Budget Frankrijk: wat kost een roadtrip door Frankrijk?

door | Laatste update Nov 23, 2023 | Gepubliceerd May 21, 2023 | Budget, Europa, Frankrijk, Roadtrips | 6 reacties

Frankrijk is een prachtig en veelzijdig land. Het is een van onze favoriete landen voor een geweldige en afwisselende roadtrip. Maar wat kost een roadtrip door Frankrijk? In dit artikel deel ik ons budget Frankrijk en vertel ik je alles over de Frankrijk kosten als je een toffe roadtrip wilt maken!

Budget Frankrijk

Frankrijk ligt hier helemaal niet zo ver vandaan, maar toch waan je je in een compleet andere wereld. Je vindt hier prachtige steden, diverse en indrukwekkende natuur, mooie stranden en nog veel meer. Het is de perfecte plek voor een fijne roadtrip. Maar was kost zo’n roadtrip nou? In dit artikel vertel ik je over de kosten Frankrijk en deel ik ons budget Frankrijk. Dit budget Frankrijk is gebaseerd op een reis van 20 dagen in juli 2021 (dus tijdens corona). Wij reden vanuit Nederland naar Frankrijk en sliepen steeds op verschillende plekken. Op sommige plekken verbleven wij slechts één nacht, maar in Nice sliepen wij bijvoorbeeld vijf nachten. Wij bezochten tijdens de reis vooral de Alpen en de Côte d’Azur.

Nieuwsgierig naar de route waar dit budget op gebaseerd is? Lees dan ook eens ons artikel over onze route roadtrip Frankrijk.

Net als bij alle andere budget artikelen verdeel ik ons budget Frankrijk in meerdere categorieën op. Zo vertel ik je over het vervoer naar Frankrijk, de kosten voor het vervoer ter plaatse, over accommodaties, eten en drinken, uitstapjes en bezienswaardigheden en over de overige Frankrijk kosten. Daarna zal ik alles bij elkaar optellen en je een compleet beeld geven van ons budget Frankrijk!

Budget Frankrijk roadtrip

Wat kost een roadtrip door Frankrijk?

Oké, genoeg gepraat. Het is tijd om je te vertellen wat een roadtrip door Frankrijk kost en wat ons precieze budget Frankrijk was. Wij maakten deze reis in juli 2021, dus inmiddels kunnen dingen misschien iets duurder zijn geworden, maar ik denk dat dit budget Frankrijk wel nog vrij realistisch is.

Vervoer naar Frankrijk

Wij reden vanuit Nederland met een auto naar Frankrijk. Hierdoor heb je geen kosten aan vliegtuigen en aan autohuur. Dit scheelt al behoorlijk veel geld en is dus ideaal! Heb je geen eigen auto? Dan kun je vliegen naar Frankrijk en hier een auto huren. Je kunt ook een auto huren in Nederland, zoals wij ook deden. Dit kostte ons toen €900,- voor een hybride auto, drie weken lang. Wij waren de eerste bestuurders, dus de auto was gloednieuw! Wil je een auto huren voor je reis naar Frankrijk? Regel je auto dan via Sunny Cars, zodat je volledig verzekerd bent. Dit kan via deze link.

Reis je gewoon met je eigen auto? Dan heb je voor je reis naar Frankrijk alleen kosten aan benzine en aan eventueel eten en drinken onderweg. Wij hebben onderweg een keer getankt in Luxemburg voor €1,35 per liter.

Roadtrip kosten Frankrijk

Vervoer ter plaatse

Een van de grootste kostenposten bij een roadtrip door Frankrijk is het vervoer ter plaatse. Dus wat je kwijt bent aan je vervoer als je eenmaal in Frankrijk bent. Denk hier aan de kosten voor tol, je benzine en het parkeren van je auto in steden en bij bezienswaardigheden. Hieronder zal ik per onderdeel de kosten delen met je.

Benzine

Wij maakten deze roadtrip met een gloednieuwe Toyota Yaris, deze auto was hybride en kon dus deels elektrisch rijden. Tijdens het rijden laadde de auto op. Deze auto was heel zuinig en dat heeft ons dus veel bespaard bij de benzine kosten. De goedkoopste keer tanken in Frankrijk was €1.479 per liter en de duurste keer tanken kostte ons 1.729 per liter.  Gemiddeld lag de prijs rond de 1,50 / 1,55 per liter. In Nederland gingen de prijzen op dat moment voor het eerst richting de €2,- op de snelweg. In Frankrijk was benzine dus echt wel goedkoper.

Op de heen- en terugweg tankten wij voor €1,359 per liter in Luxemburg. Dit zit ook meegenomen in het budget Frankrijk voor de benzinekosten. Wij reden tijdens deze reis een dikke 3000 kilometer en gingen richting de 3500 km. Aan benzine waren wij in 20 dagen uiteindelijk €243,84 kwijt. Per dag komt dit neer op €12,19.

Tol

In Frankrijk moet je op de grote wegen tol betalen. Je rijdt eerst langs een poortje waar je een bonnetje krijgt uit een automaat en als je de tolweg verlaat betaal je een bepaald bedrag. Hoe langer je op de tolweg rijdt, hoe hoger dit bedrag is. Je kunt de tolwegen vermijden, maar dan ben je wel weer langer onderweg. De tol in Frankrijk kan qua kosten best wel oplopen, maar omdat wij de Route des Grandes Alpes reden, hebben wij niet eens zo heel veel tolwegen gezien. De tol wie wij moesten betaalden varieerden van €0,80 tot aan €20,-. Uiteindelijk waren wij zo’n €105,- kwijt aan de tol in Frankrijk. Per dag komt dit neer op €5,25

Parkeren

Soms moesten wij ook betalen om onze auto ergens te parkeren. De duurste keer was in Chamonix bij ons hotel, hiervoor moesten wij voor 3 nachten ruim €60,- parkeerkosten betalen. En in Avignon kostte 2 nachten parkeren in de stad €26,-. Verder waren het vooral bedragen rondom de €5,- voor een middagje parkeren bij een stad. Soms was het iets duurder, soms net iets goedkoper. In totaal waren wij €117,83 kwijt aan parkeren. Dit komt neer op €5,89 per dag.

Naast de kosten hierboven hebben wij in Nice nog gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. De auto lieten wij dan bij het hotel. Hiervoor waren wij in totaal nog €20,- kwijt.

In totaal gaven wij €486,67 uit aan vervoer ter plaatse. Dit is met zijn tweeën in twintig dagen. Per dag komt dit bedrag neer op €24,33. Per persoon kwam het budget neer op €243,33. Per persoon per dag is dit €12,16. Reis je alleen? Dan wordt dit bedrag per persoon hoger, omdat de kosten niet lager gaan uitvallen. Reis je met een grotere groep? Dan worden de kosten per persoon lager, omdat je het over meer mensen kunt verdelen.

Budget Frankrijk: Nice

Accommodaties in Frankrijk

Je kunt overnachten in Frankrijk zo duur of zo goedkoop maken als je zelf maar wilt. Neem je een tent mee en ga je kamperen? Dan is overnachten in Frankrijk helemaal niet duur en kun je je budget Frankrijk lekker laag houden. Omdat wij geen kampeerders zijn, sliepen wij elke nacht in een hotel, guesthouse of bed and breakfast. In dit budget ga ik uit van die kosten en bereken ik dus wat het kost om elke nacht in een accommodatie te slapen. Slaap je in een tent? Dan kan je dit deel van het budget Frankrijk waarschijnlijk halveren, of nog wel minder maken.

Onze overnachtingen varieerde qua prijzen tussen de €40,- voor een nacht en ruim over de €100,- voor een nacht. Hieronder zal ik een lijstje delen met accommodaties waarin wij sliepen, zodat je een goed beeld krijgt van de kosten.

Wij hebben op meerdere plekken geslapen dan ik hierboven heb laten zien, maar zo krijg je een beetje een beeld van de kosten van accommodatie op verschillende plekken in Frankrijk. In totaal waren wij zo’n €1653,68 kwijt voor 20 nachten. Per nacht is dit €82,68. Per persoon komt ons budget voor overnachten in Frankrijk neer op €826,84. Per persoon per dag is dit €41,34.

Budget Frankrijk: accommodaties
Budget Frankrijk: accommodaties

Eten en drinken

In onze accommodaties konden wij niet zelf koken, hierdoor moesten wij dus eigenlijk altijd buiten de deur eten. Ontbijt zat wel soms inbegrepen. Als dit niet zo was haalden wij dit eigenlijk altijd bij de supermarkt. Verder haalden wij lunch ook voornamelijk bij de supermarkt, of kochten we ergens een lekker broodje. In de avonden gingen wij uit eten, maar letten wij ook op ons budget. Wij kozen hierdoor vaak wat goedkopere plekken uit en gingen ook wel eens richting de Mac. Uit eten gaan in Frankrijk is niet perse heel goedkoop, waardoor dit na 20 dagen wel opliep. Reken erop dat als je op een niet te dure plek gaat eten dat je met zijn tweeën tussen de €40,- en de €60,- kwijt bent. Verder aten wij soms een ijsje of gingen even ergens iets drinken.

In totaal gaven wij €1039,99 uit in 20 dagen tijd. Dit komt neer op €51,99 per dag met zijn tweeën. Per persoon lagen de totale kosten op €519,99 voor het eten en drinken. Per persoon komt dit neer op €25,99. Als je zelf kookt kun je op deze kostenpost echt flink besparen! En ik moet hier dus bij zeggen dat wij echt op ons budget hebben gelet bij het avondeten.

Uitstapjes en bezienswaardigheden

Wij hebben tijdens onze roadtrip door Frankrijk vooral veel gewandeld in de bergen en de natuur. Dit is over het algemeen gratis, dus dat scheelt! Verder hebben wij verschillende dorpen en steden bezocht. Wij zijn niet op heel veel plekken ergens naar binnen geweest, waardoor we eigenlijk niet zoveel kosten hadden op het gebied van bezienswaardigheden. Wel kochten wij in Chamonix de Mont Blanc Pass voor 2 dagen, zodat wij hier met de kabelbanen mee konden. Dit was een flinke kostenpost, maar wel elke cent waard. Deze pas kostte destijds €85,- per persoon. Inmiddels is ie €95,- per persoon geworden. Verder bezochten wij nog een keer een uitzichtpunt in Eze en gingen wij in Annecy bij 2 kastelen naar binnen.
In totaal gaven wij €209,40 uit aan uitstapjes en bezienswaardigheden in Frankrijk. Dit komt neer €10,47 per dag. Per persoon lagen deze kosten Frankrijk op €104,70, dit is €5,24 per dag. Hoeveel dit voor jou is hangt natuurlijk heel erg af van het gebied in Frankrijk dat je bezoekt. Chamonix was hierin duur, maar verder gaven wij weinig uit. Bezoek je veel kastelen en grotten? Dan gaat dit ook oplopen in je budget Frankrijk.

Frankrijk kosten + budget Frankrijk; bezienswaardigheden
Frankrijk kosten + budget Frankrijk; bezienswaardigheden
Frankrijk kosten + budget Frankrijk; bezienswaardigheden

Overige kosten Frankrijk

In dit deel van ons budget Frankrijk vallen alle kosten die niet passen bij de bovenstaande categorieën. Denk aan souvenirs, de citytax op sommige plekken en andere aankopen en uitgaven. Zo kochten wij vooraf hesjes, omdat je die verplicht in de auto moet hebben als je naar Frankrijk reist. Verder kan je voor sommige plekken in Frankrijk een milieusticker nodig hebben, deze kost nog minder dan €5,-, maar telt toch mee in je budget. Wij hadden deze overigens niet nodig.

In totaal gaven wij nog zo’n €36,18 uit aan overige Frankrijk kosten. Dit komt neer op €1,81 per dag. Per persoon liggen deze kosten op €18,09, dit is €0,90 per persoon per dag.

Totale budget Frankrijk

Nu je een beetje wat ons budget Frankrijk per categorie was, ga ik ons totale budget Frankrijk met je delen. Zodat jij weet wat wij kwijt waren na een roadtrip Frankrijk van 20 dagen. Als ik alle kosten bij elkaar optel, kom ik uit op een bedrag van €3.425,92. Dit is voor 2 personen met een eigen auto waarbij je elke nacht in een hotel of B&B overnacht. Per dag is dit €171,29. Per persoon heeft deze reis ons dus €1712,96 gekost, wat ik best prima vind voor een reis van 3 weken in de zomervakantie. Per persoon per dag lag ons budget op €85,65. Wij huurden een auto, maar deze kosten tel ik niet mee, omdat de meeste mensen dit waarschijnlijk niet nodig hebben.

Hieronder zal ik alle kosten Frankrijk nog in een tabel met je delen, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de kosten voor een roadtrip naar Frankrijk.

CategorieTotale kosten per persoon in €Dagbudget per persoon in €
Vervoer€243,33€12,16
Accommodatie€826,84 (totaal: €1653,68)€41,34 (totaal €82,68)
Eten en drinken€519,99€25,99
Uitstapjes en bezienswaardigheden€104,70€5,24
Overige kosten Frankrijk€18,09€0,90
Totale budget Frankrijk €1712,96€85,65

Kan het goedkoper?

Ja, dit kan zeker goedkoper! Maar alleen als je bereid bent om in te leveren op je accommodaties en te gaan kamperen. Dit scheelt je echt zo de helft van het geld op het gebied van accommodaties. Ook kan het goedkoper door ervoor te zorgen om af en toe zelf te kunnen koken. Op die manier bespaar je ook weer veel geld. Voor een reis waarbij je niet zelf kookt en altijd overnacht in een hotel, is het dan weer niet realistisch dat het goedkoper kan en ben je waarschijnlijk eerder dat duurder uit.

Verder moet je er ook rekening mee houden dat wij naar de Côte d’Azur gingen, een van de duurdere regio’s van Frankrijk. Andere regio’s zijn net iets goedkoper waardoor je weer een klein bedrag kunt besparen. Daarentegen bezochten wij geen grotten en ook maar weinig andere bezienswaardigheden van binnen. Als je dit wel doet, zullen de kosten hiervoor ook hoger liggen.

De budget reiziger met een tent komt zeker rond met €50 per persoon, terwijl de iets luxere reiziger wel richting de €100 per dag kwijt is. Meer kan natuurlijk altijd, het is maar wat je zelf wilt.

Dit was in ieder geval ons budget Frankrijk. Ik vond het een geweldige reis en echt elke cent waard. Het is nog steeds een van de mooiste roadtrips die wij ooit hebben gemaakt. De kosten Frankrijk vond ik zelf prima te doen voor een mooie zomervakantie, ook al blijft het natuurlijk veel geld. Maar, dat vergeet je snel als je de bergen in gaat!

Wat vind jij van dit budget Frankrijk?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou echter niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 27 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows