Budget Gdańsk; wat kost een citytrip naar Gdańsk?

door | Laatste update Apr 7, 2019 | Gepubliceerd Oct 28, 2017 | Budget, Europa, Polen, Stedentrips | 4 reacties

Heb je ooit als eens gedacht om op citytrip te gaan naar het Poolse Gdańsk? Deze mooie, kleurrijke stad is onontdekt, maar bied genoeg voor een paar dagen plezier. Een bijkomend voordeel? Het is goedkoop! Vandaag vertel ik je alles over onze uitgaven in Gdańsk en geef ik antwoord op de vraag: wat kost een citytrip naar Gdańsk?

Eerst weten of Gdańsk wat voor je is? Ik deelde al eens tips over deze leuke stad! Om antwoord te geven op de vraag die ik aan het begin stelde deel ik ons budget, net als in alle andere budget posts, op in verschillende categorieën. Zo kijk ik hoe duur ons vervoer naar Gdańsk was, maar ook kijk ik naar de kosten van ons verblijf, het vervoer ter plaatse, het eten en drinken en de bezienwaardigheden. Uiteindelijk zijn wij vier nachten in Gdańsk verbleven en hoewel wij met srprs.me op reis gingen ga ik proberen om een zo goed mogelijk beeld te schetsen van de kosten als jij zonder srprs.me reist.

Geld in Gdańsk

In Gdańsk betaal je met Poolse Zloty (PLN). In dit artikel maak ik gebruik van onderstaande wisselkoers (2016):

€1,- = 4,25 PLN
1 PLN = €0,24

Ik moet hierbij zeggen dat wij een jaar geleden naar Gdańsk gingen, de wisselkoers was toen iets gunstiger (je kreeg voor €1,- 4,32 PLN). Omdat het makkelijker rekent als ik de huidige koers aanhoud doe ik dit.

Budget Gdansk: budget Polen Gdansk geld Poolse Zloty

Vervoer naar Gdańsk

Wij vlogen vanaf Eindhoven richting Gdańsk met WizzAir. De vlucht zat dit keer inbegrepen in de reissom van srprs.me. Voor ons hostel en de vlucht betaalden wij bij elkaar €150,-. Nu heb ik even gezocht op skyscanner en kwam ik tot de ontdekking dat vliegen naar  Gdańsk helemaal niet zo duur is. De prijzen variëren van €20,- voor een retour tot aan €63,- voor een retour. Nu vlogen wij in de herfstvakantie en dan is die €63,- natuurlijk een stuk reëler en neem ik dat bedrag mee tijdens de berekening.

Verblijf in Gdańsk

Ook ons verblijf zat bij de €150,- inbegrepen. Wij verbleven in het hostel Mamas en Papas, wat ondanks de ligging echt helemaal geweldig was. Wij zouden oorspronkelijk in een gedeelde kamer slapen, maar kregen ter plekke een privé kamer aangeboden. Verder zat er gratis ontbijt bij en ook handdoeken kon je gratis gebruiken. De eigenaren waren ook ontzettend vriendelijk. Ik denk dat dit het leukste hostel is waar ik ooit ben geweest.

Voor een bed in een slaapzaal met zes bedden betaal je €6,42 per bed.  Voor een privékamer betaal je €25,91 per nacht. Omdat wij in een privékamer sliepen ga ik nu uit van de €25,91 per nacht. Voor vier nachten kom je dan uit op €103,66. Per persoon is dit €51,83.

Wat kost een citytrip naar Gdansk? Mamas en papas hostel Gdansk Polen

Vervoer ter plaatse 

Ons hostel lag helaas best ver van het centrum als je wilde lopen. Wij zijn echter wel een paar keer gaan lopen, dit koste je alleen wel 60 minuten en de route was echt saai. Met de bus was je in tien minuten in het centrum. Die bus kostte 3.20 PLN, dat is ongeveer 75 cent. Verder zijn wij met de trein naar Sopot gegaan, dit kostte ons 9,75 PLN per persoon, dat is ongeveer €2,29. Op onze laatste dag gingen wij ook met de trein, dit keer richting Malbork. Dit kostte ons 21,42 PLN, dit is ongeveer €5,-. Beide treinkaartjes zijn per persoon een retour, beide keren hebben we twee keer een enkeltje gekocht. De terugweg koste steeds meer dan de heenweg.

Ten slotte hebben wij een bus van en naar het vliegveld gepakt, deze is net zo duur als de bus richting het centrum. In totaal gaven wij 81,14 PLN uit, dit komt neer op 40,57 PLN per persoon. 40,57 PLN is ongeveer €9,54. Ik vind het zelf echt bizar weinig als ik er over nadenk.

Eten en drinken

Eten en drinken in Gdańsk is helemaal niet duur, maar wel lekker en divers. In het centrum vind je verschillende restaurantjes en kleine zaakjes waar je lekker kunt eten. Aan het plein eten is wel beduidend duurder dan in straatjes die wat meer afgelegen zijn. Ontbijt was inbegrepen bij ons hostel, dus wij hadden hiervoor helemaal geen kosten. Drinken haalde wij vaak bij de supermarkt en lunchen deden wij bij bakkerijtjes. Eén keer lunchten wij in een restaurant en probeerden wij iets typisch Pools: Pierogi. Hier dronken wij ook iets bij.  Voor de lunch waren wij ongeveer 15 PLN (€3,54) per persoon per dag kwijt. Dit is ruim geschat en lag eerder lager dan hoger.

Dineren deden wij altijd in een restaurant. Op reis heb ik de traditie dat wij altijd een keer een hamburger en een pizza eten. Een hamburger beviel zo goed dat we dit zelfs twee keer aten. De andere avond aten wij in een restaurant waar echt alles vers gemaakt was, deze was in vergelijking met de andere drie avonden iets duurder, maar alsnog heel goed betaalbaar.

Voor avond eten gaven wij ongeveer 35 PLN (€8,26) per persoon per dag uit. Verder namen wij ook zo nu en dan een tussendoortje. Soms haalden wij een lekkere wafel, of iets anders wat er lekker uit zag bij een bakkerij, het is ten slotte vakantie en dan mag je jezelf wel eens verwennen. Prijzen hiervoor varieerden tussen de 2,50 PLN (€0,60) en 15 PLN (€3,54). In totaal gaven wij aan eten en drinken 357,74 PLN uit, dit komt neer op 178,87 PLN per persoon. 178,87 PLN is ongeveer €42,26.

Wat kost een citytrip naar Gdansk? Budget Gdansk eten en drinken Gdańsk Budget

Bezienswaardigheden

Bij de meeste reizen is dit de laagste kostenpost. Veel dingen kun je gratis bekijken en als ik iets echt te duur vind kan ik er vaak genoeg nog mee leven dat wij iets niet van binnen zien. In Gdańsk hebben wij hier het bedrag niet op 0 kunnen houden. Hoewel de kerk gratis was op de dag dat wij er waren (puur toeval), zijn er dingen waar wij voor betaald hebben. Hieronder geef ik even een overzichtje, de prijzen zijn hier per persoon :

Uitzichtpunt Mariakerk: 3 PLN
Piratenschip richting Westerplatte: 30 PLN (studententarief, anders 40 PLN)
Entree Malbork: 20,50 PLN (laagseizoen prijs met studentenkorting)

Verder hebben wij geen dingen van binnen bezocht. De meeste mensen die naar Gdańsk gaan zullen waarschijnlijk ook het centrum voor solidariteit bezoeken. Wij kozen hier niet voor omdat wij geen musea liefhebbers zijn en er gewoon geen zin in hadden. De entree voor dit museum is 20 PLN (€4,72, voltarief). In totaal gaven wij 53,50 PLN per persoon uit aan bezienswaardigheden. Dit komt neer op €12,64 per persoon.

Overige kosten 

Onder de overige kosten valt eigenlijk alles wat niet bij de bovenstaande categorieën past. Toen wij in Gdańsk waren hebben wij ook een uurtje geshopt. Daarbij hebben mijn zusje en ik allebei 2 shirts gekocht bij de New Yorker. Wij waren per persoon 50 PLN kwijt aan overige kosten. Dit komt neer op €11,80. Dit zijn kosten zie je natuurlijk niet maakt als je niet gaat shoppen.

In Gdańsk kun je ook leuke souvenirs kopen, waaronder mooie sieraden met Amber. Amber is een steen uit de regio en kun je daardoor overal vinden. Wij vonden het mooi, maar kochten het niet omdat wij bij kraampjes niet konden zien of het goede kwaliteit was. Koop je dit wel loopt je budget op dit gebied natuurlijk ook op.

Totale budget voor je citytrip naar Gdańsk 

In totaal waren wij €191,07 per persoon kwijt voor onze citytrip naar Gdańsk. Dit is inclusief vlucht, eten en drinken, 4 overnachtingen in een privékamer, bezienswaardigheden, vervoer ter plaatse en het shoppen. Ik vind dat we het heel netjes gedaan hebben en ben eerlijk gezegd zelf verbaasd over het lage bedrag. Als ik niet kijk naar wat een vlucht normaal zou kosten, maar gewoon de €150,- die wij betaalde bij srprs.me reken, dan gaven wij in totaal €226,24 uit. Ook nog steeds heel netjes voor een midweek weg in het buitenland.

Kan het goedkoper? 

Dit is een heel simpel antwoord: ik zou echt niet weten hoe. Natuurlijk kan je op een slaapzaal slapen, elke avond een hamburger eten, niet shoppen en geen tussendoortjes nemen, maar is dat een leuke manier van reizen? De kans dat je duurder uitkomt is iets groter, aangezien de meeste zullen kiezen voor een ho(s)tel dichterbij het centrum en die zijn nu eenmaal vaak iets duurder.

Ook zijn mijn zusje en ik geen drinkers, wij hebben geen enkele keer alcohol gedronken, doe je dit wel en zit je veel in de kroeg gaat dit natuurlijk ook in de kosten oplopen. Voor rond de €200,- kun je een hele leuk citytrip maken in Gdańsk, maar je kunt beter €250,- sparen en op safe spelen. Uiteindelijk ligt het natuurlijk helemaal aan jouw manier van reizen!  

Zo dit is ons budget voor Gdansk. Ik hoop dat je hiermee gelijk een duidelijk antwoord hebt gekregen op de vraag: wat kost een citytrip naar Gdansk? Ik kan je een trip naar deze Poolse stad alleen maar aanraden! 

 

Wat vind jij van dit budget? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 22 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl. Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow