Budget Filipijnen | Wat kost reizen op de Filipijnen?

door | Laatste update Feb 6, 2024 | Gepubliceerd Dec 27, 2019 | Azië, Budget, Filipijnen | 18 reacties

De Filipijnen is voor vele een echte bucketlist bestemming. Overal zie je wuivende palmbomen, hagelwitte stranden en helder blauw water. De onderwater wereld is ronduit geweldig en de Filipijnen is echt een waar paradijs. Maar hoeveel moet je nou sparen voor een reis door de Filipijnen? In dit artikel deel ik ons budget Filipijnen en vertel ik je wat de Filipijnen kosten zijn. Zo weet jij precies hoeveel je moet sparen! 

Valuta; het geld in de Filipijnen 

In de Filipijnen wordt betaald met de Filipijnse Peso, vaak afgekort tot PHP. Dit is ook gelijk de afkorting die je in dit artikel voornamelijk tegen zal komen. De wisselkoers die ik hanteer in dit artikel is: 

€1 = 56,22 PHP
1 PHP = €0,02

Je kunt dan voor jezelf bedenken of je iets meer moet sparen, of dat de reis met de wisselkoers voor jouw reis juist voordeliger uit kan vallen. 

Budget Filipijnen 

Voor je een reis gaat maken naar de Filipijnen is het handig om te weten wat een reis door de Filipijnen ongeveer gaat kosten. Je moet namelijk toch weten hoeveel je moet sparen voor je reis. Wij noemden de Filipijnen regelmatig de Fee-lipijnen omdat je werkelijk waar overal een extra fee moet betalen, terwijl je vaak geen idee hebt waarom. Verder is het eten vaak duurder dan in andere landen in Azië en de kwaliteit een stuk minder. Hetzelfde geldt voor accommodaties. Ook moet je veel vliegen en veel gebruik maken van de ferry. Je budget Filipijnen zal daarom hoger liggen dan je budget van andere Aziatische landen. Waar ons budget Bali ons enorm mee viel, vielen de kosten Filipijnen mij best tegen. 

Dit budget Filipijnen is gebaseerd op een reis van Manilla, naar Coron, El Nido, Port Barton, Puerto Princesa, Boracay en Bohol. Daarna moesten wij helaas naar huis door vervelende omstandigheden. In totaal verbleven wij 19 nachten in de Filipijnen. Nieuwsgierig naar de exacte route? Lees dan ook ons artikel met onze Filipijnen reisroute

Net zoals bij alle andere budget artikelen deel ik de Filipijnen kosten in in diverse categorieën. Zo vertel ik over de kosten voor het vervoer naar de Filipijnen, het vervoer ter plaatse, eten en drinken, accommodaties, activiteiten en overige kosten. 

Nadat ik verteld heb wat wij per categorie kwijt waren vertel ik wat ons totale budget Filipijnen was en geef ik antwoord op de vraag: wat kost reizen door de Filipijnen? 

Vervoer naar de Filipijnen 

Wij reisden vanaf het mooie Bali door naar de Filipijnen. Wij vlogen op Manilla. Omdat wij al redelijk dichtbij waren was ons vliegticket natuurlijk een stuk goedkoper dan als je vanaf Nederland naar de Filipijnen gaat vliegen. Wij waren voor ons enkeltje ongeveer €150,- per persoon kwijt. Na 30 dagen Filipijnen zouden wij vanaf Manilla voor zo’n €80,- naar Kuala Lumpur vliegen, maar dit ticket hebben wij nooit gebruikt. De prijzen zijn allemaal inclusief bagage, wat wij moesten bij boeken doordat wij met Air Asia vlogen. 

Als je vanaf Nederland richting Manilla of Cebu vliegt kan je soms mazzel hebben en een leuke deal vinden. Zo vlogen mensen die wij ontmoet hadden in de Filipijnen voor ongeveer €450,- retour naar Cebu. Dit is een hele nette prijs. Meestal zie ik prijzen voor rond de €600,- voorbij komen, dus ik zou zeker dat bedrag in gedachte houden als je boekt. 

Vervoer ter plaatse

Als je gaat rondreizen door de Filipijnen zul je veel gebruik maken van boten, vliegtuigen, tricycles, taxi’s en jeepneys. Boten en vliegtuigen zorgen ervoor dat je budget Filipijnen behoorlijk kan oplopen. Tricycles gebruik je vaak voor korte afstanden en zijn goed betaalbaar. Jeepneys zie je vaak in steden rijden. Taxi’s rijden soms op de meter, soms moet je onderhandelen. Wij maken daarom altijd gebruik van grab, lekker makkelijk en geen gedoe! 

In de Filipijnen vlogen wij meerdere keren. Zo vlogen wij voor een ruime €100,- van Manilla naar Coron en betaalden wij ditzelfde bedrag voor een vlucht van Puerto Princesa naar Caticlan, het vliegveld bij Boracay. Voor een vliegticket van Boracay naar Cebu waren wij €45,- kwijt. Dit zijn allemaal bedrag per persoon en inclusief bagage. 

Wij namen ook meerdere keren de ferry. Zo gingen wij met de ferry van Coron naar El Nido, wat ons een ruime €30,- per persoon kostte. Ook namen wij de ferry van Cebu naar Bohol en weer terug, wat ons per enkele reis €8,- per persoon kostte. Dit is exclusief bagage en fee. De ferry naar Boracay kostte ons ongeveer €5,- per persoon. 

In totaal gaven wij zo’n 40.324,76 PHP uit aan vervoer ter plaatse. Dit komt neer op €717,27. Per persoon is dit €358,63per persoon per dag komen we uit op een budget van €17,93

Budget Filipijnen, kosten Filipijnen

Eten en drinken

Als wij ergens geen fan van waren in de Filipijnen was het toch wel het eten. Het was er gewoon niet lekker. Veel eten is gewoon echt vet en de meeste dingen smaken niet hoe ze horen te smaken. Wij houden echt van pizza, maar in de Filipijnen heb ik hem zelfs een keer kokhalzend opgegeten. Het was zo vies. Maar dat was met alles, dus je moet iets na een tijdje. 

Wij hebben hierdoor behoorlijk ongezond gegeten en ook vaak bij de wat duurdere plekken gegeten. Ook al zei dat dus ook lang niet altijd iets over de kwaliteit. 

Een gemiddeld ontbijt kostte ons tussen de 50 PHP (€0,88) en 250 PHP (€4,45) per persoon. Voor een lunch waren wij vaak hetzelfde kwijt. Diner kostte ons vaak tussen de 200 PHP (€3,55) en 550 PHP (€9,78) per persoon. 

In totaal gaven wij 21919 PHP uit aan eten en drinken. Dit komt neer op €389,87 met zijn tweeën in 20 dagen. Per persoon gaven wij dus €194,94. Per persoon per dag is dit €9,74. Hier moet ik bij zeggen dat wij uit wanhoop vaak alleen lunchten met een appel, koekjes of chips. Voor ontbijt geldt hetzelfde. Op Boracay zat ontbijt inbegrepen bij ons hotel. 

Accommodaties 

De accommodaties in de Filipijnen vielen ons wat tegen. Ze waren qua prijs kwaliteit een stuk minder goed dan bijvoorbeeld accommodaties in Maleisië en Bali. Maar goed, we hebben even goed op prima plekken geslapen. Wij kozen voor accommodaties altijd voor een van de goedkoopste opties. Wij hadden soms een gedeelde badkamer, maar ook vaak een eigen badkamer. Elke nacht sliepen wij in een privé kamer. Wij boekten onze accommodaties vrij last minute, omdat wij nogal vaak van plan veranderen. Dit betekende wel dat er niet altijd even veel keuze was. 

In totaal gaven wij aan accommodatie 36.638,50 PHP uit. Dit komt neer op €651,73. Per nacht waren wij dus €32,59 kwijt met zijn tweeën voor accommodaties die helemaal niet heel geweldig waren. Per persoon waren wij voor accommodatie €325,73 kwijt en per persoon per dag is dit €16,29. 

Kosten Filipijnen budget Filipijnen

Activiteiten en bezienswaardigheden 

Als je iets wilt zien in de Filipijnen moet je regelmatig mee met een tour. De meeste mooie stranden liggen namelijk op eilandjes. Mijn tip is: doe niet wat wij deden, maar geef meer geld uit en boek alleen privé tours. Wij boekten gewoon tours met een groep, maar dat betekent dat je overal met minstens honderd andere mensen bent. Niet leuk en het verpest je beeld van de Filipijnen. Als je een privé tour doet ga je hier dus meer kwijt zijn, maar heb je wel de stranden voor jezelf. Beter dus! 

Wij deden rondom Coron een tour en bij El Nido deden wij er twee. In Port Barton deden wij ook nog een tour. Soms komen er na het betalen van de tour ineens nog extra kosten bij voor entree gelden. Hieronder heb ik even een overzicht gemaakt van de prijzen per tour (per persoon): 

Tour Coron: 1500 PHP (€26,68)
Tour A El Nido: 1400 PHP (€24,90)
Tour C El Nido: 1400 PHP (exclusief 100 PHP entree geld) (€24,90)
Tour Port Barton: 1200 PHP (€21,35) 

Ga je een meerdaagse tour doen tussen Coron en El Nido? Reken dan op een bedrag van ongeveer €250,- voor 2 nachten. Wij deden deze tour niet en achteraf vond ik dat wel heel jammer. Twijfel jij welk tour je moet doen? Lees dan eens dit handige artikel: vergelijking expedities eilandhoppen El Nido – Coron. Dat gaat je zeker helpen bij je keuze! 

In totaal gaven wij 11.200 PHP uit aan activiteiten. Dat komt neer op €199,23. Per persoon is dit €99,62. Per persoon per dag gaven wij dus €4,98 uit aan activiteiten. Hoe meer je doet op dit gebied, hoe hoger de kosten Filipijnen gaan uitvallen dus. 

Ben je nieuwsgierig welke plekken wij bezochten? Lees dan ook eens ons artikel waarin ik onze route Filipijnen met je deel. 

Budget Filipijnen, kosten Filipijnen

Overige kosten Filipijnen 

De overige kosten Filipijnen zijn de kosten die niet passen bij bovenstaande categorieën. Zo deden wij een keer de was en noemden wij de Filipijnen met een reden de Fee-lipijnen. Toen wij vanaf Cebu naar Nederland vlogen moesten wij nog even 850 PHP per persoon aan fee betalen. Maar ook om überhaupt naar Port Barton te mogen betaalden wij fee. Verder betaal je nog fee als je met de boot gaat en verzinnen ze overal wel iets. Verder kochten wij een drybag in de Filipijnen, huurden wij twee keer waterschoenen en kochten wij een simkaart. 

In totaal gaven wij zo’n 3890 PHP uit aan overige kosten Filipijnen. Dit komt neer op €69,20. Per persoon is dit €34,60per persoon per dag was het €1,73

Totale kosten Filipijnen

Nu ik je hebt verteld wat wij per categorie kwijt waren in de Filipijnen is het tijd om ons totale budget Filipijnen te delen en een antwoord te geven op de vraag: wat kost reizen door de Filipijnen? In 20 dagen op de Filipijnen gaven wij 113.972,26 PHP uit met zijn tweeën. Dit komt neer op €2027,35. Per persoon waren wij dus €1013,68 kwijt voor 20 dagen. Per persoon per dag lag ons budget Filipijnen op €50,68. Persoonlijk vind ik dat echt heel veel voor een land in Azië! 

Om je een duidelijk overzicht te geven van de Filipijnen kosten heb ik hieronder een tabel gemaakt met alle kosten per persoon in euro’s: 

 

CategorieTotale kosten per persoon in € Dagbudget per persoon in €
Vervoer naar de Filipijnen €450/600 (telt verder niet mee)  
Vervoer ter plaatse€358,63€17,93
Eten en drinken€194,94€9,74
Accommodaties€325,75€16,29
Activiteiten€99,62€4,98
Overige kosten Filipijnen€34,60€1,73
Totale budget Filipijnen €1013,68€50,68

Kan dit goedkoper? 

Het kan goedkoper, maar dan moet je dus lokaal eten en dat is nog viezer dan het niet lokale eten in de Filipijnen. Ook zou je kunnen besparen als je minder verplaatst en alles vroeger boekt. Vluchten zijn langer van te voren vaak goedkoper en ook kun je dan makkelijker goedkopere accommodaties vinden. Je levert dan wel in op je vrijheid. Daar tegenover staat dat als je privé tours boekt en de meerdaagse tocht doet tussen Coron en El Nido dat je al snel meer kwijt bent dan dit. Ook duiken kan je budget Filipijnen nog behoorlijk hoger maken. Ga dus zeker uit van €50,- per dag, want veel goedkoper kan lastig zijn. 

Zo, dit was ons budget Filipijnen en waren bij ons de totale kosten Filipijnen. Het viel ons tegen en ik had het wat goedkoper verwacht. Vooral het eten en de accommodatie viel ons qua prijs-kwaliteit tegen. Qua vervoer en tours wisten wij dat we meer kwijt zouden zijn dan in andere Aziatische landen. Maar goed, als je weet dat de Filipijnen niet echt een hele low budget bestemming is, kun je er een prachtige en onvergetelijke reis maken. 

Wat vind jij van de Filipijnen kosten? Valt ons budget Filipijnen je mee of tegen? 

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 24 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows

Follow