Budget Cycladen: wat kost eilandhoppen in de Cycladen, Griekenland?

door | Laatste update Feb 16, 2024 | Gepubliceerd Sep 19, 2023 | Budget, Europa, Griekenland | 6 reacties

Eilandhoppen in Griekenland is fantastisch. Maar wat kost eilandhoppen in Griekenland nou eigenlijk? Tijdens onze 2 weken eilandhoppen in de Cycladen, hielden wij ons budget nauwkeurig bij. In dit artikel deel ik dit budget Cycladen met jullie en vertel ik je alles over de kosten voor eilandhoppen in de Cycladen in Griekenland.

Budget Griekenland / budget Cycladen

Griekenland is een van de mooiste en meest diverse landen van Europa. Je vindt er prachtige dorpen en steden, geweldige stranden, een interessante historie en indrukwekkende natuur. Hieronder vertel ik je wat wij uitgaven tijdens onze reis van 2 weken in Griekenland. Wij reisden zelf alleen rond in de Cycladen, een prachtige eilandengroep van Griekenland. Maar ook als je naar andere gebieden in het land reist, heb je waarschijnlijk wel iets aan dit budget Griekenland en kun je een realistisch beeld krijgen van de kosten in Griekenland en de Cycladen.

Ons budget Cycladen is gebaseerd op een reis van 2 weken, dus 14 nachten. Onze reis vond plaats in de meivakantie, dus was eind april / begin mei. In Griekenland betekent dit dat het nog laagseizoen is, dit was vooral te merken bij de prijzen voor accommodaties. Wij maakten onze reis in 2023, dus na corona tijd. Ben je benieuwd op welk route deze reis gebaseerd is? Bekijk dan ook onze route voor eilandhoppen in de Cycladen.

Ik deel, net als bij onze andere budget artikelen, onze Griekenland kosten op in verschillende categorieën. Zo vertel ik eerst over het vervoer naar Griekenland toe, daarna over het vervoer ter plaatsen, over accommodaties, eten en drinken, uitstapjes en bezienswaardigheden en over de overige kosten voor eilandhoppen op de Cycladen.

Budget Cycladen: wat kost eilandhoppen in de Cycladen, Griekenland

Kosten eilandhoppen Cycladen, Griekenland

Hieronder zal ik je precies vertellen over onze reis en de kosten die wij per onderdeel hebben gemaakt!

Vervoer naar Griekenland

Als je langer de tijd hebt, kun je prima met de auto of het openbaar vervoer richting Griekenland reizen. Voor een reis van 2 weken is dit echter niet realistisch. Wij kozen er dan ook voor om het vliegtuig te nemen. Wat een vliegticket kost, is enorm afhankelijk van de periode waarin je naar Griekenland reist en naar welk vliegveld je vliegt. Vliegen op Athene is vaak goedkoper dan vliegen naar een eiland. Onze vliegkosten lagen daarbij ook hoger omdat wij in de meivakantie vlogen. Geen hoogseizoen in Griekenland zelf, maar wel echt in Nederland. Dit betekent dus dure vluchten! Ook zijn er in die periode veel minder vluchten naar Griekenland dan in de zomer, wat de vluchten vaak ook weer wat duurder maakt.

Zelf vlogen wij heen op Santorini en terug vanaf Mykonos. Op de heenweg hadden wij een overstap op Athene en vlogen wij met Aegean Airlines. Terug vlogen wij rechtstreeks naar Amsterdam met Transavia. Wij boekten 2 enkeltjes, dit is duurder dan als je gewoon een retour kunt boeken bij 1 maatschappij. Voor de vlucht naar Santorini betaalden wij €285,- per persoon. Dit was inclusief 1x ruimbagage. Voor de vlucht van Mykonos naar Amsterdam betaalden wij €217,50 per persoon, ook inclusief 1 ruimbagage koffer voor 1 van ons.

In totaal kostte onze vliegtickets dus €502,50 per persoon. Een behoorlijk bedrag dus en ook echt meer dan ik normaal uit zou geven. Bedenk even dat je deze zomervakantie voor €300 retour kon vliegen met Transavia, waarbij je heen vliegt op Santorini en terug vanaf Mykonos. Een behoorlijk verschil al. Maar helaas, tijdens onze vakantie kon je alleen met Aegean Airlines naar Santorini toe. Dit is overigens wel een enorm fijne maatschappij!

Vliegen naar Griekenland kan zeker goedkoper, vooral als je de vakanties kunt vermijden of gewoon een retour boekt. Ook kan het helpen als je de bestemming in Griekenland kiest naar aanleiding van de kosten. Wij deden dit niet en dat zie je terug in de prijs.

Vervoer ter plaatse

Eenmaal aangekomen in Griekenland zul je vooral gebruik maken van een huurauto, bussen en boten. Zelf bezochten wij vier eilanden tijdens onze reis, namelijk Santorini, Naxos, Paros en Mykonos. Op 3 eilanden huurden wij een auto, wij maakten zo nu en dan gebruik van de bus en tussen de eilanden maakten wij gebruik van de ferry, die zochten wij via Directferries en Ferryscanner.

Ik zal de kosten voor vervoer ter plaatse per categorie met je delen.

Veerboten

Hieronder zal ik de prijzen voor de ferries die wij namen voor je opsommen, zodat je weet wat je op dit gebied qua kosten kunt verwachten:

Santorini – Naxos: €54,70 pp
Naxos – Paros: €15,- pp (maar door onze eigen fout betaalden wij €28,- pp)
Paros – Mykonos: €59,70 pp

Naast deze boten, maakten wij ook nog een dagtrip naar Antiparos vanaf Paros. Wij gingen met onze auto op de ferry. Dit kostte ons €20,60 voor een retour.

Wij gaven in totaal €305,40 uit aan boten met zijn tweeën, per persoon komt dit neer op €152,70 voor 3 keer met de ferry en de overtocht van en naar Antiparos erbij. Per dag is dit €21,81 en per persoon per dag komt het neer op €10,91. Wij kozen meestal de goedkoopste optie, maar wilden ook wel een goede tijd. Boten in de Cycladen zijn niet goedkoop, vooral niet rondom Santorini en Mykonos. Op andere plekken in Griekenland ben je op dit gebied echt wel minder kwijt.

Huurauto’s

Wij huurden tijdens onze reis op 3 eilanden een huurauto. Je kunt de auto niet altijd meenemen naar een ander eiland, dus wij besloten steeds opnieuw een auto te huren. Wij huurden een auto op Santorini, Naxos en Paros, steeds voor ons hele verblijf van 4 nachten. Zo hadden we geen transferkosten naar het hotel, maar hadden we ter plekke ook gewoon vrijheid. Wat ons betreft ideaal. Natuurlijk kan je geld besparen door voor een dag minder een auto te huren, of door te kiezen voor een scooter, quad of het (soms beperkte) openbaar vervoer. Maar wij kozen voor de veiligheid en het comfort van een auto. Wij betaalden per huurperiode op een eiland €200,- voor een automaat. Wil je schakelen? Dan zijn de auto’s goedkoper. Wij huurden onze auto via Sunny Cars, zodat we volledig verzekerd zijn. Maar check ook zeker Discover Cars, Rental Cars of Auto Europe.

In totaal gaven wij €600,- uit aan huurauto’s tijdens onze reis door Griekenland. Dit komt neer op een budget van €42,86 per dag. Per persoon per dag was dit €21,43.

We moesten natuurlijk ook nog tanken. Dit was nooit veel. De huurauto’s in Griekenland kregen wij altijd met een halfvolle tank mee (heel irritant!) en wij gebruikten tijdens onze trip ook steeds maximaal een halve tank. Benzine vonden wij er wel heel duur. Waar we in Nederland toen rond de €1,80 per liter betaalden, lagen de prijzen op de Cycladen tussen de €2,05 en €2,30 voor een liter. In totaal tankten wij 3 keer en gaven wij €120,- uit aan benzine. Per dag komt dit neer op €8,57 en per persoon per dag is dit €4,29.

Overig vervoer

Wij deden het meeste met de huurauto, maar hebben op Santorini ook nog gebruik gemaakt van de bus. Gewoon omdat rondom zonsondergang parkeren in Oia echt vreselijk is. Bussen in Griekenland zijn heel goedkoop, dus dit is een budgetvriendelijke manier van reizen. Voor een enkeltje betaalden wij op Santorini €1,60 per persoon. Wij gaven in totaal nog €9,60 uit aan openbaar vervoer. Dit komt neer op €0,69 per dag en €0,34 per persoon per dag.

In totaal gaven wij zo’n €1035,- uit aan vervoer ter plaatsen. Dit komt neer op €517,50 per persoon. Per dag lagen onze kosten Griekenland hiervoor dus op €73,93 en per persoon per dag op €36,96.

Budget Griekenland: reizen met de ferry

Accommodaties

Overnachten in Griekenland kun je zo duur maken als je zelf wilt. De goedkoopste accommodaties vind je voor rond de €50,- per nacht. Maar, de toeristische eilanden zijn al snel veel duurder. Als je bijvoorbeeld naar Santorini en Mykonos reist, heb je een hele goede deal als je iets voor €100,- per nacht vindt! Hieronder zal ik een overzichtje plaatsen van de kosten die wij maakten voor de accommodaties binnen onze budget Cycladen:

4 nachten Santorini in Alizea Villas & Suites: €333,- (€83,25 per nacht)
4 nachten Naxos in het Argo Boutique Hotel: €238,18 (59,56 per nacht)
4 nachten Paros in Hotel Iris: €262,50 (€65,62 per nacht)
2 nachten Mykonos in Hotel Damianos: €201,- (€100,50 per nacht)

In totaal gaven wij €1034,68 uit aan accommodaties. Dit was voor 14 nachten in een net hotel met een eigen badkamer. 3 van onze accommodaties hadden een zwembad en ontbijt was altijd inbegrepen. Per persoon gaven wij €517,34 uit aan accommodaties. Per nacht lag ons budget Cycladen voor accommodaties op €73,91, per persoon per nacht is dit €36,95. Best netjes, vooral als je meerekent dat Santorini en Mykonos erom bekend staan dat het daar heel duur is. Ik moet er dan ook wel bij zeggen dat wij hier eind april / begin mei waren, boek je dit voor de zomervakantie, ben je op alle plekken wel wat meer kwijt. In die periode kan het ook lonen om te kijken naar Airbnb.

Eten en drinken

Tijdens onze 2 weken in Griekenland aten wij elke dag buiten de deur. Wil je geld besparen? Dan kan het goedkoper zijn om een accommodatie met keuken te kiezen en om zo nu en dan zelf iets te koken. Maar goed, uit eten gaan in Griekenland is over het algemeen niet duur en in ieder geval een heel stuk goedkoper dan uit eten gaan in Nederland.

Ontbijt zat altijd bij onze accommodatie inbegrepen. Hier hadden wij dan ook geen kosten voor. Lunchen deden wij vaak met een crêpe, een broodje gyros of een ander broodje bij bijvoorbeeld een bakker. Een crêpe kostte meestal tussen de €3,50 en €5,-. Een broodje gyros heb je vaak ook voor dit bedrag. Voor lunch gaven wij meestal tussen de €10,- en €20,- uit met zijn tweeën. Dan heb je dus een crêpe, broodje, of gyros met wat te drinken. Niet verkeerd op zich!

Verder gingen wij ook elke avond uit eten. Wij wisselden Grieks eten af met zo nu en dan Italiaans of een burger. Meestal kost een hoofdgerecht in een restaurant rond de €12/€13,- en soms zijn de gerechten €15,-. Het is ook een beetje afhankelijk van wat je kiest. Santorini en Mykonos waren beduidend duurder dan Naxos en Paros. Zo waren wij op Santorini ook een keer €20,- kwijt voor 1 pizza. Gemiddeld betaalden wij voor een diner tussen de €15 en €25,- per persoon voor een hoofdgerecht en wat drinken (water en frisdrank).

Naast lunch en diner zijn we een enkele keer ergens iets gaan drinken en hebben wij ook wel eens een lekker ijsje gehaald. Het is tenslotte vakantie!

In totaal gaven wij €889,50 uit aan eten en drinken tijdens het eilandhoppen in Griekenland. Dit komt neer op €444,75 per persoon. Per dag gaven wij €63,54 uit aan eten en drinken. Per persoon per dag is dit €31,77. Best netjes vind ik! Dit bedrag kan zeker lager, als je goedkopere eilanden bezoekt en niet naar Santorini en Mykonos gaat.

Budget Cycladen: kosten eilandhoppen Cycladen Griekenland

Uitjes en bezienswaardigheden

Hoewel de meeste plekken die wij bezochten tijdens onze reis gratis waren, hebben wij toch voor een paar dingen moeten betalen. Zo gingen wij op Santorini naar Akrotiri, waar wij €12,- per persoon moesten betalen voor de archeologische vindplaats. Voor de Temple of Demeter in Naxos betaalden wij €4,- per persoon entree en verder gingen wij nog naar Delos. Wij deden op Delos een tour met gids. Dit kostte ons, inclusief entree en de boottocht vanaf Mykonos, €60,- per persoon. In totaal gaven wij €152,- uit aan bezienswaardigheden en activiteiten. Per persoon is dit €76,-. Per dag lagen deze kosten op €10,85 en per persoon per dag was dit €5,43.

Kosten eilandhoppen Griekenland budget Cycladen
Kosten eilandhoppen Griekenland budget Cycladen
Kosten eilandhoppen Griekenland budget Cycladen

Overige kosten eilandhoppen Cycladen

Naast de genoemde kosten hierboven, bekijk ik in deze categorie nog de overige kosten. Hieronder vallen bijvoorbeeld souvenirs, maar ook andere kosten die niet passen bij een van bovenstaande categorieën. Bij ons altijd een vrij lage kostenpost, omdat wij weinig souvenirs kopen. In Griekenland kochten wij echter een leren riem en leren sandalen op Naxos, bij een winkeltje waar ze dit met de hand maakten. Ook kochten wij onderzetters. Hierdoor gaven wij €75,- uit aan overige kosten.

Totale budget Griekenland: wat kost eilandhoppen op de Cycladen? 

Nu je weet wat de kosten voor eilandhoppen in de Cycladen per categorie zijn, is het tijd om ons totale budget Griekenland met je te delen en om te kijken wat nou de kosten eilandhoppen in Griekenland precies zijn. Uiteindelijk gaven wij €4191,18 uit aan onze reis door Griekenland. Dit is voor 2 personen, 2 weken en inclusief vliegtickets. Per persoon komt dit neer op €2095,59. De helft van dit bedrag is bij ons helemaal op gegaan aan het transport naar Griekenland toe en het vervoer ter plaatse! Per dag kostte deze reis ons €299,37 en per persoon per dag was dat €149,69.

Reken je de vrij dure vliegtickets niet mee, kostte onze reis €3186,18 met zijn tweeën en €1593,09 per persoon. Dan ligt het dagbudget op €227,58 met zijn tweeën en op €113,79 per persoon. Nog steeds heel veel geld. Reizen is enorm duur geworden na corona en gaat helaas ook niet meer goedkoper worden. Toch vond ik het elke cent waard, want we hebben veel mooie herinneringen gemaakt!

Hieronder zal ik in een tabel nog even alle kosten voor eilandhoppen op de Cycladen op een rijtje zetten.

CategorieTotale kosten per persoon in €Dagbudget per persoon in €
Vliegticket€502,50 (reken ik verder niet mee) 
Vervoer ter plaatse€517,50€36,96
Accommodatie€517,34 (totaal: €1034,68)€36,95 (totaal €73,91)
Eten en drinken€444,75€31,77
Uitstapjes en bezienswaardigheden€76,-€5,43
Overige kosten Cycladen€37,50,-€2,68,-
Totale budget Cycladen Griekenland€1593,09€113,79

Kan het goedkoper?

Dit kan zeker goedkoper! De helft van ons budget is op gegaan aan transport. Dat is echt heel veel! Onze vliegtickets waren duur, maar ook de boten en autohuur liepen behoorlijk op. Door meer gebruik te maken van het openbaar vervoer, kan je zeker veel geld besparen. Maar goed, dan heb je ook minder vrijheid en zelf betaal ik daar graag voor. Verder kan je eilanden als Mykonos en Santorini vermijden, om op die manier goedkoper uit te zijn. Verbindingen met de boot naar die eilanden zijn ook echt duur. Vooraf las ik blogs die voor 3 weken nog geen 3500 kwijt waren. Maar dit was voor corona tijd en de prijzen zijn sindsdien nou eenmaal behoorlijk gestegen, ook in Griekenland.

Dus, ja, dit kan zeker goedkoper. Ik denk dat je voor €100,- per persoon per dag een prachtige reis naar Griekenland kunt maken zonder enorm op je geld te hoeven letten. Voor €80,- moet het kunnen als je wat meer oplet. Meer uitgeven gaat wel makkelijker, vooral als je wat luxere accommodaties wilt, luxer uit eten gaat en meer mee gaat met tours.

Hier heb je kunnen lezen wat ons budget was voor eilandhoppen in Griekenland. Ben je benieuwd hoe duur Santorini is? Lees dan eens ons artikel over de kosten voor een vakantie Santorini.

Budget eilandhoppen Cycladen

Dit was ons budget Griekenland. Hopelijk heb je iets gehad aan dit overzicht en heb je nu een goed beeld van de kosten voor eilandhoppen in de Cycladen. Het is absoluut geen goedkope bestemmingen, maar er zijn ook genoeg duurdere bestemmingen te vinden, zowel binnen als buiten Europa. En prachtig is het er zeker wel!

Wat vind jij van dit budget Cycladen? Vallen de kosten eilandhoppen op de Cycladen je mee of tegen?

Dit artikel bevat affiliatie links. Als jij iets boekt via deze link, ontvangen wij hiervoor een klein bedrag. Dit kost jou niets extra’s. Op deze manier kunnen wij onze website online houden en jou blijven voorzien van gratis reistips.

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 28 jaar oud en dol op reizen en schrijven. Naast leerkracht in het basisonderwijs ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows