons enkeltje van Londen naar Amsterdam kostte ons €28,65 per persoon. Dit komt neer op een totaal van €100,65

Het nadeel was dat wij aankwamen op het vliegveld Londen Stansted , dit ligt nog behoorlijk ver van het centrum af. De busreis richting het centrum heeft ons £14  gekost en duurde volgens mij ruim 2 uur. Om vanaf het centrum naar het vliegveld Southend te komen betaalden wij £16,90 voor de trein. Dit is bij elkaar zo’n £30,90 wat bovenop de vliegtickets komt. In totaal gaven wij tijdens onze eerste trip dus €135,38 uit. De kosten die je maakt om naar de trein te gaan zitten hier nog niet bij. Dit kan namelijk gewoon met Oyster Card.

De tweede keer vlogen wij van Parijs naar Londen en daarna van Londen naar Amsterdam. Wij kozen dit keer een iets duurdere vlucht zodat we op het vliegveld Londen City Airport vlogen. Dit ligt namelijk bijna in het centrum en scheelt heel veel reistijd en uiteindelijk ook reiskosten. Ons enkeltje Parijs – Londen kostte €55,- en ons enkeltje Londen – Amsterdam was €65 . In totaal komt dit neer op €120,-. Vanaf het vliegveld konden wij gelijk al met onze Oyster Card reizen, aangezien we al in het centrum waren.

Vliegen naar Londen

Vervoer ter plaatse 

Binnen het centrum van Londen heb je heel veel mogelijkheden voor het openbaar vervoer. Zo kun je reizen met de metro (underground), maar kun je ook goed met de bus de stad voor. Voor beide vervoersmiddelen kun je de Oyster Card gebruiken. Je kunt ook kiezen voor een travelcard. Een Oyster Card is alleen nooit duurder dan een travelcard, maar andersom wel (snap je het nog?). Als je bij een Oyster Card een bepaald bedrag hebt gebruikt, reis je namelijk de rest van de dag gratis. Heel handig!

De Oyster Card kun je opwaarderen in machines bij metrostations en werken verder eigenlijk hetzelfde als de Nederlandse OV-chipkaart. Voor een Oystercard betaal je £5 borg, die je terugkrijgt als je je kaart inlevert. Wij hebben onze kaart niet ingeleverd omdat wij zeker weten nogmaals in Londen te komen. De £5 rekenen wij echter niet mee in het budget, omdat je het normaal gesproken gewoon weer terug krijgt.

De eerste keer gaven wij met zijn tweeën £70 uit aan het openbaar vervoer. Dat komt neer op €78,66. Per persoon is dat €39,33 per persoon. Dat is best veel, maar Londen is groot, dus je moet nou eenmaal af en toe gebruik maken van het openbaar vervoer. En tja, als je bedenkt dat dit in zes dagen tijd was, is het nog wel te doen ook.

De tweede keer gaven wij met zijn tweeën £80 uit aan het openbaar vervoer. Volgens mij staat er ook nog iets op onze Oyster Card en hebben wij deze £80 niet volledig opgemaakt. Het komt in ieder geval neer op €89,90, per persoon is dat €44,95.

Openbaar vervoer Londen

Eten en drinken

Ook eten en drinken is in Londen niet heel erg goedkoop. Gelukkig kun je het wel goedkoper maken. Zo haalden wij elke ochtend ontbijt bij de supermarkt en onze lunch haalden wij ook bij de supermarkt. Wij haalden in de ochtend vaak twee harde bolletjes en in de koelkast hadden wij altijd kaas liggen wat wij hierop konden doen. Verder dronken wij elke ochtend een pak jus leeg. In de middag gingen we picknicken in het park en haalden wij vaak croissants of zoiets bij de Tesco of bij de Sainsbury’s. Dit deden wij beide keren.

Tijdens ons eerste bezoek aan Londen hebben wij twee keer ons eigen avondmaal gekookt, dit heeft ons veel geld bespaard. Verder ontdekten wij O’neills, een leuke pub waar je voor £8,50 een hamburger en een halve liter drinken krijgt. In totaal gaven wij in 6 dagen £190,25 uit. Dit is €213,81, per persoon komt dit neer op €106,91. Voor zes dagen vind ik dit nog best netjes!

Tijdens ons tweede bezoek was het fornuis kapot, dus konden wij ons eerste avondmaal helaas weggooien. Verder hebben wij dus ook elke avond in een restaurant gegeten. Wij kozen vaak voor goedkope restaurants, zoals de pub o’neill waar wij bij ons eerste bezoek ook geregeld kwamen. Ontbijt en luncht haalden wij wederom in de supermarkt. Wij gaven in totaal £188,33 uit in 5 dagen. Dit is €210,61, per persoon komt dit neer op €105,30.

Accommodatie in Londen 

Wij sliepen tijdens beide bezoeken in een Airbnb. Een hotel is in Londen namelijk echt heel erg duur, maar Airbnb’s zijn redelijk goed te betalen en kunnen je serieus heel veel geld besparen. Beide keren sliepen wij in dezelfde Airbnb, waar ik in dit artikel meer over vertel. Helaas is deze Airbnb niet meer te boeken, maar er zijn genoeg alternatieven (waarover ik ook vertel in het artikel), waarvoor je ongeveer dezelfde prijs betaald.

Tijdens ons eerste bezoek sliepen wij in de goedkoopste kamer in het appartement, namelijk kamer twee. Deze kostte ons voor 6 nachten €339,66. Per persoon is dit €169,83. Per nacht betaalden wij €56,61, per persoon dus €28,30. Tijdens ons twee bezoek kozen wij voor meer ruimte en daarvoor betaalden wij dan ook iets meer. 5 nachten kostte ons €338,41, per persoon komt dat neer op €169,21. Per nacht is dit €67,68, per persoon per nacht is dit €33,84. Beide keren heel netjes dus, zeker voor Londen.

airbnb Londen

Excursies en bezienswaardigheden 

Als je in Londen heel veel bezienswaardigheden van binnen wilt bekijken gaat je budget heel snel oplopen. Voor het bezoeken van een kerk betaal je namelijk al heel snel £20. Gelukkig zijn de meeste dingen in Londen gewoon heel leuk om van buiten te bewonderen en hoef je dus niet zoveel uit te geven aan bezienswaardigheden. Ook zijn er nog genoeg dingen die je in Londen gratis kunt doen.

Wij hebben in deze categorie ook eigenlijk alleen geld uitgegeven aan tours en aan theater (want dat is echt een must in Londen). Wij boekten echter geen gewone, veel te dure tour, maar deze diverse free walking tours via Strawberry tours. Je geef je op voor een tour, maar bepaalt vervolgens zelf wat je er voor betaalt. Wij deden de Jack the ripper tour, de street art tour en de Londen landmarsk tour – west. Alle drie echte aanraders. Verder gingen wij ook drie keer naar het theater en zagen wij de musicals les Miserables, The Lion King en 42th street.

Tijdens ons eerste bezoek deden wij de Jack the Ripper tour gedaan. Voor deze tour betaalden wij uiteindelijk £20, dit is €22,39. Per persoon betaalden wij dus €11,20. Daarnaast gingen wij naar twee musicals omdat wij niet konden kiezen. De Lion King kostte ons £119 en Les Miserables £80. Flink veel geld en dit kan goedkoper als je gewoon in Londen zelf last minute een ticket voor een musical koopt bij een last minute stand.  Aan musicals gaven wij in totaal dus £199 uit, dat is €221,83. Per persoon is dat €110,92. Deze kosten hoef je niet te maken als je niet, of minder naar het theater gaat.  Tijdens ons eerste bezoek gaven wij dus in totaal €122,12 per persoon uit in de categorie excursies en bezienswaardigheden.

De twee keer deden wij de andere twee tours en boekten wij de goedkoopste musical die wij tegen kwamen, namelijk 42th street. Voor de tours betaalden wij £10 en £15, dus in totaal £25. Dit komt neer op €27,86, per persoon is dit €13,93. De musical kostte £50, dus €55,72. Per persoon is dit €27,86. Tijdens ons tweede bezoek gaven wij dus per persoon €41,97 uit binnen deze categorie.

Meer lezen over de bezienswaardigheden in Londen? Lees dan ook eens het artikel: Wat te doen in Londen? 23 bezienswaardigheden die je niet mag missen! 

Les Miserables Londen

Overige 

Onder de categorie overige vallen alle uitgaven die niet passen bij een van de voorgaande categorieën. Dit zijn bijvoorbeeld de kosten die wij maakten door te shoppen of iets dergelijks. Tijdens ons eerste bezoek kochten wij voor £6 pond twee paraplu’s en kocht ik iets voor £6 bij de primark. Wij hadden toen £12 aan overige kosten. Dit komt neer op €13,37, per persoon is dit €6,69.

De tweede keer kocht Remco een shirt van £10, dit komt neer op €11,14. Per persoon is dit dus €5,57.

Verder hadden wij geen overige kosten.

Totale kosten Londen 

Dan is het nu eindelijk tijd om een antwoord te geven op de vraag: wat kost een citytrip naar Londen? Ik zal hieronder vertellen wat wij per bezoek kwijt waren en dan vertellen wat je gemiddeld moet sparen voor je citytrip. Houd er rekening mee dat wij er 1 keer 6 nachten waren en 1 keer 5 nachten, dit is langer dan de gemiddelde citytrip. Ga je korter? Dan ben je ook minder kwijt.

De eerste keer heeft ons bezoekje aan Londen ons €1.160,52 gekost. Per persoon komt dit neer op €580,26. Dit is inclusief twee musicals en vluchten vanaf verschillende steden. We verbleven 6 nachten in Londen, tijdens oud en nieuw en op zich hebben wij het dus nog redelijk budget weten te houden, ook al blijft het natuurlijk veel geld voor een citytrip.

De tweede keer gaven wij in totaal €974 uit. Per persoon is dit dus €487. Dit is voor vijf nachten, inclusief vluchten van en naar verschillende steden en 1 musical.

Om je een duidelijk overzicht te geven van de kosten Londen en ons budget Londen, heb ik hieronder een tabel toegevoegd. De prijzen die je ziet zijn allemaal in euro en per persoon. Zo weet jij wat voor bedrag je ongeveer per persoon moet sparen! Ik heb bij de bedragen een gemiddelde genomen van bezoek 1 en bezoek 2. Ik ga uit van een trip van 6 dagen. 

Categorie Totale kosten per persoon in €  Dagbudget per persoon in €
Vervoer naar Londen €127,69 €21,28
Verblijf in Londen €169,04 (voor 2: €339,04)  €33,90 (per nacht)
Vervoer ter plaatse €42,14 €7,02
Eten en drinken €106,11 €17,68
Bezienswaardigheden in Londen €82,05 €13,67
Overige kosten Londen €6,13 €1,02
Totale budget Londen €405,47 (inclusief vervoer erheen: €533,16) €67,58 (inclusief vervoer erheen: €88,86)

  

Kan het goedkoper?  

Het kan goedkoper, als je vaker zelf gaat koken en een keer minder naar het theater gaat en misschien geen free walking tour doet. Je mist dan echter nog heel veel. De trip duurder maken is echter veel makkelijker. Slaap je in een hotel en haal je je lunch en ontbijt niet bij de supermarkt? Dan gaan de kosten al snel flink oplopen. Ook zijn de meeste Airbnb’s duurder dan de Airbnb waar wij twee keer in overnachten. 

Voor €500 per persoon kun je een hele leuke citytrip naar Londen maken en zelfs een keer naar het theater gaan. Je kunt dan vijf dagen weg en je hoeft niks te laten. Ga je alleen een weekend weg en blijf je maar drie nachten? Dan heb je aan €350 of €400 genoeg. Londen is geen budget bestemming, maar als je oplet hoeft het niet extreem duur te zijn.

 

Wil je dit artikel bewaren voor later? Pin hem dan op Pinterest! 

Wat vind jij van dit budget? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 23 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow
[jetpack-related-posts]