Budget Lapland: wat kost een reis naar Lapland in de winter?

door | Gepubliceerd May 17, 2024 | Budget, Europa, Finland | 2 reacties

Een reis naar Lapland staat niet bekend als een hele budgetvriendelijke reis. Maar hoe duur is Lapland nou eigenlijk echt? In dit artikel deel ik de kosten voor een Lapland reis en laat ik je ons budget Lapland zien. Ook deel ik wat budgettips, zodat jij geen fortuin kwijt hoeft te zijn!

Budget Lapland: is Lapland duur?

Lapland in de winter is geen goedkope reis. De activiteiten zijn duur en ook de reis erheen en de accommodaties zijn niet per definitie goedkoop. Toch hoeft Lapland geen rib uit je lijf te kosten, vooral als je een beetje oplet. In dit artikel deel ik ons budget Lapland. Dit is gebaseerd op een reis van 1 week in de voorjaarsvakantie van 2024. Wij reisden naar Fins Lapland. Je kunt ook kiezen voor Zweden, dit kan soms iets goedkoper zijn. In Finland wordt betaalt met de euro, dus daar ga ik in dit artikel ook vanuit. Ik zal eerst de kosten per categorie delen als je het zelf boekt. Vervolgens zal ik de kosten voor Lapland delen voor als je met een reisorganisatie gaat. Ten slotte deel ik een realistisch Lapland budget met je en nog wat tips. 

Vervoer naar Lapland

Er zijn diverse vliegvelden in Lapland waar je op kunt vliegen. Dus als je reist met een klein budget, zou ik kiezen voor het goedkoopste vliegveld. Voorbeelden van vliegvelden in Lapland zijn Rovaniemi, Kittilä, Ivalo, Kuusamo en Kiruna (Zweden). Je kunt vanaf Amsterdam of Rotterdam vliegen om deze plekken te bereiken. Reis je echt met een klein budget? Dan is vliegen vanaf Duitsland of België vaak een stuk goedkoper. Helaas zijn de vliegvelden in België en Duitsland voor ons te ver weg. Vanuit Duitsland vliegt vooral Eurowings vaak betaalbaar naar Lapland.

Vanuit Nederland kun je rechtstreeks vliegen met Transavia, Tui Fly of Corendon. Je kunt ook vliegen met een overstap, op deze manier kun je soms best veel geld besparen. Wij wilden zelf graag een directe vlucht en dit kostte ons minimaal €650,- per persoon exclusief ruimbagage. Dit ging dan wel om een schoolvakantie, buiten de vakanties is het een stuk goedkoper. Als ik nu kijk voor diezelfde week kom ik zelfs niet goedkoper uit dan €900,- als je een direct vlucht wilt. Buiten de vakantie om kost diezelfde vlucht €500,- per persoon. Dat scheelt dus al behoorlijk. Wil je ook nog eens overstappen of kun je via een ander vliegveld dan Schiphol reizen? Dan kan hier nog wel €100,- of meer vanaf. 

Kosten Lapland: vervoer erheen
Kosten Lapland: vervoer erheen

Vervoer ter plaatse

Ter plekke hoeft vervoer echt helemaal niet duur te zijn. Je kunt er voor kiezen om je met een bus of taxi naar je accommodatie te laten brengen en de hele week op dezelfde plek te verblijven. Voor activiteiten word je vaak opgehaald, of verzamel je op een centrale plek in het dorpje of in de stad waar je verblijft. Vanaf een aantal vliegvelden kun je met de bus vanaf het vliegveld naar het stadje gaan. Dit kost ongeveer €20,-. Tickets koop je dan vooraf online. Zo reserveer je tickets voor de shuttle in Finland via deze link. In totaal ben je dan €40,- per persoon kwijt aan vervoer ter plaatse. Gaan er geen bussen? Dan kun je een taxi regelen. De kosten hiervan zullen afhangen van de afstand van het vliegveld naar je accommodatie. 

Wil je naar verschillende plekken reizen, of wil je meer vrijheid? Dan kun je er ook voor kiezen om een auto te huren. Ik raad je aan om dit te doen via Sunny Cars, Rentalcars, Discover Cars of AutoEurope. Hier kun je auto’s boeken met een volledige verzekering. Wel zo fijn! Dit kost je inclusief alle verzekeringen rond de €500,- voor een week.

Accommodaties

Een accommodatie kun je zo duur maken als je zelf wilt. Wil je in een luxe chalet verblijven midden in het bos met alles erop en eraan? Dan is dat natuurlijk een stuk duurder dan als je een goedkoper appartement boekt. Bijna elke accommodatie in Lapland heeft in ieder geval een sauna en is wat dat betreft al heel luxe. Accommodaties in Lapland kosten voor 1 week tussen de €800 en €1300. Duurder kan natuurlijk ook, maar dat is echt niet nodig. Voor de accommodaties voor €800 moet je wel echt vroeg zijn, want die zitten zo vol! Ik zou je aanraden om gemiddeld uit te gaan van een budget van €1000,- voor 1 week voor accommodaties in Lapland.

Budget Lapland: accommodaties

Eten en drinken

Eten en drinken in Lapland is over het algemeen duurder dan in Nederland. Uit eten gaan is duurder, maar ook de supermarkt is toch echt wel een stukje duurder dan wat wij gewend zijn. Wij vonden de supermarktprijzen in Lapland ook echt tegenvallen. Het was nog duurder dan wij al hadden verwacht. Zo kochten wij voor de lunch 4 broodjes en 2 flesjes sap en moesten wij hier al €12,- voor afrekenen. Een zak soep kostte ruim €5,- en een stukje brie €4,-.

Uit eten gaan is ook duurder, maar vond ik relatief gezien meevallen. Als we ergens een hamburger of pizza gingen eten en hier wat drinken bij bestelden, waren wij hiervoor nog geen €25,- per persoon kwijt. Wil je echt wat meer uit eten en bijvoorbeeld biefstuk eten? Dan betaal je wel meer en ben je zo €50,- per persoon kwijt voor je avond in een restaurant.

Wij gaven in totaal €541,58 uit aan eten en drinken in 1 week tijd, per persoon is dit €270,29. Wij gingen hiervoor elke avond uit eten, op 1 avond na. De lunch en ontbijt haalden wij bij de supermarkt. Wel haalden wij wel eens iets lekkers in een kota tijdens onze wandelingen. Dit hoeft niet super duur te zijn. Koffie in een kota kost vaak €2,- tot €3,- en iets lekkers heb je voor dezelfde prijs. Ons budget Lapland voor eten en drinken komt per dag neer op €77,23 en per persoon per dag op €38,61. Niet gek als je bedenkt dat wij slechts 1 keer zelf gekookt hebben.

Activiteiten en bezienswaardigheden

Activiteiten en bezienswaardigheden zijn een grote kostenpost tijdens je reis naar Lapland. Er zijn nou eenmaal verschillende activiteiten die je zeker wilt doen. Zo is een sneeuwscootertocht echt een must, maar wil je ook zeker eens mee met een huskytocht. Of je wilt een fatbike huren, of lekker gaan langlaufen. Daarnaast is het nog tof om sneeuwschoenen te huren en zo is er zo enorm veel te den! Hieronder zal ik de kosten delen van een aantal populaire activiteiten in Lapland:

Huskytocht: €150 – €180,-
Sneeuwscooter: €140,-  tot €250,- (afhankelijk van duur)
Fatbike huren: €55,- (3 uur)
Langlaufen: €35 (1 dag huren), €75,- voor een les
Sneeuwschoenen huren: €22,- (1 dag)
Rendieren boerderij: €145,- tot €180,-
Snow village: €89,-

Gelukkig kun je naast al deze activiteiten ook heel veel wandelen in Lapland. En dat is gelukkig helemaal gratis! Je hoeft hiervoor ook niet bij elke wandeling sneeuwschoenen te huren, je gewone wandelschoenen zijn hiervoor gewoon geschikt. Maar, al die gave activiteiten horen tocht een beetje bij een reis naar Lapland. Zoals je ziet is het echter wel een grote kostenpost.

Meer lezen? Lees dan ook eens mijn artikel over de leukste activiteiten in Lapland.

Is Lapland duur? Dit is ons budget Lapland!
Is Lapland duur? Dit is ons budget Lapland!
Is Lapland duur? Dit is ons budget Lapland!

Overige Lapland kosten

Onder overige Lapland kosten vallen de kosten voor souvenirs die je bijvoorbeeld koopt. Maar je moet bij een reis naar Lapland ook denken aan warme kleding. Welke kleding moet je nog vooraf kopen? Dit kan nog een behoorlijke kostenpost zijn. Omdat dit voor iedereen anders is, zal ik dit verder niet meenemen in het totale Lapland budget.

Zelf huurden wij voor €39,- per persoon een kledingpakket via de reisorganisatie. Verder kochten wij nog handschoenen, een muts, een buff, merinowollen sokken en een merino wollen onderlaag. Ik nam verder mijn gewone wandelschoenen en winterjas mee en dit was prima. Wij hebben per persoon voor vertrek ongeveer nog €150,- aan kleding uitgegeven. Dit is dus nog een stevige kostenpost, tenzij je alles al hebt liggen!

Totale budget Lapland: hoe duur is Lapland?

Als je al deze kosten bij elkaar optelt en je qua activiteiten kiest voor de sneeuwscooter, een husky safari, een langlauf les en het huren van een fatbike en sneeuwschoenen voor 1 dag kom je uit op ongeveer €1932,29 per persoon. Dit is inclusief vluchten, eten en drinken en een accommodatie voor ongeveer €500,- per persoon. Je kleding zit hier nog niet bij en je huurt voor dit bedrag ook geen auto. Lukt het jou om een goedkope vlucht te vinden? Dan kan hier nog wel wat vanaf. 

Lapland met een organisatie

Zoals je ziet is Lapland geen goedkope bestemming. Je kunt ervoor kiezen om je reis naar Lapland met een organisatie te maken. Dan wordt alles voor je geregeld. Dit hoeft niet per definitie duurder te zijn. Wij kwamen met een organisatie namelijk ongeveer op hetzelfde bedrag uit. Voor onze reis naar Lapland betaalden wij €1778,65 per persoon via Lapland Travel. Dit was inclusief directe vlucht vanaf Amsterdam, transfer van en naar de luchthaven, ruimbagage, activiteiten (sneeuwscootertocht, huskysafari, begeleide sneeuwschoenen hike, noorderlicht tour, fatbike tour, langlauf les) en een kledingpakket. Ter plekke kwamen hier alleen nog de kosten voor eten en drinken bij. Die lagen zoals ik eerder noemde in dit artikel op €270,29 per persoon. Ons totale budget Lapland kwam hierdoor per persoon met Lapland Travel uit op €2048,94. Zelf boeken had ons €100,- per persoon kunnen besparen. Maar dan hadden wij geen ruimbagage en waren wij meer geld kwijt aan kleding. Ik heb nu geen dure jas, schoenen en wanten hoeven kopen. Dit heeft ons heel veel geld bespaard. Ook hadden wij nu meer activiteiten.

Wat is een realistisch Lapland budget?

Nu je hebt kunnen zien wat een reis naar Lapland kost met organisatie en wat het zonder organisatie kost. Kan ik hier delen wat een realistisch Lapland budget is. Wat mij betreft is dat €2000,- per persoon. Natuurlijk kan dit ook goedkoper, maar ook makkelijk duurder. Daarom is dit een goed bedrag om aan te houden. Dit is zowel voor reizen met een organisatie als zelfstandig reizen een realistisch budget. Natuurlijk kan het goedkoper en zijn er altijd mensen die het lukt voor de helft. Tja, dat is een uitdaging en niet voor iedereen weggelegd. Al helemaal niet in een schoolvakantie.

Budgettips Lapland

Hieronder zal ik nog wat budgettips met je delen, zodat je je reis naar Lapland in de winter zo goedkoop mogelijk kunt houden.

  • Probeer buiten de vakanties te reizen. Niet iedereen kan dit helaas, maar het scheelt echt veel mocht je dit wel kunnen.
  • Huur langlauf ski’s, fietsen en sneeuwschoenen, dit is goedkoper dan een activiteit boeken.
  • Ga veel wandelen, dit is gratis!
  • Kook zelf. Hoewel eten en drinken in de supermarkt duur is, is zelf koken nog altijd goedkoper dan uit eten gaan.
  • Huur of leen kleding. Vooral als je een reis als dit eenmalig maakt is het zonde om alles nieuw te kopen. Kleding kopen is een grote kostenpost. Als je een kledingpakket huurt hoef je echt geen jas en schoenen meer te kopen bijvoorbeeld, ook al zullen veel mensen dit alsnog doen. Kun je het niet huren of lenen? Kijk dan eens op Vinted, hier staat heel veel voor weinig geld. 
Lapland kosten

Dit is ons budget Lapland en ik hoop dat je nu een goed beeld hebt gekregen van de kosten voor een reis naar Lapland. Het is absoluut geen goedkope reis en op de vraag: is Lapland duur? Zal ik volmondig ja beantwoorden. Daarentegen was het een stuk goedkoper dan New York en vond ik het elke cent waard. Een reis naar Lapland is uniek en een onvergetelijke ervaring!

Wat vind jij van dit budget Lapland?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets koopt of boekt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Het kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda (1995) en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs, ben ik een van de gezichten achter Travellers of the world. Als kind maakte ik vooral reizen naar de camping in Nederland, Frankrijk en Italië, maar al snel ontdekte ik hoe mooi de wereld was en wilde ik daar meer van zien. Inmiddels bezocht ik ruim 30 landen en zette ik voet op 5 verschillende continenten. Je kunt mij dan ook wel reisverslaafd noemen. Op Travellers of the world schrijf ik de meeste artikelen en deel ik onze reistips & ervaringen, om jullie een handje te helpen bij het plannen van je volgende reis. 

Reis je me met mee?

Volg ons op

Follows