Budget Venetië; wat kost een citytrip naar Venetië?

by | Apr 29, 2017 | Budget, Europa, Italië, Stedentrips | 10 comments

Venetië is een prachtige stad. De kanalen, de gekleurde huisjes en de prachtige bouwwerken. Venetië moet je minstens één keer in je leven gezien hebben. De eerste keer vond ik het niks, maar tijdens de carnaval werd ik verliefd op Venetië. In mijn herinneringen was Venetië maar een dure stad en heel veel mensen roepen dat. Natuurlijk is het niet super goedkoop, maar als je op lowbudget citytrip wilt ga je ook gewoon niet naar Venetië. Toch kun je je tripje best goedkoop maken en hoeft een stedentrip naar Venetië helemaal niet duur te zijn. Wat wij kwijt waren voor een citytrip naar Venetië deel ik vandaag in dit artikel over ons budget Venetië. 

Budget Venetië

Venetië was bij ons een onderdeel van een tien daagse reis door Italië. Tijdens onze dagen in Venetië heb ik ons budget Venetië bijgehouden om de vraag te kunnen beantwoorden; hoeveel kost een citytrip naar Venetië? Net als bij alle andere budgets posts, ga ik deze vraag beantwoorden door eerst al onze kosten te verdelen in categorieën. Namelijk; vervoer naar Venetië, verblijf, vervoer ter plaatse, eten en drinken en bezienswaardigheden. Wij verbleven drie nachten in Venetië, tijdens de carnaval. Tijdens carnaval is Venetië wel iets duurder, maar dat zie je vooral terug in je verblijf.

Vervoer naar Venetië

Vervoer naar Venetië toe is echt spotgoedkoop. Wij vlogen zelf op Bologna en gingen vanaf daar met de Flixbus naar Venetië. Hiervoor betaalden wij €15,90 per persoon. De trein van Mestre naar het station van Venetië zelf kostte ons €1,25 per persoon. Terug namen wij de trein naar Verona, dit kostte €8,90. In totaal waren wij dus €26,05 per persoon kwijt om in Venetië te komen. De vluchten naar Bologna zijn niet meegerekend.

Je kunt natuurlijk ook alleen een bezoek brengen aan Venetië. Dan pak je in de meeste gevallen het vliegtuig naar Venetië. Je hebt twee vliegvelden, namelijk Treviso en Marco Polo. Marco Polo is het vliegveld waar de grotere en vaak ook duurdere maatschappijen vanaf vertrekken. Vanaf dat vliegveld kun je de waterbus richting het centrum pakken. Deze bus kost €15,- voor een enkeltje, €27,- voor een retour. Goedkoper is de ATVO bus, deze gaan elk half uur en kost €8,- voor een enkeltje en €15,- voor een retour. De goedkoopste optie is de ACTV bus, je moet dan bus 5 hebben richting Venetië. Deze bus kost €8,-. Heb je een travelcard is het €6,50.

Vlieg je met een budgetmaatschappij zoals Ryanair, dan land je op Treviso. Dit vliegveld ligt verder bij Venetië vandaan, maar het centrum is alsnog goed te bereiken. Vanaf Treviso kun je de ATVO bus pakken. Dit kost voor een enkele reis €12,-. Een retour kost €22,-.

Toen wij naar Venetië gingen was vliegen naar Venetië ook een optie. Ik weet de prijzen nog heel goed, dus in dit artikel houd ik rekening met die prijzen. Een retour naar Venetië kostte ons vanaf Eindhoven namelijk slechts €26,-. Ja je hoort het goed, spotgoedkoop dus! Je vliegt dan met Ryanair op Treviso. Als je vanaf daar een retour met de bus neemt ben je in totaal €48,- per persoon aan vervoer naar Venetië kwijt.

Verblijf in Venetië

Tijdens de carnaval is een hotel in Venetië duurder dan erbuiten. Vooral tijdens de weekenden stijgen de prijzen flink. Wij verbleven in Venetië, in het weekend, tijdens de carnaval. Omdat wij reizen met een lager budget was er nog maar weinig keuze over voor een goede overnachting. Wij hebben uiteindelijk dan ook besloten om niet in Venetië zelf te overnachten, maar op Lido di Venezia. Wij sliepen in hotel Rigel, wat mij echt heel goed beviel. Het ontbijt was heerlijk, de kamers mooi en de omgeving super rustig. Op Lido di Venezia was eten goedkoper en was je gewoon even weg uit de drukte. De boten gingen vaak, dus je was zo weer in het centrum van Venetië.

Voor drie nachten in hotel Rigel betaalden wij €189,-. Dit was inclusief ontbijt en dus in het weekend tijdens de carnaval. Dit komt neer op €94,50 per persoon voor drie nachten. Per nacht betaalden wij dus per persoon €31,50. Best te doen toch?

Wat kost een citytrip naar Venetië? hotel Rigel Lido di Venezia budget venetië

Vervoer in Venetië

Vervoer in Venetië is duur. Al het vervoer gaat over het water. Je kunt kiezen tussen de watertaxi of de waterbus. De waterbus is beduidend goedkoper dan de taxi. Voor de waterbus betaal je €7,50 voor een enkeltje die 75 minuten geldig is. Neem je vaak de waterbus is het goedkoper om een kaart voor 1,2,3 of 7 dagen te nemen. Hieronder staan de kosten van die kaarten op een rijtje:

1 dag: €20,-
2 dagen: €30,-
3 dagen: €40,-
7 dagen: €60,-

Het goedkoopste is om veel te lopen in Venetië en gelukkig is dat ook goed te doen. Het is echter wel leuk om over Canal Grande te varen en een bezoekje te brengen aan Murano en Burano. Overnacht je op Lido? Dan moet je elke dag met de boot en is een kaart voor meerdere dagen gewoon voordeliger dan steeds een enkeltje. Ben je tussen de 14 en 29? Betaal dan NOOIT de volle prijs. Je kunt dan namelijk een Rolling Venice kaart kopen, met deze kaart kun je onbeperkt gebruik maken van de waterbussen en krijg je korting op musea. Deze kaart namen wij ook en kostte ons voor drie dagen €28,- per persoon. Een stuk goedkoper dan de €40,- die je anders kwijt bent.

Zoals ik al zei is het leuk om te varen over Canal Grande. Naar mijn mening is Venetië bekijken vanaf de boot prachtig, je hebt namelijk een geweldig zicht op de stad! Heb je weinig tijd en kom je op dagtrip? Neem dan een enkeltje vanaf het trein station naar het San Marco plein en geniet gelijk volop van de stad. Terug neem je weer een enkeltje. Op die manier heb je voor €14,- de stad toch vanaf het water bekeken en hoef je niet alles te lopen. Vanaf het station is lopen naar het San Marco plein nog best een lang stuk.

De gondel is verder een bekend en populair vervoersmiddel in Venetië, maar dat is echt heel duur. Ik heb prijzen van €80,- voorbij horen komen voor een ritje van 40 minuten. Het is vast heel leuk, maar ik vind het persoonlijk veel te duur! Vanaf de waterbus heb je ook een mooi zich op de stad. De prijzen zijn trouwens niet per persoon, maar per gondel, ben je met zes is het dus best te betalen.

Wat kost een citytrip naar Venetië? Venetië vanaf het water budget

Eten en drinken

Na Bologna was Venetië wel even duur qua eten en drinken. Maar vergelijk het met Nederland en er is niks duurs aan. Eet niet midden in het centrum, maar eet op Lido di Venezia of in de niet zo drukke straten van het centrum. Verona is even duur qua eten, dus zo extreem duur is het niet.

In Venetië hadden wij een hotel met ontbijt, waardoor we daarvoor geen kosten meer hadden. Tussen de middag haalden wij daar in totaal twee keer een lunch. Ook haalden wij drie keer een ijsje. Dineren deden wij ook drie keer. Drinken haalden wij uit de supermarkt vandaan, dat scheelt aanzienlijk aangezien dat gewoon echt extreem duur is in Italië. Alleen bij ons diner hadden wij altijd een drankje. Uiteindelijk gaven wij €125,50 uit aan eten en drinken. Per persoon is dit €62,75. Valt reuze mee toch?

Venetië Budget, wat kost een citytrip naar Venetië? Ijsje eten en drinken budget Venetië

Bezienswaardigheden

In Venetië hoef je niet perse overal naar binnen, wandelen door de straatjes is namelijk al leuk en mooi genoeg. Je ziet overal prachtige dingen. Echter is het dogepaleis wel echt de moeite waard, want wat is dat prachtig zeg! Het dogepaleis kost €16,- en je krijgt met dit kaartje ook toegang tot alle andere musea rondom het San Marco plein. Met de Rolling Venice card krijg je korting en is het goedkoper. Wij besloten met de Rolling Venice card een soort museumpas te kopen, deze kostte €18,- en gaf ons toegang tot alles rondom het San Marco plein en diverse andere musea en paleizen. Het klonk leuk, maar was naar mijn mening achteraf niet nodig. Verder gaven wij niks uit aan bezienswaardigheden. De San Marco basiliek is gratis en verder hoefden wij niet zo nodig overal naar binnen.

Dogepaleis Venetië budget

Overige Venetië kosten

Aan het einde van ons verblijf hadden wij geconcludeerd dat wij het best netjes gedaan hadden qua budget. Maar dan check je uit bij je hotel en moet je de toeristentaks nog even betalen. Overal is dat nou niet echt een schrikbarend bedrag, maar in Venetië wel. De taks is hoog, heel hoog. Wij moesten voor drie nachten €16,80 betalen, dus €8,40 per persoon. €2,80 per persoon per nacht aan taks vind ik persoonlijk belachelijk veel geld, maar je kunt er niet omheen en het hoort er helaas bij. Verder hadden wij geen overige uitgaven in Venetië.

Totale budget Venetië

Maar dan nu eindelijk het antwoord op de vraag, wat kost een citytrip naar Venetië en wat was ons uiteindelijke budget Venetië? Wij gaven in totaal €237,70 per persoon uit. Dit is voor drie nachten. Wij waren effectief gezien drie volle dagen in Venetië. Bij dit budget heb ik gekeken naar onze situatie. Hadden wij vanaf Eindhoven naar Treviso gevlogen waren wij €259,65 per persoon kwijt geweest voor een citytrip naar Venetië.

Dus ga je een weekend naar Venetië? Dan kom je met €259,65 al een heel eind.

Kan het goedkoper?       

Nee, ik denk niet dat het goedkoper kan. Wij hadden studentenkorting op het openbaar vervoer, heb je dat niet ben je echt duurder uit. Wil je perse in Venetië zelf overnachten, heb je ook veel kans dat je hotel duurder uitvalt. Ga je bij het eerste het beste restaurant zitten? Ook dan ga je meer betalen voor je eten. Misschien dat als je buiten de carnaval naar hetzelfde hotel gaat dat je dan veel kunt besparen. Misschien kun je buiten de carnaval zelfs wel in Venetië zelf verblijven voor ongeveer hetzelfde budget. Maar veel goedkoper gaat het niet worden. Wij hebben ook geen souvenirs gekocht, doe je dat wel? Ook dan heb je weer een iets hoger budget nodig. Ik denk dat de meeste reizigers al snel rond de €300,- per persoon zullen komen voor 3 nachten.

Persoonlijk valt ons budget Venetië mij echt reuze mee. Venetië is niet de goedkoopste stad en toch hebben wij het redelijk lowbudget kunnen houden.

Wat vind jij van dit budget Venetië?

Linda

Linda

Schrijver

Hallo! Ik ben Linda, 21 jaar en dol op reizen en schrijven. Naast juf in spé ben ik degene die voornamelijk de blogs schrijft voor travellersoftheworld.nl.

Reis je met me mee?

Volg ons op

Follows
Follow