Budget IJsland: was kost een roadtrip door IJsland?

door | Gepubliceerd Mar 28, 2023 | Budget, Europa, IJsland, Roadtrips | 2 reacties

IJsland is een fantastisch reisland, maar staat niet bekend als een budget vriendelijke bestemming. Een van de meest gestelde vragen over onze reis door IJsland is dan ook: is IJsland duur? In dit artikel geef ik antwoord op deze vraag en deel ik een handig overzicht van ons budget IJsland!

Valuta: geld in IJsland

In IJsland betalen ze niet met euro’s, maar met IJslandse kronen. Dit wordt vaak afgekort tot ISK. Dat is de afkorting die ik in dit artikel ook zal gebruiken. Tijdens onze reis van ruim 3 weken in IJsland, hebben wij geen enkele IJslandse kroon gepind. Sterker nog, ik heb geen idee hoe het geld eruit ziet. Je kunt hier namelijk alles met je pinpas betalen, zoals de IJslanders ook doen. Meastro wordt ook overal geaccepteerd.

Ik zal hieronder de wisselkoers met je delen die ik gebruik in dit artikel. Aangezien die nog wel eens kan variëren, kun je hierdoor een beetje inschatten hoe realistisch dit budget voor jou is. Afhankelijk van de wisselkoers kun je iets goedkoper of iets duurder uitkomen. Wij maakten deze reis in juli / augustus 2022.

€1,- = 138,69 ISK
1 ISK = € 0,0072

Is IJsland duur? Ons budget IJsland

Hieronder zal ik ons budget IJsland per categorie met je delen. Zo vertel ik over vervoer naar IJsland, vervoer ter plaatse, de benzinekosten in IJsland, accommodaties, eten en drinken, activiteiten en bezienswaardigheden en de overige IJsland kosten. Daarna ga ik een antwoord geven op de vraag: is IJsland duur en deel ik ons totale IJsland budget met je.

Ons budget IJsland is gebaseerd op een reis van 23 dagen in de maanden juli en augustus.

Vervoer naar IJsland

Als je IJsland wilt bezoeken, kan je het land op twee manieren bereiken. Of je gaat met het vliegtuig, of je pakt de boot vanuit Denemarken. Zelf besloten wij om te vliegen, dit bespaart je heel veel tijd. Als je vanaf Nederland naar IJsland gaat vliegen, heb je keuze uit twee maatschappijen. Je kunt vliegen met Icelandair, of met Transavia. Zelf kozen wij voor Transavia, omdat deze net wat goedkoper was. We vlogen vanaf Amsterdam naar Keflavik, het vliegveld vlakbij de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Aankomende zomer kun je er ook voor kiezen om vanaf Rotterdam naar Akureyi te vliegen. Ideaal!

Voor een retour betaalden wij €383 en €321 voor een ticket. Het prijsverschil voor de twee tickets zit hem in de koffer die we hadden bijgeboekt op een van de twee tickets. Wij moesten warme kleding mee, dus alleen handbagage zagen wij niet zo zitten. In totaal waren wij met zijn tweeën €704,- kwijt voor het vliegen. Dit komt neer op €352,- per persoon. Dit is inclusief 1 koffer om in te checken.

Vervoer ter plaatse

IJsland is een prachtig land om rond te reizen, maar staat niet echt bekend om het goede openbaar vervoer. Als je gaat reizen naar IJsland, heb je dan ook twee keuzes: of je blijft in Reykjavik en maakt allemaal dagtrips vanuit Reykjavik, of je huurt een auto.

Zelf huurden wij een auto en dit kan ik iedereen alleen maar aanraden. Rijden in IJsland is niet moeilijk, de wegen zijn prima en het hele land ligt aan je voeten. Als je een auto gaat huren, kun je kiezen voor een 4×4 of een gewone auto. Wat je het beste kiest, hangt enorm af van de reis die je gaaf maken. Wil je het binnenland in en over  F-wegen rijden? Dan kan je niet zonder 4×4. Reis je in de zomer en blijf je vooral op de ringweg? Dan is een gewone auto echt voldoende. Buiten de zomermaanden kan een 4×4 ook wel heel fijn zijn, omdat de wegen dan toch echt wel minder goed begaanbaar zijn.

Wij huurden voor 23 dagen een auto en betaalden hier bij Sunny Cars €2.256,30 voor. Een behoorlijk bedrag, want huurauto’s zijn gewoon heel duur geworden en IJsland is niet goedkoop. Per dag waren wij €98,10 kwijt aan de huurauto. Per persoon kostte de auto ons €1128,15 , dat komt neer op €49,05 per persoon per dag. Voor dit geld kregen wij een Toyota Yaris mee.Wij kiezen bij het huren van een auto altijd voor een automaat. Vind je schakelen geen probleem? Dan kan je hiermee ook nog geld besparen. Verder kun je geld besparen door met je eigen auto te reizen en dus de boot te pakken. Natuurlijk kost dit ook geld en tijd, maar als je langer weggaat kan je zo wel goedkoper uitkomen.

Budget IJsland: is IJsland duur?
Budget IJsland: is IJsland duur?

Benzine

Tijdens onze reis door IJsland volgden wij de hele ringweg en bezochten wij de Westfjorden. Wij hebben dus behoorlijk wat kilometers gereden en er is dus ook wel redelijk wat benzine door gegaan. Rondom Reykjavik lagen de prijzen voor benzine het laagst. Meer het land in lagen de prijzen wel wat hoger, vooral op de wat meer afgelegen plekken. Het hoogste bedrag dat wij betaalden voor een liter benzine van 340 ISK, dit komt neer op €2,45. Het laagste bedrag waar wij voor konden tanken was 332 ISK per liter. Dit komt neer op €2,39. Dit was in de periode dat het in Nederland ook ruim over de €2,- ging, maar IJsland was hierin wel duurder dan Nederland.

In totaal gaven wij 60.010 ISK uit aan benzine. Dit komt neer op €432,67. Per dag is dit €18,81. Per persoon kostte de benzine ons dus €216,34 in totaal, per persoon per dag komt dit budget neer op €9,40.

Accommodaties

Wij verbleven 24 dagen en 23 nachten in IJsland en accommodaties zijn dan een grote hap uit je budget IJsland. Je kunt enorm veel geld besparen door in IJsland te kamperen. Als je in een tent slaapt, ben je gewoon veel goedkoper uit, dan als je moet overnachten in ho(s)tels of guesthouses. Zelf wilden wij niet kamperen, dus sliepen wij elke nacht in een hotel of guesthouse. Wij probeerden steeds de goedkoopste optie te kiezen, maar ook die goedkoopste optie is vaak al heel duur. Houd er rekening mee dat wij in het hoogseizoen reisden, maar ook erbuiten is IJsland geen goedkoop land qua overnachten. Er is weinig keuze ook, dus boek op tijd.

Onze goedkoopste nacht was een Airbnb in de buurt van het vliegveld, deze kostte €46,84 per nacht. Onze duurste nacht in IJsland kostte ons €153,87, maar hiervoor kregen wij dan wel een verwarmd zwembad en een natuurlijke hot pool bij het hotel.

In totaal gaven wij €2576,34 uit aan accommodaties in IJsland. Dit is voor 23 nachten en komt neer op €112,01 per nacht. Wij sliepen altijd in een privékamer, maar deelden de badkamer en andere faciliteiten regelmatig. Per persoon betaalden wij zo’n €1288,17 voor accommodaties. Dit is €56,- per nacht.

Kosten IJsland accommodaties

Eten en drinken

Eten en drinken in IJsland kun je zo duur maken als je zelf wilt. Ga je elke avond buiten de deur eten? Of kook je zelf bij je accommodatie? Zelf kozen wij voornamelijk voor de laatste optie, om op die manier geld te kunnen besparen.

Ontbijten deden wij vaak met geroosterd brood of yoghurt (skyr) van de supermarkt. Bonus is de goedkoopste supermarkt in IJsland, maar wij vonden dit niet altijd een hele fijne supermarkt. Qua lunch wisselden wij af met eten van de supermarkt en een hotdog bij een kraampje bij bezienswaardigheden of bij een tankstation. Zo’n hotdog kost op de meeste plekken nog geen €3,- en was altijd erg lekker. Een belegd broodje bij de supermarkt is ook een perfecte lunch en kost rond de €5,-

Diner kookten wij voornamelijk zelf. Bijna al onze accommodaties hadden een volledig uitgeruste keuken. Hierdoor konden wij prima goedkope maaltijden bereiden. Houd er rekening mee dat de boodschappen in IJsland een klein stukje duurder zijn dan de boodschappen in Nederland, maar het was op zich prima te doen.

Besluit je uit eten te gaan? Reken dan op €20 tot €30 voor een simpel hoofdgerecht als pizza, hamburger of Aziatisch. Het ‘luxere’ eten gaat al snel richting de 40 tot 50 euro voor een hoofdgerecht.

Wij gaven in totaal 149.767 ISK  (€1.079,80) uit aan eten en drinken. Dit is voor 2 personen in de 23 dagen die wij in IJsland waren. Per dag komt dit neer op 6.511,61 ISK (€46,94). Per persoon waren wij 74.883,50 ISK (€539,90) kwijt. Per persoon per dag lag ons budget IJsland op het gebied van eten en drinken op 3.255,80 ISK (€23,47).

Activiteiten en bezienswaardigheden

Je bezoekt IJsland vooral voor de gave natuur en die is gelukkig gratis! Je betaalt bijna nergens entree om de natuur te mogen bewonderen, dus ook met een klein budget kun je hier genieten van de prachtige landschappen. Wil je tours of activiteiten doen? Dan zijn die echter wel duur. Natuurlijk kun je hierin een keuze maken, maar een gletsjer hike en walvissen spotten is toch eigenlijk wel een must. Verder deden wij vanaf Selfoss nog een tour naar Langmannalaugar, een dure tour van €150,- per persoon, maar een van de hoogtepunten van onze reis. Ook bezochten wij 2 warmwaterbaden waar wij entree voor moesten betalen. Hieronder deel ik een lijstje met daarin wat IJsland kosten die wij maakten voor activiteiten en bezienswaardigheden (de prijzen zijn van 2022). Deze prijzen zijn per persoon.

Walvissen spotten: 13.000 ISK (€93,-)
Gletsjer Hike: 13.900 ISK (€100,22)
Tour naar Landmannalaugar: 20.887,50 ISK (€150,69)
Vok Baths: 5.990 ISK (€43,18)
Vestrahorn: 900 ISK (€6,49)
Myvatn Nature Baths: 5.900 ISK (€42,54)

In totaal gaven wij met zijn tweeën 129.955 ISK (€936,96) uit aan activiteiten en bezienswaardigheden. Dit is 5.650 ISK (€40,74) per dag. Per Persoon komen wij uit op  64.977,50 ISK (€468,48). Per persoon per dag is dat dan 2825,11 ISK (€20,37). Een best groot deel nog van je IJsland budget dus! Natuurlijk kun je hierop besparen door bepaalde keuzes te maken. Zelf wilden wij dit niet omdat wij nou eenmaal niet elke dag in IJsland zijn.

Meer lezen over de bezienswaardigheden? Lees dan ook eens mijn artikel waarin ik vertel wat je moet doen in IJsland.

Budget IJsland: kosten IJsland, is IJsland duur?
Budget IJsland: kosten IJsland, is IJsland duur?
Budget IJsland: kosten IJsland, is IJsland duur?
Budget IJsland: kosten IJsland, is IJsland duur?

Overige kosten IJsland

Onder overige kosten vallen eigenlijk alle kosten die niet onder de categorieën van hierboven vallen. In IJsland zijn dat voornamelijk parkeerkosten. Op een aantal plekken moet je betalen om te parkeren. Op de meeste plekken betaal je hiervoor 700 tot 750 ISK voor een dag, dit komt neer op €5,- tot €5,50 voor parkeren. De plekken waar wij vooral moesten betalen waren een aantal van de populaire watervallen, zoals Seljalandsfoss en Kirkjufellsfoss.

Verder kochten wij ook nog een souvenir in IJsland, maar de prijs hiervan kan ik helaas niet meer terugvinden. Deze kosten kan ik dan ook niet meerekenen in ons budget IJsland. In totaal gaven wij 6050 ISK (€43,62) uit aan overige IJsland kosten. Dit komt neer op 263,04 ISK (€1,89) per dag. Per persoon waren wij hier dus 3.025 ISK (€21,81) voor kwijt. Per persoon per dag komen de kosten neer op 131,52 ISK (€0,95).

Totale budget IJsland: is IJsland duur?

Is IJsland duur? Ja, IJsland is duur. IJsland is echt geen goedkope bestemmingen om rond te reizen. Hoewel ik het niet zo erg vond als verwacht, behoort deze reis zeker tot een van de duurste reizen die wij hebben gemaakt. Dit komt vooral door de prijzen van de autohuur en de accommodaties. Je bent toch zo ruim €100 per nacht kwijt en de huurauto was ook al bijna €100 per dag. Dit heeft ook te maken met de enorm hoge prijzen voor huurauto’s sinds corona. Maar goed, als je dan langer in IJsland blijft, loopt het lekker op. Wij verbleven 23 nachten in IJsland in de maanden juli en augustus. Onze reis heeft ons uiteindelijk €7325,69 gekost, exclusief vliegtickets. Wij komen dan uit op een dagbudget van €318,51. Hier zit verder wel alles bij voor 2 personen. Per persoon komt dit neer op een totaal bedrag van €3.662,85. Ons dagbudget per persoon was €159,25. Een behoorlijk hoog bedrag!

Reken je de vliegtickets mee? Dan kostte onze totale reis voor twee personen €8029,69. Lees dat maar heel snel, misschien lijkt het dan wat minder.

Om ons budget IJsland overzichtelijk te maken, heb ik hieronder een tabel gemaakt met al onze IJsland kosten in een handig overzicht. De prijzen zijn steeds per persoon, zodat jij kunt berekenen hoeveel je ongeveer nodig hebt voor jouw reisgezelschap.

CategorieTotale kosten per persoon in €Dagbudget per persoon in €
Vliegticket€352 (reken ik verder niet mee)
Vervoer ter plaatse€1128,15 (totaal €2.256,30)€49,05 (totaal €98,10)
Accommodatie€1288,17 (totaal €2576,34)€56 (totaal €112,01)
Eten en drinken€539,90€23,47
Activiteiten en bezienswaardigheden€468,48€20,37
Overige kosten IJsland€21,81€0,95
Totale budget IJsland  €3.662,85€159,25

Kan het goedkoper?

Ja, dit kan goedkoper. Als je gaat kamperen in IJsland zul je veel geld besparen. Houd er rekening mee dat de temperaturen in IJsland niet heel hoog liggen en het in de zomermaanden ook in de nacht bijna niet donker wordt. Voor ons een reden om niet te willen kamperen. Maar goed, je bespaart hier waarschijnlijk wel heel veel geld mee. Verder zou je nog een kritisch naar de activiteiten kunnen kijken, maar kun je waarschijnlijk ook wel iets besparen op accommodaties, door nog vaker voor de goedkoopste te kiezen. Reis je buiten het hoogseizoen? Dan is je auto ook weer iets goedkoper.

Maar, wil je een 4×4 en vaker uit eten? Dan ben je al snel veel duurder uit. Ik denk dat voor de gemiddelde reiziger een dagbudget van €150,- per persoon prima is in IJsland en je dan niks hoeft te laten. Reis je low budget? Dan zul je moeten kamperen en red je het met €100 waarschijnlijk ook prima. Wil je luxer reizen? Reken dan op €200 per persoon per nacht. Mocht de autohuur in de toekomst weer wat goedkoper worden, zal dit ook al veel kunnen schelen. Het is natuurlijk wel de vraag of dit gaat gebeuren.

Budget IJsland, IJsland kosten; is IJsland duur?

Dit was ons budget IJsland. Het was een van onze duurste reizen ooit, maar wij vonden IJsland zo geweldig, dat ik er prima mee kan leven. Op de vraag: is IJsland duur? Zal ik volmondig ja zeggen, maar je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Hopelijk heb je in ieder geval een goed inzicht gekregen in de kosten IJsland voor het plannen van je eigen reis. Wij vonden het er fantastisch en komen zeker nog eens terug!

Wat vind jij van dit budget IJsland?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows